Τράπεζες: Κρατική επιδότηση δανείου από 70 έως 210 ευρώ το μήνα θα μπορούν να λάβουν όλοι οι ευάλωτοι δανειολήπτες ως μια 2η ευκαιρία προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των πιστωτών.
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα ισχύοντα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής μέσα σε χρονικό διάστημα 2 μηνών από την επόμενη μέρα που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση ή πτώχευση.
Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας και αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις) προβλέπει το ειδικό πρόγραμμα προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών.
Ένα πρόγραμμα, που μπορεί να βοηθήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα όσους έχουν πρόβλημα με τα τραπεζικά δάνειά τους.
Τράπεζες: Μπόνους για δάνειο
Ουσιαστικά, πρόκειται για δράσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που μπορούν να βοηθήσουν πολλούς από τους δανειολήπτες που «παλεύουν με τις τράπεζες» για μια ρύθμιση.
Είναι ένα μεταβατικό πλαίσιο προστασίας έως ότου συσταθεί και λειτουργήσει ο ειδικός Φορέας, που προβλέπει το πλαίσιο της «2ης ευκαιρίας». Η πληροφόρηση γίνεται από την Ειδική Γραμματεία με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικώς ή μέσω του myEGDIX.live.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι:
• Κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου
• Κρατική επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως
• Κρατική επιδότηση μηνιαίας δόσης δανείων για 15 μήνες
• Αναστολή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις)
Οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα
Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή κρατικής επιδότησης είναι η πλήρωση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, σύμφωνα με τα οποία:
α) Το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
β) Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.
Τράπεζες: Η υποβολή αίτησης υπαγωγής στο ενδιάμεσο πρόγραμμα
πρέπει να γίνει εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την επόμενη ημέρα της επιβολής κατάσχεσης ή πτώχευσης.
Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το νέο πρόγραμμα επιδότησης συνεπών δανειοληπτών από τις τράπεζες για 12 μήνες. Δικαιούχοι είναι περίπου 30.000 δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων, που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια είναι ακριβώς τα ίδια που ισχύουν για το πρόγραμμα των ευάλωτων.
Υπαγόμενες οφειλές είναι οι υφιστάμενες ενήμερες οφειλές, δηλαδή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες, με σημείο αναφοράς (για το ενήμερο ή μη) την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος από τον πιστούχο. Δεν είναι επιλέξιμες οφειλές που θα προέρχονται από νέα δάνεια, τα οποία χορηγήθηκαν μετά τις 15 Δεκεμβρίου.
Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30ή/6/2022). Η επιδότηση θα διακόπτεται εάν ο οφειλέτης καταστεί υπερήμερος στην εξυπηρέτηση της δόσης του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
Τράπεζες: Η «ακτινογραφία» της απoεπένδυσης
Τους στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά μερίδια τραπεζών «ευνοεί καταρχήν» το ΤΧΣ το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ευνοεί αναγνωρισμένες τράπεζες, μακροπρόθεσμους θεσμικούς όπως Αμοιβαία Κεφάλαια με ιστορικό επενδύσεων σε τράπεζες και οικογενειακά γραφεία.
Το Ταμείο θα ζητήσει μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τον επενδυτή ή την ομάδα του, αν αγόραζε συντονισμένα και ειδικά αν «πίεζε» την τιμή προς τα κάτω με χρήση παραγώγων για να αγοράσει. Το γεγονός ότι ζητά το Ταμείο αυτό το στοιχείο χωρίς να εξηγεί γιατί, αλλά σε πλήθος άλλων σημείων του κειμένου δείχνει ότι λαμβάνει μέριμνα για την τιμή σε περιόδους ακατάλληλες για πώληση, είναι αρνητικό στοιχείο για ενδιαφερόμενους αγοραστές πακέτων μετοχών.
Το ΤΧΣ θα ξεκινήσει με τις «αυτόκλητες προσφορές», για μερίδιο τράπεζας «που υπερβαίνει το 5%» όπως είναι αυτή κυρίως της ION για την Τράπεζα Πειραιώς. Στις περιπτώσεις «αυτόκλητων προσφορών» το ΤΧΣ θα ζητά πληροφορίες από τους δυνητικούς επενδυτές και επί της ουσίας 10 συν ένα διαφορετικά «πιστοποιητικά», που θα ικανοποιούν αντίστοιχα κριτήρια.
Μετά την εξέταση αυτόκλητων προσφορών, το ΤΧΣ θα εξετάσει τον πιο κατάλληλο τρόπο διάθεσης μετοχών τραπεζών με κάποια διαδικασία (παραλλαγή), μεταξύ των εξής δύο διαφορετικών τρόπων:
Τράπεζες: Τη διάθεση μετοχών μέσω της αγοράς
Στην περίπτωση των αυτόκλητων προσφορών το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι θα ζητήσει σειρά από πληροφορίες (10 στοιχεία) τα οποία εν συντομία θα περιγράφονται ως εγκυρότητα και καταλληλότητα της προσφοράς και αξιοπιστία του ενδιαφερόμενου και αναλύονται λεπτομερώς σε παράρτημα του σχεδίου του ΤΧΣ.
Το ΤΧΣ πριν μπει σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες ξεκαθαρίζει:
Πρώτον, ότι έχει χρονικό ορίζοντα των διαδικασιών του μέχρι το τέλος του 2025 συνεπώς δεν θα πιεστεί προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή μεταβίβαση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τόσο την τιμή διάθεσης, όσο και τις συνθήκες που αυτή δημιουργεί για την τράπεζα, το τραπεζικό σύστημα και το μέλλον των τραπεζών ευρύτερα.
Δεύτερον, το ταμείο ξεκαθαρίζει ότι θα λάβει υπόψη του την χρονική συγκυρία και τις μεταβολές των τιμών για να αποφύγει να βλάψει την τιμή και τη διαδικασία αποεπένδυσης την οποία θεωρεί πολύ σημαντική, όσο και την ίδια τη σύστασή του.
Τρίτον, ότι την απόφαση ότι μία συναλλαγή δεν μπορεί να εκτελεστεί ή ο δυνητικός επενδυτής δεν μπορεί να λάβει άδεια, θα την λάβει με καλή πίστη και με βάση τις πληροφορίες που παρέχει οε επενδυτής καθώς και με τη συνδρομή των συμβούλων του.
Το Ταμείο θεωρεί απίθανο να εξετάσει προσφορές για μερίδια κάτω από 5%, ενώ για μερίδια από 10% και άνω εκτός από τον κατάλογο 10 στοιχείων, το Ταμείο θα ζητήσει επιπλέον πληροφορίες και «πιστοποιητικά» αν ο επενδυτής δεν έχει λάβει έγκριση ή αξιολόγηση καταλληλότητας ειδικής συμμετοχής σε τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επί της ουσίας τα 10 συν ένα «πιστοποιητικά» που αναφέρονται είναι τα εξής:
Επιβεβαίωση της ταυτότητας της νομικής οντότητας (επενδυτή) που αναμένεται να συμμετέχει στη συναλλαγή και της μετοχικής της δομής.
Περιγραφή του δυνητικού επενδυτή , του σκεπτικού της εξαγοράς, της στρατηγικής που προτείνει και των μελλοντικών σχεδίων για την Τράπεζα.
Το μερίδιο / αριθμός μετοχών που επιθυμεί να αποκτήσει από το Ταμείο
Ένδειξη του ελάχιστου αντίτιμου επιπλέον της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής (premium) που είναι διατεθειμένος να καταβάλει ο επενδυτής για τις μετοχές∙
Στοιχεία ιδιοκτησίας του δυνητικού επενδυτή (ή οποιασδήποτε από τις θυγατρικές ή συνδεδεμένα μέρη του), εάν υπάρχει, εντός του τελευταίου έτους στη συγκεκριμένα Τράπεζα, καθώς και οποιαδήποτε αρνητική θέση (short position) ή παράγωγα προϊόντα που αφορούν τίτλους της συγκεκριμένης Τράπεζας.
Λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη χρηματοδότηση της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για τυχόν προϋποθέσεις και τον αναμενόμενο χρόνο αυτής της χρηματοδότησης.
Περαιτέρω βασικές πληροφορίες και δέουσα επιμέλεια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Λεπτομέρειες σχετικά με το τρέχον ρυθμιστικό καθεστώς της οντότητας -ομάδας που αποκτά, αν υπάρχει, και οποιαδήποτε σχέση με τις σχετικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών οποιουδήποτε πρόσφατου διαλόγου ή τρέχουσας αξιολόγησης καταλληλόλητας ειδικής συμμετοχής σε εποπτευόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Εναλλακτικοί τρόποι διάθεσης μέσω κεφαλαιαγοράς ή ιδιωτικής τοποθέτησης
Το ΤΧΣ θα αποφασίζει για τη συγκεκριμένη δομή της κάθε μεμονωμένης συναλλαγής αποεπένδυσης λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου, τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεσή της και το προφίλ των επενδυτών που συνήθως συμμετέχουν σε τέτοιες συναλλαγές.