εργασιακά: Ευχάριστα νέα έρχονται σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Απογευματινή] για όλους τους συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους της χώρας.
Η ΝΔ και το οικονομικό της επιτελείο μετεκλογικά, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της επαναφοράς των δώρων σε μόνιμη βάση για αυτές τις ομάδες των πολιτών οι οποίοι θα τα λάβουν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
“Επαναφορά των δώρων εξετάζει τώρα το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ”, για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, αναφέρει σημερινό δημοσίευσμα της Απογευματινής.
“Θα γίνει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια ως μόνιμη ενίσχυση”, προσθέτει η εφημερίδα.
Εργασιακά: Βάζουν σε εργαζόμενους να υπογράψουν ποινικές ρήτρες για να μην παραιτούνται
Περιστατικά απειλών σε βάρος εργαζόμενων στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο καταγράφονται την τελευταία περίοδο εξαιτίας των δεκάδων χιλιάδων ελλείψεων σε προσωπικό, των πολύ αυξημένων αναγκών αυτών των επιχειρήσεων αλλά και της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών που ανοίγουν τον δρόμο σε τέτοιου είδους εκβιαστικές καταστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις καταγγελίες οι οποίες βρίσκονται στα «χέρια» της επιθεώρησης Εργασίας, αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι «απειλούνται» σε περίπτωση που παραιτηθούν να πληρώσουν ποινική ρήτρα 5.000 ευρώ.
«Το πρόβλημα μπορεί να μην έχει γενικευτεί ακόμη ωστόσο ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, ότι ζητούν από νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους ξενοδοχείων να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό επιβολής προστίμων σε περίπτωση που θελήσουν να διακόψουν πριν το τέλος της σεζόν» αναφέρει στα Dnews ο Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου των ξενοχοδοϋπαλλήλων του Ηρακλείου Κρήτης.
Φυσικά ένα τέτοιο χαρτί δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια παρά μόνον για τον συντάκτη – εργοδότη καθώς η υπαλληλική σχέση δεν συμβολαιοποιείται βάσει της εργατικής νομοθεσίας, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για εργαζόμενους, ούτε καν για ελευθέρους επαγγελματίες.
«Υπάρχουν πολλοί ανυποψίαστοι συνάδελφοι στον κλάδο μας, στην καθαριότητα, στο σέρβις, στην κουζίνα και αλλού. Αυτό το εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες και προσπαθούν να τους «δέσουν» με τέτοιου είδους συμφωνητικά διότι και να τους εκμεταλλευτούν βάζοντας τους για δουλειά 12 και 13 ωρών την ημέρα αλλά και γιατί ξέρουν ότι αν φύγουν δεν θα μπορέσουν να βρουν άλλους» καταλήγει ο κ. Σοφίου.
Σημειώνεται ότι βάσει των στοιχείων του συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων σε σύνολο 262.980 θέσεων, παραμένουν ακάλυπτες 60.200 περίπου.
Εργασιακά: Καυτό εργασιακό καλοκαίρι
Στο πλευρό των συγγραφέων του Χόλυγουντ, οι οποίοι απεργούν από τις 2 Μαΐου θα βρεθούν τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, οδηγών φορτηγών και άλλων εργαζομένων καθώς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις νέες τους συλλογικές συμβάσεις, προμηνύοντας ένα καυτό καλοκαίρι για τα εργασιακά στο Λος ‘Αντζελες.
Η απεργία των σεναριογράφων
Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ κατέβασαν τα μολύβια τους για πρώτη φορά μετά 15 από χρόνια διεκδικώντας αξιοπρεπείς αμοιβές ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες, οι οποίες πιέζονται από τη Wall Street για υψηλότερα κέρδη, δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους.
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι εργασιακές συνθήκες τους έχουν επηρρεαστεί αρνητικά από τo streaming και πλέον εργάζονται περισσότερες ώρες με χαμηλότερες απολαβές.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα άλλο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Συνδικάτο θέλει διασφαλίσεις για να αποτρέψει τα στούντιο από το να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργούν νέα σενάρια από την προηγούμενη δουλειά των συγγραφέων.
Οι συγγραφείς θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι δεν θα τους ζητηθεί να ξαναγράψουν τα προσχέδια σεναρίων που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Χόλιγουντ: Η εκμετάλλευση των συγγραφέων είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της «ψηφιακής φεουδαρχίας»
Η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τα μεγάλα στούντιο, δήλωσε ότι προσέφερε «γενναιόδωρες» αυξήσεις στις αποζημιώσεις των συγγραφέων. Δεν έχουν προγραμματιστεί νέες συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Η προηγούμενη απεργία είχε διάρκεια 100 μέρες και τα τηλεοπτικά δίκτυα έπαιζαν επαναλήψεις, καθώς στο σωματείο μετέχουν και οι συγγραφείς που εργάζονται στα τηλεοπτικά στούντιο. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Milken «στοίχισε» στην οικονομία της Καλιφόρνια 2,1 δισ. δολάρια.
Εργασιακά: Οι μισθοί το βασικό αίτημα
Την Παρασκευή, μερικές εκατοντάδες μέλη συνδικάτων του τουρισμού και της φιλοξενίας, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα logistics και δημόσιοι υπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λος Άντζελες στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας.
Τα συνδικάτα που συμμετείχαν εκπροσωπούν περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους με συλλογικές συμβάσεις που λήγουν επίσης το 2023.
«Θα είναι ένα καυτό εργασιακό καλοκαίρι», είπε στην ομοιλία μπροστά στους συγκεντρωμένους η Λορένα Γκονζάλεζ, εκτελεστική γραμματέας της Εργατικής Ομοσπονδίας της Καλιφόρνιας. «Η δύναμή σας να μείνετε ενωμένοι είναι αυτή που θα διασφαλίσει ότι η επόμενη γενιά εργαζομένων θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει».
Οι διοργανωτές, όπως μεταδίδει το Reuters, δήλωσαν ότι τα συνδικάτα είχαν καθολικά αιτήματα για βιώσιμους μισθούς εν μέσω της αύξησης του κόστους των τροφίμων, της στέγασης και των μεταφορών.
Εξάλλου οι πληθωριστικές πιέσεις που έχουν πλήξει σκληρά το εισόδημα των νοικοκυριών έχουν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις και απεργίες πολλά συνδικάτα εργαζόμενων και στη Γηραία ‘Ηπειρο με βασικό αίτημα την αύξηση των μισθών. Επιπλέον, οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ανεβάσει υψηλόπτερα το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων των νοικοκυριών.
Σε αυτό το μαχητικό περιβάλλον η συγγραφέας Ντάνιελ Ρόντερικ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συγγραφείς θα ηγηθούν ενός κινήματος «που όλοι δεν αντέχουν».
«Όλοι νιώθουν ότι τους τρώνε ζωντανούς με κάποιον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά στο Reuters, H ίδια κατέβηκε στο δρόμο για να διαμαρτυρηθεί μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι επίσης συγγραφέα, και τα δύο παιδιά της.
Τσάι στην Κένυα
Με αφορμή την επέτειο της Πρωτομαγιάς, αναλογιζόμαστε αυτές τις ημέρες πιο έντονα τα εργασιακά δικαιώματα, τις κατακτήσεις, αλλά και τις διεκδικήσεις που είναι ακόμα αναγκαίες, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν αξιοπρεπή εργασία που διασφαλίζει τα δικαιώματά τους και μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Οι διεκδικήσεις είναι πάντα επίπονες και απαιτούν γνώση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και των υποχρεώσεων του κράτους και των εργοδοτών, απαιτούν συντονισμό και πολλές φορές χρειάζεται κάποιος να σε στηρίξει να κάνεις την αρχή.
Η ActionAid συμπεριλαμβάνει στις προτεραιότητες της δουλειάς της την ενημέρωση των ευάλωτων εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και τη στήριξη ώστε να τα διεκδικούν, προκειμένου όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα.
Η ανάγκη για περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων υπάρχει σε όλο τον κόσμο, στις αναπτυσσόμενες, αλλά και στις ανεπτυγμένες χώρες. Όσο, όμως, πιο ευάλωτοι είναι οι πληθυσμοί, όσο πιο μεγάλη είναι η οικονομική ανάγκη και ελλιπής η εκπαίδευση, τόσο μεγαλύτερες οι καταπατήσεις των δικαιωμάτων και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Η Mwara, μητέρα δυο παιδιών, περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργάτριες στις φυτείες τσαγιού στην Κένυα: «Κάποιες φορές, μαζεύεις όλη μέρα το τσάι, αλλά όταν το πας στο κέντρο διακίνησης το πετούν, γιατί δεν είναι, λένε, καλής ποιότητας. Τότε, δεν παίρνεις καθόλου λεφτά, δεν σε πληρώνει ούτε το εργοστάσιο ούτε ο γαιοκτήμονας.
Γυρίζεις σπίτι κλαίγοντας και όταν τα παιδιά σου ζητούν φαγητό, τους απαντάς μόνο ότι δεν στάθηκες τυχερή…». Οι χαμηλές απολαβές συνδέονται άμεσα και με την ενδοοικογενειακή βία, αφού οι γυναίκες αναγκάζονται να υπομένουν έναν κακοποιητικό σύζυγο, εφόσον εξαρτώνται οικονομικά από εκείνον: