Μάρμαρα Παυλίδης: Μεγάλο deal πραγματοποιήθηκε από μεγάλο κυπριακό fund με εξαγορά ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ γνωστής ελληνικής εταιρείας μαρμάρου.
Συγκεκριμένα το fund Elements Capital Management απέκτησε την εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδης, η οποία θεωρείται leader στις εξαγορές μαρμάρων στη ΝΑ Ευρώπη.
Το κυπριακό fund Elements Capital Management (ECM) απέκτησε την εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδης, leader στο χώρο του μαρμάρου
Με ένα deal που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, το κυπριακό fund Elements Capital Management (ECM) απέκτησε την εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδης, leader στο χώρο του μαρμάρου στην ΝΑ Ευρώπη.
Μάρμαρα Παυλίδης: Βόμβα
Το fund ήδη έχει παρουσία στην Ελλάδα, καθώς ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών της Famar. Αν και εξειδικεύεται σε προβληματικά assets, αυτή τη φορά επένδυσε σε μια υγιή εταιρεία με έδρα τη Δράμα και έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό.
Η Μάρμαρα Παυλίδης το 2021 είχε τζίρο 119 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 50 εκατ. ευρώ, καθαρή κερδοφορία 40 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 218 εκατ. ευρώ, ταμείο 35 εκατ. ευρώ και δανεισμό μόλις 14 εκατ. ευρώ.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην πώληση της εταιρείας από την οικογένεια Παυλίδη δεν έχουν γίνει γνωστοί. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα τρία αδέρφια Παυλίδη, ο Χριστόφορος, η Χριστίνα και ο Κυριάκος είχαν διαφωνίες σχετικά με το management της εταιρείας, για αυτό προτίμησαν να δεχτούν την πρόταση της ECM και να αποχωρήσουν από την εταιρεία. Η Χριστίνα είναι η πρόεδρος του ΔΣ και ο Χριστόφορος ο CEO.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επόμενη μέρα δεν θα βρει κανέναν από τους τρεις στο ΔΣ, έστω και για μια μεταβατική περίοδο. Αντιθέτως, ο κ. Νίκος Δημαρέλης γενικός διευθυντής του ομίλου της Μάρμαρα Παυλίδης θα μείνει για αρκετό διάστημα, ώστε να επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Μάρμαρα Παυλίδης: Εξειδίκευση στο λευκό μάρμαρο με εξαγωγές σε 40 χώρες
Άλλωστε, μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο όμιλο με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε τέσσερις χώρες και εξαγωγές σε άλλες 40 που χρειάζεται την εμπειρία ανθρώπων που είναι χρόνια στην εταιρεία για να συνδράμουν τη νέα διοίκηση. Ειδικότερα, έχει τέσσερις λατομικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, το λατομείο Sivec στη Βόρια Μακεδονία, το Perla στην Αλβανία και το Vratza στη Βουλγαρία.
Η εταιρεία εξειδικεύεται στο λευκό μάρμαρο που έχει μεγάλη ζήτηση και τα προϊόντα της έχουν «ντύσει» εμβληματικά κτίρια σε όλον τον κόσμο, όπως τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Νέας Υόρκης, τα κεντρικά γραφεία της Huawei στην Κίνα, το τετραώροφο κατάστημα του οίκου Chanel στο Μανχάταν, τον πύργο South Beach Tower στη Σιγκαπούρη κ.α. Άνω του 90% του κύκλου εργασιών της εταιρείας προέρχεται από τις εξαγωγές.
Το 2017 ήταν χρονιά ορόσημο για την εταιρεία αφού απέκτησε τη Μermeren Kombinat AD Priler στη Βόρεια Μακεδονία. H συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει μια επίσης μοναδικής ποιότητας μπράντα λευκού μαρμάρου, το Sivec που μαζί με το Ariston της ελληνικής εταιρείας κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά του λευκού μαρμάρου.
Ένα ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Mermern Kombinat διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη μορφή των Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.). Αυτό έγινε το 2014 σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης της ελληνικής αγοράς, ειδικά προς τα Βαλκάνια. Η εταιρεία απασχολεί 400 άτομα στην Ελλάδα και άλλα 600 στα Σκόπια.
Μάρμαρα Παυλίδης: Εξαγοράζονται και οι δραστηριότητες στις ΑΠΕ
Στο deal περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες της Μάρμαρα Παυλίδης στην πράσινη ενέργεια. Ο όμιλος διαθέτει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 10 MW και αιολικά πάρκα ισχύος 70 MW αντίστοιχα, τα οποία εντοπίζονται στην Β. Ελλάδα με αποτέλεσμα, η εταιρεία να κατατάσσεται σε μία από τις σημαντικότερες – ενεργειακά αυτόνομες – εταιρείες του κλάδου.
Το συνολικό περιβαλλοντολογικό όφελος των έργων ισχύος 80 MW υπερβαίνει ετησίως τους 220.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 250.000 νοικοκυριά.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί μόνο υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις Επιτροπές για την Προστασία του Ανταγωνισμού της Ελλάδος και τής Βόρειας Μακεδονίας.
Αντιθέτως, στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται η προσωπική επιχείρηση του Χριστόφορου Παυλίδη στην οινοποιία. Τα κρασιά Παυλίδη, το Thema και τα μονοποικιλιακά Emphasis την τελευταία δεκαετία έχουν διαμορφώσει ένα ισχυρό brand name με εξαγωγικό προσανατολισμό και έχουν αποσπάσει βραβεία στους σημαντικότερους διαγωνισμούς του κόσμου.
Η περίπτωση της Μάρμαρα Λαζαρίδης και η αγωνία για την επόμενη μέρα
Πριν από δέκα χρόνια, ο νομός Δράμας είχε «χάσει» μια μαρμαροβιομηχανία. Την εταιρεία Μάρμαρα Λαζαρίδης.
Τα τέσσερα αδέρφια της οικογένειας είχαν έρθει σε προστριβή με αποτέλεσμα η εταιρεία προϊόντος του χρόνου να χρεοκοπήσει και να σπάσει σε κομμάτια που τα αγόρασαν οι ανταγωνιστές της. Βέβαια, στην περίπτωση της Μάρμαρα Παυλίδης η εταιρεία συνεχίζει τη λειτουργία της και μάλιστα με πολύ καλές προοπτικές.
Έχουν περάσει 42 χρόνια από όταν ο Ευκλείδης Παυλίδης με καταγωγή από τον Πόντο ίδρυσε το πρώτο λατομείο στη Δράμα και σταδιακά έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην περιοχή ανταμείβοντας συχνά πυκνά τους εργαζόμενους με έξτρα παροχές και μπόνους.
Όμως, τώρα που ο έλεγχος περνά σε ένα απρόσωπο fund χωρίς κανέναν από την οικογένεια στο ΔΣ, οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι που αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα γύρω από την εταιρεία έχουν μια αγωνία για την επόμενη μέρα. Πηγή: businessdaily.gr.
Η πικρή γεύση στο deal Παυλίδη, η αμηχανία τραπεζών, το μετρό Θεσσαλονίκης και το ΧΑ
Άλλη μια καλή εταιρεία που η δεύτερη γενιά την… παραδίδει σε τρίτους, γιατί οι τράπεζες είναι σε αμηχανία για τα κέρδη, οι προσφορές για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, τι γίνεται με τους έξυπνους μετρητές, η φόρα των ξένων αγορών και αναζητώντας τα χαρτιά που… έμειναν πίσω.
Στις επιχειρήσεις δεν χωρούν και πολλοί συναισθηματισμοί, ωστόσο το «χρυσό» deal ύψους 500 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της Μάρμαρα Παυλίδης, μια εταιρία διαμάντι της Βόρειας Ελλάδας, αφήνει μια πικρή γεύση.
Διότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξαγορά της επιχείρησης με έδρα τη Δράμα αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση της πορείας και των προοπτικών της, ωστόσο πρόκειται για άλλη μια εγχώρια εταιρία που σκοντάφτει στη δεύτερη γενιά, η οποία δεν καταφέρνει να οδηγήσει την εταιρία στο επόμενο στάδιο, επιλέγοντας την πιο εύκολη λύση της πώλησης σε τρίτους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τρία αδέλφια της οικογένειας Παυλίδη, ο Χριστόφορος, η Χριστίνα και ο Κυριάκος είχαν διαφωνίες σχετικά με το management της εταιρείας.
— Η εταιρία ιδρύθηκε το 1980 από τον Ευκλείδη Παυλίδη, ο οποίος είχε θέσει στόχο ζωής την ανάδειξη των ιδιαίτερων λευκών ποικιλιών μαρμάρου της Δράμας και την εξαγωγή του ελληνικού μαρμάρου σε όλο τον κόσμο.
Το 2012 τη διοίκηση της εταιρείας ανέλαβε ο Χριστόφορος Παυλίδης
και σε συνεργασία με τα αδέρφια του Χριστίνα Παυλίδου και Κυριάκο Παυλίδη, μετασχημάτισαν την εταιρεία από μια οικογενειακή επιχείρηση σε έναν σύγχρονο όμιλο, εξάγοντας «δραμινό μάρμαρο» σε όλο τον κόσμο.
Η εταιρία ήταν από τις πρώτες που συνειδητοποίησαν τις μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα των ΑΠΕ υλοποιώντας από το 2013 σημαντικές επενδύσεις για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
— Κάπως αμήχανο είναι το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για τις διοικήσεις των τραπεζών. Με την οικονομία να «τρέχει», τον κλάδο να έχει επιστρέψει σε ισχυρή πιστωτική επέκταση μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης, το επιτοκιακό περιβάλλον να ενισχύει σημαντικά τα σχετικά έσοδα και έχοντας αφήσει πίσω το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες για πρώτη φορά είναι πανέτοιμες να πετύχουν υψηλές επιδόσεις και να ξεπεράσουν αυτά που έχουν υποσχεθεί στους επενδυτές.
Αυτά τουλάχιστον θα ίσχυαν σε κανονικές συνθήκες.
Όμως, μετά τη χωρίς προηγούμενο κόντρα που εκδηλώθηκε στο τέλος του 2022 με την κυβέρνηση και τις αιτιάσεις περί υπερκερδών και ανάγκης να στηρίξουν πιο ενεργά τα νοικοκυριά και τους δανειολήπτες, οι τράπεζες βρίσκονται σε μια σύγχυση: από τη μια θέλουν να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις και προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας και από την άλλη δεν θέλουν να «φωνάζουν» αυτά τα εξαιρετικά καλά αποτελέσματα κάτι που μπορεί να δώσει νέες αφορμές για κριτική, γκρίνιες και επιθέσεις κατά του κλάδου.
— Προς το τέλος Φεβρουαρίου θα υποβάλουν τους φακέλους συμμετοχής στον διαγωνισμό για τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης οι υποψήφιοι διεκδικητές από Ελλάδα και εξωτερικό.
Η προηγούμενη προθεσμία έληγε κανονικά σήμερα 16 Ιανουαρίου. Είναι η δεύτερη παράταση που λαμβάνει ο διαγωνισμός. Ο διαγωνισμός αφορά στην εκμετάλλευση, συντήρηση και λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης και είναι η πρώτη φορά που η λειτουργία μίας γραμμής μετρό θα δοθεί σε έναν ιδιώτη.
— Όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι (ΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, ΑVAX, Intrakat, κ.α.) αλλά και μεγάλοι operators από το εξωτερικό, όπως Alstom, Siemens, Egis, αναμένεται να δώσουν το «παρών». Όπως έχει γίνει γνωστό, η ετήσια αμοιβή του νικητή θα ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση που τα έσοδα από τη λειτουργία του μετρό θα είναι υψηλότερα (κάτι πολύ πιθανό), τα υπόλοιπα θα καταβάλλονται από την Αττικό Μετρό στο Δημόσιο.
— Αρχές Ιουνίου του 2022 εκδήλωσαν ενδιαφέρον επτά επενδυτικά σχήματα στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάληψη του έργου εγκατάστασης «έξυπνων» μετρητών στην Ελλάδα που θα αντικαθιστούσαν τα ρολόγια της ΔΕΗ, αλλά μόλις τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η ποιοτική αξιολόγηση των υποψηφίων. Από τις επτά εταιρείες κόπηκαν τρεις και η μία τουλάχιστον θα προσφύγει, καθυστερώντας τον διαγωνισμό για άλλους τρεις μήνες.
Η εταιρεία που θα κάνει προσφυγή είναι η ελβετική Landis+Gir
που διατηρεί εργοστάσιο στην Κόρινθο και έχει εμπειρία στην παραγωγή «έξυπνων» μετρητών τροφοδοτώντας πολλές περιοχές της υφηλίου. Προκρίθηκαν δύο αμερικανικές εταιρείες και δύο γαλλικές. Συνεργάτης της μιας αμερικανικής εταιρείας είναι η Intracom Telekom και της μιας γαλλικής η ελληνική Protasis.
— Αν δεν αλλάξει κάτι, και οι τέσσερις προεπιλεγέντες που θα καταθέσουν τεχνικές και οικονομικές προσφορές θα είναι νικητές, καθώς όπως είχε γράψει το BD το έργο που θα ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ θα σπάσει σε κομμάτια και όλοι θα αναλάβουν από μία σύμβαση.
Πάντως, η καθυστέρηση της ποιοτικής αξιολόγησης των υποψηφίων και η επικείμενη προσφυγή ανατρέπουν το χρονοδιάγραμμα του έργου που προέβλεπε τις πρώτες εγκαταστάσεις «έξυπνων» μετρητών να γίνονται τέλος του 2022. Τώρα, στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα γίνει τέλος του 2023. Το πλάνο του διαγωνισμού προβλέπει την εγκατάσταση 7,3 εκατ. «έξυπνων» μετρητών έως το 2030.
— Με φόρα έχουν ξεκινήσει τα ξένα χρηματιστήρια τη νέα χρονιά
μετά από το σοκ που επιφύλαξε στις αγορές το 2022 με τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους επενδυτές να αντιδρούν δυναμικά στα καλά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού αλλά και την πολύ καλύτερη, από ό,τι αναμενόταν, πορεία των οικονομιών.
— Η φόρα έξω αποτελεί έναν καλό σύμμαχο και της εδώ προσπάθειας ανάκαμψης, η οποία μάλλον είναι διστακτικότερη από αυτό που θα περίμεναν πολλοί δεδομένης της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας και των ισχυρών προοπτικών των τραπεζών.
Βέβαια, έχουμε εκλογές μπροστά μας, οι οποίες είναι μια εστία κινδύνου και αβεβαιότητας αν και οι περισσότεροι προβλέπουν κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Παρά το διστακτικό ξεκίνημα, πάντως, η αγορά πατάει όλο και ψηλότερα, με τον Γενικό Δείκτη να βλέπει τις 1.000 μονάδες μετά από πολλά πολλά χρόνια.
— Παράλληλα, το αγοραστικό ενδιαφέρον διαχέεται σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω. Το ξέσπασμα της Τιτάν είναι εντυπωσιακό, οι κατασκευαστικές (Ελλάκτωρ, Intrakat, ΑΒΑΞ, ΓΕΚ Τέρνα) είδαν φως, ενώ την περασμένη Παρασκευή ξύπνησε από τη νάρκη της και η ΕΧΑΕ.
Όπως σημείωσε η στήλη, την προηγούμενη εβδομάδα στις αποτιμήσεις υπάρχει και το στοιχείο της συγκρισιμότητας: αν δηλαδή σε ένα καλάθι 20 μετοχών οι 15 έχουν «τρέξει» και οι αποτιμήσεις τους έχουν αυξηθεί σημαντικά, τότε είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν και οι 5 που έμειναν «πίσω», υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος που να προκαλεί πίεση, όπως π.χ. η πίεση στην Coca Cola HBC εξαιτίας του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας και της μεγάλης παρουσίας της εταιρείας στις δυο χώρες.