Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΕπιχειρήσειςΒόμβα από την Εφορία: Πρόστιμο 5.000 αν έχεις τέτοιο εισόδημα!

Βόμβα από την Εφορία: Πρόστιμο 5.000 αν έχεις τέτοιο εισόδημα!

Εφορία airbnb: Με πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ και με διαγραφή του ακινήτου τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες απειλεί η ΑΑΔΕ όσους ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου airbnb και «ξεχνούν» να δηλώσουν τα εισοδήματά τους από τις μισθώσεις αυτές.

Κοινωνικά δίκτυα όπως Facebook, Instagram και πλατφόρμες airbnb, Booking.com και VRBO μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας , η οποία με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των διασταυρώσεων ευελπιστεί στην πάταξη αυτού του είδους της φοροδιαφυγής.

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ βρίσκονται τα αδήλωτα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook και Instagram.

Δηλαδή η Αρχή ελέγχει με ειδικούς αλγορίθμους εάν έχουν γίνει οι κρατήσεις μέσω social media, τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν αναρτηθεί σε αυτά και εάν το καταβληθέν τίμημα έχει δηλωθεί στην εφορία.

Εφορία airbnb: Πέφτει… πρόστιμο!

Εάν όμως πιαστούν στη “δαγκάνα” της ΑΑΔΕ οι ιδιοκτήτες των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb που δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ,τότε θα πρέπει να καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν αλλά και τα σχετικά πρόστιμα.

Επίσης η Αρχή διασταυρώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” και τα στοιχεία από τα δεδομένα που παρέχουν οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Βοoking.com και VRBO και τους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιοκτητών ή διαχειριστών ακινήτων που διατίθενται για τουριστικές περιοχές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει δηλωθεί το σύνολο των εισοδημάτων που έλαβαν το 2021 .

Ποιοι άλλοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον αριθμό μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων που γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα οικήματα τους.

Εάν όμως διαπιστωθεί ότι, τα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ή αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ) βραχυχρόνιας διαμονής ή του ειδικού σήματος λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα σταλούν τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών στις ΔΟΥ.

Εφορία airbnb: Τα ραβασάκια

Σε όλους αυτούς η εφορία θα στείλει “ραβασάκια” να συμμορφωθούν, δηλαδή να διορθώσουν τον ΑΜΑ ή να διευθετήσουν τα τυχόν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων.

Όσοι δεν προβούν σε αυτές τις ενέργειες, τότε θα κληθούν να πληρώσουν, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ αλλά θα διαγραφεί και το ακίνητο τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες στις οποίες έχουν αναρτήσει και εκμεταλλεύονται τα σπίτια τους.

215 χιλιάδες καταχωρήσεις σε πλατφόρμες από 195 χιλιάδες το 2019 και μόλις 95 χιλιάδες το 2016, 129 χιλιάδες καταχωρημένα ακίνητα από 117 χιλιάδες και 57 χιλιάδες αντίστοιχα, 1,38 δισ. ευρώ φέτος το ύψος της δαπάνης για διαμονή και 45 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Εφορία airbnb: Έκρηξη φέτος σε διανυκτερεύσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb

Αυτά είναι τα νούμερα της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως αποτυπώνονται σε μελέτη της Grant Thornton με τίτλο: “Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Επιπτώσεις στις Πόλεις και στους Πολίτες” που παρουσιάστηκε σε μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Όπως φαίνεται στη μελέτη, το ύψος της οικονομίας διαμοιρασμού, όπου περιλαμβάνονται και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, αγγίζει φέτος τα 3,37 δισ. ευρώ, από 2,9 δισ. το 2019.

Η τουριστική δαπάνη της οικονομίας διαμοιρασμού μεγεθύνεται με έντονο ρυθμό τα τελευταία έτη (~15% ετησίως) καλύπτοντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της εγχώριας τουριστικής δαπάνης (14% το 2022).

Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι κατά 5 φορές μεγαλύτερη από αυτή που σημειώνεται σε επίπεδο μακροχρόνιας μίσθωσης, δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους στη βραχυχρόνια αγορά.

Η μελέτη περιλαμβάνει το πλήθος καταχωρήσεων οικονομίας διαμοιρασμού σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας με υψηλή ζήτηση, όπως είναι το Ζάππειο, το Κουκάκι, ο Κεραμεικός, ο σταθμός Λαρίσης, ο Άγιος Κωνσταντίνος και η πλατεία Βάθης, ο Άγιος Νικόλαος, τα Πετράλωνα, αλλά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως τα Χανιά, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Τα στοιχεία προέρχονται από Inside Airbnb, Airdna, Booking κ.ά.

Αυξημένες οι τιμές

Στο δήμο Αθηναίων, οι τιμές βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά τ.μ. ανά μήνα είναι αυξημένες κατά 9,8% στο Ζάππειο (από 38 ευρώ το 2019 σε 50 ευρώ φέτος), κατά 9,3% στον Άγιο Κωνσταντίνο (από 23 σε 30 ευρώ), κατά 5,7% στον Κεραμεικό (από 42 ευρώ το 2019 σε 49 ευρώ φέτος), κατά 9,8% στο σταθμό Λαρίσης (από 24 σε 26 ευρώ), κατά 2,1% στο Κουκάκι (από 18 σε 40 ευρώ), κατά 16% στον Άγιο Νικόλαο ( από 16 σε 25 ευρώ) και κατά 27% στα Πετράλωνα (από 21 σε 44 ευρώ το τ.μ. ανά μήνα).

Ενδεικτικό της διαφοράς που υπάρχει από πλευράς εσόδων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι πως είναι πως οι αντίστοιχες τιμές για μακροχρόνια μίσθωση φέτος είναι 16 ευρώ στο Ζάππειο, 7,5 ευρώ στον Άγιο Κωνσταντίνο, 9 ευρώ στον Κεραμεικό, 7,6 ευρώ στο σταθμό Λαρίσης, 10,43 στο Κουκάκι, 7,9 ευρώ στον Άγιο Νικόλαο και 8,7 ευρώ στα Πετράλωνα.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δημιουργούν σημαντικές απώλειες σε επίπεδο δημοσίων εσόδων λόγω του τρόπου φορολόγησής τους, όπως επισημαίνει το ΞΕΕ. Το 2016 οι απώλειες των δημοσίων εσόδων έφταναν τα 160,6 εκατ. ευρώ.

Το 2022 η εκτίμηση για τις απώλειες των δημοσίων εσόδων ανέρχεται στα 316,7 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή διπλασιασμός των καθαρών απωλειών δημόσιων εσόδων κατά το διάστημα 2019-2022.

Ραντεβού με την Εφορία…

Η αντίστροφη μέτρηση για να κλείσουν μία σειρά από εκκρεμότητες με την Εφορία, έχει ήδη ξεκινήσει για έναν σημαντικό αριθμό φορολογουμένων.

Έτσι λοιπόν χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να προχωρήσουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου στην υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, είτε στις Εφορίες, είτε ηλεκτρονικά.

Στη κατηγορία αυτή ανήκουν μισθωτοί και συνταξιούχοι που το 2021 έλαβαν αναδρομικά ποσά μισθών και συντάξεων, όσοι θέλουν να καλύψουν τεκμήρια με γονικές παροχές, οι κληρονόμοι φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021 καθώς και οι φορολογούμενοι που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό.

Οι τέσσερις κατηγορίες

1. Αναδρομικά αποδοχών – συντάξεων: Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, γιατροί του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 τροποποιητικές δηλώσεις.

H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. εφορία airbnb.

Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. εφορία airbnb.

2. Κάλυψη τεκμηρίων:

Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις έως το τέλος του 2022.

3. Κληρονόμοι: Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021. Επίσης όσοι κληρονόμησαν ακίνητα η άλλα περιουσιακά στοιχεία και έχουν παρέλθει 6 μήνες από τον θάνατο του κληρονομούμενου θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική δήλωση.

4. Μεταφορά κατοικίας στο εξωτερικό: Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ