Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
No Result
View All Result

Ύπνος: Κίνδυνος για την υγεία ακόμη και αν έχουμε κοιμηθεί 8 ώρες

Έπη Τρίμη by Έπη Τρίμη
13 Ιανουαρίου 2023
in ΥΓΕΙΑ

Ύπνος: Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή ασθένεια το ανοσοποιητικό μας σύστημα εργάζεται απίστευτα σκληρά στοχεύοντας να καταπολεμήσει τη βλάβη ή τυχόν εισβολείς όπως λοιμώξεις και ιούς δαπανώντας τεράστια ποσά ενέργειας.

Έτσι, ακόμη και αν κοιμόμαστε για 8 ώρες μπορεί να νιώθουμε το ίδιο «πτώμα» όπως όταν πέσαμε το βράδυ να κοιμηθούμε.

Επίσης, διάφορα ψυχολογικές μεταπτώσεις και προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν κόπωση και εξάντληση. Συγκεκριμένα, το  καθημερινό άγχος και το στρες λόγω εργασίας ή υποχρεώσεων
η κατάθλιψη, η στεναχώρια και οι συναισθηματικές διαταραχές διαταράσσουν τον κύκλο του ύπνου.

Εκτός από παράγοντες που σχετίζονται με την σκληρή και γεμάτη απαιτήσεις καθημερινότητα, παθολογικά και ψυχολογικά αίτια, κόπωση και εξάντληση μπορεί να προκληθεί από κακή διατροφή και ελλείψεις βιταμινών όπως σίδηρος, βιταμίνη D3 και Β12, κάλιο και συνένζυμο Q-10.

Επίσης, η απότομη απώλεια βάρους προκαλεί κόπωση και αδυναμία.

Μην ξεχνάμε, επίσης, πως σε περιόδους στρες και άγχους παράλληλα με την αδυσώπητη καθημερινότητα, παραλείπουμε να τρώμε αρκετά και υγιεινά επιλέγοντας κυρίως junk food. Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμόμαστε, πως το άγχος προκαλεί και πεπτικές διαταραχές όπως δυσπεψία, φούσκωμα, ευερέθιστο έντερο (σπαστική κολίτιδα), διάρροια ή έντονη δυσκοιλιότητα.

Πρέπει δε απαραιτήτως να θυμόμαστε πως σε ηλικίες άνω των 50 το πεπτικό μας σύστημα παράγει λιγότερα γαστρικά υγρά πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Ύπνος: Ο επανορθωτικός

Ο επανορθωτικός ύπνος συμβαίνει όταν η ποιότητα και η ποσότητα του ύπνου  είναι ικανοποιητική ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστοι. Απαιτούνται πολλά στάδια ύπνου για να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια και ευεξία.

Ο βαθύς ύπνος ή ο ύπνος REM είναι απαραίτητος για έναν ξεκούραστο ύπνο. Όταν μιλάμε για κακό ύπνο, ο μη επανορθωτικός συμβαίνει όταν έχετε κοιμηθεί για αρκετή ώρα αλλά εξακολουθείτε να ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι.

Οι συστάσεις ύπνου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Γενικά, συνιστάται στους ενήλικες να κοιμούνται τη νύχτα οπωσδήποτε από 7 έως 9 ώρες. Εάν έχετε καλύψει αυτό το όριο αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι τα πρωινά, μπορεί να μην έχετε κάνει έναν επανορθωτικό ύπνο.

Ύπνος: Ποιος τύπος είναι πιο αποκαταστατικός;

Τα δύο τελευταία στάδια του ύπνου, το non-REM 3 και το REM, είναι τα πιο αποκαταστατικά. Συνολικά, υπάρχουν τέσσερα στάδια ύπνου: N1, N2, N3 και REM. Αλλά αν χάσετε αυτά τα δύο βασικά στάδια ύπνου, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξυπνήσετε κουρασμένοι ακόμη και αν έχετε κοιμηθεί επί 8 ώρες.

Ορισμένα συμπτώματα που υποδηλώνουν μη επανορθωτικό ύπνο:

  • Αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Το να μην μπορείτε να περάσετε τη μέρα χωρίς να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Δυσκολία εστίασης και συγκέντρωσης
  • Αισθήματα συναισθηματικής εξάντλησης

Ύπνος: Οι κοινές διαταραχές

  • Αϋπνία: Η αϋπνία εμφανίζεται όταν ένα άτομο δεν μπορεί να αποκοιμηθεί.
  • Ναρκοληψία: Αυτή η κατάσταση προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και «επιθέσεις νύστας» κατά τις οποίες ένα άτομο αποκοιμιέται ξαφνικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Άπνοια: Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου συνήθως ροχαλίζουν δυνατά και έχουν επεισόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου στα οποία η αναπνοή τους σταματά και ξεκινά.
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή RLS προκαλεί πόνους  στα πόδια, προκαλώντας ακούσειες κινήσεις.
  • Ο μη επανορθωτικός ύπνος: Μπορεί να συμβεί παράλληλα με άλλες καταστάσεις και προβλήματα υγείας.

Ύπνος: Τι προκαλεί τον μη επανορθωτικό ύπνο

Ο μη επανορθωτικός ύπνος μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες τρόπου ζωής και υποκείμενες παθήσεις υγείας.

Ακολουθούν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής που μπορεί να προκαλέσουν μη επανορθωτικό ύπνο:

  • Δουλειά με βάρδιες ή άσκοπα ξενύχτια
  • Συχνό ξύπνημα μέσα στη νύχτα όπως για να φροντίζετε ένα μωρό ή να πηγαίνετε στην τουαλέτα
  • Jet lag από συχνά ταξίδια

Ορισμένες παθήσεις υγείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν μη επανορθωτικό ύπνο, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με κατάθλιψη συχνά παλεύουν με διαταραχές ύπνου, όπως ο μη επανορθωτικός ύπνος. Προβλήματα ύπνου παρατηρούνται επίσης συχνά σε ασθενείς με διπολική διαταραχή. Η θεραπεία των διαταραχών ύπνου σε ασθενείς με κατάθλιψη και διπολική διαταραχή μπορεί να είναι απαραίτητη για την ευημερία και τη γενική υγεία.

Ύπνος: Πώς γίνεται η διάγνωση του μη επανορθωτικού ύπνου;

Για τη διάγνωση του μη επανορθωτικού ύπνου, ο γιατρός σας θα θελήσει να αξιολογήσει τον τρόπο ζωής και το ιστορικό υγείας σας για να καθορίσει ποιοι παράγοντες μπορεί να σας κάνουν να μην ξεκουράζεστε επαρκώς. Επίσης, θα ελεγχθούν υποκείμενες παθήσεις υγείας που θα μπορούσαν να προκαλούν προβλήματα ύπνου και να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις ύπνου πριν την τελική διάγνωση.

Μερικές φορές, μια διαγνωστική εξέταση που ονομάζεται πολυυπνογραφία ή μελέτη ύπνου χρησιμοποιείται για τη διάγνωση διαταραχών ύπνου. Οι μελέτες ύπνου παρακολουθούν το σώμα  και καταγράφουν δεδομένα κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κοιμάστε. Μια μελέτη ύπνου θα εξετάσει πολλούς παράγοντες για να καθορίσει μια διάγνωση, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών των εγκεφαλικών κυμάτων, της κίνησης των ματιών, του ρυθμού αναπνοής, της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Ύπνος: Είναι ο μη επανορθωτικός ύπνος ίδιος με την αϋπνία;

Ο μη επανορθωτικός ύπνος και η αϋπνία δεν είναι τεχνικά ίδιοι. Ως αϋπνία ορίζεται η αδυναμία ύπνου. Ο μη επανορθωτικός ύπνος είναι η υποκειμενική αίσθηση ότι ο ύπνος δεν ήταν επαρκής. Μερικές φορές ο μη επανορθωτικός ύπνος να οφείλεται στην αϋπνία.

Ύπνος: Η σωστή διατροφή

Ευεργετικές ιδιότητες για έναν ποιοτικό ύπνο έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, διάφορα βότανα (χαμομήλι, λουίζα, βαλεριάνα), τα αυγά, τα προϊόντα σόγιας, τα πολύσπορα και ολικής άλεσης προϊόντα (δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, ρύζι), τα όσπρια, το κρέας, τα θαλασσινά, τα ψάρια, το σουσάμι, οι ηλιόσποροι, τα φουντούκια, τα λαχανικά, τα φρούτα.

Ύπνος: Χρήσιμες συμβουλές

Πηγαίνετε στο κρεβάτι μόνο αν νυστάζετε. Εάν δεν νυστάζετε, κάντε κάτι άλλο. Διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε απαλή μουσική, ξεφυλλίστε ένα περιοδικό.

Εάν δεν αποκοιμηθείτε έπειτα από 20 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι. Βρείτε και κάντε κάτι άλλο το οποίο θα σας χαλαρώσει, κατά προτίμηση σε άλλο δωμάτιο αν αυτό είναι δυνατό. Επιστρέψτε στο κρεβάτι όταν και μόνο όταν νυστάξετε.

Αποκτήστε συνήθειες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ζεστό μπάνιο, ένα ελαφρύ γεύμα ή λίγα λεπτά διάβασμα ενός βιβλίου.

Διατηρήστε μια σταθερή ώρα αφύπνισης κάθε πρωί. Κάντε το αυτό ακόμα και τα σαββατοκύριακα και τις διακοπές.

Προσπαθείτε να κοιμάστε επαρκώς το βράδυ σε τακτική βάση.

Αποφεύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε ένα μεσημεριανό υπνάκο, φροντίστε να είναι νωρίτερα από τις 3 μ.μ. και να διαρκεί το πολύ μία ώρα.

Δημιουργήστε και κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμα. Σταθερές ώρες για γεύματα, αγγαρείες, φαρμακευτική αγωγή και άλλες δραστηριότητες βοηθούν το βιολογικό σας ρολόι.

Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για ύπνο και σεξ!

Μην πίνετε καφέ από το μεσημέρι και μετά. Περίπου η μισή από την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνεται στις 7μ.μ. παραμένει στο σώμα στις 11μ.μ.

Αποφύγετε οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό τις τελευταίες ώρες πριν από την ώρα της νυχτερινής κατάκλισης.

Το αλκοόλ παρόλο που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε πιο γρήγορα, είναι πολύ πιθανόν ότι θα σας οδηγήσει σε συχνές αφυπνίσεις.

Μην καπνίζετε πριν πάτε για ύπνο. Η νικοτίνη είναι ουσία διεγερτική και για τον λόγο αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας.

Αποφεύγετε να πηγαίνετε στο κρεβάτι νηστικοί αλλά επίσης αποφεύγετε και την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων. Το αίσθημα της πείνας μπορεί να σας ξυπνήσει αργότερα, ενώ ένα βαρύ μεγάλο γεύμα μπορεί να προκαλέσει αναγωγές του περιεχομένου του στομάχου.

Αποφύγετε την πολύ κουραστική άσκηση πριν πάτε για ύπνο. Είναι καλό να ασκείστε σε καθημερινή βάση, αλλά η καλύτερη ώρα για όσους εργάζονται το πρωί είναι νωρίς το απόγευμα.

Αποφύγετε τα υπνωτικά χάπια, ή χρησιμοποιήστε τα με προσοχή. Οι περισσότεροι γιατροί δεν συνταγογραφούν υπνωτικά χάπια για περίοδο μεγαλύτερη των τριών εβδομάδων.

Φροντίστε το δωμάτιό σας να είναι ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό.

Tags: ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΟΣ ΥΠΝΟΣΥΠΝΟΣΥΠΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΗ
Previous Post

Σασμος επομενα επεισοδια: Ο φόνος που αλλάζει όλη τη ζωή της Βασιλικής

Next Post

Άδεια μητρότητας: Οι νέες ρυθμίσεις, οι 9 μήνες και τα ποσά

Διαβάστε επίσης...

Έσκασε νέα επιδότηση έως 23.250 ευρώ - Δικαιούχοι έκπληξη

Έσκασε νέα επιδότηση έως 23.250 ευρώ – Δικαιούχοι έκπληξη

28 Μαρτίου 2023
Σκάνδαλο με τα καύσιμα: Δείτε τι συμβαίνει με τις τιμές στην Ελλάδα

Σκάνδαλο με τα καύσιμα: Δείτε τι συμβαίνει με τις τιμές στην Ελλάδα

28 Μαρτίου 2023
Σοκ στην αγορά: Φόβοι για νέο λουκέτο σε μεγάλη τράπεζα

Σοκ στην αγορά: Φόβοι για νέο λουκέτο σε μεγάλη τράπεζα

28 Μαρτίου 2023
Επιτέλους: Cosmote, Vodafone και NOVA προχωρούν στην κίνηση που όλοι περιμέναμε

Επιτέλους: Cosmote, Vodafone και NOVA προχωρούν στην κίνηση που όλοι περιμέναμε

28 Μαρτίου 2023
ομάδα αίματος: Άσχημα νέα έρχονται σύμφωνα με ειδικούς για όσους έχουν ομάδα αίματος καθώς απαγορεύεται να πίνουν καφέ και αλκοόλ! 

Έχετε αυτή την ομάδα αίματος; Σταματήστε να πίνετε αλκοόλ και καφέ!

28 Μαρτίου 2023
Ανατροπή στα ΜΜΜ και στην εργασία - Τι αλλάζει για όλους

Ανατροπή στα ΜΜΜ και στην εργασία – Τι αλλάζει για όλους

28 Μαρτίου 2023
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα

© 2023 Newsme.gr

No Result
View All Result
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus

© 2023 Newsme.gr