«Βρέχει» λεφτά από Δευτέρα 2/10 – Ποιοι πάνε στα ATM

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Ξεκινάνε οι πληρωμές της εβδομάδας από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Τι θα μοιραστεί στους δικαιούχους. Αρχίζει από τη Δευτέρα 2/10 εβδομάδα πληρωμών στην Ελλάδα. Τι θα μοιραστεί και σε πόσους. Όπως είναι γνωστό από την ανακοίνωση του Υπουργείου, το ποσό των 87,9 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί σε 103.462 δικαιούχους το διάστημα 2 – […]

«Βρέχει» λεφτά από Δευτέρα 2/10 – Ποιοι πάνε στα ATM

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Ξεκινάνε οι πληρωμές της εβδομάδας από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου. Τι θα μοιραστεί στους δικαιούχους.

Αρχίζει από τη Δευτέρα 2/10 εβδομάδα πληρωμών στην Ελλάδα. Τι θα μοιραστεί και σε πόσους.

Όπως είναι γνωστό από την ανακοίνωση του Υπουργείου, το ποσό των 87,9 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί σε 103.462 δικαιούχους το διάστημα 2 – 6 Οκτωβρίου 2023.

Οι πληρωμές θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Οι πληρωμές της εβδομάδας

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 2 έως 6 Οκτωβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Από τις 2 έως 6 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 22,8 εκατ. ευρώ σε 980 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

Στις 5 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 12.090.641,00 ευρώ σε 26.022 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

Στις 3 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 357.308 ευρώ σε 460 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

32 εκατ. ευρώ σε 52.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

20 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

Νέα υπηρεσία στον e-ΕΦΚΑ από Οκτώβριο

Πηγαίνει πιο μπροστά ο e-εφκα με ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η ψηφιοποίηση του κράτους αυτή τη φορά με μια νέα υπηρεσία η οποία έρχεται στον e-ΕΦΚΑ και η οποία έχει να κάνει με τη καταβολή του εφάπαξ.

Από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση καταβολής εφάπαξ και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΕΦΚΑ, Ηλία Τσούνη, που μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», «θα κάνετε αίτηση στον e-ΕΦΚΑ ηλεκτρονικά, εάν χρειάζεται θα προσκομίσετε συγκεκριμένα δικαιολογητικά και με συγκεκριμένο mail θα προσκομίζονται στην υπηρεσία και όλη διαδικασία θα γίνεται γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία».

Μπαίνει αυτόφωρο για χρέη στον ΕΦΚΑ

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», «τα παλαιά χρέη άλλωστε ξεπέρασαν τα 46 δισ. ευρώ και κάθε προσπάθεια για ένταξη μέρους αυτών σε ευνοϊκές ρυθμίσεις πάει χαμένη, καθώς οι οφειλέτες φαίνεται πως γυρνούν την πλάτη στις συνεχείς προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου.

Ακόμη και οι αιτήσεις για παραγραφή οφειλών μετά τη 10ετία, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, δεν έχουν ξεπεράσει τις 6.000, εκ των οποίων τελικά μόλις οι 2.246 έχουν εγκριθεί, ενώ άλλες 1.232 έχουν απορριφθεί. Στην πράξη, ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, παρά τους αργούς ρυθμούς που ακολουθούν, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία, έχουν ήδη επεξεργαστεί 3.478 αιτήσεις από τις συνολικά 5.986 που έχουν υποβληθεί, ήτοι το 8% των συνολικά υποβληθεισών έως σήμερα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «εφόσον η οφειλή δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης επιβάλλονται από το ΚΕΑΟ αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και υποθήκευση ακίνητης περιουσίας, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις προχωράει ακόμη και στην ποινική δίωξη των οφειλετών. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα χρησιμοποιεί και άλλα μέτρα, όπως η αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, ενώ αναγγέλλει στη φορολογική διοίκηση τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές των φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίες συμψηφίζονται με τυχόν εκκαθαρισθέντα ποσά επιστροφής από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος».

Έτσι θα βγείτε στη σύνταξη αν χρωστάτε στον ΕΦΚΑ

Εφικτή είναι η συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και αγροτών με χρέη προς τον ΕΦΚΑ και οι οφειλέτες μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους, αρκεί να φροντίσουν τα χρέη τους να μην ξεπερνούν ένα ορισμένο επίπεδο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:

Έαν ένας ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει έως 20.000 ευρώ ή ένας αγρότης οφείλει ως 6.000 ευρώ, μπορεί να κάνει αίτηση και να λάβει τη σύνταξη του.

Σε αυτή την περίπτωση η οφειλή «μοιράζεται» και ο υπόχρεος της αποπληρώνει σε 60 δόσεις μέσα από τη σύνταξη του.

Στην περίπτωση που η οφειλή ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ και τις 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ και στη συνέχεια να ενταχθεί στη ρύθμιση των 60 δόσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 το συνολικά οφειλόμενο ποσό των 20.000 ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Αντίθετα, το όριο των 6.000 ευρώ του εδαφίου β’ της παρ. 2 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 αφορά αυτοτελώς οφειλές που προκύπτουν από την υπαγωγή στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ. Οι οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης μέσω εξαγοράς δεν περιλαμβάνονται στο όριο των 6.000 ευρώ, αλλά περιλαμβάνονται στο γενικό όριο οφειλών των 20.000 ευρώ.

Η παρακράτηση των οφειλών, ανεξάρτητα αν προέρχονται από μη καταβολή εισφορών ή λόγω αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 259 (ήτοι σε 60 δόσεις), χωρίς δυνατότητα εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 34 του ν. 4387/2016 περί παρακράτησης οφειλών από αναγνώριση πλασματικών χρόνων από τη σύνταξη έως του ποσού του Η αυτής. Η ρύθμιση του προτελευταίου εδαφίου της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4387/2016 («Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το ένα τέταρτο του ποσού της σύνταξης.») καταργείται σιωπηρώς από την έναρξη ισχύος του άρθρου 259 του ν.4798/2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα σχέδια του υπουργείου Εργασίαςείναι η αύξηση αυτού του ορίου στις 30.000, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν θα γίνει άμεσα καθώς πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν σε παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, «συνταγματικά πρέπει να περνάνε πρώτα από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άρα, θα τις στείλουμε πρώτα εκεί, θα πάρουμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά θα τις περάσουμε με νομοσχέδιο».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως «Πολιτική μας βούληση, όπως είχαμε πει προεκλογικά, είναι να προχωρήσουμε σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα σενάρια τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι είναι 2-3 διαφορετικά. Δεν θέλω να τοποθετηθώ γιατί θα πρέπει πρώτα να καταλήξουμε σε κάποιο, αλλά σίγουρα θα πάμε σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών».