Υγεία: Τα μπαχαρικά είναι ευρέως γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία των ανθρώπων ωστόσο, κάποιο από αυτά δείχνει να κάνει τη διαφορά…
Η πάπρικα λόγω της καψαϊκίνης και της βιταμίνης Α που περιέχει ως συστατικά έχει πλούσιες αντιοξειδιοτικές ικανότητες που συμβάλλουν στην προστασία της καρδιάς, στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων και ορισμένων τύπου καρκίνου.
Χαρίζει υπέροχη γεύση, αλλά και ομορφιά στα πιάτα μας, ενώ είναι πλούσιο σε ωφέλιμα συστατικά με σημαντικές προστατευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό – Ανακαλύψτε το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που καταπολεμά τη φλεγμονή
Έχει εντυπωσιακό φλογερό χρώμα και προσθέτει νοστιμιά σε πολλά διαφορετικά πιάτα. Εκτός από αυτά, όμως, κρύβει και μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Υγεία: Το πολύτιμο μπαχαρικό με αντιθρομβωτική και αντικαταθλιπτική δράση
Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ άλλων, όχι μόνο καταπολεμά τη φλεγμονή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη έναντι συγκεκριμένων αυτοάνοσων παθήσεων, αλλά και τύπων καρκίνου.
Αρχικά, η πάπρικα εντοπιζόταν περισσότερο σε πιάτα της ασιατικής κουζίνας. Η υπέροχη γεύση που προσδίδει, όμως, έγινε γρήγορα αγαπητή σε όλο τον κόσμο. Αυτό το πεντανόστιμο μπαχαρικό είναι, επιπλέον, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και διάφορες βιταμίνες.
Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές της ικανότητες.
Η καυτερή πάπρικα, επιπλέον, περιέχει καψαϊκίνη, η οποία αποτελεί το συστατικό – κλειδί για την προστασία του οργανισμού από σοβαρές ασθένειες. Αν, ωστόσο, οι πικάντικες γεύσεις δεν είναι του γούστου σας, μην ανησυχείτε, ακόμη και οι γλυκές ποικιλίες πάπρικας κρύβουν πολύτιμα οφέλη για την υγεία.
Μεταξύ άλλων, μερικά από τα πιο σημαντικά «δώρα» της πάπρικας στην υγεία είναι:
1. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Μια μικρή ποσότητα πάπρικας περιέχει ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αυτό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του μπαχαρικού. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά διάφορες ασθένειες, εν μέρει χάρη στην ικανότητά τους να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
Υγεία: Η πάπρικα περιέχει διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών
όπως β καροτίνη, η οποία συνδέεται με την προστασία του δέρματος, της αναπνευστικής υγείας, αλλά και της κύησης. προστατεύει το δέρμα, την αναπνευστική υγεία, ενώ υποστηρίζει την κύηση. Από την άλλη, η β κρυπτοξανθίνη μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως η αρθρίτιδα. Η πάπρικα διαθέτει, επίσης, σημαντικές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, γνωστές για την ιδιότητά τους να προστατεύουν την υγεία των ματιών.
Τα παραπάνω καροτένια αποτελούν πρόδρομες μορφές της βιταμίνης Α, γνωστής για την ικανότητά της να μειώνει τη φλεγμονή, που αποτελεί τη ρίζα των περισσότερων παθήσεων.
2. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων
Σύμφωνα με έρευνα του 2016, η καψαϊκίνη, που εντοπίζεται στις πικάντικες ποικιλίες πάπρικας, είναι εξαιρετικά ισχυρή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά αρκετές περιοχές του οργανισμού, όπως ο εγκέφαλος, το δέρμα, οι πνεύμονες, οι μύες και άλλα. Παρ’ ότι τα αυτοάνοσα είναι γνωστά ως μη ιάσιμα, τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης έδειξαν ότι η καψαϊκίνη ενεργοποιεί βιολογικές αντιδράσεις, που δείχνουν να λειτουργούν θεραπευτικά. Αν αυτά τα συμπεράσματα επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα στη διαχείριση των αυτοάνοσων.
3. Βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ορισμένων τύπων καρκίνου
Μελέτες έχουν συνδέσει την καψαϊκίνη με την πρόληψη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, η ουσία φαίνεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα μονοπάτια σηματοδότησης που περιορίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να καταστέλλει γονίδια που προκαλούν την ανάπτυξη όγκων. Η προστατευτική ιδιότητα της πάπρικας έχει συνδεθεί κυρίως με τον καρκίνο του στομάχου, αφού σύμφωνα με ανασκόπηση του 2016, η καψαϊκίνη δρα με ισχυρά αντιφλεγμονώδη τρόπο έναντι αυτού του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.
Υγεία: Χρησιμεύει στη διαχείριση του διαβήτη
Όπως συμβαίνει με άλλες ωφέλιμες τροφές και μπαχαρικά, η πάπρικα συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα να παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη.
5. Ωφελεί την υγεία των ματιών
Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Α, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, έχουν επίσης συνδεθεί με την καλή υγεία των ματιών. Εκτός από αυτά, όμως, η πάπρικα διαθέτει ένα ακόμη συστατικό που συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των ματιών. Πρόκειται για τη βιταμίνη Β6, η οποία δείχνει να είναι ιδιαίτερα προστατευτική έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς και άλλων παθήσεων των ματιών.
6. Συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς και δυνατής καρδιάς
Λίγη πικάντικη γεύση στα πιάτα μπορεί, επίσης, να ενδυναμώσει την καρδιά, διατηρώντας υγιές το καρδιαγγειακό σύστημα. Ειδικότερα, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί, ακόμη, να αντιμετωπίσει την αναιμία, δημιουργώντας αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Η πάπρικα περιέχει επίσης καψανθίνη, η οποία ενισχύει την καλή HDL χοληστερόλη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Τα 10 κορυφαία ινδικά μπαχαρικά
Αναζητάτε τρόπους να δημιουργήσετε ινδικά πιάτα; Τα 10 μπαχαρικά σήμα κατατεθέν της ινδικής κουζίνας είναι ό,τι καλύτερο προκειμένου να ξεκινήσετε. Ας δούμε ποια είναι…
Το ινδικό φαγητό είναι πικάντικο και ιδιαίτερα νόστιμο και αυτό επειδή περιέχει ένα μοναδικό μίγμα από βότανα και άλλα εξωτικά αρώματα και μπαχαρικά. Αυτή η λίστα περιγράφει κάποιες από τις πιο κοινές γεύσεις της ινδικής κουζίνας, και αξίζει να τις δοκιμάσετε όλες και να διευρύνετε την… παλέτα σας για το φαγητό και τις γεύσεις της Ινδίας.
Αναζητάτε τρόπους να δημιουργήσετε ινδικά πιάτα; Τα 10 μπαχαρικά σήμα κατατεθέν της ινδικής κουζίνας είναι ό,τι καλύτερο προκειμένου να ξεκινήσετε. Ας δούμε ποια είναι…
Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα ινδικό μπαχαρικό με φωτεινό, κίτρινο χρώμα και χρησιμοποιείται τόσο στη βόρεια, όσο και στη νότια Ινδία. Προέρχεται από ένα ενδημικό φυτό της Ινδίας που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ. Προκύπτει από βραστές, ξηρές και καθαρισμένες ρίζες του φυτού κουρκουμά. Χρησιμοποιείται για τη γεύση και το χρώμα του φαγητού και είναι κύριο συστατικό στη σκόνη κάρυ.
Κόλιαντρο
Το κόλιαντρο σε σκόνη, γνωστό στην Ινδία ως «Dhaniya» αγοράζεται σε μορφή ολόκληρων σπόρων ή σε μορφή σκόνης. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται συχνά ως καρύκευμα, με ή χωρίς ψήσιμο. Πρόκειται για ένα βότανο με λεπτό, γλυκό άρωμα που το κάνει απαραίτητο μπαχαρικό σε κάθε ινδικό νοικοκυριό.
Χρησιμοποιείται στο ινδικό Dals (αποξηραμένα λαχανικά και όσπρια), σε σούπες, στο κάρυ και σε άλλα φαγητά. Τα φρέσκα φύλλα κόλιαντρου χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα. Το κόλιαντρο παράγεται επίσης σε πολλές χώρες εκτός της Ινδίας.
Κύμινο
Το κύμινο, γνωστό ως «Jeera» στην Ινδία, μπορεί επίσης να αγοραστεί σε μορφή ολόκληρων σπόρων και σκόνης και προέρχεται από ένα αποξηραμένο λευκό φρούτο ενός φυτού που καλλιεργείται σε διάφορα μέρη του κόσμου. Οι σπόροι του είναι πικροί και αρωματικοί.
Το κύμινο χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα ως αρωματική ουσία στο κάρυ, σε καρυκεύματα, στο ψωμί, σε κέικ και τυρί κ.ά. Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες και συνήθως ενισχύει τα πιάτα. Όλα τα ινδικά κάρυ και dals το περιέχουν σε μικρές ποσότητες.
Συχνά οι σπόροι κύμινου θερμαίνονται και ψήνονται, κάτι το οποίο τους δίνει ισχυρή γεύση και άρωμα. Το κύμινο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μορφή σκόνης αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται σε σπόρους.
Σπόροι μουστάρδας
Οι σπόροι μουστάρδας προέρχονται από ένα βότανο που καλλιεργείται ως λαχανικό και μπαχαρικό. Είναι, είτε μικροσκοπικοί μαύροι, είτε κίτρινοι, λευκοί ή καφέ και απελευθερώνουν το πλήρες άρωμά τους όταν ψήνονται. Αφού θερμανθούν «σκάνε» και αποκτούν μια ξεχωριστή γεύση. Η κίτρινη/λευκή μουστάρδα προέρχεται από την Κίνα και μετά έφτασε στη βόρεια Ινδία.
Οι σπόροι μαύρης μουστάρδας προέρχονται από την περιοχή της νότιας Μεσογείου αλλά καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Σκόνες χρησιμοποιούνται επίσης σε μαγιονέζα και τα φύλλα του φυτού μουστάρδας χρησιμοποιούνται είτε αποξηραμένα ή αφυδατωμένα για γεύση στα πιάτα.
Κάρυ
Τα φύλλα του δέντρου κάρυ, χρησιμεύουν, μαζί με άλλα μπαχαρικά για τη δημιουργία ενός καρυκεύματος που χρησιμοποιείται για να προσθέσει άρωμα και γεύση στην ινδική κουζίνα. Είναι ένα πικάντικο συστατικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο φρέσκο όσο και αποξηραμένο.
Το κάρυ χρησιμοποιείται συχνά ως σάλτσα σε πολλές ινδικές συνταγές. Το δέντρο από το οποίο προέρχεται δε χρησιμεύει μόνο για τα φύλλα του, αλλά και ο φλοιός και οι ρίζες το είναι γνωστά τονωτικά και διεγερτικά. Έρευνες δείχνουν ότι το κάρυ υπήρχε ήδη προ Χριστού.
Τάμαριντ
Η πάστα τάμαριντ παρασκευάζεται από τον ώριμο καρπό του αειθαλούς δέντρου τάμαριντ. Προέρχεται από τη Μαδαγασκάρη και ο πολτός του χρησιμοποιείται σε πολλές ινδικές γαστρονομικές δημιουργίες. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στην Ινδία και καλλιεργείται εκεί και σε άλλες ημιτροπικές περιοχές με χαμηλή βροχόπτωση. Έχει μια πικρή και όξινη γεύση και συνήθως κυκλοφορεί στο εμπόριο ως συμπυκνωμένη πάστα.
Κανέλα
Η κανέλα προέρχεται από το φλοιό ενός αειθαλούς δέντρου της Ινδίας. Αυτό που είναι γνωστό ως η «πραγματική κανέλα» είναι ο αποξηραμένος εσωτερικός φλοιός του κορμού. Καλλιεργείται ως θάμνος και μετά από δύο χρόνια ανάπτυξης είναι έτοιμο για συγκομιδή. Το λάδι κανέλας προέρχεται επίσης από το φλοιό του δέντρου. Τα ξυλάκια κανέλας χρησιμοποιούνται στην ινδική μαγειρική για την παρασκευή πιλαφιού, biryanis και ορισμένων κάρυ. Το άρωμα είναι γλυκό, γήινο και διαθέτει μια ζεστή απολαυστική γεύση. Επίσης χρησιμοποιείται ως σκόνη στη μαγειρική καθώς και στα αποξηραμένα ξυλάκια.
Μαύρο κάρδαμο
Το μαύρο κάρδαμο είναι γνωστό για το καπνιστό, πικάντικο άρωμά του και χρησιμοποιείται σε πολλά ινδικά πιάτα. Διαφορετικό από το πράσινο κάρδαμο, το μαύρο κάρδαμο χρησιμοποιείται στην παρασκευή dals, κάρι και biryanis και του διάσημου ινδικού garam masala που δεν περιλαμβάνει μόνο μαύρο κάρδαμο
αλλά και φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι, μαύρο κύμινο, κανέλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο. Το λάδι από κάρδαμο είναι πολύτιμο συστατικό σε πολλές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των ινδικών ποτών. Χρησιμοποιείται τόσο ολόκληρο, όσο και σε αλεσμένη μορφή. Το λάδι του κάρδαμου έχει εφαρμογές σε αρωματικά επεξεργασμένα τρόφιμα, λικέρ, αλλά και στην αρωματοποιία και σε φάρμακα.
Σαφράν
Το σαφράν ή σαφράνι είναι από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά της ινδικής κουζίνας. Παράγεται από το φυτό κρόκος, από το άνθος του οποίου αποκόπτεται για να αποξηρανθεί και να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Το σαφράν έχει έντονο κόκκινο χρώμα το οποίο χάνει κατά το μαγείρεμα και η γεύση του είναι ελαφριά και διακριτική, αλλά οι ιδιότητές του στον οργανισμό είναι πολλές και ευεργετικές. Είναι απαραίτητο συστατικό σε κάθε πιάτο ρυζιού της ινδικής κουζίνας.
Πάπρικα
Η κόκκινη σκόνη τσίλι ή πιο γνωστή ως πάπρικα προσθέτει μια πικάντικη νότα στο ινδικό φαγητό και δικαίως είναι γνωστή ως «ο βασιλιάς όλων των μπαχαρικών». Το τσίλι είναι τα αποξηραμένα ώριμα «φρούτα» του γένους Capsicum. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη Νότια Αμερική και συστήθηκε για πρώτη φορά στους Ινδιάνους από τους Πορτογάλους κατά τον 15ο αιώνα. Σήμερα χρησιμοποιείται στα περίφημα ινδικά πιάτα με κάρυ.