επιχειρήσεις: Παρελθόν αποτελεί πλέον η γνωστή αλυσίδα λιανικής πώλησης «Φάρμα Μπράλου» που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της εστίασης και των κρεάτων.
Η γνωστή «Φάρμα Μπράλου» δεν άντεξε την πίεση των χρεών τον τελευταίο καιρό και έκλεισε οριστικά όλα της τα καταστήματα αλλάζοντας πλεύση για άλλους προορισμούς.
Την απόφαση να κλείσει όλα της τα καταστήματα λιανικής έλαβε η Φάρμα Μπράλου, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία του επιχειρηματία Δάμη Πειθή διατηρούσε κρεοπωλείο και είχε δημιουργήσει και αλυσίδα καταστημάτων εστίασης – ψητοπωλείων.
Η εταιρεία φέρεται να ενημέρωσε η ίδια τους πελάτες της για την απόφαση να κλείσει τα καταστήματά της.
επιχειρήσεις: Λουκέτο
«Όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης κρέατος, καθώς και τα καταστήματα εστίασης, έκλεισαν. Σας ευχαριστούμε για την προτίμηση και για την εμπιστοσύνη σας, όλα αυτά τα χρόνια. Σύντομα, θα σας ανακοινώσουμε τα σχέδιά μας, για τη νέα εποχή».
Κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αναφέρουν πως η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, δεδομένων των μεγάλων ζημιών, που κατέγραφε η Φάρμα Μπράλου ΑΕ (365.000 ευρώ επί τζίρου 2 εκατομμυρίων ευρώ το 2021) και με υποχρεώσεις 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο Δάμης Πειθής άνοιξε το πρώτο gourmet κρεοπωλείο στην Κηφισιά το 2014. Το κατάστημα εκτός από κρεοπωλείο λειτούργησε και ως εστιατόριο, όπου ο πελάτης είχε τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος το κομμάτι κρέατος που επιθυμούσε. Η πετυχημένη πορεία του οδηγεί στο άνοιγμα ενός ακόμη εστιατορίου στο Κολωνάκι, το οποίο υποδέχεται καθημερινά ντόπιους και ξένους τουρίστες που επισκέπτονται το κέντρο της πόλης.
Ακολούθησε το άνοιγμα εστιατορίου στη Βάρη, το οποίο όμως δεν είχε τύχη καθότι έχει διακόψει τη λειτουργία του. Μαζί με τα καταστήματα λιανικής έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και το ηλεκτρονικό κατάστημα της Φάρμας Μπράλου. Άγνωστο παραμένει εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί η Φάρμα σε επίπεδο παραγωγής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.
επιχειρήσεις: Η ιδέα για τη φάρμα
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας ο κ. Πειθής περιγράφει την ιστορία πίσω από τη δημουργία της Φάρμας.
«Την άνοιξη του 2008, καλεσμένος σε κάποιο φιλικό σπίτι στον Μπράλο, βγήκα στο μπαλκόνι και είδα την καταπληκτική θέα που απλωνόταν μπροστά στα μάτια μου, τον κάμπο, τον Παρνασσό, την Οίτη, την Γκιώνα, τα Βαρδούσια… Εκεί οραματίστηκα τη δημιουργία μιας φάρμας! Σκέφτηκα τα χρόνια μου στην Αγγλία, την τότε επαφή μου με τη φύση, τις αγγλικές φάρμες και τα κυνήγια.
Θέλησα αμέσως να φτιάξω κάτι αντίστοιχο στην ελληνική ύπαιθρο, με αναφορές στην αγγλική φύση. Με αυτό το πρότυπο της φάρμας, τις αρχές και τις συνήθειες σεβασμού στα ζώα και τη γη, των εκεί γεωργών και κτηνοτρόφων.
Θέλησα να παράγω σωστά και καθαρά προϊόντα, γευστικά κρέατα και πουλερικά, ζαρζαβατικά και αυγά, όπως ήταν κάποτε η εμφάνιση, η γεύση και η ποιότητα τους. Όλο αυτό με τον καιρό έγινε πραγματικότητα.
Μετά από πολλή προσπάθεια και αφού ανέπτυξα το όνειρό μου σε φίλους, ενώσαμε τις δυνάμεις μας και δημιουργήσαμε αυτό που σήμερα παράγει τα προϊόντα μας, τη “ΦΑΡΜΑ ΜΠΡΑΛΟΥ Α.Ε.”.
επιχειρήσεις: Σε υψόμετρο 650 μέτρων
Η Φάρμα βρίσκεται στον Μπράλο Φθιώτιδας, σε υψόμετρο 650 μέτρων.
Σε μία έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, εκτρέφει ζώα και παράγει δικές της ζωοτροφές αλλά και δημητριακά, λαχανικά και φρούτα. Είναι οι μοναδικοί εγχώριοι εκτροφείς Black Angus Purebred 100% και οι πρώτοι που έφεραν το σιτεμένο κρέας στο τραπέζι του Έλληνα καταναλωτή.
Ακόμα, εκτρέφει φυλές Charolais, Limousin, Aubrac, Red Angus, μακεδονικούς νεροβούβαλους αλλά και ελληνικές βραχυκερατικές αγελάδες κλπ. Επίσης εγχώριες και ξένες φυλές αιγοπροβάτων, χοίρους, ελληνικό Μαύρο Χοίρο, κοτόπουλα, φασιανούς, πάπιες, χήνες, πέρδικες, γαλοπούλες, ορτύκια, και φραγκόκοτες.
Η φάρμα διαθέτει επίσης ελαιώνα με αγριελιές που παράγουν εξαιρετικό ελαιόλαδο, οπωροφόρα δένδρα, μελίσσια, καλοκαιρινό μποστάνι, αρωματικά φυτά και όσπρια. Από το γάλα παράγεται γιαούρτι και φέτα.
Από το κρέας εξαιρετικά λουκάνικα και αλλαντικά. Παράγει επίσης χειροποίητα ζυμαρικά και σπιτικές μαρμελάδες.
Τέλος εποχής
Τέλος εποχής ήρθε για τρεις εμβληματικούς χώρους της νυχτερινής Αθήνας που έχουν αφήσει εποχή, οι οποίοι πέρασαν από τα χέρια της οικογένειας Παπαθεοχάρη στην Prodea Investments. Το deal έχει εισέλθει στην τελική του ευθεία και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί, οπότε τα κτίρια που στέγαζαν τα «Διογένης Palace», «Διογένης Studio» και «Αθηνών Arena» θα κάνουν ένα διαφορετικό comeback.
Η συμφωνία είναι τριμερής μεταξύ της Prodea, των τραπεζών και της οικογένειας Παπαθεοχάρη ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης δύο εταιρειών συμφερόντων της. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για το μέλλον των κτιρίων, ένα εκ των οποίων φιλοξενεί ήδη γραφεία εταιρειών, θεωρείται όμως ότι θα χρησιμοποιηθούν κυρίως ως κτίρια γραφείων.
Το «Αθηνών Arena» είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, αφού θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη ανακαίνιση του τεράστιου χώρου του για να μετατραπεί σε κτίριο που θα φιλοξενεί γραφεία. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι ίσως ο μοναδικός χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει πολύ δημοφιλή ερμηνευτή, ο οποίος «ψάχνεται» για το νέο κέντρο προκειμένου να φιλοξενηθεί την επόμενη σεζόν.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς του real estate, το αργότερο σε δύο μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης των κτιρίων που έστησε ο Γιάννης Παπαθεοχάρης.
Κτίρια στα οποία μεγαλούργησαν τις προηγούμενες δεκαετίες -αλλά και μέχρι πρότινος- τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, παρουσιάστηκαν φαντασμαγορικά σόου και ξεπήδησαν νέοι τραγουδιστές που έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν πολύ μεγάλη καριέρα.
«Διογένης Palace, πρέπει να πας»
Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ένας πιτσιρικάς 12 ετών, που δουλεύει λούστρος στις γειτονιές του Πειραιά, καθαρίζει τα παπούτσια του επιχειρηματία Σπύρου Παπαθεοχάρη, τον οποίο έχει μόνιμο πελάτη.
Ο τελευταίος είναι ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Διογένης». Στο υπόγειό του στεγάζεται το ομώνυμο νυχτερινό κέντρο στο οποίο τραγουδάει ο Γιάννης Ντουνιάς.
Ο πιτσιρικάς με το σπινθηροβόλο βλέμμα που έχει μεράκι με το τραγούδι είναι ένα προσφυγόπουλο από την Τασκένδη, λέγεται Λευτέρης Πανταζής και, όπως δουλεύει, απευθύνεται στον Παπαθεοχάρη και του λέει: «Μπάρμπα-Σπύρο, μια μέρα θα γίνω φίρμα και θα τραγουδάω στον “Διογένη”. Άμα δεν σ’ το γεμίζω, δεν θα με πληρώνεις».
Ο επιχειρηματίας δεν δίνει σημασία στα λεγόμενα του μικρού, χωρίς να φαντάζεται ότι θα τον συναντήσει 20 χρόνια μετά ως ένα από τα πρώτα ονόματα της νύχτας που πουλάνε τρελά.
Είναι αρχές φθινοπώρου του 1986 και ο ΛΕ-ΠΑ σαρώνει δισκογραφικά, όταν δέχεται το τηλεφώνημα του ξενοδόχου από τον Πειραιά. Όταν πηγαίνει στο γραφείο του, γνωρίζει και τον γιο του, Γιάννη Παπαθεοχάρη. Ο πατέρας τον ρωτάει αν θυμάται την κουβέντα που είχαν κάνει πριν από 20 και πλέον χρόνια, πιάνει το χέρι του Λευτέρη και του γιου του, τα ενώνει και λέει: «Μαζί θα πορευτείτε».
Αυτή η συμπόρευση θα διαρκέσει εφτά ολόκληρα χρόνια…
όπως έχει δηλώσει ο Πανταζής σε συνέντευξή του, με νύχτες όπου έκανε δύο και τρία προγράμματα. Είναι η εποχή που τα λουλούδια πέφτουν βροχή, τα μαγαζιά δουλεύουν έξι ημέρες την εβδομάδα και ο Γιάννης Παπαθεοχάρης αρχίζει να χτίζει μια αυτοκρατορία που κράτησε τρεις δεκαετίες.
Παραμένει ακόμη και σήμερα ένας άνθρωπος που δεν λέει πολλά, δεν έδωσε ποτέ συνεντεύξεις και αισθανόταν μάλλον άβολα όταν χρειαζόταν να δώσει το «παρών» για να παρουσιάσει ένα δυνατό σχήμα ή μια μουσική παράσταση με τη Μαρινέλλα.
Γι’ αυτό και όταν το έκανε, έπαιζε στα χέρια του ένα κομπολόι, το οποίο είχε πάντα μαζί του αυτός ο διορατικός επιχειρηματίας που άλλαξε την αισθητική της νυχτερινής διασκέδασης.
Ο Γιάννης Παπαθεοχάρης έχει μια άλλη οπτική για τη νύχτα όταν εμφανίζεται ως το νέο αίμα σε έναν χώρο που δεν συγχωρεί λάθη και το «Διογένης» στη Λεωφόρο Συγγρού είναι ένα κέντρο που διαφέρει από τα άλλα. Πολύ γρήγορα ξεχωρίζει για την εξυπηρέτηση των πελατών που δεν στριμώχνονται ο ένας δίπλα στον άλλο, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιάννης Παπαθεοχάρης βλέπει μακριά.
Αντιλαμβανόμενος τη δυναμική του Πανταζή, που πουλάει καθημερινά 10.000 δίσκους και κασέτες, αγοράζει το διπλανό οικόπεδο και αρχίζει να στήνει το «Διογένης Palace». Είναι κάθε μέρα στο εργοτάξιο, και θέλει όλα να είναι έτοιμα τα Χριστούγεννα του 1989, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι. Την παραμονή μέχρι και ο Λευτέρης Πανταζής καρφώνει διάφορα πράγματα στο μαγαζί μαζί με τους μάστορες!