Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΟικονομία«Βόμβα»! Κρατική βοήθεια στους νέους στο ενοίκιο σπιτιών - Τι θα ισχύσει

«Βόμβα»! Κρατική βοήθεια στους νέους στο ενοίκιο σπιτιών – Τι θα ισχύσει

Κατοικία για νέους: Βοήθεια από το κράτος στο ενοίκιο σπιτιών από τους νέους αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα. Πως θα εφαρμοστεί.

Σειρά αλλαγών και παροχών προς τους πιο μη προνομιούχους έρχεται σιγά σιγά στη χώρα από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του αποτελεί, ένα μέρος του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο θα ξεδιπλωθεί μεθοδικά αλλά με ταχύτητα.

Για την επίτευξη του ρυθμού υλοποίησής του, θα βγουν νωρίτερα από το πρωθυπουργικό συρτάρι μέτρα με φιλολαϊκό χαρακτήρα που θα αναχαιτίζουν τις δίδυμες κρίσεις, οι οποίες ταλανίζουν την κοινωνία και ειδικότερα πληθυσμιακές ομάδες αντιπροσωπευτικές της προγραμματικής στόχευσης.

Θέλει να σταματήσει την αντιπολίτευση με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Η εμπροσθοβαρής υλοποίηση της δεύτερης κατά σειρά, για το 2022, μεγέθυνσης της αφετηριακής βάσης των αμοιβών, κατά την κυβερνητική πλειοψηφία, εξουδετερώνει και την ισχύ ενός αντιπολιτευτικού όπλου.

Ταυτόχρονα όμως επεκτείνει την εμβέλεια του μηνύματος που εκπέμπεται σταθερά από το Μέγαρο Μαξίμου, για τα αντανακλαστικά αλλά το κυριότερο τη βούληση της κυβέρνησης, να εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια, να στηρίξει τις ευάλωτες κατηγορίες ενισχύοντας, εν τοις πράγμασι, το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι νέοι στο επίκεντρο
Η διακηρυγμένη προτεραιοποίηση θέτει στο επίκεντρο τους νέους και το ειδικό σχέδιο για την υποστήριξη τους σε ένα από τα μείζονα θέματα της επιβαρυμένης καθημερινότητας που είναι η στέγαση.

Στον κύκλο των εντεινόμενων συσκέψεων, που περιστρέφονται γύρω από την αντιμετώπιση του ζητήματος, εκτίθενται διαφορετικά σχέδια αλλά και προτάσεις. Κεντρική επιδίωξη, είναι η επίλυση των, κατά το μέγιστο δυνατόν, των πτυχών του προβλήματος.

Έχει προηγηθεί άλλωστε όπως μεταδίδουν, από καιρού εις καιρόν, αρμόδιες πηγές, εκτενής έρευνα, από την οποία αναδεικνύεται ως βασική παράμετρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι νέοι, τις στεγαστικές δαπάνες.

Την κατάσταση, όπως εξηγείται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, επιδεινώνει το ράλι ανόδου που καταγράφεται στα ενοίκια, το ύψος των οποίων αυξάνεται ταχύτερα από τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Κατοικία για νέους: Τι αναμένεται να ισχύσει για τους νέους

Προς αυτήν την κατεύθυνση, από κυβερνητικής πλευράς, εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας έμμεσης παρέμβασης στα ενοίκια της κτηματαγοράς μέσω της προσφοράς κατοικιών από το στοκ της κρατικής περιουσίας Οι πληροφορίες θέλουν, να βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση διαθέσιμων ακινήτων από την περιουσία του Δημοσίου που μπορούν να καλύψουν αυτόν τον στόχο.

Εχει επίσης εντοπιστεί ότι οι δαπάνες κατοικίας τείνουν να γίνουν δυσβάστακτες για τους κατά βάση χαμηλόμισθους νέους. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η δαπάνη για στέγαση δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του εισοδήματος.

Κατοικία για νέους: Ανέγερση στα κρατικά οικόπεδα

Ηδη αναζητούνται ακίνητα που κατέχει το Δημόσιο τα οποία θα μπορούν να διατεθούν προς ενοικίαση για νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Επιπλέον μέρος της ίδιας εσωτερικής έρευνας αποτελεί και η αναζήτηση οικοδομήσιμων οικοπέδων από την κρατική περιουσία, εντός του αστικού ιστού.

Σε αυτά μέσω έργων ΣΔΙΤ, θα ανεγερθούν κατοικίες που θα μεγαλώσουν το στοκ των επιλογών τα οποία με ευνοϊκούς όρους θα μπορούν να διατίθενται επίσης σε νέα ζευγάρια.

Κατώτατος μισθός: Τι ισχύει πλέον

Σε νέα αύξηση πάμε στον κατώτατο μισθό μετά από αυτή που έγινε ακριβώς με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στο «Ενώπιος Ενωπίω».

«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εργασίας να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία για μια δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι η αύξηση θα είναι «σημαντική».

Και πρόσθεσε ότι η αύξηση «θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1η Ιανουαρίου του 2022», χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει το ύψος της αύξησης.

Σημειώνεται πως από την 1 Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά το 2%, διαμορφούμενος στα 663 ευρώ μεικτά. Με βάση το σχετικό νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ξεκινούν κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται εντός 4μήνου. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επίσπευση της διαδικασίας, τότε η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει μετά το Μάιο.

Σύμφωνα με τα σενάρια, είναι πιθανή μια αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 5%, κάτι που θα οδηγούσε το μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Τα σενάρια προβλέπουν περαιτέρω αύξηση ακόμα και 7% αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Συνεπώς η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 9% ( δηλαδή 2%+ 7%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ