Ποιες υποθέσεις αναμένεται να απασχολήσουν την Εφορία το επόμενο διάστημα. Ποιους θα κυνηγήσουν.
Ξεκινάνε από την Εφορία έλεγχοι σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.
Ποιοι θα πρέπει να ανησυχούν στη χώρα μας.
Δείτε αναλυτικά…
Πάνω σε τι θα γίνει ο έλεγχος από την Εφορία
Όπως προκύπτει, στις υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ρίχνουν το βάρος των ελέγχων τα Ελεγκτικά Κέντρα, οι ΔΟΥ, οι ΥΕΔΔΕ και γενικά όλες οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Σε τέσσερις μήνες παραγράφονται οι υποθέσεις που συμπληρώνουν πενταετία ως ανέλεγκτες αλλά και οι υποθέσεις 10 και 15 ετών, που εκκρεμούν, αναλόγως την κατηγορία και την αιτία που εκκρεμούν.
Σημειώνεται ότι βασικό εργαλείο ελέγχου όλων υποθέσεων είναι η παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών και ο έλεγχος των καταθέσεων, με τις ελεγκτικές αρχές να εστιάζουν σε περιπτώσεις καταθέσεων, το ύψος των οποίων δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογούμενου.
Οι παραγραφόμενες υποθέσεις χωρίζονται με βάση τα φορολογικά έτη που αφορούν, το είδος της υπόθεσης και του φόρου που αφορούν όπως εισόδημα, ΦΠΑ, ακίνητα, αλλά και το αν έχει υποβληθεί ή όχι φορολογική δήλωση.
Ο βασικός κανόνας της παραγραφής είναι η πενταετία, διάστημα το οποίο διευρύνεται σε 10 χρόνια, αν υπάρχουν «συμπληρωματικά στοιχεία».
Ποιες υποθέσεις παραγράφονται στο τέλος του χρόνου
Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023 είναι οι ακόλουθες:
Οι υποθέσεις του φορολογικού έτους 2017 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2022. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής.
Στην ουσία είναι 5+1 έτη, δεδομένου ότι η πενταετής προθεσμία αρχίζει να μετράει, ένα έτος μετά από την εν λόγω φορολογική χρήση. Δηλαδή, για τη χρήση του 2017, η φορολογική δήλωση έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 και η προθεσμία που έχουν οι φορολογικές αρχές για τη διενέργεια ελέγχου ξεκίνησε να «τρέχει» από την 1-1-2018 και εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Όποια επιχείρηση δεν ελεγχθεί για τη χρήση του 2017 μέχρι τις 31η Δεκεμβρίου 2023, δεν θα μπορεί να ελεγχθεί από την 1η-1-2024.
Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση 2014, αλλά οι επιτηδευματίες «ξέχασαν» να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2020. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής, που είναι 5 χρόνια, έληξε κανονικά στις 31-12-2020 (5+1 έτος από το τη φορολογική χρήση), εφόσον υποβάλλονταν εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση. Ωστόσο επειδή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη δήλωση το 2020, η προθεσμία παραγραφής επεκτείνεται για μια τριετία ακόμη και φτάνει στα 8 έτη.
Οι υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2012, για τις οποίες προέκυψαν «συμπληρωματικά» στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίζουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, «συμπληρωματικά» στοιχεία, (π.χ. εικονικά τιμολόγια) από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία. Σημειώνεται ότι από τα συμπληρωματικά στοιχεία εξαιρούνται οι καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού, ενώ συνιστούν «συμπληρωματικά στοιχεία» οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών σε τράπεζες του εξωτερικού.
Οι υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2012 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να «τρέχει» από την 1η-1-2013 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2012 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει την 31η-12-2023.
Οι υποθέσεις του έτους 2007. Στις περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2007.
Σημειώνεται όμως, ότι, με βάση τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, η 15ετία είναι το μέγιστο χρονικό όριο παραγραφής, ακόμη και αν υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση στο 13, 14, ή 15 έτος, από το έτος υποχρέωσης. Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα, η προθεσμία παραγραφής επεκτεινόταν για μια τριετία στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης, το ΣτΕ αποφάσισε ότι η επέκταση της τριετίας δεν μπορεί να εκτείνει τον χρόνο πέραν της 15ετίας.
Τέλος, στις υποθέσεις που παραγράφονται την 31η Δεκεμβρίου, δεν αρκεί να εκδοθεί μέχρι τότε η Πράξη Προσδιορισμού του Φόρου για το παραγραφόμενο έτος, αλλά και να κοινοποιηθεί στον ελεγχόμενο εντός της προθεσμίας παραγραφής.
Σε διαφορετική περίπτωση, με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (616-618/2021) η διαδικασία είναι άκυρη.
Παράδειγμα, αν εκδοθεί η Πράξη εντός του 2022, αλλά κοινοποιηθεί στον φορολογούμενο τον Ιανουάριο του 2023, είναι άκυρη και η υπόθεση έχει παραγραφεί.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να επιταχύνουν τους ελέγχους και να ελέγξουν ταχύτατα όσες περισσότερες υποθέσεις γίνεται, εντός του τετραμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.
Ξεκινάει ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες η ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους στις δαπάνες που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη χώρα μας.
Ακριβή εικόνα για τις πραγματικές λειτουργικές δαπάνες των ελευθέρων επαγγελματιών θα έχει η Εφορία.
Αυτό είναι κάτι που θα διευκολύνει τα μέγιστα στις διασταυρώσεις με τις δηλωθείσες δαπάνες.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ζητήσει ήδη από φορείς και ΔΕΚΟ, να αποστείλουν τους λογαριασμούς με τον αριθμό παροχής για κάθε επιτηδευματία με στόχο την διασταύρωση των δαπανών που δηλώνουν.
Πρώτη η ΕΥΔΑΠ έχει απευθύνει μήνυμα σε πολλούς επαγγελματίες στο οποίο αναφέρεται ότι θα πρέπει να δηλώσουν την παροχή ή τις παροχές για τις οποίες οι εκδιδόμενοι λογαριασμοί ύδρευσης – αποχέτευσης καταχωρούνται ως επαγγελματικό έξοδο, προκειμένου – κατ’ εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας – τα ηλεκτρονικά τιμολόγια να αποστέλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Το «φούσκωμα» των δαπανών αποτελεί διαχρονικό «πονοκέφαλο» για τις φορολογικές αρχές και -όπως φαίνεται- ήγγικεν η ώρα προκειμένου να αντιμετωπισθεί ριζικά το ζήτημα με το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Οι δυνατότητες που παρέχουν τα νέα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, μπορούν να βάλουν «φρένο» στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες στις φορολογικές δηλώσεις των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με στόχο τον περιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και το «κούρεμα» του ποσού του φόρου που πρέπει να καταβάλλουν.
Η διαβίβαση δεδομένων για τις συναλλαγές αφορά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που θεωρούνται «κλειδιά» για την βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που θα επιλέγονται για έλεγχο.
Όπως υπογραμμίζουν στελέχη της ΑΑΔΕ που ασχολούνται με τον μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ακόμα και μια πληροφορία ήσσονος σημασίας που «ανεβάζουν» επιχειρήσεις και επαγγελματίες στη πλατφόρμα myDATA αποτελεί «βάση» για μελλοντικές διασταυρώσεις και φορολογικούς ελέγχους για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ, δείχνουν ότι περισσότερες από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ έχουν εκδοθεί περισσότερα από 1,375 δισεκατομμύρια παραστατικά με τον τζίρο από την αρχή της χρήσης των MyDΑΤΑ να υπερβαίνει τα 815 δισ. ευρώ.
Επίσης, στην εφαρμογή timologio έχουν εγγραφεί 217.380 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyDΑΤΑ.
Πρόκειται για πλήθος ηλεκτρονικών πληροφοριών που δεν αφήνουν περιθώρια στις επιχειρήσεις να δηλώσουν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες αφού με το πάτημα ενός κουμπιού βγαίνει στην οθόνη του υπολογιστή και η τελευταία χρήσιμη πληροφορία για το οικονομικό τους προφίλ.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στο τέλος Αυγούστου, θα ακολουθήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις στα στοιχεία εσόδων- εξόδων του εντύπου Ε3 που υποβάλλουν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο επιτηδευματίες.
Έκτακτοι έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα – Τι θα κοιτάξουν
Έλεγχοι σε καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, προκειμένου να εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής, μέσα από αδήλωτα εισοδήματα έχουν ξεκινήσει οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Τη διενέργεια 200.000 φορολογικών ελέγχων, εκτεταμένες διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα τη σύνδεση Taxisnet και Κτηματολογίου καθώς και έρευνες για την αποκάλυψη μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής προγραμμάτισε για το υπόλοιπο του 2023 η Εφορία.
Τα στοιχεία που θα εξεταστούν και θα διασταυρωθούν είναι:
-Βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων που δεν έχουν δηλωθεί
-Αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα
-Στοιχεία λοιπών εισοδημάτων τεκμηρίων και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων
-Στοιχεία που αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα
-Στοιχεία που ελήφθησαν από ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες