Βαριά καμπάνα χτύπησε από την ΑΑΔΕ με αντίκτυπο την Vodafone, η οποία τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ.
Αιτία του κακού ήταν η παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός συνδρομητή λόγω σφάλματος από υπάλληλο της εταιρείας κατά την διαδικασία αντικατάστασης της κάρτας SIM του τηλεφώνου του κινητού.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Διαύγεια, πρόκειται για περιστατικό αντικατάστασης κάρτας sim κινητής τηλεφωνίας συνδρομητή από μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με αποτέλεσμα την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του θιγόμενου συνδρομητή, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας
Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επέβαλε πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ στη Vodafone για παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Vodafone: Βαριά χρηματική ποινή
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Διαύγεια, πρόκειται για περιστατικό αντικατάστασης κάρτας sim κινητής τηλεφωνίας συνδρομητή από μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, με αποτέλεσμα την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του θιγόμενου συνδρομητή, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, την 07-05-2021 πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα της εταιρείας αντικατάσταση κάρτας sim, κατόπιν αιτήματος προσώπου που έφερε εξουσιοδότηση για το σκοπό αυτό του συνδρομητή, εκδοθείσα με τη χρήση κωδικών taxis (μέσω gov.gr).
Πλην όμως, κατά τη διαδικασία της ταυτοποίησής του, δεν τηρήθηκε η σχετική διαδικασία της εταιρείας που προέβλεπε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αριθμό σύνδεσης για τον οποίο έχει υποβληθεί το αίτημα αντικατάστασης κάρτας sim.
Η εν λόγω αντικατάσταση της κάρτας sim του συνδρομητή από μη εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, όπως προέκυψε, είχε ως αποτέλεσμα την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του θιγόμενου συνδρομητή, δεδομένου ότι, για το διάστημα που ίσχυε η αντικατάσταση μέχρι την επαναφορά του αριθμού της τηλεφωνικής σύνδεσης του συνδρομητή στην κάρτα sim που κατείχε, ήτοι από 07-05-2021 και ώρα 11:06:57 έως 07-05-2021 και ώρα 12:54:18, η σύνδεση κινητής τηλεφωνίας του θιγόμενου λειτουργούσε σε κάρτα sim μη δικαιούμενου προσώπου.
Vodafone: Το πλήθος των εισερχόμενων και εξερχόμενων επικοινωνιών της
εν λόγω σύνδεσης κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν: 2 εισερχόμενες κλήσεις, 2 εξερχόμενες κλήσεις, 25 εισερχόμενα sms και 2 καταγραφές χρήσης υπηρεσίας δεδομένων.
Από την πλευρά της η Vodafone με έγγραφο υπόμνημά της δεν αμφισβητεί κατ’ αρχήν τα πραγματικά περιστατικά, ωστόσο υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κανένας απολύτως δόλος, ούτε αμέλεια από πλευράς της ως προς την εξυπηρέτηση του εν λόγω αιτήματος αντικατάστασης κάρτας sim, καθώς ο συγκεκριμένος υπάλληλος εξαπατήθηκε από το τρίτο πρόσωπο που προσκόμισε εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του συνδρομητή, αιτούμενος την αντικατάσταση της κάρτας sim αυτού.
Αναφορικά, εξάλλου, με την παράλειψη του υπαλλήλου να καλέσει τον τηλεφωνικό αριθμό στον οποίο αφορούσε το αίτημα, η εταιρεία αρνείται ότι αυτό συνετέλεσε στην παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του συνδρομητή, αναφέροντας επί λέξει στο έγγραφο υπόμνημά της ότι:
Vodafone: «δεν τελεί σε κάποια προφανή αιτιώδη συνάφεια…»
«με το επίδικο περιστατικό και δεν είναι κρίσιμο για τη διαπίστωση τυχόν ευθύνης της εταιρείας για την κατά τα ανωτέρω αποδιδόμενη παράβαση.».
Η ΑΔΑΕ δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις της Vodafone, τονίζοντας ότι η μη εφαρμογής εκ μέρους του υπαλλήλου της εταιρείας της ισχύουσας διαδικασίας, αποτελεί σφάλμα του υπαλλήλου, για το οποίο ευθύνεται η ελεγχόμενη εταιρεία και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να μην οφείλεται σε υπαιτιότητά του, έστω και από αμέλεια.
Η ΑΔΑΕ αναφέρει ότι για το τελικό πρόστιμο ελήφθη υπόψη ιδίως η αρχή της αναλογικότητας, η βαρύτητα της αποδιδόμενης παράβασης, καθώς και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.
Στην Ελλάδα η εφαρμογή Bright Sky για την ενδοοικογενειακή βία
Τη διάθεση της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής «Bright Sky» στην Ελλάδα που βοηθά στην ενημέρωση και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Vodafone.
Το mobile app Bright Sky κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 και παρέχει πρόσβαση σε μια συστηματική διαδικασία αξιολόγησης των πιθανών κινδύνων ενδοοικογενειακής βίας και σχετικό ενημερωτικό υλικό, συμβουλές,
ενώ παρουσιάζει και τα πιθανά σημάδια που θα πρέπει να προσέξουν όσοι μπορεί να βιώνουν ενδοοικογενειακή κακοποίηση ή και σε όσους τυχαίνει να γνωρίζουν κάποιον από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον που βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Vodafone, η εφαρμογή διαθέτει έναν ευρύ τηλεφωνικό κατάλογο με υπηρεσίες υποστήριξης και ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση του κινδύνου σε μια σχέση, καταρρίπτει μύθους σχετικά με την ενδοοικογενειακή και τη σεξουαλική κακοποίηση και προτείνει βήματα για τη βελτίωση της ασφάλειας στο διαδίκτυο.
Το Bright Sky διαθέτει ειδική ρύθμιση κρυφής λειτουργίας, ώστε να μη γίνει αντιληπτή η χρήση του. Η εφαρμογή λειτουργεί ήδη με μεγάλη επιτυχία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.
Το mobile app προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα
σε συνεργασία με το ΚΜΟΠ-Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, έναν από τους παλαιότερους Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς με μακρά εμπειρία στον τομέα της ψυχικής υγείας και στην υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που θέτουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία της κοινωνίας με σκοπό την αντιμετώπιση καίριων κοινωνικών προβλημάτων, όπως αυτό της ενδοοικογενειακής βίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Bright Sky θα υποστηρίξει οποιονδήποτε μπορεί να έχει εγκλωβιστεί σε ένα περιβάλλον κακοποίησης και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να διαθέτουμε τις τεχνολογίες μας για την αντιμετώπιση κάθε μορφής έμφυλης βίας».
Η ελληνική έκδοση του Bright Sky είναι πλέον διαθέσιμη και μπορείτε να την κατεβάσετε στο Google Play και App Store ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.bright-sky.org.
Χωρίς έγκριση από την ΕΕΤΤ τα πακέτα του ΟΤΕ – Αντιδρούν Vodafone, Nova
Έπειτα από το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα προχωρήσει στη μερική απορρύθμιση του ΟΤΕ για το FTTH (σύνδεση οπτική ίνας στα σπίτια) παρά την αντίδραση των Vodafone και Nova.
Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ δεν θα έχει υποχρέωση να ζητά την έγκριση της ΕΕΤΤ για τα πακέτα του με την υπηρεσία FTTH πριν κυκλοφορήσουν. Αφαιρείται δηλαδή η υποχρέωση ex ante ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους για το FTTH.
Η ΕΕΤΤ έλαβε την απόφαση αυτή εκτιμώντας ότι η πίεση που θα ασκηθεί σε επίπεδο λιανικής θα ωθήσει τους παρόχους που αναζητούν πρόσβαση να αναπτύξουν δίκτυο FTTH για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τον ΟΤΕ με καλύτερους όρους, ενώ ο ΟΤΕ θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία σε επίπεδο λιανικής και αυτό θα τονώσει τη ζήτηση για υπηρεσίες FTTH από τους καταναλωτές.
Μάλιστα, το αρχικό κείμενο ανάλυσης των αγορών της ΕΕΤΤ στο οποίο περιλαμβάνεται η μερική απορρύθμιση, κατέληγε στην πλήρη απορρύθμιση του FTTH, περιλαμβάνοντας και την κατάργηση της υποχρέωσης κοστοστρέφειας του ΟΤΕ (δηλαδή της υποχρέωσης να παρέχει τις χονδρικές υπηρεσίες FTTH σε τιμές που προκύπτουν από το κοστολογικό μοντέλο Bottom-Up LRIC της ΕΕΤΤ).
Στο τελικό κείμενο που εστάλη στην Ε.Ε. και εγκρίθηκε, όπως γνωστοποιήθηκε χθες στην ΕΕΤΤ, είχε αφαιρεθεί η κατάργηση της κοστοστρέφειας στη χονδρική.
Από την εξέλιξη αυτή ικανοποιημένος είναι προφανώς μόνον ο ΟΤΕ.
Vodafone και Nova υπογραμμίζουν ότι ακόμα και με τη μερική απορρύθμιση ο ΟΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει τους ανταγωνιστές του στην αγορά λιανικής.
Θα είναι ο μόνος που θα έχει τη δυνατότητα να δίνει μειωμένες τιμές, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιεί το κέρδος του στην αγορά χονδρικής για να χρηματοδοτήσει μειωμένες τιμές στην αγορά λιανικής.
Συμπληρώνουν ότι ο ΟΤΕ έχει το 85% της κερδοφορίας του κλάδου, γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να επιδιώξει χαμηλότερα περιθώρια κέρδους στο FTTH για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, εκτοπίζοντας τους ανταγωνιστές του.
Ο ΟΤΕ, από την πλευρά του, σημειώνει ότι τα δίκτυα FTTH είναι μια καινούργια τεχνολογία που ξεκινάει από το μηδέν και κανείς δεν έχει «ιστορικό προβάδισμα».
Η αγορά είναι ανοικτή και όποιος θέλει μπορεί να επενδύσει. Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, αυτή η νέα αγορά που βρίσκεται στο ξεκίνημά της να είναι ελεύθερη να αναπτυχθεί μέχρι τουλάχιστον να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα χρηστών.