Επίδομα εργασίας: Είναι γνωστό πως εδώ και μερικούς μήνες σε νέα εποχή εισέρχεται η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ).
Η υπηρεσία προχωρά σε μια σειρά από αλλαγές με σκοπό η ΔΥΠΑ να μπει για τα καλά στην ψηφιακή εποχή και να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της εργασίας στην Ελλάδα.
Επί της ουσίας το υφιστάμενο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) εισέρχεται αυτόματα και χωρίς να απαιτηθεί κάποια ενέργεια από τους ανέργους, σε νέο ψηφιακό περιβάλλον από 1ης Ιανουαρίου 2023
Επιπλέον η κάρτα ανεργίας που υπάρχει μέχρι σήμερα σε έντυπη μορφή καταργείται και αντικαθίσταται από την ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ.
Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το ψηφιακό μητρώο.
Στη συνέχεια του κειμένου θα σας παρουσιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες για την νέα κάρτα, τη λειτουργία της, καθώς και τον τρόπο και τη διαδικασία που απαιτείται για την έκδοση της.
Επίδομα εργασίας: Το νέο μέτρο που φέρνει η ΔΥΠΑ
Την ίδια στιγμή μια άλλη αλλαγή που έρχεται από το την αρχή του 2023 είναι το λεγόμενο επίδομα εργασίας το οποίο παρακάτω θα δούμε αναλυτικά πως λειτουργεί, ποιους αφορά και με που αποσκοπεί σύμφωνα με τις νέες προσεγγίσεις του ΔΥΠΑ.
Το λεγόμενο επίδομα εργασίας, λοιπόν, ίσο με το 50% του επιδόματος – βοηθήματος ανεργίας και καταβάλλεται σε όσους βρίσκουν δουλειά εντός του διαστήματος επιδότησης και για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του.
Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι ακριβώς ισχύει για το επίδομα εργασίας, καθώς αποτελεί μια παρέμβαση που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων ενδιαφερόμενων πολιτών.
Κάρτα εργασίας: Όλη η διαδικασία για τη νέα ψηφιακή κάρτα
Ταυτόχρονα μια νέα πραγματικότητα φαίνεται πως διαμορφώνεται για τους χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους της ΔΥΠΑ -ΟΑΕΔ οι οποίοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το νέο ψηφιακό τους Ατομικό Σχέδιο Δράσης και να παραλάβουν τη νέα ψηφιακή τους κάρτα.
Οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την προσέγγιση των εν λόγω αναζητούντων εργασία, οι οποίοι υπολογίζονται σε 160-170.000 και θα πρέπει το επόμενο διάστημα να κλείσουν ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης με τον εργασιακό τους σύμβουλο.
Παράλληλα θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή ωφελημάτων (εκτός του επιδόματος ανεργίας) στους εγγεγραμμένους στο μητρώο ΔΥΠΑ, ενεργοποιείται η προσωρινή διαγραφή από το μητρώο μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, ενώ θεσπίζονται επίδομα εργασίας για επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά και μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν ενεργά εργασία.
Τα εισοδηματικά κριτήρια
Τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν είναι τα εκάστοτε κριτήρια που εφαρμόζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή:
οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει,
οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί,
οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.
Τι αλλάζει για τους ανέργους το 2023
Αναλυτικότερα οι άνεργοι από τις αρχές του 2023 θα έχουν στην διάθεση τους:
- Τη Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, που τίθενται στη διάθεση των ανέργων μέσω του Ψηφιακού Μητρώου ΔΥΠΑ. Το Ψηφιακό Μητρώο αποτελεί τη μετεξέλιξη του υφιστάμενου μητρώου της ΔΥΠΑ στο οποίο θα μεταφερθούν αυτόματα – χωρίς να απαιτείται καμία δική τους ενέργεια – όλοι οι εγγεγραμμένοι.
Το Μητρώο περιλαμβάνει τα στοιχεία που αποτελούν το βιογραφικό του αναζητούντος εργασία. Η Ψηφιακή Κάρτα αντικαθιστά την έντυπη και θα είναι διαθέσιμη σε μορφή ψηφιακής εφαρμογής μέχρι το τέλος του έτους.
Η Κάρτα θα είναι διασυνδεδεμένη με το Ψηφιακό Μητρώο, ούτως ώστε οι κάτοχοι της Κάρτας με την επίδειξή της να αποδεικνύουν στους επιμέρους φορείς του Δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα ότι είναι δικαιούχοι των παροχών, επιδομάτων κ.λπ. που προβλέπονται κατά περίπτωση.
Το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει το προφίλ, την προϋπηρεσία, τους στόχους και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο αναζητών εργασία για να βρει δουλειά. Το περιεχόμενό του θα συμφωνείται ανάμεσα στον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ και τον αναζητούντα εργασία και θα αναθεωρείται τουλάχιστον στους 6, 12 και 18 μήνες εφόσον ο άνεργος δεν βρίσκει δουλειά.
Τι ισχύει για το επίδομα εργασίας:
- Επίδομα εργασίας: Για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία, ενόσω εισπράττουν το επίδομα ανεργίας ή το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων θα συνεχίσει να καταβάλλεται το 50 % του επιδόματος ανεργίας για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του.
Επίδομα εργασίας: Για παράδειγμα αν ο άνεργος βρει δουλειά 5 μήνες μετά την έναρξη της επιδότησής του, που του έχει εγκριθεί για 12 μήνες, θα συνεχίσει να εισπράττει το 50% του επιδόματος ανεργίας για άλλους 7 μήνες. Στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί ισχυρό κίνητρο στους επιδοτούμενους ανέργους που έχασαν τη δουλειά τους πριν από μικρό σχετικά χρονικό διάστημα, να βρουν εργασία και αφετέρου να στηριχθούν με πρόσθετο εισόδημα εκείνοι που πραγματικά αναζητούν και βρίσκουν δουλειά.
- Μπόνους για τους μακροχρόνια ανέργους: Προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ χρηματικής παροχής ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από πέντε χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ενεργοποιώντας έτσι έμπρακτα την αναζήτηση εργασίας.
Πρόκειται για ένα ακόμη κίνητρο προς τη συγκεκριμένη ομάδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αποξένωση μεταξύ ΔΥΠΑ και μακροχρόνια ανέργων, να αποκατασταθεί η επαφή τους τόσο με τη ΔΥΠΑ όσο και με την αγορά εργασίας και ακόμη, είναι να διαπιστωθεί ποιοι παραμένουν όντως μακροχρόνια άνεργοι και ενδιαφέρονται πραγματικά για μια θέση εργασίας. Δηλαδή η επανενεργοποίηση στην αναζήτηση εργασίας όσων είναι αποκομμένοι για μεγάλο διάστημα από την αγορά εργασίας.
- Διαγραφές: Μέχρι τώρα, παρατηρούνταν το φαινόμενο να παραμένουν στα μητρώα ανεργίας εγγεγραμμένα πρόσωπα, τα οποία είτε δεν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν εργασία, είτε ήταν απρόθυμα να προχωρήσουν σε κάποια σχετική ενέργεια. Η άρνηση επί τρεις φορές κατάλληλης θέσης εργασίας (λαμβάνοντας υπόψη ότι ως «κατάλληλη» ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ιδιότητα, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τον τελευταίο μισθό και τον τόπο μόνιμης κατοικίας του ανέργου και την οποία έχουν συναποφασίσει ο άνεργος και ο εργασιακός σύμβουλος) σημαίνει διαγραφή από τα μητρώα της ΔΥΠΑ.
Ορίζεται ρητά ότι οι θέσεις που προτείνονται είναι «κατάλληλες» και ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία. Όλα αυτά περιγράφονται στο Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας και συμφωνίας ανάμεσα στον εργασιακό σύμβουλο και τον εγγεγραμμένο στο Μητρώο ΔΥΠΑ.