Βόμβα στην αγορά! Πούλησε τράπεζα η Eurobank – Το deal

Eurobank: Πουλήθηκε μια από τις τράπεζες που έχει στην κατοχή της η γνωστή τράπεζα. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες. Η Eurobank ανακοινώνει την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την AIK Banka a.d. Beograd («AIK») για την πώληση της θυγατρικής της στην Σερβία, Eurobank Direktna (η «Συναλλαγή»). Η Συναλλαγή αποτιμά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Direktna […]

Βόμβα στην αγορά! Πούλησε τράπεζα η Eurobank - Το deal

Eurobank: Πουλήθηκε μια από τις τράπεζες που έχει στην κατοχή της η γνωστή τράπεζα. Δείτε όλες τις λεπτομέρειες.

Η Eurobank ανακοινώνει την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας με την AIK Banka a.d. Beograd («AIK») για την πώληση της θυγατρικής της στην Σερβία, Eurobank Direktna (η «Συναλλαγή»).

Η Συναλλαγή αποτιμά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Direktna στα 280 εκατ. ευρώ και είναι ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική της Eurobank να κατευθύνει κεφάλαια σε επενδύσεις με προοπτικές υψηλότερων αποδόσεων (RoTBV) και να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στις κύριες αγορές που δραστηριοποιείται, συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Βουλγαρία και στην Κύπρο.

Η Συναλλαγή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 50 μ.β. στο δείκτη CET 1 του Ομίλου Eurobank (βάσει των δεικτών του τρίτου τριμήνου του 2022) που αντανακλά τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού. Η Συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους 2023 και τελεί υπό την αίρεση των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.

Η ακτινογραφία της θυγατρικής της Eurobank

Η Eurobank Direktna έχει έδρα στο Βελιγράδι και δραστηριοποιείται σε 4 βασικούς τομείς: τη λιανική τραπεζική, τη τραπεζική μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, τη τραπεζική μικρών επιχειρήσεών και ψηφιακή τραπεζική ενώ διατηρεί ένα μερίδιο αγοράς με βάση το σύνολο του ενεργητικού της τάξης του 6%.

Διαθέτει 1.600 υπαλλήλους, ένα δίκτυο 98 καταστημάτων και το μέγεθος του ισολογισμού της ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ.

Η Eurobank Direktna ανήκει κατά 70% στην Eurobank Holdings και κατά 30% στους παλαιούς μετόχους της Direktna Banka».

Η AIK Banka είναι ένα από τα πλέον διακεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα στην Σερβική αγορά με παράδοση άνω των 40 ετών και με 8.2% μερίδιο αγοράς με βάση το ενεργητικό.

Παρέχει υψηλής ποιότητας τραπεζικές υπηρεσίες σε πάνω από 740.000 πελάτες λιανικής
τραπεζικής και επιχειρήσεων και διαθέτει ισχυρή ψηφιακή παρουσία.

Ακολουθώντας τις διεθνείς τραπεζικές τάσεις, η ΑΙΚ Banka επιτυγχάνει διατηρήσιμη ανάπτυξη με ισχυρή κεφαλαιακή βάση επενδύοντας συνεχώς σε καινοτόμες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών.

Η UBS ενεργεί ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της Eurobank για τη Συναλλαγή ενώ η BNP Paribas παρέχει την έκθεση για το εύλογο και το δίκαιο της αποτίμησης. Οι Milbank LLP και Živković Samardžić Law Office ενεργούν ως διεθνής και τοπικός νομικός σύμβουλος του πωλητή αντίστοιχα.

Αγωνία στο τραπεζικό σύστημα με τη συγχώνευση της Attica Bank

Πανικός έχει ξεσπάσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας η επικείμενη συγχώνευση της ATTICA Bank με την παγκρήτρια τράπεζα ισχυροποιώντας τη θέση τους στην αγορά.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr, ήδη στο business plan της Thrivest υπάρχει μια ΑΜΚ της τάξεως των 490 εκατ. ευρώ, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η νέα ΑΜΚ για το 2024.

Τι προβλέπει στους βασικούς του άξονες το business plan της Thrivest. Η δέσμευση να μπει στην επικείμενη ΑΜΚ έως 473,3 εκατ. ευρώ και οι αιρέσεις. Το ΤΧΣ καλείται να εξετάσει το business plan και να δεσμευτεί επί της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής. «Κλειδί» τα κεφάλαια που θα βάλει το 2024.

Τη συγχώνευση της Attica BankΑΤΤ -5,20% με την Παγκρήτια και τη διενέργεια νέας αύξησης κεφαλαίου, το 2024, από το ενιαίο σχήμα, με στόχο την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού του και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για πιστωτική επέκταση, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το business plan που εκπόνησε η Thrivest και κατέθεσε ή πρόκειται να καταθέσει στο ΤΧΣ, για την κεφαλαιακή ενίσχυση, εξυγίανση και ανάπτυξη της Αttica Bank.

Τράπεζες: Συναγερμός

Το business plan λαμβάνει ως δεδομένη την αποφασισθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση των 490 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου ως 473,3 εκατ. ευρώ και έκδοσης/διάθεσης warrants. Η Thrivest θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ ως ιδιώτης επενδυτής, εφόσον υπάρξει συμφωνία μετόχων με το ΤΧΣ, με βάση το προτεινόμενο business plan. Τίθενται και άλλες αιρέσεις, η σημαντικότερη, όμως, έγκειται στη συμφωνία/δέσμευση του ΤΧΣ επί του οδικού χάρτη εξυγίανσης και ανάπτυξης της Attica.

Με βάση την ενημέρωση που έχει προηγηθεί, η Thrivest προτείνει να εισέλθει ως ιδιώτης επενδυτής στην επικείμενη ΑΜΚ της Αttica Bank και εν συνεχεία να ακολουθήσει συγχώνευση της τράπεζας με την Παγκρήτια και νέα αύξηση κεφαλαίου το 2024. Θα έχει προηγηθεί, σύμφωνα με το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο, απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας και της εν Ελλάδι δραστηριότητας της HSBC (σ.σ. πλην ναυτιλιακών δανείων) από την Παγκρήτια.

Τράπεζες: Δείτε τι συνέβη

Το business plan περιορίζεται, προς το παρόν, στην περιγραφή της δομής, χωρίς να αναφέρονται ποσά. Ούτε καν τα κεφάλαια, τα οποία θα βάλει η Thrivest στην επικείμενη ΑΜΚ, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία. Αποτελεί, άλλωστε, βάση εκκίνησης διαπραγμάτευσης μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest. Επομένως, ενδέχεται να επέλθουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Το μείζον θέμα για το ΤΧΣ έγκειται στη στάθμιση της επένδυσής του, με βάση τον παραπάνω οδικό χάρτη. Αν δημιουργούνται, δηλαδή, καλύτερες προϋποθέσεις αποεπένδυσης, με θετική απόδοση επί των επενδυμένων κεφαλαίων σε βάθος επταετίας.

Επομένως, θα μετρήσουν τα εξής στοιχεία: ο χρονισμός έκδοσης και εξάσκησης των warrants, μέσω των οποίων προβλέπεται να διενεργηθεί φέτος μεταφορά ποσοστού από το ΤΧΣ στον ιδιώτη επενδυτή, το ύψος της προτεινόμενης για το 2024 ΑΜΚ, το ποσοστό που θα κατέχει το Ταμείο στο ενιαίο σχήμα Attica-Παγκρήτια και αν υποχρεωθεί ή όχι από τη συμφωνία μετόχων να ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων του στη νέα ΑΜΚ.

Υπενθυμίζεται πως για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή του σε ΑΜΚ πραγματοποιείται με όρους αγοράς (σ.σ. με ίδιο επίπεδο ανάληψης κινδύνου και πλεονεκτημάτων, σε σχέση με ιδιώτες επενδυτές) και δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.

Τράπεζες: «Τρέχει» διερεύνηση αγοράς για πώληση NPEs

Ρόλο θα παίξει και ο βαθμός εξυγίανσης του ισολογισμού της Αttica Bank με βάση τα έσοδα από την αποφασισθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση των 490 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα ταξινόμησε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 μέρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της ως προοριζόμενα προς πώληση και λογιστικά θα εγγράψει στις 31/12/2022 τη ζημιά απομείωσης.

Το ύψος της ζημιάς θα καθοριστεί από τις προσφορές που θα λάβει ως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους επενδυτές η τράπεζα καθώς και από τον συνδυασμό των NPEs που θα πωληθούν άμεσα.

Η διοίκηση της Attica έχει ήδη απευθυνθεί σε επενδυτές (doValue/Fortress και Cepal/Bain), ζητώντας τους να αποτιμήσουν με όρους αγοράς το σύνολο σχεδόν των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Οι αποφάσεις για το ποιες «φέτες»/τμήματα από τα NPEs θα πωληθούν, θα ληφθούν με γνώμονα την άριστη δυνατή χρήση της ζημιάς απομείωσης και την εξάντληση του συμψηφισμού αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (Deferred Tax Credit).

Τράπεζα Πειραιώς: Νέος γύρος «λουκέτων» -Αφήνει ολόκληρους δήμους χωρίς τραπεζικό κατάστημα

Συνεχίζει την ανάλγητη και σκληρή πολιτική του κλεισίματος καταστημάτων η Τράπεζα Πειραιώς, αφήνοντας δήμους και περιοχές της χώρας χωρίς υποκαταστήματα, ενώ την ίδια στιγμή «σπέρνει» την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στους υπαλλήλους του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και καταγγελίες των εργαζομένων η Διοίκηση της Τράπεζας ετοιμάζεται να κλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα 5 με 6 καταστήματα στην χώρα.

Την ώρα λοιπόν που η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ, απόρροια και των αυξημένων (ληστρικών) επιτοκίων των τελευταίων μηνών, ετοιμάζεται ταυτόχρονα να αφήσει χιλιάδες πελάτες της χωρίς καταστήματα στην περιοχή τους.

Κλείνει το κατάστημα στην Αγιά

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς, ετοιμάζεται να κλείσει το κατάστημα στην Αγιά, της Θεσσαλίας στις 17 Μαρτίου 2023.

Το πρόβλημα που θα προκύψει για τους κατοίκους αλλά και τις επιχειρήσεις, αναμένεται να είναι έντονο, καθώς η περιοχή διαθέτει αναπτυγμένη αγροτική οικονομία με σημαντικές εταιρείες παραγωγής και εμπορίας φρούτων.

Το εν λόγω κατάστημα ήταν προγραμματισμένο να οδηγηθεί σε κλείσιμο πριν από λίγους μήνες, αλλά η κινητοποίηση του δημάρχου ανάγκασε την τράπεζα να αναστείλει την απόφασή της.

Όμως η διοίκηση της Τράπεζας τώρα επανέρχεται και προχωρά σε οριστικό «λουκέτο».

«Λουκέτο» και στο κατάστημα στη Μαυροθάλασσα

Στο κλείσιμο και του καταστήματος στη Μαυροθάλασσα, ετοιμάζεται να προχωρήσει επίσης η Τράπεζα. Πρόκειται για υποκατάστημα που εξυπηρετεί πάνω από 10.000 κατοίκους του Δήμου Βισαλτίας, αγρότες και αξιόλογες και σημαντικές αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, που με το κλείσιμο του θα οδηγήσει σε φαινόμενα μαρασμού και οικονομικής απομόνωσης της περιοχής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργείται είναι ότι ο πληθυσμός και οι πελάτες της περιοχής θα αναγκάζονται να μετακινούνται αθροιστικά 60 χιλιόμετρα (!) για να έρθουν σε επικοινωνία με το αμέσως κοντινότερο κατάστημα της Τράπεζας στη Νιγρίτα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), ζητά άμεσα από τη Διοίκηση της Τράπεζας να ανασκευάσει την απόφαση της και να στηρίξει όπως στηρίζει μέχρι σήμερα, υπεύθυνα και ουσιαστικά τον αγροτικό πληθυσμό και τους κατοίκους του Δήμου με ποιοτικές τραπεζικές υπηρεσίες και προϊόντα.

Όπως σημειώνει ο Σύλλογος…

οι κάτοικοι δικαιούνται απρόσκοπτη πρόσβαση και ευκολία σε τραπεζικές υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς και περιορισμούς. Ο ΣΕΤΠ στέκεται δίπλα τους στις όποιες αντιδράσεις των κατοίκων για το κλείσιμο του καταστήματος στη Μαυροθάλασσα.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει την πολιτική της ραγδαίας συρρίκνωσης του δίκτυο τους. Εφαρμόζοντας μια αντεργατική πολιτική επιχειρεί να μειώσει καταστήματα και προσωπικό καθώς και τα λοιπά κόστη με μοναδικό γνώμονα να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη για τους μετόχους.

Την ίδια στιγμή εξωθεί τους καταναλωτές στις ψηφιακές συναλλαγές από τις οποίες στοχεύει να αποκομίσει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα επιβάλλοντας – όπως όλες οι συστημικές τράπεζες – υπέρογκες χρεώσεις.

Υ.Γ: Να θυμίσουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς που κλείνει καταστήματα και μειώνει το προσωπικό της, είναι το ίδιο «μαγαζί» που δάνεισε 4,2 εκατ. ευρώ στον Πάτση για να του πουλήσει «κόκκινα δάνεια» που είχε στο χαρτοφυλάκιο της προκειμένου αυτά να βγουν στο «σφυρί»…