«Βρέχει» λεφτά από αύριο 25/9 – Ποιοι πάνε ATM

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Αρχίζουν οι πληρωμές από Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα. Ποιοι θα δουν χρήματα στο λογαριασμό. Ξεκινάει αύριο 25/9 εβδομάδα πληρωμών στην Ελλάδα. Τι θα μοιραστεί και σε πόσους. Όπως είναι γνωστό από την ανακοίνωση του Υπουργείου, το ποσό των 2,26 δις. ευρώ θα μοιραστεί σε 4.160.170 δικαιούχους το διάστημα 25 – 29 Σεπτεμβρίου […]

«Βρέχει» λεφτά από αύριο 25/9 – Ποιοι πάνε ATM

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Αρχίζουν οι πληρωμές από Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα. Ποιοι θα δουν χρήματα στο λογαριασμό.

Ξεκινάει αύριο 25/9 εβδομάδα πληρωμών στην Ελλάδα. Τι θα μοιραστεί και σε πόσους.

Όπως είναι γνωστό από την ανακοίνωση του Υπουργείου, το ποσό των 2,26 δις. ευρώ θα μοιραστεί σε 4.160.170 δικαιούχους το διάστημα 25 – 29 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι πληρωμές θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ: Τι θα πληρωθεί

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 25 έως 29 Σεπτεμβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

Από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 21,3 εκατ. ευρώ σε 930 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

Στις 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 5,6 εκατ. ευρώ για πληρωμή προκαταβολών συντάξεων (του ν.4778/21) μηνός Οκτωβρίου 2023 σε 15.000 συνταξιούχους

Στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 2,18 δις ευρώ για 4.064.914 κύριες και επικουρικές συντάξεις

Στις 26 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 2.023.034 ευρώ σε 18.126 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

16 εκατ. ευρώ σε 37.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

18 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

10 εκατ. ευρώ σε 5.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

4 εκατ. ευρώ σε 200 φορείς για πληρωμή εισφορών στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας

Επιστρέφει φόρους ο e-ΕΦΚΑ σε 18.000 άτομα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 θα γίνει η τρίτη – από τις διαδοχικές–καταβολές.

H εν λόγω καταβολή, ύψους 2.023.034,38 ευρώ θα πιστωθεί στους δηλωθέντες τραπεζικούς λογαριασμούς 18.126 δικαιούχων οι οποίοι:

υπέβαλαν αίτηση, μέσω της αντίστοιχης ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μέχρι16/08/2023,

δεν έχουν, από οποιανδήποτε αιτία, οφειλή προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. βεβαιωμένη στο Κ.Ε.Α.Ο.

Συγκεκριμένα, αφορά στην επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, κλάδου ασθενείας σε χρήμα του τ. Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω. έτους 2018 στους εργαζόμενους των κάτωθι Πιστωτικών Ιδρυμάτων, τα οποία έχουν υποβάλει τις αντίστοιχες Α.Π.Δ.:

EUROBANK ERGASIAS ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΥΝΕΤ. ΠΕ
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.
ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΝ. ΠΕ.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΥΝ. ΠΕ.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ. ΠΕ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. συνεχίζουν την επεξεργασία αφενός των υποβληθέντων, από Πιστωτικά Ιδρύματα, ασφαλιστικών στοιχείων και αφετέρου των υποβληθεισών αιτήσεων των λοιπών δικαιούχων.

Έρχεται αυτόφωρο για χρέη στον ΕΦΚΑ

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», «τα παλαιά χρέη άλλωστε ξεπέρασαν τα 46 δισ. ευρώ και κάθε προσπάθεια για ένταξη μέρους αυτών σε ευνοϊκές ρυθμίσεις πάει χαμένη, καθώς οι οφειλέτες φαίνεται πως γυρνούν την πλάτη στις συνεχείς προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου.

Ακόμη και οι αιτήσεις για παραγραφή οφειλών μετά τη 10ετία, σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο, δεν έχουν ξεπεράσει τις 6.000, εκ των οποίων τελικά μόλις οι 2.246 έχουν εγκριθεί, ενώ άλλες 1.232 έχουν απορριφθεί. Στην πράξη, ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, παρά τους αργούς ρυθμούς που ακολουθούν, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία, έχουν ήδη επεξεργαστεί 3.478 αιτήσεις από τις συνολικά 5.986 που έχουν υποβληθεί, ήτοι το 8% των συνολικά υποβληθεισών έως σήμερα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «εφόσον η οφειλή δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης επιβάλλονται από το ΚΕΑΟ αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και υποθήκευση ακίνητης περιουσίας, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις προχωράει ακόμη και στην ποινική δίωξη των οφειλετών. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα χρησιμοποιεί και άλλα μέτρα, όπως η αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων, ενώ αναγγέλλει στη φορολογική διοίκηση τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές των φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίες συμψηφίζονται με τυχόν εκκαθαρισθέντα ποσά επιστροφής από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος».

Πως βγαίνετε σε σύνταξη αν χρωστάτε στον ΕΦΚΑ

Εφικτή είναι η συνταξιοδότηση χιλιάδων ασφαλισμένων, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και αγροτών με χρέη προς τον ΕΦΚΑ και οι οφειλέτες μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις τους, αρκεί να φροντίσουν τα χρέη τους να μην ξεπερνούν ένα ορισμένο επίπεδο.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας:

Έαν ένας ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει έως 20.000 ευρώ ή ένας αγρότης οφείλει ως 6.000 ευρώ, μπορεί να κάνει αίτηση και να λάβει τη σύνταξη του.

Σε αυτή την περίπτωση η οφειλή «μοιράζεται» και ο υπόχρεος της αποπληρώνει σε 60 δόσεις μέσα από τη σύνταξη του.

Στην περίπτωση που η οφειλή ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ και τις 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, τότε ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλήσει το υπερβάλλον ποσό εφάπαξ και στη συνέχεια να ενταχθεί στη ρύθμιση των 60 δόσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 το συνολικά οφειλόμενο ποσό των 20.000 ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ μπορεί να περιλαμβάνει κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις.

Αντίθετα, το όριο των 6.000 ευρώ του εδαφίου β’ της παρ. 2 του άρθρου 61 του ν. 3863/2010 αφορά αυτοτελώς οφειλές που προκύπτουν από την υπαγωγή στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ. Οι οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης μέσω εξαγοράς δεν περιλαμβάνονται στο όριο των 6.000 ευρώ, αλλά περιλαμβάνονται στο γενικό όριο οφειλών των 20.000 ευρώ.

Η παρακράτηση των οφειλών, ανεξάρτητα αν προέρχονται από μη καταβολή εισφορών ή λόγω αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του άρθρου 259 (ήτοι σε 60 δόσεις), χωρίς δυνατότητα εφαρμογής των ρυθμίσεων του άρθρου 34 του ν. 4387/2016 περί παρακράτησης οφειλών από αναγνώριση πλασματικών χρόνων από τη σύνταξη έως του ποσού του Η αυτής. Η ρύθμιση του προτελευταίου εδαφίου της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4387/2016 («Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης πριν από τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το ένα τέταρτο του ποσού της σύνταξης.») καταργείται σιωπηρώς από την έναρξη ισχύος του άρθρου 259 του ν.4798/2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα σχέδια του υπουργείου Εργασίαςείναι η αύξηση αυτού του ορίου στις 30.000, ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν θα γίνει άμεσα καθώς πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν σε παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, «συνταγματικά πρέπει να περνάνε πρώτα από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άρα, θα τις στείλουμε πρώτα εκεί, θα πάρουμε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά θα τις περάσουμε με νομοσχέδιο».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως «Πολιτική μας βούληση, όπως είχαμε πει προεκλογικά, είναι να προχωρήσουμε σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Τα σενάρια τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι είναι 2-3 διαφορετικά. Δεν θέλω να τοποθετηθώ γιατί θα πρέπει πρώτα να καταλήξουμε σε κάποιο, αλλά σίγουρα θα πάμε σε μείωση ασφαλιστικών εισφορών».