Έκανες αυτή την παράβαση; Τέλος το δίπλωμα οδήγησης για 5 χρόνια

δίπλωμα οδήγησης: Έως και δυο ολόκληρους μήνες χωρίς δίπλωμα οδήγησης τιμωρούνται οι οδηγοί που δεν τηρούν τον ΚΟΚ και υποκύπτουν σε παραβάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Η ποινή αυτή, αφορά εκτός από την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, την χρήση κινητού τηλεφώνου, την παρεμπόδιση των διαβάσεων ΑμεΑ , […]

Έκανες αυτή την παράβαση; Τέλος το δίπλωμα οδήγησης για 5 χρόνια

δίπλωμα οδήγησης: Έως και δυο ολόκληρους μήνες χωρίς δίπλωμα οδήγησης τιμωρούνται οι οδηγοί που δεν τηρούν τον ΚΟΚ και υποκύπτουν σε παραβάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Η ποινή αυτή, αφορά εκτός από την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, την χρήση κινητού τηλεφώνου, την παρεμπόδιση των διαβάσεων ΑμεΑ , την χρήση ΛΕΑ κ.α.

Με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για διάστημα 60 ημερών τιμωρούνται όσοι αδιαφορούν για την την οδική ασφάλεια και υποπίπτουν σε συγκεκριμένες παραβάσεις.

Η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας πρέπει να τηρείται ευλαβικά από κάθε οδηγό, μιας και με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από απώλεια ζωών.

δίπλωμα οδήγησης: Βόμβα

Για να διασφαλιστεί, βέβαια, ότι οι οδηγοί δεν θα καθιδρύσουν το δικό τους καθεστώς αναρχίας στο οδικό δίκτυο, ο ΚΟΚ έχει και τιμωρητικό χαρακτήρα, μέσω ποινών που επιβάλλονται σε όσους αδιαφορούν για την οδική ασφάλεια.

Οι ποινές, ωστόσο, δεν «πονάνε» απλά την τσέπη των παρανομούντων οδηγών, μέσω των τσουχτερών προστίμων, μιας και πολλές φορές τους υποχρεώνουν να απέχουν από την οδηγική διαδικασία, μέσω της αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης. Ακολουθούν οι τροχαίες παραβάσεις του ΚΟΚ που επισύρουν αφαίρεση της άδειας οδήγησης οδήγησης για 60 ημέρες (2 μήνες).

Χρήση κινητού τηλεφώνου
Οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Διαβάσεις ατόμων με αναπηρία

Οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία.=

δίπλωμα οδήγησης: Χρήση Λ.Ε.Α.

Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), έστω και για ελάχιστο χρόνο, όπως για να προσπεράσουν προπορευόμενα οχήματα.

Προσπέραση οχημάτων από φορτηγά

Oι οδηγοί βαρέων οχημάτων, όπως φορτηγά και λεωφορεία, οι οποίοι κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους σε αυτήν.

Απόρριψη αντικειμένου από το παράθυρο

Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα.

Ζώνη ασφαλείας

Οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.

Παιδικά καθίσματα

Οι οδηγοί που παραβιάζουν τις διατάξεις για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών.

Για όλες τις προαναφερθείσες παραβάσεις, σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 6 μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Επίσης, για αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες προβλέπεται -μεταξύ άλλων- για την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα. – πηγή: carandmotor.gr

δίπλωμα οδήγησης: Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για ηλεκτρικά πατίνια

Δύο άνθρωποι, οδηγοί ηλεκτρικών πατινιών, έχασαν τη ζωή τους σε δημοφιλή νησιά

Από το 2021 ο ΚΟΚ έχει ειδικές προβλέψεις για τους οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών, αλλά ελάχιστοι τις γνωρίζουν και πολλοί λιγότεροι τις εφαρμόζουν.

Πόσες φορές σε δρόμους, λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας, για παράδειγμα στην Λεωφόρο Συγγρού, δεν έχουμε δει οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών να κυκλοφορούν και να αναπτύσσουν υψηλή ταχύτητα, παραγνωρίζοντας τους κινδύνους για την προσωπική τους ασφάλεια.

Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια από τους δρόμους του Παρισιού

Στην Μύκονο και στην Πάρο ένας 26χρονος και ένας 42χρόνος, οδηγοί ηλεκτρικών πατινιών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, παρασύρθηκαν από αυτοκίνητα.

Η ραγδαία αύξηση της κυκλοφορίας των Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ), όπως ονομάζονται επισήμως, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τροποποίησε το Άρθρο 20 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, θεσπίζοντας κανόνες για τους χρήστες και αυτών των οχημάτων.

Τα ΕΠΗΟ, όπως και όλα τα υπόλοιπα οχήματα και μοτοσυκλέτες, διέπονται από ειδικούς κανόνες οι οποίοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία, τη στάθμευση, τις τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και τις κυρώσεις.

Τι κρύβει η Ούρσουλα φον ντερ Λάεν για την αγορά των εμβολίων κατά του κοροναϊού στην ΕΕ;
Στην κατηγορία των ΕΠΗΟ υπάγονται τα κινούμενα με ηλεκτροκινητήρα

Πατίνια (e-scooters),
Τροχοπέδιλα (e- rollers) και τροχοσανίδες (e- skateboards),
Αυτοεξισορροπούμενα προσωπικά οχήματα δηλαδή μηχανοκίνητα μονόκυκλα οχήματα ή μηχανοκίνητα δίκυκλα οχήματα διπλής τροχιάς, που βασίζονται σε εγγενή ασταθή ισορροπία και χρειάζονται βοηθητικό σύστημα ελέγχου για να διατηρούν την ισορροπία τους. (hoverboards, segways).

Οι 4 βασικοί κανόνες για τα ηλεκτρικά πατίνια

Η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα είναι τα 25 χλμ./ώρα. Ανεξάρτητα πόσο ισχυρό είναι ένα ηλεκτρικό πατίνι, ο χρήστης πρέπει να συμμορφώνεται με το συγκεκριμένο όριο.

Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και λοιπόν ΕΠΗΟ δεν επιτρέπεται να κινούνται σε οδούς που έχουν όριο ταχύτητας πάνω από 50 χλμ./ώρα. Έτσι, τα ηλεκτρικά πατίνια απαγορεύεται να κινούνται σε επαρχιακές οδούς, στις μεγάλες λεωφόρους, σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας.

Οι χρήστες απαγορεύεται να έχουν ακουστικά στα αυτιά τους και φυσικά να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο, παρά μόνο με ανοικτή ακρόαση.

Απαγορεύεται η μεταφορά δεύτερου ατόμου.
Βασικοί κανόνες για τα ΕΠΗΟ
Αν η μέγιστη ταχύτητά τους είναι 6χλμ/ώρα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως πεζοί και επιτρέπεται η οδηγήση τους σε άτομα άνω των 12 ετών.

Αν έχουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ/ώρα θεωρούνται και κυκλοφορούν ως ποδήλατα. Επιτρέπεται η οδήγησή τους από 15 ετών και άνω.

Αν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι…

υποχρεούνται να κινούνται στους ποδηλατόδρομους. Διαφορετικά, οι οδηγοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος.
Την νύκτα είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικού αντανακλαστικού γιλέκου.
Πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κουδούνι, λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και κόκκινο αντανακλαστικό φως πίσω.
Οι οδηγοί τους πρέπει να φορούν κράνος.
Σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη των πεζών και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.
Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ηλεκτρικά οχήματα βαδίζοντας.
Εδώ σύντομος οδηγός του Υπουργείου Μεταφορών για ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα.

Οδήγησες μεθυσμένος; Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 2.000 ευρώ

Εάν ο οδηγός πιαστεί να οδηγεί υπό την επίδραση τοξικών ουσιών ή φαρμάκων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών αλλά και με χρηματική ποινή. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Υπέρογκα είναι τα χρηματικά πρόστιμα που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τα οποία σε ακραίες περιπτώσεις συνοδεύονται και από αφαίρεση άδειας οδήγησης έως 5 έτη!

Οπότε καλό θα είναι οι επιρρεπείς οδηγοί και ιδίως οι νέοι οδηγοί κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ καθώς ο νόμος είναι αμείλικτος και βέβαια θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τόσο την ζωή τους, των συνεπιβατών τους όσο και των επιβατών στα διερχόμενα οχήματα.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος και σύμφωνα με το άρθρο 42 απαγορεύεται η οδήγηση κάθε οχήματος από οδηγό οποίος βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης.

Tο όριο αλκοόλ στον οργανισμό είναι 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 g/l) και άνω, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

Σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος ο έλεγχος για την διαπίστωση ύπαρξης αλκοόλ ή τοξικών ουσιών είναι υποχρεωτικός και πραγματοποιείται είτε με αλκοολόμετρο είτε με αιμοληψία.