Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΔικαιολογητικάΤο ξέρατε; Λήγει το δίπλωμα οδήγησης - Τι πρέπει να κάνετε

Το ξέρατε; Λήγει το δίπλωμα οδήγησης – Τι πρέπει να κάνετε

Δίπλωμα οδήγησης: Ποια είναι η ισχύ του, κάθε πότε ανανεώνεται. Είναι μια αλλαγή που ελάχιστοι γνωρίζουν, ωστόσο σήμερα παραθέτουμε τα στοιχεία.

Στη χώρα μας υπάρχουν δύο διπλώματος…

Το έντυπο ροζ τρίπτυχο και το νέο πανευρωπαϊκού τύπου που είναι πλαστικοποιημένο σε μορφή κάρτας.

Οι δύο τύποι έχουν συγκεκριμένα διάρκεια ζωής, όσα πρέπει να ξέρετε…

Δίπλωμα οδήγησης: Ποια είναι η ισχύ του, κάθε πότε ανανεώνεται

Οι κάτοχοι των διπλωμάτων οδήγησης πρέπει να έχουν κατά νου ότι έχει μειωθεί η χρονική διάρκεια ισχύος των ερασιτεχνικών αδειών

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 51/2013 (δείτε ΕΔΩ) που είναι σε ισχύ τα τελευταία χρόνια, μειώθηκε ο χρόνος ισχύος των ερασιτεχνικών διπλωμάτων οδήγησης (για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) και αυτά θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια (από την ημερομηνία έκδοσης).

Συνεχής ανανέωση, κάθε 15 χρόνια, απαιτείται μέχρις ότου ο οδηγός συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Για τα επαγγελματικά διπλώματα (κατηγορίες C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε) εξακολουθεί να ισχύει η ανανέωσή τους ανά πενταετία, ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων η ανανέωση της άδειας οδήγησης θα γίνεται ανά τριετία για όλους.

Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που λήγουν, είτε στην 15ετία, είτε μετά το 65 έτος της ηλικίας του κατόχου, θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε ιατρικές εξετάσεις (από παθολόγο και οφθαλμίατρο).

Από τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών και μέχρι τη συμπλήρωση των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα τρία (3) έτη, από την ημέρα της επιτυχούς εξέτασης προσόντων
και συμπεριφοράς για τη χορήγηση οποιασδήποτε κατηγορίας ή από την ημέρα της ανανέωσης της κατηγορίας, κατά περίπτωση.

Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα δύο (2) έτη και απαιτείται εξέταση απο ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.

Ειδικότερα, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η απόκτηση διπλώματος έχει γίνει δυσκολότερη αλλά και ελαφρώς ακριβότερη καθώς έχουν αυξηθεί τα υποχρεωτικά πρακτικά μαθήματα που από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα θεωρίας.

Ανανέωση άδειας οδήγησης

Μπορείτε να ζητήσετε μέσα από το gov.gr την ανανέωση της ελληνικής άδειας οδήγησης σας, όταν έχει ήδη λήξει ή θα λήξει τους επόμενους δύο μήνες.

Θα χρειαστεί:

 • να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
 • να μεταφορτώσετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας
 • να εκδώσετε και να πληρώσετε το κατάλληλο παράβολο
 • να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας
 • το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail)
 • ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε βήματα:

A. Διαδικασία ιατρικής εξέτασης

 • με την είσοδό σας στην εφαρμογή, σας χορηγείται ένας τετραψήφιος αριθμός (PIN) και ενημερώνεστε για τις ειδικότητες των ιατρών από τις οποίες απαιτείται εξέταση
 • επισκέπτεστε τους ιατρούς, και τους γνωστοποιείτε τον τετραψήφιο αριθμό (PIN) που σας έχει χορηγηθεί, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας
 • με την ολοκλήρωση της ιατρικής εξέτασης, ενημερώνεται αυτόματα η εφαρμογή
 • η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται με τον ίδιο κωδικό αριθμό (PIN) για όσους λοιπούς ιατρούς απαιτούνται
 • εφόσον έχετε κριθεί ικανός/ή από όλους τους γιατρούς ενημερώνεστε από την εφαρμογή με γραπτό μήνυμα (sms) και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε την αίτηση σας εντός (6) μηνών που διαρκούν τα πιστοποιητικά των γιατρών

Β. Ολοκλήρωση αίτησης

 • θα πρέπει να μεταφορτώσετε την προβλεπόμενη φωτογραφία και αρχείο με την σκαναρισμένη φυσική σας υπογραφή
 • στην συνέχεια θα πρέπει να εκδώσετε και να πληρώσετε το προβλεπόμενο ηλεκτρονικό παράβολο.

Γ. Παραλαβή νέας άδειας

 • επιλέξτε τον τρόπο παραλαβής του νέου εντύπου της άδειας οδήγησης
 • την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια, παραδίδοντας την παλιά άδεια οδήγησης.

Σε όλα τα βήματα, η εφαρμογή σας ενημερώνει με ηλεκτρονικό μήνυμα και SMS.

Έρχεται αλλαγή στο δίπλωμα οδήγησης – Ποιους αφορά

Δίπλωμα οδήγησης: Αλλαγή προωθείται στην αυτοκίνηση στον τομέα της απόκτησης διπλώματος οδήγησης και ειδικά χειροκίνητου κιβωτίου, καθώς όλο και περισσότεροι οδηγοί λόγω της τεχνολογίας θα επιλέγουν το αυτόματο κιβώτιο.

Δίπλωμα οδήγησης: Για αυτό το λόγο, όσοι θα προτιμήσουν τον κλασσικό τρόπο οδήγησης θα αντιμετωπίσουν πιο απαιτητικές εξετάσεις.

Τα νέα δεδομένα στην αυτοκίνηση αλλάζουν και τις απαιτήσεις των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μιας πολλών και σημαντικών αλλαγών στην αυτοκίνηση. Μία από αυτές είναι η εκθετική άνοδος των αυτόματων κιβωτίων, ακόμα και σε μικρά αυτοκίνητα.

Δίπλωμα οδήγησης: Μειώνονται τα… παραδοσιακά

Από την στιγμή που εμφανίστηκαν και σιγά-σιγά καθιερώθηκαν τα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη, η κλασική λύση με τον λεβιέ και τον συμπλέκτη έχει περιοριστεί σημαντικά. Το ποσοστό των καταναλωτών που αγοράζουν αυτοκίνητα με μηχανικό κιβώτιο όλο και μειώνεται.

Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί η προοπτική της σταδιακής επικράτησης της ηλεκτροκίνησης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκ κατασκευής δεν χρησιμοποιούν τα κλασικά κιβώτια που γνωρίζουμε, πολύ δε περισσότερο τα μηχανικά κιβώτια με τα γρανάζια και τους συμπλέκτες.

Οδεύουμε λοιπόν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση του μηχανικού κιβωτίου, το οποίο όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει εν ζωή σε κάποια πολύ ειδικά σπορ μοντέλα ή σε ειδικούς κατασκευαστές (αν και πλέον εταιρίες όπως η Ferrari και Lamborghini έχουν εστιάσει στα απίστευτα αυτόματα κιβώτιά τους).

Δίπλωμα οδήγησης: Ζόρικες.. εξετάσεις!

Τι σημαίνει όμως αυτό για τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών για την απόκτηση διπλώματος. Είναι απαραίτητο ο νέος οδηγός, που ποτέ στην ζωή του δεν θα έρθει σε επαφή με ένα μηχανικό κιβώτιο, να εκπαιδευτεί και να γνωρίζει την χρήση του;

Στην Αμερική για παράδειγμα, με την κυριαρχία των αυτόματων κιβωτίων σε όλη την αγορά, δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κανείς τον χειρισμό ενός μηχανικού κιβωτίου.

Σε χώρες όπως η Βρετανία αλλά και αλλού στην Ευρώπη επικρατεί πλέον ένας προβληματισμός για το πόσο είναι προαπαιτούμενο για τον υποψήφιο οδηγό να γνωρίζει την χρήση ενός τέτοιου κιβωτίου.

Με την αγορά να έχει γεμίσει από αυτόματα κιβώτια, όχι μόνο στα ακριβά αυτοκίνητα όπως ήταν παλαιότερα, είναι προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων παιδιών δεν θα βρεθούν ποτέ μπροστά στην ανάγκη να συγχρονίσουν τα πόδια τους και τον συμπλέκτη με τις αλλαγές των σχέσεων με το χέρι.

Καθιερώνονται τα ηλεκτρικά

Αν μάλιστα ισχύσει αυτό που έχουν προγραμματίσει οι εταιρίες και οι κυβερνήσεις για πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση από το 2030, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει κανένας λόγος της εκπαίδευσης σε μηχανικά κιβώτια.

Η πρόταση των αρμόδιων αρχών της Βρετανίας είναι να υπάρχουν κάποιες έξτρα εξετάσεις για τον υποψήφιο οδηγό που θέλει να έχει άδεια για χρήση χειροκίνητου κιβωτίου. Κάτι δηλαδή σαν ένα έξτρα δίπλωμα που παίρνει κανείς για να οδηγήσει ειδικές κατηγορίες οχημάτων, όπως φορτηγά κ.ά.

Το θέμα προφανώς θα απασχολήσει πολύ σύντομα και την χώρα μας, καθώς και εδώ τα αυτόματα κιβώτια έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται μία καθημερινότητα.

Ίσως μας πάρει λίγο παραπάνω -όπως συνήθως- όμως είναι σίγουρο ότι οι νέοι οδηγοί μέχρι το τέλος της δεκαετίας μάλλον θα βλέπουν την κίνηση του χεριού σε έναν επιλογέα σαν μία εντελώς αχρείαστη διαδικασία, που θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Δίπλωμα οδήγησης: Πότε ισχύει – Ποιες οι προϋποθέσεις

Το σχέδιο αναμόρφωσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών έδωσε τη δυνατότητα στους νέους 17 ετών να ξεκινήσουν τη διαδικασία της εκπαίδευσης ή ακόμα και της οδήγησης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το ευρωπαϊκό παράδειγμα θέλησε να ακολουθήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δίνοντας σε νέους το δικαίωμα να ξεκινήσουν τη διαδικασία της εκπαίδευσης για την άδεια οδήγησης μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας του, ήτοι έναν χρόνο νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν.

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι νέοι 17 ετών μπορούν πλέον να εξετάζονται κανονικά και στην περίπτωση που επιτύχουν στις εξετάσεις να αποκτούν προσωρινή άδεια οδήγησης.

Η συγκεκριμένη άδεια τούς επιτρέπει να κινούνται εντός των ορίων της περιφέρειας της μόνιμης κατοικίας τους και με τη συνοδεία ενός ενήλικα 25 ετών και άνω, ο οποίος μάλιστα θα πρέπει να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης για τουλάχιστον πέντε έτη.

Δίπλωμα οδήγησης 17 ετών

Μία ακόμα προϋπόθεση είναι ο συνοδός οδηγός να μην έχει υποπέσει σε κάποια τροχαία παράβαση τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία θα έχει επισύρει πόντους ποινής στο point system.

Εκτός των άλλων, επιβάλλεται στους οδηγούς και στους συνοδούς αυτών, η υποχρέωση να τοποθετούν, για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η συνοδευόμενη οδήγηση, ειδικό διακριτικό σήμα αναγνωρίσεως νέων οδηγών που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοκτώ (18) ετών. Το ως άνω διακριτικό σήμα αποτελείται από το Κεφαλαίο γράμμα «Σ».

Το γράμμα αυτό είναι μαύρου χρώματος, εκτυπώνεται σε επιφάνεια λευκού χρώματος και έχει διαστάσεις 12 x15 εκατοστά. Με τη συμπλήρωση της ηλικίας των δεκαοκτώ (18) ετών, ανεξαρτήτως αν εξακολουθεί να επιβαίνει ή όχι συνοδός στο όχημα, αφαιρείται το διακριτικό σήμα «Σ» και τοποθετείται το διακριτικό σήμα «Ν».

Αν και εφόσον σε αυτή τη δοκιμαστική περίοδο του ενός έτους ο οδηγός δεν εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα, τότε μόλις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του αποκτά την κανονική άδεια οδήγησης και αίρονται οι παραπάνω περιορισμοί.

Το σκεπτικό γύρω από την απόφαση αυτή σχετίζεται με τη δυνατότητα που αποκτά ένας νέος οδηγός να αποκτήσει μεγαλύτερη εξοικείωση με την οδήγηση, πραγματοποιώντας τα πρώτα του βήματα υπό την επίβλεψη ενός πιο έμπειρου οδηγού.

Το Gov.gr Wallet είναι πλέον διαθέσιμο για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ΑΦΜ, και έτσι, πλέον ο καθένας μπορεί να «κατεβάσει» στην εφαρμογή την ψηφιακή αστυνομική του ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης.

Ωστόσο, χιλιάδες πολίτες ενώ κατέβασαν την ψηφιακή αστυνομική ταυτότητα, στην εφαρμογή δεν μπορούν να «κατεβάσουν» το παλιό δίπλωμα οδήγησης.

Η διαδικασία βήμα-βήμα:

Εγκατάσταση εφαρμογής και αυθεντικοποίηση πολιτών: Το Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android.

Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet.

Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου.

Αφού εισέλθει στο περιβάλλον της εφαρμογής, ο πολίτης μπορεί με ελάχιστα κλικ να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει το ψηφιακό αντίγραφο της αστυνομικής του ταυτότητας ή/και του διπλώματος οδήγησης του.

Αρχικά επιλέγει ποιο έγγραφο θέλει να εκδώσει και κατόπιν λαμβάνει με SMS έναν κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password) τον οποίο και εισάγει στην εφαρμογή. Αμέσως μετά, το έγγραφο δημιουργείται και αποθηκεύεται στην εφαρμογή και στο wallet του κινητού τηλεφώνου.

Η ψηφιακή ταυτότητα αποθηκεύεται αμέσως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Προσοχή! Πρόβλημα αντιμετωπίζουν ορισμένοι πολίτες κατά την αποθήκευση του διπλώματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ