Το άγνωστο κόλπο: Με ένα ευρώ τέλος τα μυγάκια από το παρμπρίζ

Αυτοκίνητο: Ποιος θα το περίμενε πως ένα αναψυκτικό μπορεί να κάνει θαύματα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας και να το κάνει γυαλί; Ο λόγος για το ανθρακούχο νερό το οποίο χρειάζεται να έχει στο νου του κάθε οδηγού ειδικά στην περίπτωση που το παρμπρίζ είναι πολύ λερωμένο από έντομα, κουτσουλιές κ.α. Με έναν εύκολο και […]

Το άγνωστο κόλπο: Με ένα ευρώ τέλος τα μυγάκια από το παρμπρίζ

Αυτοκίνητο: Ποιος θα το περίμενε πως ένα αναψυκτικό μπορεί να κάνει θαύματα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας και να το κάνει γυαλί;

Ο λόγος για το ανθρακούχο νερό το οποίο χρειάζεται να έχει στο νου του κάθε οδηγού ειδικά στην περίπτωση που το παρμπρίζ είναι πολύ λερωμένο από έντομα, κουτσουλιές κ.α.

Με έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο που κοστίζει ελάχιστα μπορεί να απαλλαγεί κάποιος από μυγάκια και λοιπούς ρύπους που κολλάνε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, χωρίς να χρησιμοποιήσει το πλυστικό σύστημα.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι και ακόμη περισσότερο όταν ένα αυτοκίνητο ταξιδεύει με σχετικά υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο, η εξωτερική επιφάνεια του εμπρός παρμπρίζ του αυτοκινήτου γρήγορα «γεμίζει» με υπολείμματα από διάφορα πτερωτά έντομα που είχαν την… ατυχία να βρεθούν στον διάβα του.

αυτοκίνητο: Το νερό του δοχείου των υαλοκαθαριστήρων που δεν αποτελεί την ιδανική λύση

Το παραπάνω οδηγεί φυσιολογικά στην χρήση του πλυστικού συστήματος και των υαλοκαθαριστήρων που φέρει ένα αυτοκίνητο για την απομάκρυνση των ρύπων ώστε ο οδηγός να έχει όσο το δυνατό καλύτερη ορατότητα.

Συνήθως φροντίζουμε να έχουμε γεμάτο με υγρό το δοχείο του πλυστικού συστήματος του παρμπρίζ τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες του χρόνου, όταν οι βροχοπτώσεις, αλλά και το βρώμικο νερό που καταλήγει στο παρμπρίζ μας από τον δρόμο αποτελούν συχνό φαινόμενο.

Με τον καιρό να καλυτερεύει συνήθως ξεχνάμε να γεμίσουμε εκ νέου το δοχείο και το θυμόμαστε πλέον το καλοκαίρι όταν θέλουμε να απομακρύνουμε τα μυγάκια από το παρμπρίζ και είναι πλλέον πολύ αργά, αφού το δοχείο έχει αδειάσει.

Αν χρειαστεί να καθαρίσουμε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου από μυγάκια και λοιπούς ρύπους -για παράδειγμα ακαθαρσίες πουλιών- και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους υαλοκαθαριστήρες γιατί έχει τελειώσει το υγρό, αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνουμε είναι να ρίξουμε νερό βρύσης στο δοχείο, για λόγους που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε πάντα στο αυτοκίνητο ένα μπουκάλι με ανθρακούχο νερό (σόδα), το οποίο μπορεί να απομακρύνει τα μυγάκια πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από το νερό βρύσης, σε συνδυασμό με ένα πανί μικροϊνών.

Λόγω του διοξίδειου του άνθρακα που ελευθερώνεται από τη σόδα -δηλαδή το «ανθρακικό»-, μέσω του αφρισμού που δημιουργεί, αλλά και χάρη του βασικού pH της σόδας, το συγκεκριμένο αναψυκτικό λειτουργεί σαν «απορρυπαντικό». Έτσι, σε περίπτωση ανάγκης, μπορεί να απομακρύνει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα τους ρύπους που έχουν μαζευτεί στο παρμπρίζ, σε σχέση με το κανονικό νερό.

Το αναψυκτικό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να καθαρίσουμε και τα κύρια φωτιστικά σώματα και τους προβολείς ομίχλης αλλά και τα μέρη του παρμπρίζ στα οποία δεν φτάνουν οι υαλοκαθαριστήρες. Τέλος, όπως και με το νερό βρύσης, δεν βάζουμε το ανθρακούχο νερό στο δοχείο του πλυστικού συστήματος.

Καύσωνας: Τα αναπάντεχα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στο αυτοκίνητο

Με τον υδράργυρο στο κόκκινο, η αντοχή διαφόρων συστημάτων στο αυτοκίνητο δοκιμάζεται και μπορεί να προκύψουν βλάβες που μας αναγκάζουν να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες της καλοκαιρινής περιόδου δεν ταλαιπωρούν μόνο τους ανθρώπους και τα ζώα, αλλά και τα οχήματα. Όσο πιο παλιό και πλημμελώς συντηρημένο είναι ένα αυτοκίνητο, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να υποστεί κάποια βλάβη.

Και αν η άνοδος της θερμοκρασίας του κινητήρα είναι η πιο συνηθισμένη «επιπλοκή» και πρέπει να οδηγεί σε άμεση ακινητοποίηση του οχήματος, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, ορισμένα εκ των οποίων δεν είναι τόσο προφανή.

Ο καύσωνας πλήττει και αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, εκεί όπου μεγάλες πόλεις του Texas, όπως το Austin και το El Paso έχουν σταθερά για σχεδόν ένα μήνα θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 38 έως και 45 βαθμούς Κελσίου. Παρά το γεγονός ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες δοκιμάζουν τα μοντέλα τους σε υψηλές θερμοκρασίες, όσο περνάει ο καιρός και ο υδράργυρος μένει σταθερά στο κόκκινο, υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν ασυνήθιστα προβλήματα.

Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό μέσο, ο τεχνικός και επικεφαλής εκπαίδευσης της Boss, Doc Watson, εξήγησε συγκεκριμένα ότι στα συνεργεία της περιοχής, εκτός από τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα αυτοκίνητα και συνδέονται με τις μπαταρίες και τα ελαστικά, τελευταία υπάρχουν και «απρόβλεπτες αστοχίες».

Μία από αυτές αφορά τους υαλοκαθαριστήρες, τόσο για τα λάστιχά τους, που καθίστανται άχρηστα, όσο και για τα ίδια τα πλαστικά τους μέρη.

«Με τις υψηλές θερμοκρασίες, το πλαστικό του υαλοκαθαριστήρα σπάει και ο μεταλλικός βραχίονας γδέρνει το τζάμι, δημιουργώντας του σημάδια ή, σε ακραίες περιπτώσεις, προκαλώντας τη θραύση του», εξηγεί ο Watson.

Έστω και αν το καλοκαίρι δε συνηθίζεται η χρήση υαλοκαθαριστήρων, πολλές φορές μπορεί να συναντήσει κανείς στο δρόμο του ένα ψιλόβροχο ή να θελήσει να καθαρίσει το παρμπρίζ από διάφορες βρωμιές ή κουτσουλιές πουλιών.

Η επίδραση της ζέστης στα φρένα

Ωστόσο, ακόμα πιο σημαντική είναι η επίδραση που έχει η ζέστη στα φρένα των οχημάτων, τα οποία παρουσιάζουν «μειωμένη απόδοση» ή η αίσθηση του πεντάλ γίνεται «μαλακή», σύμφωνα με τον Watson. Ο τεχνικός της Bosh εξηγεί ότι αν και τα υγρά φρένων έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υγρασία, η θερμότητα κάτω από το καπό μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο του «κλειδώματος ατμού», με άλλα λόγια την ύπαρξη φυσαλίδων στα υγρά.

«Όταν συμβαίνει αυτό, πατάτε το πεντάλ του φρένου και το αισθάνεστε μαλακό ή να έχει μια περίεργη αίσθηση», τονίζει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, σε αυτή την περίπτωση, από την επίσκεψη σε συνεργείο.

Ο Watson υποστηρίζει ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και όταν τα υγρά φρένων δεν έχουν αλλάξει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους ή να προκύψει αλλοίωση της σύστασής τους για διάφορους λόγους.

Συν τοις άλλοις, ο Αμερικανός τεχνικός αναφέρει ότι σε περίπτωση υπερβολικής χρήσης των φρένων (πχ σε δρόμο με πολλές στροφές ή σε μεγάλη κατηφορική διαδρομή) και σε συνδυασμό με τη ζέστη, τα τακάκια υπερθερμαίνονται πιο εύκολα, σε περίπτωση που είναι φθαρμένα και μπορεί να προκύψει μια πιο σκληρή και αναποτελεσματική αίσθηση του πεντάλ.

Το σίγουρο είναι ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα και πάντα πριν από ένα ταξίδι (καλοκαιρινών και όχι μόνο) διακοπών, θα πρέπει να ελέγχουμε την κατάσταση και τη στάθμη των διάφορων υγρών αλλά και βασικών συστημάτων του αυτοκινήτου για να προλαβαίνουμε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.