Έλεγχος λογαριασμών ξεκινάει σε ιδιοκτήτες ακινήτων που ασχολούνται με την βραχυχρόνια μίσθωση σε πλατφόρμες όπως το Airbnb.
Πολλά έχουν ακουστεί κατά διαστήματα για φοροδιαφυγή των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και η ΑΑΔΕ παίρνει τα μέτρα της.
Συγκεκριμένα, το 2021 καταγράφηκαν πληρότητες έως και 100% και οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα τσεκάρουν εάν αυτά δηλώθηκαν στην ειδική εφαρμογή ή πρόκειται για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Δείτε αναλυτικά…
Πως θα γίνει ο έλεγχος λογαριασμών από την ΑΑΔΕ
Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και θα επικεντρωθούν στη διασταύρωση τεσσάρων στοιχείων:
Των στοιχείων που έχουν δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων.
Των στοιχείων που έχουν κοινοποιήσει στην ΑΑΔΑ οι εταιρείες βραχυχρόνιων μισθώσεων, Airbnb, Booking.com, VRBO.
Των στοιχείων που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε2 για το έτος 2021.
Των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών ακινήτων και τις πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών των πελατών, ώστε να διαπιστωθεί τι ποσά πληρώθηκαν.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, έληξε η προθεσμία, εντός της οποίας, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που τα έχουν εντάξει σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, υποχρεούνταν να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, για το έτος 2021.
Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζονται μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα δηλώσουν στο Ε2, με την υποβολή των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων τα ποσά που εισέπραξαν το 2021.
Όλα αυτά θα διασταυρωθούν, σε συνδυασμό και με τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και των πιστωτικών καρτών ιδιοκτητών, πελατών και των πλατφορμών, με σκοπό την αναζήτηση όσων απέκρυψαν μισθώματα και εισοδήματα.
Τι ισχύει για τη φορολόγηση αυτών των εισοδημάτων
Τα εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων, φορολογούνται ξεχωριστά από το εισόδημα με ειδική κλίμακα, ενώ και για τη χρήση 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικότερα φορολογούνται με την ακόλουθη κλίμακα:
15% στα πρώτα 12.000 ευρώ του καθαρού εισοδήματος
35% στα επόμενα 23.000 ευρώ, δηλαδή στο τμήμα του καθαρού εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
45% στο πάνω από τα 35.000 ευρώ τμήμα του καθαρού εισοδήματος
Τα πρόστιμα
Τα εισοδήματα θα πρέπει να συμπίπτουν στο 100%, διαφορετικά καραδοκεί η επιβολή προστίμων, τα οποία ξεκινούν από 5.000 ευρώ και κλιμακώνονται σε έως και 20.000 ευρώ.
Εφόσον εντοπίζονται ακίνητα, τα οποία είτε δεν εγγράφηκαν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής τους ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Έλεγχος λογαριασμών: Ποια πρόστιμα θα προκύψουν
Ανάλογα με τις εξηγήσεις και τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει αντιμετωπίζει τα πρόστιμα, που ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:
Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής»
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.
Σε περίπτωση υποτροπής εντός του έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ημερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο (10.000 ευρώ) και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος δηλαδή 20.000 ευρώ.
Βγάζει στη φόρα όσους χρωστάνε η ΑΑΔΕ
Στην δημοσιοποίηση των ανθρώπων που χρωστάνε πολλά χρήματα καταφεύγει η ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών, δεν αποσκοπεί μόνο στη διαπόμπευσή τους, ώστε, εάν θέλουν να την αποφύγουν, να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά στοχεύει σε πιο πρακτικά αποτελέσματα.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των ιδιωτών για το «προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων.
Ο ιδιώτης που πρόκειται να έχει μια οικονομική συνεργασία με κάποιο πρόσωπο, εάν διαπιστώσει πως είναι στη λίστα της Εφορίας με χρέη προς το δημόσιο, ασφαλώς και θα είναι διστακτικός.
Συγχρόνως, η δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών έχει και μια άλλη σκοπιμότητα, του «καρφώματος». Η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ προσδοκούν ότι κάποιος πολίτης ή δημόσια υπηρεσία, ίσως εντοπίσουν κάποιον εκ των μεγαλοοφειλετών, να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, που διαφεύγουν από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της Εφορίας και του ΚΕΑΟ και να τον καταγγείλουν, ώστε να αναβιώσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
ΑΑΔΕ: Δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής
Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση της λίστας των οφειλετών τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται έχει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι δεν αποτελούν μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά περιορίζονται μόνο στην τροφή για το… κουτσομπολιό που προκαλεί.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ και το έγγραφο του ΕΦΚΑ, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, θα γίνει μέχρι την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στον ιστοχώρο της ΑΑΔΕ.
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, καλούνται οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) να ενημερώσουν τις λίστες των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου και του ΕΦΚΑ αντίστοιχα, μέχρι την 30η Ιουνίου 2022.
Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να επικαιροποιήσουν τις λίστες των οφειλετών, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021 και 2022.
Οι προηγούμενες επικαιροποιήσεις είχαν γίνει στις 9 Οκτωβρίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για τα νομικά πρόσωπα.
Σε ότι αφορά στους μεγαλοοφειλέτες η λίστα της ΑΑΔΕ που θα δημοσιοποιηθεί στις 30 Ιουνίου θα περιλαμβάνει χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ έκαστος.
Πρόκειται για πάνω από 30.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία χρονίζουν τουλάχιστον για ένα έτος και πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.
Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος.
Παράλληλα στη διπλανή στήλη θα αναγράφονται και οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.