Επιχειρήσεις: Δυσάρεστες εξελίξεις επεφύλαξε η μοίρα για έξι μεγάλες επιχειρήσεις που ήρθαν στην Ελλάδα με όραμα και αισιοδοξία , ωστόσο, είχαν άδοξο τέλος λόγω οικονομικής κρίσης και κορονοϊού.
Λουκέτο έβαλαν κατά χρονολογική σειρά ισχυρές αλυσίδες , όπως η γαλλική FNAC, οι γερμανικές PLUS , Aldi και Saturn , η γνωστή σε όλους Pizza Hut και πρόσφατα η τούρκικη West.
Εμβληματικές ξένες αλυσίδες που ήρθαν και έφυγαν από την χώρα μας
Τέλος εποχής για την τουρκική αλυσίδα ειδών σπιτιού English Home με το κλείσιμο συνολικά 17 καταστημάτων στην Ελλάδα μέσα σε δύο έτη, με τελευταίο το εμβληματικότερο όλων στο εμπορικό κέντρο River
Επιχειρήσεις: Λουκέτα
Η τουρκική αλυσίδα εισήλθε στην ελληνική αγορά το 2014, ενώ έχει ισχυρή θέση στην αγορά της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, αλλά και στην Πολωνία και την Ουκρανία.
Φήμες αναφέρουν πως ο λόγος για το λουκέτο ήταν οι αλλαγές στην διοίκηση της εταιρείας, αλλά και διαφωνίας με ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο, δεν πρόκειται για την πρώτη (ή την τελευταία) μεγάλη ξένη αλυσίδα που αποτυγχάνει στην Ελλάδα.
Μάλιστα, τα υπόλοιπα ονόματα είναι ακόμη πιο ηχηρά.
Δείτε αναλυτικά έξι διάσημες ξένες αλυσίδες που απέτυχαν στην χώρα μας.
Επιχειρήσεις: Pizza Hut
Το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα άνοιξε το 1989 και τα επόμενα χρόνια γνώρισε μεγάλη ακμή, καθώς το σήμα της Pizza Hut διαφήμισε το 1997 ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ το 1995 το είχε διαφημίσει και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έμελλε να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Pizza Hut στην Ελλάδα γνώρισε μέρες δόξας με 45 καταστήματα ανά την χώρα, ωστόσο, το μοντέλο του take away και του delivery έρχεται να πλήξει τους ισχυρούς τζίρους της. Ειδικότερα, μόνο το 2010 με 2014 κλείνουν 27 καταστήματα, με το κορωνοϊό να δίνει το τελευταίο χτύπημα. Τελικός, το οριστικό λουκέτο ήρθε το καλοκαίρι του 2020.
Fnac
Ήρθε στην Ελλάδα το 2005 σε ένα σχήμα μαζί με τον Όμιλο Μαρινόπουλου, με εξαιρετικά μεγάλες βλέψεις. Μάλιστα, εν έτει 2009 το πλάνο της ήταν η δημιουργία περίπου 10 καταστημάτων, ωστόσο, η οικονομική κρίση έπιασε την ξένη εταιρεία απροετοίμαστη. Μόλις ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες, τα εμβληματικά καταστήματα σε εμπορικά κέντρα κατεβάζουν ρολά (σ.σ. έγιναν Public) και η γαλλική αλυσίδα αποχωρεί από την Ελλάδα.
Saturn
Μόλις δύο χρόνια πριν την οικονομική κρίση της Ελλάδας, η Saturn ήρθε στη χώρα ως αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών με premium προϊόντα υψηλής αισθητικής αλλά και υψηλών τιμών. Η μοίρα της γερμανικής εταιρείας ήταν προδιαγεγραμμένη, με το σήμα MediaMarkt (σ.σ. το πιο οικονομικό του Ομίλου) να γίνεται μέσα σε τρία χρόνια επικρατέστερο, ενώ συνολικά η Media Saturn πέρασε στον Όμιλο Public το 2019.
Επιχειρήσεις: Forever 21
Η Forever 21 άνοιξε ένα και μοναδικό κατάστημα στην Ελλάδα αλλά ήταν εμβληματικό. 3000 τμ σε τέσσερα επίπεδα στην Ερμού και Ευαγγελιστρίας, δεν είναι και λίγο πράγμα.
Ωστόσο, κράτησε λίγο… και συγκεκριμένα μόλις δύο χρόνια από το 2017 μέχρι το 2019. Η αλυσίδα χαμηλού κόστους ένδυσης ποτέ δεν ολοκλήρωσε τα σχέδια της για να ανοίξει κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, όμως πολύ περισσότερο δεν έπεισε τους Έλληνες καταναλωτές. Τελικώς, η αμερικανική αλυσίδα είχε άδοξο τέλος και στη χώρα καθώς πτώχευσε το 2019.
Plus και Aldi
Πρόκειται για τα πλέον βραχύβια σουπερμάρκετ στην Ελλάδα και είναι και τα δύο γερμανικά. Οι αλυσίδες Plus και Aldi δεν έτυχαν ποτέ αναγνώρισης από τους Έλληνες καταναλωτές. Η Plus ήρθε στην Ελλάδα το 2006 και το 2008 πούλησε τα καταστήματά της στην «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενώ η Aldi ήρθε το 2008 και αποχώρησε το 2010.
Δεν ήταν «αναίμακτες επενδύσεις, πάντως, καθώς η Plus έφτασε τα 33 καταστήματα και η Aldi τα 38! Μάλιστα, ειδικά η Aldi ήταν εκπτωτική αλυσίδα, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να είχε μείνει στην Ελλάδα της κρίσης.
ΑΑΔΕ: Αυθημερόν «λουκέτα» για μη έκδοση αποδείξεων
Τι προβλέπει ο επικαιροποιημένος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.
Ολιγοήμερα λουκέτα, ακόμα και αυθημερόν, θα μπορεί να βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε καταστήματα που δεν προχωρούν στην έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, αλλά και σε όσες επιχειρήσεις δεν διαβιβάζουν στο myData τις αποδείξεις που εκδίδουν, δηλαδή είναι σαν να μην εκδόθηκαν.
Οι συγκεκριμένες προβλέψεις περιλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ελεγκτικό έργο της ΑΑΔΕ.
Μάλιστα, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν παραβάσεις που επισύρουν την αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης άμεσα για 48 ώρες, με την πράξη αναστολής ορίζεται η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του μέτρου σε ώρα εντός της ημέρας έκδοσης της πράξης, καθώς και ο σχετικός χρόνος λήξης.
Στις περιπτώσεις που συντρέχουν οι διαπιστώσεις που επισύρουν την αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης αμελλητί για 96 ώρες ή για 10 ημέρες, η αναστολή λειτουργίας δεν μπορεί να αρχίσει πριν από την πάροδο τουλάχιστον δύο (2) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της πράξης αναστολής λειτουργίας και της έγγραφης ειδοποίησης για το χρόνο εκτέλεσης αυτής.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας:
Η μη έκδοση ή η κατά την έννοια του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.
Η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
Επίσης προβλέπεται, ότι εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ
τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες.
Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων, εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες.
Μεγαλύτερη στήριξη ζητούν μικρομεσαίοι και επαγγελματίες – Σήμα κινδύνου για λουκέτα
Μεγαλύτερη στήριξη από την Κυβέρνηση ζήτησαν οι διοικήσεις τόσο του Επαγγελματικού, όσο και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ και ΒΕΘ) κατά τις χθεσινοβραδινές δεξιώσεις τους για το Νέο Έτος, με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, μάλιστα, να επισημαίνει ότι «καλό το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά με αυτό δεν πρόκειται να επιβιώσουν εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδηγούνται στο λουκέτο».
Μειώσεις φόρων την επόμενη χρονιά προανήγγειλε από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, από το βήμα της εκδήλωσης του ΒΕΘ, θέτοντας παράλληλα εκλογικό δίλημμα «σοβαρότητας».
Οι επαγγελματίες – πρόσθεσε ο κ. Ζορπίδης – «χρειάζονται μια Κυβέρνηση σύμμαχο, χρειάζονται ρευστότητα και αύξηση εσόδων για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν και γιαυτό χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις που θα τους ελαφρύνουν τα βάρη τους και το νέο έτος αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων φιλικών προς τον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Ο χειμώνας είναι δύσκολος».
Παράλληλα, μάλιστα, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΕΘ έσπευσε να αφήσει και αιχμές για «κομματικά παιχνίδια που παίζουν κάποιοι σε βάρος των επαγγελματιών, οι οποίοι επισκέπτονται την πόλη μας και τα επιμελητήρια μια φορά κάθε χρόνο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και σε κάθε προεκλογική περίοδο».
Στην αντίστοιχη εκδήλωση του ΒΕΘ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αναστάσιος Καπνοπώλης, επισήμανε από την πλευρά του ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά χρειάζονται νέες μειώσεις φόρων, όπως και πιέσεις προς τις Τράπεζες για να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και να μειώσουν τις προμήθειες τους.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, που ήταν κύριος ομιλητής στην εκδήλωση του ΒΕΘ, προανήηγειλε (σ.σ. μιλώντας εκτός κειμένου) ότι «θα μειώσουμε συνολικά την επόμενη χρονιά το φόρο σε όλα τα εισοδήματα των πολιτών».