επιχείρηση: Αναστάτωση στον χώρο του επιχειρηματικού κλάδου προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι υπάρχει πιθανότητα να μεταφερθεί η έδρα του ομίλου στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε δέχεται εσωτερική πίεση από τους μεγάλους μετόχους της επιχείρησης και η οριστική απόφαση θα παρθεί στις 27 Ιουλίου μετά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για το 2023.
«Βόμβα» από Μυτιληναίο – Σκέψεις για μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδος”Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας” δήλωσε ο Ευάγγελος
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος πέταξε τη «βόμβα» στη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Mytilineos, δηλώνοντας ότι σκέφτεται τη μεταφορά της έδρας του ομίλου εκτός Ελλάδος.
επιχείρηση: Μεταφορά έδρας στο εξωτερικό
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos υποστήριξε ότι δέχεται πιέσεις από μεγάλους μετόχους για μεταφορά της έδρας εκτός Ελλάδος, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η αποτίμησή της.
Δεσμεύτηκε ότι οι αποφάσεις επί του θέματος θα ληφθούν στις 27 Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Mytilineos θα υπερβεί και μάλιστα άνετα το 1 δισ. ευρώ EBITDA το 2023.
«Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και βρισκόμαστε σε ευαίσθητη πολιτικά περίοδο.
Δεν θέλω να δημιουργήσω κανένα πρόβλημα σε κανέναν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ό,τι απάντηση και να σας δώσω μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Θα απαντήσω στις 27 Ιουλίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε:
«Η περίπτωση αλλαγής έδρας είναι εσωτερική επιλογή και πίεση μεγάλων μετόχων της εταιρείας οι οποίοι θεωρούν ότι η εταιρεία, παρ’ όλη την άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται σε εξευτελιστικά επίπεδα και ότι στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις για να πάρει την αποτίμηση που δικαιούται είναι πολύ πιο δύσκολες από ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Αλλά αυτό κανείς πρέπει να το δει γενικά.
Το να πάει κανείς στο εξωτερικό και να πέσει σε πτωτική αγορά και η Ελλάδα να αρχίσει να πετάει, μπορεί να είναι μεγάλο λάθος».
Η ελληνική αγορά είναι η μοναδική αναδυόμενη στην ΕΕ
Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας, η οποία αναμένεται εντός του έτους θα σημάνει τεράστια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων. «Η επενδυτική βαθμίδα είναι κάτι σπουδαίο αλλά υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό που είναι η τοποθέτηση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές από τις αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα.
Η ελληνική είναι η μοναδική αγορά στην ευρωζώνη, αν όχι στην ΕΕ, που είναι αναδυόμενη. Όταν συμβεί αυτό θα υπάρξει τεράστια εισροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Υπάρχουν μεγάλοι οίκοι που θέλουν να έλθουν στην Ελλάδα αλλά δεν τους το επιτρέπει το καταστατικό τους. Μόλις η χώρα πάρει επενδυτική βαθμίδα τα ποσά δεν θα έχουν όριο», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συνέλευσης, ο επικεφαλής της MYTILINEOS τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
-Για την πορεία το 2023: Αν δεν μεσολαβήσει κάτι δραματικό, η εταιρεία θα υπερβεί ενδεχομένως και άνετα το 1 δισ. ευρώ EBITDA. Τα μεγέθη του 2022 από εδώ και στο εξής θα είναι το ελάχιστο, καθώς η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδο.
Για την ενεργειακή κρίση:
Η Ευρώπη στάθηκε πολύ τυχερή τον προηγούμενο χειμώνα αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει.
-Για την επένδυση 1,1 δισ. στον Καναδά: Ανοίγει μια τεράστια αγορά με μια επένδυση εξαιρετικής αποδοτικότητας. Μετά τον πόλεμο στην Ελλάδα περιμέναμε το δολάριο, τώρα πάμε εμείς εκεί και κάνουμε επενδύσεις. Αυτό κάτι λέει για τον όμιλο και τη χώρα μας.
-Για την τροφοδοσία του εργοστασίου Αλουμινίου με ηλεκτρική ενέργεια: Θα υπάρχει ένα «καλάθι» από διάφορες πηγές στο οποίο η ΔΕΗ θα μπορούσε να συμμετέχει με ποσοστό 10-20 %.
Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για αύξηση των φόρων ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι και μόνο η λέξη φόροι προκαλεί αποστροφή και πρόσθεσε:
«Τώρα που ξεμπερδέψαμε από τα μνημόνια, να βρούμε άλλους φόρους; Αφήστε την οικονομία λίγο να αυγατίσει. Έχουμε επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ επειδή η οικονομία πάει καλύτερα. Η Νέα Δημοκρατία επέβαλε εκατοντάδες εκατομμύρια φόρων στην ενέργεια αλλά προεκλογικά δεν έκανε σημαία τους φόρους.
Η συζήτηση από κάποια κόμματα για το θέμα των κερδών ήταν καταστροφική γιατί καλώς ή κακώς στο μυαλό του μέσου Έλληνα οι φόροι είναι συνδεδεμένοι με μνημόνια 10 ετών».
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ο προσγειωμένος επιχειρηματίας που δείχνει τον δρόμο προς το μέλλον
Ο όμιλος «Μυτιληναίος» μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς
προέβη σε μια εξαιρετικά πρωτοποριακή κίνηση, παρουσιάζοντας στις 26 Ιανουαρίου τα
οικονομικά αποτελέσματα για το 2022, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες Metaverse.
Αυτή η μοναδική εικονική εμπειρία που αξιοποιεί 3D απεικονίσεις, βίντεο και δυναμικά εργαλεία έδωσε
την δυνατότητα στην εταιρεία να παρουσιάσει τα οικονομικά του αποτελέσματα με ένα
διαδραστικό και καινοτόμο τρόπο, παρέχοντας στους ενδιαφερόμενους ένα νέο μέσο για να
κατανοήσουν την οικονομική επίδοση της εταιρείας.
Ενδιαφέρον όμως έχει η ιστορία πίσω από τον ιδρυτή του βιομηχανικού κολοσσού, ο οποίος τόσο έμπρακτα δείχνει τον δρόμο προς το
μέλλον.
Η ιστορία του ομίλου ξεκινά στο μακρινό 1906, όταν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος-παππούς του
σημερινού ιδρυτή του ομίλου- ιδρύει στον Πειραιά την εταιρεία «Εμπόριο Μετάλλων». Χάρη στην
εξυπνάδα και τη διορατικότητά του, αντιλαμβάνεται πως το εμπόριο ήταν ο μοναδικός κλάδος
που θα βελτίωνε τη ζωή του.
Το σκεπτικό αυτό τον οδήγησε στη διάσπαση της εταιρείας του σε 4 μέρη, εκ των οποίων μόνο το ένα επιζεί ως μια εταιρεία διαμεσολάβησης και το αναλαμβάνει ο
γιος του και πατέρας του σημερινού ιδρυτή.
Το ξεκίνημα ενός κολοσσού
Ο σημερινός ιδρυτής του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος γεννήθηκε το 1954. Σε αντίθεση με πολλούς επιχειρηματίες της γενιά του που ξεκίνησαν από το μηδέν και χωρίς οικονομική άνεση, ο Ευάγγελος μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια και, ως μαθητής, φοίτησε στη σχολή Μωραϊτη.
Παρά την αστική καταγωγή, θεωρούνταν αρκετά κακομαθημένος και αντιδραστικός, στοιχεία που οδήγησαν στην αποβολή του από το σχολείο.
Η αποβολή αυτή, όμως, δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να κάνει λαμπρές σπουδές και μετέπειτα μια αξιοζήλευτη καριέρα.
Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Οικονομικό της Νομικής Σχολής Αθηνών, κατόπιν έκανε
Μεταπτυχιακό στο London School of Economics. Παρά την αποδοχή από το Harvard για διδακτορικό, ο αντιδραστικός νέος λέει «όχι» στην ακαδημαϊκή καριέρα και επιστρέφει στην Αθήνα το 1978 και σε ηλικία μόλις 24 ετών για να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση που το διάστημα εκείνο «ασφυκτιά» από τα συσσωρευμένα χρέη.
Αξιοποιώντας τις γνώσεις και το επιχειρηματικό μυαλό του, καταφέρνει να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση, μεταφέροντάς την από το εμπόριο, στην παραγωγή.
Οι προσπάθειές του ξεκινούν το 1991, ενώ ως το 1994 κατάφερε να συγκεντρώσει όλες τις δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης σε μία μητρική εταιρεία ώστε να μπορεί να τις διαχειρίζεται καλύτερα. Δημιουργεί, λοιπόν, την εταιρία «Μυτιληναίος», η οποία το 1995, εισήχθη στο Χρηματιστήριο
Αθηνών.
Το διάστημα 1996-1997 είναι καθοριστικό για τον όμιλο, καθώς τότε ισχυροποιήθηκε η θέση του στις διεθνείς αγορές μετάλλων, μέσω της σύναψης στρατηγικών συμφωνιών συνεργασίας με κορυφαία μεταλλουργικά συγκροτήματα χαλκού, ψευδαργύρου, μολύβδου και
αλουμινίου στα Βαλκάνια.
Έκτοτε, ο όμιλος καταγράφει μια συνεχώς ανοδική πορεία, με διαρκείς επενδύσεις και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστική χρονιά είναι το 2015, όποτε ο όμιλος ίδρυσε την ΜΕΤΚΑ EGN, νέα εταιρεία στην παγκόσμια αγορά μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων.
Αποτέλεσμα της γιγάντωσης του ομίλου είναι η συγχώνευση δι’ απορρόφησης της ΜΕΤΚΑ, της ΑτΕ, της Protergia και της Protergia Thermo από τη «Μυτιληναίος» το 2016.
Η χρονιά αυτή, ωστόσο, είναι σημαντική και για την υπογραφή σύμβασης 7ετούς διάρκειας για την προμήθεια
ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Protergia, που αυξάνει διαρκώς το μερίδιό της στην αγορά μέσα από την προώθησή της από τα καταστήματα Cosmote και Γερμανός.