Αποδείξεις: Ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να φανεί εξόχως βοηθητικό για πολλούς από εμάς, αλλά για το ίδιο το κράτος που προσπαθεί να συμμαζέψει τα οικονομικά του έχει τεθεί ήδη σε ισχύ εδώ και περίπου ένα μήνα.
Ο λόγος για την εφαρμογή apodixis την οποία οι φορολογούμενοι μπορούν να κατεβάζουν και να χρησιμοποιούν στα κινητά τους.
Τι δυνατότητα δίνει στους φορολογούμενους αυτή η εφαρμογή; Κάτι διόλου αμελητέο: να σκανάρουν τις αποδείξεις τις οποίες παίρνουν μετά από κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν.
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως πλεόν με την εφαρμογή apodixis οι φορολογούμενοι έχουν ένα σημαντικό «όπλο» στα χέρια τους: να γνωρίζουν με βεβαιότητα αν η απόδειξη που έχουν στα χέρια τους είναι γνήσια ή οχι.
Εκτός, όμως, από αυτή τη δυνατότητα, η νέα αυτή η εφαρμογή συνοδεύεται και από ενα «τυράκι» για τους φορολογούμενους.
Ειδικότερα αν μέσω της εφαρμογής διαπιστώσετε ότι η απόδειξη που λάβατε δεν είναι γνήσια, τότε θα έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στην ΑΑΔΕ, να αποστείλετε την μη γνήσια απόδειξη και ακολούθως να λάβετε ένα μπόνους, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα είναι μέχρι και δεκαπλάσιο αναλογικά με το ποσό της μη γνήσιας απόδειξης!
Για αυτούς που θα ενδιαφερθούν, πάντως, η εφαρμογή θα λειτουργεί με τρόπο πανεύκολο και άκρως πρακτικό.
Πώς λειτουργεί η εφαρμογή;
Το κατέβασμα της θα γίνεται στα κινητά σας τηλέφωνα και έτσι θα μπορείτε μέσω του QR Code της απόδειξης να την σκανάρετε για να ελέγξετε τη γνησιότητα της.
Μόλις γίνει αυτό τα στοιχεία τα οποία θα ληφθούν, «φεύγουν» απευθείας στην ΑΑΔΕ και θα ενημερώστε για το αν και κατά πόσο η απόδειξη είναι έγκυρη ή για το αν υπάρχει τυχόν παράβαση ή μη γνησιότητα.
Αν συμβαίνει το δεύτερο, όπως είπαμε και παραπάνω, έχετε τη δυνατότητα να αναφέρετε την παράβαση στην ΑΑΔΕ και να λάβετε τα μπόνους που αναφέραμε, τα οποία πάντως ασχέτως του ποσού της απόδειξης δεν θα ξεπερνούν τα 1.500 με 2.000 ευρώ.
Εφόσον από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος-καταγγέλλοντας θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης.
Αποδείξεις – Ο σκοπός της νέας εφαρμογής
Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, η νέα εφαρμογή αναμένεται να συμβάλλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.
Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Με τη νέα ρύθμιση, όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται αναλόγως το ποσό του προστίμου, χωρίς να εφαρμόζονται τα ανώτατα όρια.
Δηλαδή επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου της επιχείρησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά βιβλία. Στην περίπτωση αυτή διατηρούνται τα πρόστιμα χωρίς να ισχύουν τα ανώτατα πλαφόν.
Μέχρι το τέλος του έτους οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες.
Αυτό που δεν επιθυμεί η ΑΑΔΕ είναι να υποβάλλονται παραπλανητικές καταγγελίες με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να χάνουν πολύτιμο χρόνο. Σημειώνεται ότι και άλλες χώρες στην Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στη δημιουργία είτε ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε πόρταλ για επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες.
Χαμός με τις καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις
Περισσότερες από 24.000 καταγγελίες μέσω της εφαρμογής appodixi έχουν διαβιβαστεί προς διερεύνηση από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Οι πολίτες έπειτα από 10 χρόνια μνημονίων, την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, έχουν πάρει ζεστά το θέμα της φοροδιαφυγής και σκανάρουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν για να διαπιστώσουν εάν κάποια από αυτές είναι παραποιημένη. Ήδη, έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στην εστίαση, σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής και σε πρατήρια καυσίμων που διαπιστώθηκαν παραποιημένοι μηχανισμοί, ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης δεν διαβιβάζουν, ως οφείλουν, τις συναλλαγές που πραγματοποιούν στο σύστημα e-send της ΑΑΔΕ. Ήδη, η φορολογική διοίκηση έχει ανακοινώσει δύο περιπτώσεις, που εντοπίστηκαν μέσω της εφαρμογής. Συγκεκριμένα, δύο πρατήρια καυσίμων φαίνεται ότι είχαν πειράξει τις ταμειακές μηχανές, αποκρύπτοντας φορολογητέα ύλη από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής 95.000 πολίτες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα την εφαρμογή, ενώ έχουν υποβληθεί 24.193 καταγγελίες. Από αυτές οι 12.983 είναι ανώνυμες και οι υπόλοιπες 11.210 επώνυμες. Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, η επιτυχία της εφαρμογής είναι ιδιαίτερα σημαντική ενώ σημειώνουν ότι δεν περίμεναν ότι ο κόσμος θα συμμετάσχει τόσο ενεργά στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Η περίπτωση πρατηρίου βενζίνης
Η πρώτη περίπτωση αφορούσε σε πρατήριο στον Βύρωνα πριν από 10 ημέρες, ενώ η επώνυμη καταγγελία αφορά πρατήριο στην Αγία Παρασκευή. Σύμφωνα με αυτή, ο οδηγός του οχήματος διαπίστωσε ότι άλλα χρήματα πλήρωσε και ανέγραφε η απόδειξη, που πήρε, και άλλα τελικά καταγράφηκαν στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης.
Όταν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ πήγαν στο πρατήριο για να το σφραγίσουν, ο δικηγόρος της επιχείρησης προσπάθησε να αμφισβητήσει τα ευρήματα της απόδειξης.
Εκείνη τη στιγμή, όμως, έφτασε πελάτης, που κρατούσε απόδειξη, με ημερομηνία, 01/10/2022, αξίας 63 ευρώ, προκειμένου να πιστωθεί τους πόντους από το προσφερόμενο πρόγραμμα επιβράβευσης, που ακολουθούσε η επιχείρηση. Οι ελεγκτές πήραν την απόδειξη, και διαπίστωσαν επί τόπου ότι η αξία, που είχε διαβιβαστεί στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ήταν 20 ευρώ
Οι ελεγκτές διασταύρωσαν επιπλέον την αναφορά POS με το αρχείο του φορολογικού μηχανισμού και βρήκαν άλλες 18 περιπτώσεις, κατά τις οποίες είχαν παραποιηθεί τα ποσά των αποδείξεων, σε ποσοστό 90%, δηλαδή στο 1/10 της πραγματικής τους αξίας . Βρήκαν ακόμα άλλες 15 περιπτώσεις, όπου η επιχείρηση δεν είχε διαβιβάσει τις εκδοθείσες αποδείξεις στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, μέσω του συστήματος E-SEND εισροών – εκροών.
Στις περιπτώσεις που η ΑΑΔΕ διαπίστωσε μη διαβίβαση στοιχείων, απέστειλε μηνύματα στις επιχειρήσεις καλώντας τις να συμμορφωθούν με τη φορολογική νομοθεσία. Τους υπενθυμίζει μάλιστα ότι από την 1η Νοεμβρίου θα επιβάλλονται πρόστιμα μη διαβίβασης και κλείσιμο των εγκαταστάσεών τους.