Βόμβα στα τέλη κυκλοφορίας: Χάνουν την παράταση και πληρώνουν πρόστιμο

τέλη κυκλοφορίας: Άσχημα νέα έρχονται για όσους ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους, καθώς χάνουν τη δίμηνη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2023, η οποία ανακοινώθηκε από το Υπ. Οικονομικών. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει ακινησία στα οχήματά τους και συνεχίζουν να κυκλοφορούν θα υποχρεωθούν κατόπιν ελέγχου […]

Βόμβα στα τέλη κυκλοφορίας: Χάνουν την παράταση και πληρώνουν πρόστιμο

τέλη κυκλοφορίας: Άσχημα νέα έρχονται για όσους ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους, καθώς χάνουν τη δίμηνη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2023, η οποία ανακοινώθηκε από το Υπ. Οικονομικών.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες που έχουν δηλώσει ακινησία στα οχήματά τους και συνεχίζουν να κυκλοφορούν θα υποχρεωθούν κατόπιν ελέγχου να πληρώσουν βαριά πρόστιμα άνω των 10.000 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που σκοπεύουν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν το αυτοκίνητό τους μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023, δηλαδή πριν την εκπνοή της παράτασης της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2023 που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα πρέπει πρώτα να καταβάλουν τα τέλη και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη μεταβίβαση του οχήματός τους.

Για τους ιδιοκτήτες αυτούς δεν ισχύει η δίμηνη παράταση της προθεσμίας.

τέλη κυκλοφορίας: Βόμβα – πρόστιμο!

Αντίθετα οι φορολογούμενοι που σκοπεύουν να καταθέσουν «ψηφιακά» τις πινακίδες κυκλοφορίας έχουν χρονικό περιθώριο να το πράξουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 που λήγει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας.

Μάλιστα, στους ιδιοκτήτες αυτούς το υπουργείο Οικονομικών κάνει «δώρο» τα τέλη κυκλοφορίας δυο μηνών, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2023 αφού θα μπορούν να τα κυκλοφορούν χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο.

Οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

– Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες.

Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

– Για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του οχήματος θα πρέπει να καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή.

Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023.

Επίσης είναι αδύνατη η μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση αυτή. Επομένως, κατά την μεταβίβαση οχήματος εντός του χρονικού διαστήματος της παράτασης, για να χορηγηθεί η σχετική βεβαίωση, πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2023.

τέλη κυκλοφορίας: Ψηφιακή κατάθεση πινακίδων

Για τη ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

– Εισέρχεστε στην εφαρμογή myCAR της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς Taxisnet.

– Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.

– Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

– Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

– Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Όταν πρόκειται το όχημα να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.

Δόθηκε παράταση ως τις 28 Φεβρουαρίου – Τα ποσά ανά κατηγορία, πώς εκτυπώνουμε και πληρώνουμε

Παράταση δόθηκε ως τις 28 Φεβρουαρίου 2023, από το Υπουργείο Οικονομικών για την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας.

Με δήλωσή του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος ανέφερε σχετικά: «Σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με γνώμονα τη διευκόλυνση των Ελλήνων φορολογούμενων, προχωράμε σε δίμηνη παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2023 και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».

Τα ποσά και οι τρόποι πληρωμής

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν με τους εξής τρόπους:

μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».

στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.
Μπείτε στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από εδώ.

Βήμα – βήμα πώς θα εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας: Η εκτύπωση των φετινών τελών κυκλοφορίας μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους.
Ο πρώτος είναι κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Θα πρέπει να έχετε στη διάθεση σας τους κωδικούς του Taxisnet, τον ΑΦΜ καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι:

Μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar της ΑΑΔΕ.

Πατάτε την επιλογή «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.
Πατάτε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».
Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.
Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.
Ο δεύτερος τρόπος είναι με την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων χωρίς τη χρήση των κωδικών TAXISNET. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

Συγκεκριμένα:

μπαίνετε στο site της ΑΑΔΕ.
πατάτε το κουμπί «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
συμπληρώνετε τον ΑΦΜ σας, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και μετά επιλέγετε την χρονιά που επιθυμείτε.
πατάτε το κουμπί «ΕΚΤΥΠΩΣΗ» και εμφανίζεται το ειδοποιητήριο σε νέο παράθυρο προκειμένου να το σώσετε στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.

Το πρόστιμο για όσους «ξεχάσουν» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα τους. Αντίθετα όσοι δεν θέλουν να πληρώσουν τέλη και να μην κινδυνεύουν από πρόστιμα, μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.