Βενζίνη: Το λάθος στο βενζινάδικο που σου αδειάζει την τσέπη
βενζίνη: Τυχεροί όσοι αρέσκονται να γεμίζουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους από το ίδιο πρατήριο βενζίνης καθώς δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να την πατήσουν. Σύμφωνα με το carandmotor.gr σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν λόγω διαφορετικής ποιότητας καυσίμου τόσο στην απόδοση του κινητήρια όσο και στην κατανάλωση και καλό είναι να προτιμούμε πάντα την καλύτερη. Δεν είναι λίγοι […]

βενζίνη: Τυχεροί όσοι αρέσκονται να γεμίζουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους από το ίδιο πρατήριο βενζίνης καθώς δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να την πατήσουν.
Σύμφωνα με το carandmotor.gr σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν λόγω διαφορετικής ποιότητας καυσίμου τόσο στην απόδοση του κινητήρια όσο και στην κατανάλωση και καλό είναι να προτιμούμε πάντα την καλύτερη.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντοπίζουν διαφορές στη λειτουργία ενός κινητήρα κάθε φορά που αλλάζουν και το πρατήριο από το οποίο εφοδιάστηκαν τη βενζίνη ή το diesel. Διαφορές που δεν σχετίζονται μόνον με την απόδοση του αυτοκινήτου μας αλλά και με την κατανάλωση σε παρόμοιες συνθήκες κίνησης.
Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να αποδείξεις σε πραγματικές και όχι σε εργαστηριακές συνθήκες, ότι το καύσιμο με το οποίο εφοδιάστηκες από ένα συγκεκριμένο πρατήριο μοιάζει να… διαφέρει από κάποιο άλλο και ως εκ τούτου να επηρεάζει τη λειτουργία του κινητήρα, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποκλίσεις είτε στη απόδοση είτε στην κατανάλωση είναι τόσο μεγάλες που… μιλούν από μόνες τους.
βενζίνη: Το φτηνό καύσιμο δεν είναι και το πιο συμφέρον
Μπορεί, λοιπόν, αλλάζοντας διαρκώς βενζινάδικα και επιλέγοντας πάντα το φθηνότερο να βγούμε στο τέλος χαμένοι; Η απάντηση είναι ναι, καθώς πέρα από το ρίσκο της χρήσης ενός κακής ποιότητας καυσίμου και μιας ενδεχόμενης βλάβης στον κινητήρας, κινδυνεύουμε να χάσουμε χρήματα και με την αυξημένη κατανάλωση καυσίμου.
Το φαινόμενο ο δείκτης βενζίνης να… πέφτει πιο γρήγορα απ’ όσο συνήθως έχει επιστημονική εξήγηση. Και δεν μιλάμε φυσικά για την πιθανότητα να έχει μπει μικρότερη ποσότητα στη δεξαμενή καυσίμου από εκείνη που πληρώσαμε αλλά για το ενδεχόμενο η κατανάλωση να έχει επηρεαστεί από τις ίδιες τις «προδιαγραφές» του καυσίμου.
Είναι γνωστό ότι στα πρατήρια υπάρχουν διάφορες «ποιότητες» καυσίμου. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να βρει βενζίνη με 95, 98 ή και με 100 οκτάνια. Καύσιμα με πρόσθετα ή χωρίς, καύσιμα που πληρούν τις αναγραφόμενες προδιαγραφές και άλλα όχι.
Γιατί το ρεζερβουάρ αδειάζει γρήγορα
Όσο χαμηλότερης ποιότητας είναι ένα καύσιμο, τόσο η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται ακόμα κι αν όλες οι υπόλοιπες συνθήκες παραμείνουν σταθερές. Αυτό συμβαίνει επί της ουσίας γιατί ο κινητήρας καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου για να παράξει το ίδιο ακριβώς έργο, αυξάνοντας το κόστος κίνησης.
Αντιθέτως, όσο η ποιότητα του καυσίμου βελτιώνεται ο κινητήρας προσαρμόζει τη λειτουργία του ζητώντας λιγότερο καύσιμο για να ανταποκριθεί στο έργο του.
Σύμφωνα με το Car and Motor, ίσως η οικονομία καυσίμου που μπορεί να επιτευχθεί ανεβαίνοντας από τα 95 στα 98 ή ακόμα και στα 100 οκτάνια να μην αποσβέσει πλήρως το αυξημένο κόστος απόκτησης της premium αμόλυβδης, ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μόνον τα οκτάνια που κάνουν τη διαφορά.
Είναι και τα πρόσθετα τα οποία ενισχύουν την αποδοτικότητα και ταυτόχρονα εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία και τη μακροζωία του κινητήρα μας.
Συμπερασματικά θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η σωστή πρακτική έγκειται σε έναν βασικό κανόνα. Ανεφοδιαζόμαστε από πρατήρια τα οποία έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη μας έστω κι αν οι τιμές τους είναι κατά τι υψηλότερες.
Αν η τσέπη μας το αντέχει ή αν οι προδιαγραφές του αυτοκινήτου μας το απαιτούν, τότε πηγαίνουμε σε ανώτερους ποιοτικά τύπους καυσίμου, αποζητώντας τα οφέλη που αναμφίβολα προκύπτουν, έστω και σε βάθος χρόνου, από τη χρήση τους.
Χαμός με τις τιμές – Επιστροφή από τις διακοπές με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο!
Τη μεγάλη επιστροφή των εκδρομέων έχουμε σιγά-σιγά από τις διακοπές τους, με τη βενζίνη να βρίσκεται σε πάρα πολλές περιοχές πάνω από 2 ευρώ το λίτρο.
Μιλάμε για τους μισούς νομούς της χώρας, όπου έχουμε τόσο ψηλά τη μέση τιμή του καυσίμου, η οποία προκαλεί μεγάλο… πονοκέφαλο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία, η μέση τιμή της βενζίνης στην Επικράτεια είναι στα 1,986 ευρώ το λίτρο, κάτι που είχαμε δει ξανά το Σεπτέμβριο του 2022.
Από κει και πέρα, σε 26 νομούς της Ελλάδας, έχουμε τη μέση τιμή πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στους υπόλοιπους βρίσκεται πάρα πολύ κοντά σε αυτή.
Σε καμία μάλιστα περιοχή η μέση τιμή της βενζίνης δεν είναι κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο. Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη και Αττική με 1,950 ευρώ το λίτρο.
Όπως τις περισσότερες φορές, τις υψηλότερες τιμές τις βρίσκουμε στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα με 2,228 ευρώ και 2,145 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.
Ενώ σε κάποια πρατήρια σε νησιά η τιμή υπερβαίνει τα 2,3 ευρώ το λίτρο και προσεγγίζει, αν δεν έχει ξεπεράσει τα 2,4 ευρώ.
Σε σχέση με την αρχή του χρόνου η τιμή της βενζίνης είναι αυξημένη κατά 7,8%, ενώ σε σχέση με την 1η Ιουνίου η αύξηση είναι της τάξεως του 6,4%.
Με ποιες τιμές ταξιδεύουν οι αδειούχοι του Αυγούστου
Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται οι τιμές της βενζίνης στην Ελλάδα, με τους πρατηριούχους να εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες του Αυγούστου. Ήδη, στην περιφέρεια και τα νησιά η τιμή της αμόλυβδης κινείται στην περιοχή των 2,5 ευρώ.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή της βενζίνης (95 οκτάνια) στη χώρα σκαρφάλωσε στο 1,98 ευρώ/λίτρο την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ενώ η τιμή της «100άρας» (100 οκτάνια) βρίσκεται στα 2,159 ευρώ/λίτρο. Ακριβό είναι και το ντίζελ κίνησης, η μέση τιμή του οποίου καθορίζεται στο 1,748 ευρώ/λίτρο, ενώ στις αρχές Ιουνίου μετά βίας ξεπερνούσε το 1,55 ευρώ/λίτρο.
Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στο υγραέριο κίνησης (autogas), το οποίο την Παρασκευή έφθασε στο 0,858 ευρώ, παραμένοντας σχεδόν σταθερό σε σχέση με τις αρχές του Αυγούστου (0,84 ευρώ) αλλά και υποχωρώντας σε σχέση με τις αρχές του 2023 (0,947 ευρώ).
Οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων προβλέπουν ότι τις επόμενες ημέρες η τιμή της βενζίνης θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά. «Αν συνεχιστεί έτσι, θα δούμε το επόμενο διάστημα στα μεγάλα αστικά κέντρα να ξεπερνά τα 2 ευρώ», δήλωσε προσφάτως στο MEGA ο Γιώργος Ασμάτογλου, αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων.
Η τιμή των καυσίμων στην Αττική
Η μέση τιμή των καυσίμων στην Αττική (τιμές 17ης Αυγούστου), διαμορφώνεται στα 1,944€/ lt η απλή αμόλυβδη, στα 2,143/ lt η κατοστάρα και στο 1,715€/ lt το ντίζελ κίνησης.
Σε πολλά νησιά η μέση τιμή της αμόλυβδης στην αντλία ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά λίτρο.
Σε ορισμένα μάλιστα πρατήρια σε νησιά η τιμή υπερβαίνει τα 2,3 ευρώ το λίτρο και προσεγγίζει τα 2,4 ευρώ. Σε πρατήρια της Λέρου και της Λήμνου η τιμή της αμόλυβδης πλησιάζει τα 2,5 ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, το κόστος της διαδρομής (με επιστροφή) Αθήνα-Πάτρα ανέρχεται στα 63 ευρώ μόνο για τη βενζίνη. Ενώ η διαδρομή Αθήνα-Γιάννενα κοστίζει 122 ευρώ.
Ένας οδηγός που θα θέλει να μετακινηθεί από την Αθήνα για την Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να υπολογίζει 90 ευρώ και για την επιστροφή του.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις