Ένα επάγγελμα από τα… παλιά επέστρεψε και υπάρχει μεγάλη ζήτηση το τελευταίο διάστημα. Ποιο είναι.
Όπως ενημέρωσε ο Γιώργος Βαμβακάς, πρόεδρος της ομοσπονδίας θυρωρών, στο παρελθόν το επάγγελμα του θυρωρού ήταν «κλειστό».
«Αν κάποιος ήθελε να γίνει θυρωρός αγόραζε το επάγγελμα, γιατί ήταν κλειστό. Η τιμή της αγοράς ήταν διπλάσια τιμή από τα διαμερίσματα, όπως είναι οι άδειες για τα ταξί σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο θυρωρός.
Δείτε αναλυτικά για το επάγγελμα στο οποίο έχει ανέβει η ζήτηση…
Μεγάλη άνθιση στο επάγγελμα του θυρωρού
Πόσοι εγγεγραμμένοι θυρωροί υπάρχουν σήμερα;
Η ομοσπονδία έχει συνολικά 1.500 μέλη σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των θυρωρών είναι μεγαλύτερος, περίπου απαριθμούνται 4.000
Γιατί είναι αναγκαίοι οι θυρωροί
Τα κτίρια που έχουν την δυνατότητα να έχουν θυρωρούς και προσωπικό καθαριότητας δημιουργούν υπεραξία κι έχουν άλλη θέση στην αγορά ακινήτων.
Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας θυρωρών, οι ασφαλιστικές εταιρείες όταν τα κτίρια έχουν θυρωρούς, τότε τα ασφάλιστρα μειώνονται περίπου κατά 20%.
Τα καθήκοντα των θυρωρών
Οι θυρωροί είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του κτιρίου που εργάζονται και δίνουν προσοχή και στο κομμάτι της ασφάλειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επάγγελμα του θυρωρού έχουν ενταχθεί πολύ νέοι σε ηλικία άνθρωποι.
Για αυτό το λόγο έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής για μία θέση εργασίας. Η ζήτηση έχει ανέβει κατακόρυφα.
Ποια επαγγέλματα σου δίνουν σίγουρη θέση εργασίας
Ποια είναι τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Αν τα κάνετε δεν θα μείνετε χωρίς δουλειά.
Οι εποχές διαρκώς αλλάζουν, όπως και οι απαιτήσεις στην αγορά εργασίας.
Κατά καιρούς ακούμε για επαγγέλματα που εξαφανίζονται, όπως και επαγγέλματα που γνωρίζουν τεράστια άνθιση.
Δείτε παρακάτω τι ισχύει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αναφορικά με το ποια επαγγέλματα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.
Όπως προκύπτει, οι «πληροφορικάριοι» έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με τις τάσεις που διαμορφώνονται στην ελληνική αγορά εργασίας ενώ ακολουθούν οι μηχανικοί, τα στελέχη των πωλήσεων, οι οικονομολόγοι αλλά και οι εξειδικευμένοι τεχνίτες.
Οι επιχειρήσεις παραπονιούνται τα τελευταία χρόνια για τη δυσκολία ανακάλυψης ταλέντων στον κλάδο της τεχνολογίας φέρνοντας στο προσκήνιο το γνωστό πρόβλημα της αναντιστοιχίας των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των αναγκών της αγοράς.
Ειδικότερα, οι εταιρείες διαπιστώνουν ότι αυτή η δυσκολία εκτείνεται σε ποσοστό 89% όσον αφορά στους ανθρώπους της τεχνολογίας ενώ δύσκολα καλύπτονται και οι θέσεις των μηχανικών σε ποσοστό 72% αλλά και των στελεχών στις πωλήσεις σε ποσοστό 61%.
Η πεντάδα των αναγκών της ελληνικής αγοράς εργασίας -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ranstad- συμπληρώνεται από τις κατηγορίες operations (26%), λογιστική/οικονομικά (24%), εξυπηρέτηση πελατών/aftersales και μηχανικοί (23%).
Διαπιστώνεται ακόμη αυξημένη ζήτηση στα τμήματα Προμηθειών, Εφοδιαστικής αλυσίδας, Παραγωγής και Operations, Στελεχών Marketing με εξειδίκευση στο Digital και Social Media, Νομικών με εξειδίκευση σε GDPR, Data analysts και φυσικά των Επαγγελματιών Υγείας.
Παράλληλα έλλειψη εμφανίζουν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες, αφού οι νέοι σήμερα αποφεύγουν τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, ένα πρόβλημα που θα διογκωθεί καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα τεχνικά έργα.
Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες είναι παγκόσμιο. Και παραμένει οξύ, παρά τις πρόσφατες μαζικές απολύσεις στελεχών από κολοσσούς της τεχνολογίας όπως οι Google, Facebook και Twitter.
Ποια επαγγέλματα θα επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε διάφορα επαγγέλματα τα επόμενα 10 χρόνια. Αν και είναι δύσκολο να προβλέψουμε την ακριβή έκταση της επιρροής της ΤΝ, παραθέτουμε ορισμένα επαγγέλματα που είναι πιθανό να επηρεαστούν:
Υπηρεσίες μεταφοράς και παράδοσης: Με την άνοδο των αυτόνομων οχημάτων και της τεχνολογίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, επαγγέλματα όπως η οδήγηση φορτηγών, οι υπηρεσίες παράδοσης, ακόμη και ορισμένες πτυχές των δημόσιων μεταφορών ενδέχεται να υποστούν σημαντικές αλλαγές.
Τα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να αυτοματοποιήσουν ορισμένες εργασίες και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα.
Μεταποίηση και αποθήκευση:
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική έχουν τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσουν τις διαδικασίες παραγωγής, οδηγώντας σε μείωση των απαιτήσεων χειρωνακτικής εργασίας.
Οι θέσεις εργασίας που εμπλέκονται σε γραμμές συναρμολόγησης, συσκευασίας και χειρισμού υλικών ενδέχεται να επηρεαστούν, ενώ θα μπορούσαν να προκύψουν νέοι ρόλοι που σχετίζονται με τη συντήρηση και τον προγραμματισμό συστημάτων ΤΝ.
Εξυπηρέτηση πελατών
Τα chatbots και οι εικονικοί βοηθοί με τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη διαχείριση ερωτημάτων πελατών και την παροχή υποστήριξης.
Η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί, μειώνοντας ενδεχομένως τη ζήτηση για ορισμένους ρόλους εξυπηρέτησης πελατών. Ωστόσο, η ανθρώπινη αλληλεπίδραση και τα πιο σύνθετα ζητήματα πελατών ενδέχεται να εξακολουθούν να απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση.
Ανάλυση δεδομένων και διορατικότητα: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επεξεργάζεται και να αναλύει γρήγορα μεγάλους όγκους δεδομένων, καθιστώντας την πολύτιμη για εργασίες όπως η ανάλυση δεδομένων, η αναγνώριση προτύπων και η παραγωγή πληροφοριών.
Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την ανθρώπινη λήψη αποφάσεων σε αυτούς τους τομείς, μπορεί επίσης να αυτοματοποιήσει ορισμένες εργασίες που παραδοσιακά εκτελούνται από αναλυτές δεδομένων και ερευνητές.
Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες:
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να διαταράξει διάφορες πτυχές της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας.
Για παράδειγμα, οι ρομποτικοί σύμβουλοι μπορούν να παρέχουν αυτοματοποιημένες επενδυτικές συμβουλές και οι αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να αναλύουν τις τάσεις της αγοράς και να λαμβάνουν αποφάσεις συναλλαγών. Ορισμένοι ρόλοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως η βασική εισαγωγή δεδομένων και ορισμένες πτυχές της αξιολόγησης κινδύνων, ενδέχεται να επηρεαστούν.
Υγειονομική περίθαλψη
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, βελτιώνοντας τη διάγνωση, την ανακάλυψη φαρμάκων και την εξατομικευμένη ιατρική. Ωστόσο, μπορεί επίσης να επηρεάσει ορισμένα ιατρικά επαγγέλματα.
Για παράδειγμα, οι ακτινολόγοι μπορεί να δουν αλλαγές, καθώς τα συστήματα που βασίζονται στην ΤΝ μπορούν να βοηθήσουν στην ανάλυση ιατρικών εικόνων. Παρ’ όλα αυτά, η υγειονομική περίθαλψη θα εξακολουθεί να βασίζεται σε εξειδικευμένους επαγγελματίες για τη φροντίδα των ασθενών και τη λήψη σύνθετων αποφάσεων.
Νομικές υπηρεσίες: Το λογισμικό με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει νομικές εργασίες ρουτίνας, όπως η εξέταση συμβάσεων και η ανάλυση εγγράφων.
Αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη για ορισμένους ρόλους νομικών βοηθών. Ωστόσο, οι επαγγελματίες νομικοί θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις πολύπλοκες δικαστικές υποθέσεις, να συμβουλεύουν τους πελάτες και να παρέχουν ηθική και στρατηγική καθοδήγηση.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η ΤΝ μπορεί να αυτοματοποιήσει ορισμένες πτυχές αυτών των επαγγελμάτων, συχνά λειτουργεί σε συνεργασία με τους ανθρώπους, ενισχύοντας τις ικανότητές τους και όχι αντικαθιστώντας τους πλήρως.
Επιπλέον, καθώς η ΤΝ εξελίσσεται, ενδέχεται να προκύψουν νέοι ρόλοι και ευκαιρίες, απαιτώντας από τα άτομα να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο τοπίο.