«Ξαφνική» άνοδος στη βενζίνη – Τι θα γίνει με τις τιμές

Καθόλου καλά δεν εξελίσσονται τα πράγματα με την τιμή της βενζίνης στη χώρα μας πάνω στην περίοδο των διακοπών. Ξεκίνησαν καινούργιες προβλέψεις από τους πρατηριούχους για την αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης. Πόσο αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας. Δείτε αναλυτικά… Που θα φτάσει η βενζίνη Όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων […]

«Ξαφνική» άνοδος στη βενζίνη - Τι θα γίνει με τις τιμές

Καθόλου καλά δεν εξελίσσονται τα πράγματα με την τιμή της βενζίνης στη χώρα μας πάνω στην περίοδο των διακοπών.

Ξεκίνησαν καινούργιες προβλέψεις από τους πρατηριούχους για την αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης.

Πόσο αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας.

Δείτε αναλυτικά…

Που θα φτάσει η βενζίνη

Όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής στον ΣΚΑΙ, τις επόμενες ημέρες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο στα πρατήρια των μεγάλων αστικών κέντρων.

«Στο τέλος Αυγούστου η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα έχει ξεφύγει. Ήδη βρισκόμαστε στις 15 του μήνα. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου η τιμή της θα έχει ξεφύγει και ίσως δούμε στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή της αμόλυβδης να πάει αρκετά πάνω από τα επίπεδα των 2 ευρώ» σημείωσε.

«Πιστεύω ότι η τιμή της αμόλυβδης στην Αθήνα θα πάει πάνω από τα 2 ευρώ έτσι όπως βλέπουμε τις προβλέψεις και βάσει των εξελίξεων» πρόσθεσε.

Άλλωστε το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης. «Θα σας πω ενδεικτικά ότι τις 2 προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια ύφεση. Aυτή η ύφεση δεν φάνηκε. Τελικά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να λέμε ότι σήμερα υπάρχει μια μέση τιμή στη βενζίνη 1,96 ευρώ το λίτρο αλλά αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική» σχολίασε.

Τι γίνεται με την τιμή της βενζίνης στα νησιά

«Στα νησιά είναι ήδη απαγορευτική η τιμή της και δυστυχώς και σαν επισκέπτες δεν απολαμβάνουμε την επιστροφή του μεταφορικού ισοδύναμου για τα 33 νησιά, τα Κυκλαδονήσια. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα γιατί αυτό είναι μόνο για τους μόνιμους κάτοικους αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι πολύ ακριβό το προϊόν. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι το εξής: Δεν βλέπουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου .Το περασμένο Σάββατο η τιμή του πετρελαίου ήταν στα 84 δολάρια και χθες έκλεισε στα 86,7 δολάρια. Αυτές οι αυξήσεις που μας έχουν έρθει μέσα σε αυτήν την εβδομάδα είναι τόσο μεγάλες που δεν είναι ανάλογες με τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου. Άρα είναι θέμα αύξησης της αγοράς της ζήτησης και της μείωσης των διαθεσίμων. Και αυτό ίσως προέρχεται από την εξαγγελία που έκαναν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, που είπαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή και αφετέρου είναι επόμενο του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία άρχισε τελικά να φαίνεται στην τσέπη μας».

Πώς θα καταλάβεις ότι η βενζίνη είναι νοθευμένη

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να αντιμετωπίσει κανείς ένα τέτοιο πρόβλημα και να μπει σε μπελάδες. Κι αυτό διότι όπως όλοι γνωρίζουν, ένα καύσιμο κακής ποιότητας μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο όχημά μας.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι οδηγοί σήμερα, θεωρούν δεδομένο πως βάζουν στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους ποιοτικό καύσιμο. Όμως πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και να είμαστε πάντα επιλεκτικοί, γιατί υπάρχει πιθανότητα το καύσιμο να μην είναι της ποιότητας που το πρατήριο… διαφημίζει.

Ειδικά στις μεγάλες αλυσίδες σταθμών ανεφοδιασμού, πραγματοποιούνται συχνοί και σχολαστικοί έλεγχοι. Ακόμα κι αν αυτό δεν τις καθιστά 100% αδιάβλητες, δίχως αμφιβολία μπορούν να χαρίσουν σχετική σιγουριά, ακόμη και εάν η τιμή του καυσίμου είναι υψηλότερη από ό,τι σε άλλα πρατήρια.

Αντίθετα, το φθηνότερο καύσιμο από αμφιβόλου αξιοπιστίας βενζινάδικα, μπορεί στο τέλος να μας κοστίσει πολύ περισσότερο. Όσο λοιπόν κι αν θέλουμε να κάνουμε οικονομία, όσο κι αν θέλουμε να βρούμε την πιο συμφέρουσα επιλογή, θα πρέπει τελικά να καταλήξουμε σε αυτή συνυπολογίζοντας πάντα όλα τα δεδομένα.

Παρακάτω σας δείχνουμε το πως μπορείτε να δείτε εάν το ένα καύσιμο που βάλατε στο αυτοκίνητό σας είναι κακής ποιότητας. Δυστυχώς βέβαια, σε αυτή την περίπτωση όπως και σε πολλές άλλες, ισχύει το ρητό “εάν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις”, ωστόσο με μια λίγο πιο προσεκτική ματιά, ίσως γλιτώσετε από τρεχάματα.

Ενδείξεις καυσίμου κακής ποιότητας

– Παρότι είναι δύσκολο να το κάνει κάποιος, υπάρχει περίπτωση τα κακής ποιότητα καύσιμα να μπορούν να διακριθούν ακόμα και με οπτική επιθεώρηση. Με κατάλοιπα να είναι εμφανή στην επιφάνεια. Επίσης, ένα κακής ποιότητας καύσιμο είναι πολύ πιθανό να συνοδεύεται από μία πολύ δυσάρεστη οσμή. Επαναλαμβάνουμε πάντως ότι είναι δύσκολο για τον μέσο οδηγό να προβεί σε έναν οπτικό ή άλλο έλεγχο στο καύσιμο κάθε φορά που γεμίζει το αυτοκίνητό του.

– Η τρίτη ένδειξη είναι η πλέον χαρακτηριστική και αφορά στην περίεργη συμπεριφορά του κινητήρα του οχήματός μας μετά από μερικά χιλιόμετρα. Οι στροφές θα ανεβαίνουν με δυσκολία, μπορεί να κάνει διακοπές, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε και την ένδειξη «Check Engine» να ανάβει στο ταμπλό του αυτοκινήτου σας.

Δείκτης κακής ποιότητας καυσίμου είναι και όταν το αυτοκίνητό μας ξαφνικά εμφανίσει υψηλότερη κατανάλωση από τη συνήθη, αν και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φταίνε και άλλοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τέτοιες «ασυνήθιστες» συμπεριφορές του αυτοκινήτου θα πρέπει να μας κάνουν να ξανασκεφτούμε το να ξαναβάλουμε βενζίνη από το ίδιο βενζινάδικο.

Γιατί δεν έχει νόημα να βάζεις 100άρα βενζίνη (εκτός αν έχεις Ferrari)

Για έναν τυπικό κινητήρα που είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί με κανονική αμόλυβδη βενζίνη, η χρήση βενζίνης 100 οκτανίων είναι χωρίς κανένα όφελος και πιθανώς επιβλαβής για το αυτοκίνητό σας. Ας δούμε που οφείλεται αυτό:

Αριθμός οκτανίων: Υποδεικνύει την αντοχή ενός καυσίμου στην εκρήξη μέσα στον κινητήρα. Όταν το μείγμα αέρα-καυσίμου στον χώρο καύσης πυροδοτείται πρόωρα ή ανομοιόμορφα δημιουργείται κρουστική καύση που προκαλεί κραδασμούς στη μηχανή.

Σχεδιασμός Κινητήρα: Τα περισσότερα σύγχρονα επιβατικά αυτοκίνητα είναι σχεδιασμένα για να λειτουργούν αποδοτικά με κανονική αμόλυβδη βενζίνη, συνήθως με οκτανίωση 87 έως 91, ανάλογα με την περιοχή. Αυτοί οι κινητήρες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν βέλτιστα με την συγκεκριμένο αριθμό οκτανίων, εξασφαλίζοντας την σωστή καύση και απόδοση.

Μηδενικά οφέλη στην Απόδοση: Η χρήση υψηλότερης οκτανιαίας βενζίνης από αυτήν που απαιτεί ο κινητήρας δεν παρέχει καμία πρόσθετη ισχύ ή απόδοση για έναν τυπικό αυτοκίνητο. Δεν θα βελτιώσει την επιτάχυνση, την οικονομία καυσίμου ή την διάρκεια ζωής του κινητήρα. Μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε ελαφρώς μειωμένη οικονομία καυσίμου και αυξημένες εκπομπές διοξειδίου.

Πιθανά Προβλήματα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση βενζίνης με υψηλότερη οκτανίωση από αυτήν που απαιτεί ο κινητήρας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.

Η διαδικασία καύσης του κινητήρα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, με αποτέλεσμα μη πλήρη καύση του καυσίμου, αύξηση της συσσώρευσης άνθρακα και δημιουργία καταλοίπων στον κινητήρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απόδοση του κινητήρα, αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και πιθανή μακροπρόθεσμη βλάβη.

Εάν το αυτοκίνητό σας είναι σχεδιασμένο για κανονική αμόλυβδη βενζίνη, δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα ή όφελος στη χρήση υψηλότερης οκτανιαίας βενζίνης ενώ αυτό μπορεί ακόμα να είναι επιβλαβές για την απόδοση και την διάρκεια ζωής του κινητήρα.