«Βρέχει» λεφτά από σήμερα 11/9 – Ποιοι θα δουν χρήματα στα ATM

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου οι πληρωμές στην Ελλάδα. Ποιοι θα πάνε στην τράπεζα για χρήματα. Ξεκινάει από σήμερα 11/9 εβδομάδα πληρωμών στην Ελλάδα. Τι θα μοιραστεί και σε πόσους. Όπως είναι γνωστό από την ανακοίνωση του Υπουργείου, το ποσό των 60.548.616 ευρώ ευρώ θα μοιραστεί σε 55.208 δικαιούχους το διάστημα 11 […]

«Βρέχει» λεφτά από σήμερα 11/9 – Ποιοι θα δουν χρήματα στα ATM

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου οι πληρωμές στην Ελλάδα. Ποιοι θα πάνε στην τράπεζα για χρήματα.

Ξεκινάει από σήμερα 11/9 εβδομάδα πληρωμών στην Ελλάδα. Τι θα μοιραστεί και σε πόσους.

Όπως είναι γνωστό από την ανακοίνωση του Υπουργείου, το ποσό των 60.548.616 ευρώ ευρώ θα μοιραστεί σε 55.208 δικαιούχους το διάστημα 11 – 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι πληρωμές θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Τι θα πληρωθεί μέσα στην εβδομάδα

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 11 έως 15 Σεπτεμβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 22,8 εκατ. ευρώ σε 980 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 248.616 ευρώ σε 228 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδακηδείας)

2.Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

15 εκατ. ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

15 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

1,5 εκατ. ευρώ σε 2.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

6 εκατ. ευρώ σε 10.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Έρχεται αυτόφωρο για χρέη στον ΕΦΚΑ

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», «τα παλαιά χρέη άλλωστε ξεπέρασαν τα 46 δισ. ευρώ και κάθε προσπάθεια για ένταξη μέρους αυτών σε ευνοϊκές ρυθμίσεις πάει χαμένη, καθώς οι οφειλέτες φαίνεται πως γυρνούν την πλάτη στις συνεχείς προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου.

Ακόμη και οι αιτήσεις για παραγραφή οφειλών μετά τη 10ετία, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, δεν έχουν ξεπεράσει τις 6.000, εκ των οποίων τελικά μόλις οι 2.246 έχουν εγκριθεί, ενώ άλλες 1.232 έχουν απορριφθεί. Στην πράξη, ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, παρά τους αργούς ρυθμούς που ακολουθούν, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία, έχουν ήδη επεξεργαστεί 3.478 αιτήσεις από τις συνολικά 5.986 που έχουν υποβληθεί, ήτοι το 8% των συνολικά υποβληθεισών έως σήμερα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «εφόσον η οφειλή δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης επιβάλλονται από το ΚΕΑΟ αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και υποθήκευση ακίνητης περιουσίας, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις προχωράει ακόμη και στην ποινική δίωξη των οφειλετών. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα χρησιμοποιεί και άλλα μέτρα, όπως η αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, ενώ αναγγέλλει στη φορολογική διοίκηση τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές των φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίες συμψηφίζονται με τυχόν εκκαθαρισθέντα ποσά επιστροφής από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος».

Πως βγαίνετε σε σύνταξη αν χρωστάτε στον ΕΦΚΑ

Εφικτή είναι η συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και αγροτών με χρέη προς τον ΕΦΚΑ και οι οφειλέτες μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους, αρκεί να φροντίσουν τα χρέη τους να μην ξεπερνούν ένα ορισμένο επίπεδο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:

Έαν ένας ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει έως 20.000 ευρώ ή ένας αγρότης οφείλει ως 6.000 ευρώ, μπορεί να κάνει αίτηση και να λάβει τη σύνταξη του.

Σε αυτή την περίπτωση η οφειλή «μοιράζεται» και ο υπόχρεος της αποπληρώνει σε 60 δόσεις μέσα από τη σύνταξη του.

Στην περίπτωση που η οφειλή ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ και τις 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ και στη συνέχεια να ενταχθεί στη ρύθμιση των 60 δόσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 το συνολικά οφειλόμενο ποσό των 20.000 ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Αντίθετα, το όριο των 6.000 ευρώ του εδαφίου β’ της παρ. 2 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 αφορά αυτοτελώς οφειλές που προκύπτουν από την υπαγωγή στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ. Οι οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης μέσω εξαγοράς δεν περιλαμβάνονται στο όριο των 6.000 ευρώ, αλλά περιλαμβάνονται στο γενικό όριο οφειλών των 20.000 ευρώ.

Η παρακράτηση των οφειλών, ανεξάρτητα αν προέρχονται από μη καταβολή εισφορών ή λόγω αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 259 (ήτοι σε 60 δόσεις), χωρίς δυνατότητα εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 34 του ν. 4387/2016 περί παρακράτησης οφειλών από αναγνώριση πλασματικών χρόνων από τη σύνταξη έως του ποσού του Η αυτής. Η ρύθμιση του προτελευταίου εδαφίου της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4387/2016 («Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το ένα τέταρτο του ποσού της σύνταξης.») καταργείται σιωπηρώς από την έναρξη ισχύος του άρθρου 259 του ν.4798/2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα σχέδια του υπουργείου Εργασίαςείναι η αύξηση αυτού του ορίου στις 30.000, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν θα γίνει άμεσα καθώς πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν σε παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, «συνταγματικά πρέπει να περνάνε πρώτα από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άρα, θα τις στείλουμε πρώτα εκεί, θα πάρουμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά θα τις περάσουμε με νομοσχέδιο».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως «Πολιτική μας βούληση, όπως είχαμε πει προεκλογικά, είναι να προχωρήσουμε σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα σενάρια τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι είναι 2-3 διαφορετικά. Δεν θέλω να τοποθετηθώ γιατί θα πρέπει πρώτα να καταλήξουμε σε κάποιο, αλλά σίγουρα θα πάμε σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών».