Αλλάζει η ψηφιακή πύλη του Κράτους, το gov.gr. Ερχεται κάτι άλλο, το οποίο ετοιμάζεται και θα ανακοινωθεί προσεχώς…
«Μέρα με τη μέρα δίνουμε μια καθημερινή μάχη με τη γραφειοκρατία, για να φέρουμε εκ νέου και να δομήσουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη» επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Η ομορφιά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης νομίζω πως είναι ότι δεν έχει να κάνει μόνο με ένα πράγμα, στην ουσία διέπει οριζόντια το ελληνικό Δημόσιο και προσπαθούμε μέσω του υπουργείου με τις συνεργασίες που έχουμε με πολλά άλλα υπουργεία να βρούμε αυτούς τους θύλακες γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας και σιγά σιγά να τους απλοποιήσουμε, να τους ψηφιοποιήσουμε», τόνισε.
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του υπουργείου, «τα μεγάλα έργα τα οποία τρέχουν και θα κάνουν την διαφορά σε τομείς μέχρι σήμερα ακριβώς επειδή είναι μεγάλα έργα δεν είχε γίνει τόση δουλειά όση θέλαμε όλοι. Για παράδειγμα η Δικαιοσύνη, η ψηφιοποίηση της οποίας θα δώσει μεγάλη ανάσα σε έναν κλάδο ο οποίος είναι πολύπαθος. Πλέον βήμα προς βήμα σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης αυτήν την είσοδο στις αρχές του 2024».
Αναφέρθηκε στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τον φάκελο υγείας, όπου «προχωράμε σε μια ολοκλήρωση όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, μαζί με τον γιατρό του πάντα με την έγκρισή του να βλέπει τα ιατρικά του δεδομένα».
Μίλησε, επίσης, για το κομμάτι της αγροτικής ανάπτυξης, της κυβερνοασφάλειας, τα ανοιχτά δεδομένα, το θέμα της προσβασιμότητας για τους ανθρώπους με αναπηρίες, την παιδεία και την ευρυζωνικότητα στα σχολεία. «Σκοπός είναι μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων πόρων που θα εξασφαλίσουμε και έχουμε σχεδιάσει, ήδη να πάει η οπτική ίνα σε όλα τα σχολεία».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος είναι να προχωρήσει το ζήτημα του Κτηματολογίου, ενώ για την τεχνητή νοημοσύνη σημείωσε ότι θα πρέπει «να την ενωματώσουμε σε τομείς όπως είναι η υγεία, η οικονομία, η ασφάλεια και να αποτελέσει ‘όπλο΄ στο πλευρό του πολίτη».
«Βόμβα»! Τέλος το gov.gr – Δείτε τι θα το αντικαταστήσει
Υυπογράμμισε ότι ετοιμάζεται το νέο gov.gr, «πάμε σε κάτι πολύ μεγαλύτερο ώστε να υπάρχει μια κοινή εμπειρία χρήσης σε όλους τους πολίτες. Το γεγονός ότι το Δημόσιο πλέον είναι δίπλα μας, μάς υπενθυμίζει προληπτικές εξετάσεις ή με το 112 για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και στέκεται δίπλα μας είναι μικρά βήματα για την τεχνολογία αλλά μεγάλα βήματα για μια ψηφιακή Ελλάδα». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «σκοπός τώρα είναι να προωθήσουμε όλα τα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας».
Gov.gr: Κέρδος 1 ευρώ από κάθε επίσκεψη – Μεγάλο όφελος για πολίτες, κράτος
Gov.gr: Πολύ μεγάλο είναι το όφελος από τη ψηφιακή πύλη gov.gr, μιας και το χρηματικό όφελος ειδικά για το κράτος είναι τεράστιο.
Τόσο το κράτος, όσο και οι πολίτες φαίνεται πως είναι κερδισμένοι από την ύπαρξη του gov.gr.
Αθροιστικά η κάθε επίσκεψη στην πλατφόρμα γλιτώνει σε κράτος και πολίτη 1 ευρώ.
Κατά την διετία Μαρτίου 2020 (οπότε ξεκίνησε η λειτουργία της πύλης) έως τον Μάρτιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 273.000.000 επισκέψεις στην σελίδα και το συνολικό όφελος όπως εκτιμήθηκε από μελέτη Deloitte ήταν 270 εκατ. Ευρώ.
Η μελέτη παρουσιάστηκε την Τρίτη σε εκδήλωση του ΣΕΒ για την ψηφιακή διακυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Το όφελος προκύπτει κυρίως από την εξοικονόμηση χρόνου λόγω μείωσης του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων (268 εκατ.) ενώ 1,2 εκατ. είναι η εξοικονόμηση από την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ ο περιορισμός της δαπάνης για τα έντυπα έγγραφα.
Gov.gr: Τόσο θα είναι το όφελος σε πέντε χρόνια
Παράλληλα, η ίδια μελέτη εκτιμά ότι σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δις ευρώ καθώς αυξάνονται οι υπηρεσίες που παρέχει η ψηφιακή πύλη του Δημοσίου αλλά και η χρήση της από τους πολίτες.
Όπως ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, οι επόμενοι στόχοι που θα επιτευχθούν και με την χρηματοδοτική συνδρομή του ταμείου ανάκαμψης είναι να προστεθούν στις ψηφιακές υπηρεσίες ήδη από τον Ιούλιο οι ταυτότητες και τα διπλώματα αυτοκινήτου που θα ψηφιοποιηθούν σε μορφή εφαρμογής για το κινητό.
Παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα στη Βουλή θα τεθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, μεταξύ άλλων η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain, το internet of things.
To gov.gr παρέχει σήμερα 1375 υπηρεσίες, από 1147 τον Μάρτιο του 2021 και 627 τον Σεπτέμβριο του 2020. Στο διάστημα αυτό έγιναν ηλεκτρονικά 6,5 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις, 2,2 εκατομμύρια εξουσιοδοτήσεις, εκδόθηκαν 4,5 εκατομμύρια πιστοποιητικά, 18 εκατομμύρια βεβαιώσεις εμβολιασμού και έγιναν 3,2 εκατομμύρια ενεργοποιήσεις της άυλης συνταγογράφησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση της διαδικτυακής Πύλης ευνοήθηκε από την πανδημία ωστόσο και μετά την άρση των περιορισμών στις φυσικές συναλλαγές η χρήση της συνεχίζει να αυξάνεται.
Στο τελευταίο τετράμηνο ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης της χρήσης του gov.gr για εξουσιοδοτήσεις, πιστοποιητικά και λοιπά φτάνει στο 10% που σημαίνει ότι γίνονται 1 εκατομμύριο νέες ψηφιακές συναλλαγές ανά μήνα.
Βγήκε και στα αγγλικά το gov.gr
Ειδικότερα, μεταφράστηκε και προσφέρει τις 1547 ψηφιακές υπηρεσίες κυρίως σε αλλοδαπούς πολίτες διευκολύνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δημοσίου.
Ήδη οι πολίτες μπορούν εύκολα και γρήγορα να εκδίδουν βεβαίωση γνησίου υπογραφής στα αγγλικά για έγγραφα και ιδιωτικά συμφωνητικά.
Παράλληλα, «μπορούν να αποστέλλουν στο εξωτερικό έγγραφα και ιδιωτικά συμφωνητικά με την υπογραφή τους εύκολα και με ασφάλεια» όπως είχε αναφέρει στα social media ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.