Ξανά κλειστά σχολεία λόγω εκλογών – Ημερομηνία και λίστα

σχολεία: Κλείνουν και πάλι τις πύλες τους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας στους μαθητές λόγω των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών 2023. Την Παρασκευή 13/10 και τη Δευτέρα 16/10 δεν θα διεξαχθούν μαθήματα στα σχολεία που ανήκουν σε δήμους όπου δεν υπήρξε εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη. Για δύο ακόμα ημέρες θα μείνουν κλειστά τα σχολεία, στις περιοχές […]

Ξανά κλειστά σχολεία λόγω εκλογών - Ημερομηνία και λίστα

σχολεία: Κλείνουν και πάλι τις πύλες τους τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας στους μαθητές λόγω των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών 2023.

Την Παρασκευή 13/10 και τη Δευτέρα 16/10 δεν θα διεξαχθούν μαθήματα στα σχολεία που ανήκουν σε δήμους όπου δεν υπήρξε εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη.

Για δύο ακόμα ημέρες θα μείνουν κλειστά τα σχολεία, στις περιοχές όπου δεν εκλέχθηκε δήμαρχος ή Περιφερειάρχης.

Ειδικότερα, δεν θα γίνουν μαθήματα την Παρασκευή 13/10 και τη Δευτέρα 16/10 για να διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος.

σχολεία: Ποιοι δήμοι πηγαίνουν σε επαναληπτικές εκλογές

Αναλυτικά, οι 85 δήμοι σε όλη την Ελλάδα που δεν έβγαλαν δήμαρχο και πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο είναι οι εξής:

Αγίας Παρασκευής
Αγίου Δημητρίου
Αγίου Νικολάου
Αθηναίων
Αιγάλεω

Αιγιαλείας
Ακτίου – Βόνιτσας
Αλεξανδρούπολης
Αλμυρού
Άργους – Μυκηνών

Αρριανών
Ασπροπύργου
Βύρωνος
Δάφνης – Υμηττού
Δέλτα
Δεσκάτης
Διονύσου
Δράμας
Δυτικής Αχαΐας

Δυτικής Μάνης
Ελαφονήσου
Ελευσίνας
Ερέτριας
Ζακύνθου

Ζαχάρως
Ζωγράφου
Ηγουμενίτσας
Ήλιδας

Ηλιουπόλεως
Ηρακλείου
Ηρωικής Πόλης Νάουσας
Θερμαϊκού
Θεσσαλονίκης

Ιεράπετρας
Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου
Ιλίου
Ιωαννιτών

Καβάλας
Καισαριανής
Καλαμαριάς
Καλυμνίων
Καμένων Βούρλων

Κασσάνδρας
Καστοριάς
Κοζάνης
Κορδελιού – Ευόσμου

Λήμνου
Λοκρών
Λυκόβρυσης – Πεύκης
Μεγανησίου
Μεγαρέων
Μύκης

Ναυπλιέων
Νέας Ιωνίας
Νέας Σμύρνης
Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη
Νότιας Κέρκυρας
Ξάνθης
Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Ορεστιάδας
Παιανίας
Παλαμά
Παπάγου – Χολαργού
Πατρέων
Παύλου Μελά

Πέλλας
Πεντέλης
Περάματος
Πετρουπόλεως
Πολυγύρου

Πύδνας – Κολινδρού
Πύλου – Νέστορος
Πύργου
Ραφήνας – Πικερμίου
Ρόδου

Σαρωνικού
Σκύρου
Σπάρτης
Τυρνάβου

Φιλοθέης – Ψυχικού
Χαϊδαρίου
Χαλανδρίου
Χερσονήσου
Χίου

Επίσης, από τον πρώτο γύρο εκλέγεται περιφερειάρχης στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στον δεύτερο γύρο πηγαίνουν οι εξής περιοχές:

Αν. Μακεδονίας & Θράκης
Βορείου Αιγαίου
Δυτικής Ελλάδας
Θεσσαλίας
Ιονίων Νήσων
Πελοποννήσου

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και υπογράμμιζε:

«Επισημαίνεται ότι σε όσες περιφέρειες ή δήμους θα διεξαχθεί επαναληπτική ψηφοφορία την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 αντίστοιχα».

Αύριο Δευτέρα ο αγιασμός – Πότε θα ανοίξουν στη Θεσσαλία

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της σχολικής χρονιάς, καθώς και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Με εξαίρεση τη Θεσσαλία, που έχει «πνιγεί» από το πέρασμα του Daniel, οι μαθητές της επικράτειας αύριο, Δευτέρα, θα επιστρέψουν στα σχολεία.

Το πρωί θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, οι μαθητές θα ενημερωθούν για θέματα που αφορούν το πρόγραμμα και τη λειτουργία του σχολείου, θα παραλάβουν τα βιβλία τους και θα αποχωρήσουν.

Από την Τρίτη, θα ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά.

Πότε ανοίγουν στη Θεσσαλία
Μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, τα μαθήματα στα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αρχίσουν με καθυστέρηση μίας εβδομάδας.

Η απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel.

Μία εβδομάδα θα καθυστερήσει να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και σε σχολεία της Μαγνησίας.

Προσλήψεις

Το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 23.211 αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία. Αναλυτικότερα, στη Γενική Εκπαίδευση, προσλήφθηκαν 8.746 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια, και 4.898 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια.

Επιπλέον, 192 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 προσλήφθηκαν σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων ενώ διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 39 αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Ειδική Αγωγή, προσλήφθηκαν 7.360 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και 1.976 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ωστόσο, υπολογίζουν ότι οι ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών μπορεί να φτάσει τις 48.000, και για αυτό ζητούν να γίνονται περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών στην πρώτη φάση.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της, καθώς και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι αλλαγές από τη νέα χρονιά

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την παιδεία περιλαμβάνει νομοσχέδιο το οποίο αφορά στην αξιολόγηση δασκάλωνκαι καθηγητών και στην αυτονομία σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας μάλιστα υποστηρίζει ότι «η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών έχει καθαρά βελτιωτικό, μη τιμωρητικό χαρακτήρα, δίνοντας έμφαση στην επιμόρφωση ως απαραίτητο μέτρο για τη θέσπιση ενός μηχανισμού ανατροφοδότησης και διασφάλισης της διαρκούς βελτίωσης του εκπαιδευτικού και της ποιότητας της εκπαίδευσης».

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης μαθητών και πτυχίο για τους κληρικούς είτε πανεπιστημίου είτε από Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες σε Αθήνα και Κρήτη.

Ακόμα, εισάγεται το πολλαπλό βιβλίο που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν, από τα εγκεκριμένα βιβλία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι αλλαγές αφορούν επίσης και στις εξετάσεις από Τράπεζα Θεμάτων για την Α΄και Β ΄λυκείου αλλά και την ίδρυση έξι πρότυπων ΕΠΑΛ.

Στο ίδιο πλαίσιο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τους άξονες της πολιτικής για αναβάθμιση σχολείων και εκπαιδευτικών στο «Νέο Αναβαθμισμένο Σχολείο».

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας για το νομοσχέδιο

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την Αναβάθμιση του Σχολείου και την Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών είναι:

Ελευθερία – Αυτονομία σχολείου
Ελεύθερη επιλογή βιβλίου στα σχολεία (πολλαπλό βιβλίο) – Περνάμε από τη μηχανιστική εκμάθηση στην κριτική ανάλυση και σκέψη

Αυτονομία ως προς τη μορφή των 4μηνιαίων δοκιμασιών αξιολόγησης – Απελευθερώνουμε τη δημιουργική πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών μας

Ενισχύουμε το ρόλο των εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης (ενδοσχολικοί συντονιστές, μέντορες, υπεύθυνοι οργάνωσης και συντονισμού μαθητείας στα ΕΝΕΕΓΥΛ) – Επενδύουμε στους εκπαιδευτικούς μας και τους ενισχύουμε

Εγκρίσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασιών από το ίδιο το σχολείο – Εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς μας – Αποκεντρώνουμε το σύστημα

Ελληνική PISA: Αποτίμηση αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος σε μαθητές Στ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου – Δημιουργούμε ένα νέο, ανεξάρτητο εργαλείο για την αποτύπωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου και τη διαρκή του αναβάθμιση

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και στελεχών

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και έμφαση στην επιμόρφωση – Ενδυναμώνουμε τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό τη συνεχή τους βελτίωση

Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των στελεχών εκπαίδευσης – Αξιολογούμε την ποιότητα της διοίκησης

Εκκλησιαστική Εκπαίδευση
Κληρικοί Δημοσίου μόνο με πτυχίο από Σχολή Μαθητείας Κληρικών ή από ΑΕΙ – Αναβαθμίζουμε το επίπεδο εκπαίδευσης των κληρικών

Συνένωση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών από 4 σε 2 – Καλύτερες προοπτικές για τους νέους μας, εξορθολογισμός Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

Η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου σχολείου για τα παιδιά μας, που εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα εφόδια για το παρόν και το μέλλον τους, και η απελευθέρωση του δυναμικού των εκπαιδευτικών μας, σε ένα πλαίσιο μεγαλύτερης ελευθερίας, διαρκούς υποστήριξης και αυξημένης λογοδοσίας.