Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
No Result
View All Result

«Βόμβα»! Διπλό λουκέτο στη NIKE στην Ελλάδα – Ραγδαίες εξελίξεις

Γιώργος Μενδρινός by Γιώργος Μενδρινός
25 Δεκεμβρίου 2022
in Επιχειρήσεις
«Βόμβα»! Διπλό λουκέτο στη NIKE στην Ελλάδα - Ραγδαίες εξελίξεις

NIKE: Μεγάλο μπαμ στο χώρο των αθλητικών ειδών προκαλεί η διαγραφή από το ΓΕΜΗ των δύο θυγατρικών εταιρειών NIKE Ελλάς ΕΠΕ. 

Το άστρο της NIKE στη χώρα μας φαίνεται να σβήνει καθώς έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα καταστήματα που έχουν το εμπορικό της σήμα, ενώ σύμφωνα με το powergame.gr ορισμένοι εργαζόμενοι πέρασαν στην ολλανδική εταιρεία, ενώ κάποιοι άλλοι ασκούν τηλεργασία με αβέβαιο μέλλον.

Μειώνεται κι άλλο το αποτύπωμα της Nike στη χώρα μας, καθώς μετά την παγκόσμια πρωτοβουλία να περιορίσει τους εμπορικούς της συνεργάτες στη λιανική, κάτι που είχε σημαντικό αντίκτυπο σε χιλιάδες μεμονωμένα καταστήματα και μικρές αλυσίδες αθλητικών ειδών, ακολούθησε και η μείωση των καταστημάτων που φέρουν το σήμα της στη χώρα μας.

Τελευταίο «χτύπημα» ήταν η διαγραφή πρόσφατα από το ΓΕΜΗ των δύο θυγατρικών που διέθετε στην Ελλάδα.

NIKE: Οι δύο εταιρείες

Οι NIKE Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Διαφήμισης και Μάρκετινγκ Ειδών Υπόδησης – Ένδυσης και Αθλητικού Εξοπλισμού και NIKE Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ Λιανικού Εμπορίου Ειδών Ένδυσης, Υπόδησης και Αθλητικού Εξοπλισμού διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο στις 11 Νοεμβρίου.

Είχε προηγηθεί στις αρχές του περασμένου μήνα έγγραφο από το Ειρηνοδικείο Ολλανδίας, το οποίο ενημέρωνε για την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης μεταξύ της απορροφούσας NIKE Retail BV και των δύο ελληνικών θυγατρικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, οι εργαζόμενοι των εναπομεινάντων καταστημάτων που ανήκαν στη Nike Hellas Λιανικού Εμπορίου πέρασαν στην ολλανδική εταιρεία, ενώ οι ελάχιστοι που είχαν απομείνει στη θυγατρική διαφήμισης και marketing εργάζονται από δικούς τους χώρους, με το μέλλον τους στην εταιρεία να είναι αβέβαιο.

NIKE: Η διαγραφή από το ΓΕΜΗ

είχε αποτέλεσμα αυτήν την εβδομάδα να «κατεβεί» και όλο το ιστορικό εγγράφων που είχαν αναρτηθεί από τις δύο θυγατρικές όλα τα χρόνια που λειτουργούσε το ηλεκτρονικό μητρώο. Παράλληλα, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει ενημέρωση για τις οικονομικές επιδόσεις της Nike στην Ελλάδα για τη χρήση 20210-2022, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, με τους ισολογισμούς να αναρτώνται συνήθως αυτές τις ημέρες.

Μία από τις τελευταίες αναρτήσεις της NIKE Ελλάς Λιανικού Εμπορίου αφορούσε τη διακοπή λειτουργίας του καταστήματος στην Ξάνθη, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι νωρίτερα είχε σταματήσει τη λειτουργία του και το κατάστημα στην Κόρινθο, στο εμπορικό πάρκο Mare West.

Πλέον η εταιρεία έχει περιορίσει σημαντικά τη φυσική της παρουσία, καθώς διαθέτει μόλις τέσσερα καταστήματα, στο Μοσχάτο, στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, στο One Salonica και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Συνολικά, η Nike έχει μειώσει τον αριθμό των καταστημάτων της και των συνεργατών της στην Ελλάδα σε 11 και το επόμενο διάστημα δεν θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές κινήσεις, καθώς το διεθνές μοντέλο προβλέπει λιγότερα και flagship καταστήματα, επιλεκτικές συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες και στροφή κυρίως στο ηλεκτρονικό κατάστημα.

NIKE: Η άνοδος της Percassi και το τέλος της Folli Follie

Πριν από την υγειονομική κρίση αλλά και το σκάνδαλο της Folli Follie, η οποία είχε το δικαίωμα ανάπτυξης καταστημάτων της πολυεθνικής, η Nike διέθετε στη χώρα μας 22 καταστήματα. Από τότε έχουν αλλάξει σχεδόν όλα.

Η συμφωνία με τη Folli Follie ολοκληρώνεται τυπικά σε μία εβδομάδα, με το τέλος του 2022, όμως, όπως αναφέραμε στο χθεσινό ρεπορτάζ για τη Folli Follie, το τελευταίο κατάστημα, αυτό στη συμβολή πλατείας Συντάγματος και Ερμού, θα παραμείνει για διαδικαστικούς λόγους υπό τον έλεγχό της έως το τέλος του καλοκαιριού του 2023.

Επόμενος διαχειριστής του flagship καταστήματος εκτιμάται ότι θα είναι ο ιταλικός όμιλος Percassi, ο οποίος έχει πάρει το χρίσμα από τη Nike ήδη από το 2019. Μέχρι και το 2021, και λόγω της υγειονομικής κρίσης, τα βήματά τους στην ελληνική αγορά ήταν περιορισμένα.

Αυτό φαίνεται και από την πρώτη ετήσια οικονομική χρήση, αυτή του 2021, όταν οι πωλήσεις που κατέγραψε στη χώρα μας ήταν μόλις 2,7 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη να ανέρχονται σε 24,7 χιλ. ευρώ.

Αντίθετα, φέτος δραστηριοποιήθηκε πιο έντονα, καθώς ανακαίνισε και έθεσε υπό τη διαχείρισή της το ιστορικό κατάστημα της Nike στη Γλυφάδα, το οποίο πριν από τριάντα χρόνια, το 1992, ήταν το πρώτο Nike Store στην Ευρώπη. Παράλληλα, από τα μέσα καλοκαιριού άνοιξε το πρώτο Nike Live στην Ελλάδα, στο The Mall Athens στο Μαρούσι, ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία ενώ ακόμη καταστήματος Nike, στο Golden Hall.

Μάκρο και… Nike ώθησαν τη Wall Street

Με σημαντικά ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street με τον Dow Jones μάλιστα να κερδίζει πάνω από 500 μονάδες.

Ώθηση για αυτό το μίνι ράλι έδωσαν κυρίως τα αποτελέσματα του κολοσσού αθλητικών ειδών, της Nike που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι τα μεγάλα εταιρικά κέρδη μπορεί να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη ύφεση. Με ανάλογο ενθουσιασμό οι επενδυτές υποδέχτηκαν και τα οικονομικά αποτελέσματα της FedEx.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αναλυτής της CFRA Research Sam Stovall η αγορά έψαχνε μια δικαιολογία για να κάνει ένα ράλι και τα στοιχεία των δύο εταιρειών αυτών την πρόσφεραν.

Παράλληλα, οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά το γεγονός ότι βρέθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, που σκαρφάλωσε στις 108,3 μονάδες καθώς οι ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση εξασθενούν.

Όπως ανακοίνωσε το μη κερδοσκοπικό Conference Board, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 6,9 μονάδες από τον Νοέμβριο, στην πρώτη του ανοδική κίνηση τους τελευταίους τρεις μήνες που αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη αισιοδοξία των πολιτών για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία, αλλά και βρίσκοντας ώθηση από τη μείωση της τιμής της βενζίνης.

Στη λήξη της συνεδρίασης

ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,60 ή 526 μονάδες στις 33.376 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,54% στις 10.709 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 1,49% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 3.878 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα λοιπόν η μετοχή της Nike κέρδισε 13% με την εταιρεία να ανακοινώνει κέρδη δεύτερου τριμήνου ύψους 85 cents ανά μετοχή με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση να αναμένουν 64 cents ανά μετοχή. Τα έσοδα στο ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 13,32 δισ. δολάρια με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 12,57 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ η μετοχή της FedEx κέρδισε 6% κέρδη της να φτάνουν τα 3,18 cents ανά μετοχή με τους αναλυτές να αναμένουν 2,82%.

Σε άλλα μάκρο, σε χαμηλό 2μιση ετών βρέθηκαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ με την αγορά κατοικίας να συμπιέζεται από τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 7,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 που τότε έκανε την εμφάνισή του το πρώτο κύμα της πανδημίας. Την ίδια ώρα,

Πλησιάζοντας το τέλος του έτους οι βασικοί δείκτες οδεύουν στη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008 σπάζοντας ένα σερί τριών διαδοχικών ετών με κέρδη.

Μέχρι στιγμής, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει για το έτος κατά 19,82% και οι απώλειες του Nasdaq έχουν φτάσει το 32,58%. Οι απώλειες του Dow Jones είναι στο 9,6%.

Tags: NIKEΓΛΥΦΑΔΑΕΙΔΗΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΕΤΑΙΡΙΑΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣΛΟΥΚΕΤΟΜΠΟΥΦΑΝΠΑΠΟΥΤΣΙΑΡΟΥΧΑΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ
Previous Post

Νέα έξοδα: Υποχρεωτικό αξεσουάρ σε όλα τα αυτοκίνητα

Next Post

Επίδομα 400 ευρώ με taxisnet απευθείας στο IBAN – Αίτηση ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης...

Έσκασε νέα επιδότηση έως 23.250 ευρώ - Δικαιούχοι έκπληξη

Έσκασε νέα επιδότηση έως 23.250 ευρώ – Δικαιούχοι έκπληξη

28 Μαρτίου 2023
Σκάνδαλο με τα καύσιμα: Δείτε τι συμβαίνει με τις τιμές στην Ελλάδα

Σκάνδαλο με τα καύσιμα: Δείτε τι συμβαίνει με τις τιμές στην Ελλάδα

28 Μαρτίου 2023
Σοκ στην αγορά: Φόβοι για νέο λουκέτο σε μεγάλη τράπεζα

Σοκ στην αγορά: Φόβοι για νέο λουκέτο σε μεγάλη τράπεζα

28 Μαρτίου 2023
Επιτέλους: Cosmote, Vodafone και NOVA προχωρούν στην κίνηση που όλοι περιμέναμε

Επιτέλους: Cosmote, Vodafone και NOVA προχωρούν στην κίνηση που όλοι περιμέναμε

28 Μαρτίου 2023
ομάδα αίματος: Άσχημα νέα έρχονται σύμφωνα με ειδικούς για όσους έχουν ομάδα αίματος καθώς απαγορεύεται να πίνουν καφέ και αλκοόλ! 

Έχετε αυτή την ομάδα αίματος; Σταματήστε να πίνετε αλκοόλ και καφέ!

28 Μαρτίου 2023
Ανατροπή στα ΜΜΜ και στην εργασία - Τι αλλάζει για όλους

Ανατροπή στα ΜΜΜ και στην εργασία – Τι αλλάζει για όλους

28 Μαρτίου 2023
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα

© 2023 Newsme.gr

No Result
View All Result
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus

© 2023 Newsme.gr