ΔΕΗ Elpedison Protergia Watt Volt: Όπως αναμενόταν τα νέα τιμολόγια ρεύματος είναι κατά πολύ αυξημένα για τους καταναλωτές.
Σε υψηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν διαμορφώνονται τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο που ανακοινώνουν από αργά χθες το βράδυ οι προμηθευτές.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον επόμενο μήνα με την οποία επιδιώκεται η διατήρηση των τελικών τιμών καταναλωτή κοντά στο επίπεδο του Αυγούστου.
Οι τιμές που δόθηκαν ενδεικτικά από προμηθευτές είναι:
ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.
Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.
Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.
Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα (377,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά τη μειωμένη ζήτηση και την αυξημένη (20,9%) συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.
Ηλεκτρικό ρεύμα: 1 δισ. ευρώ απλήρωτοι λογαριασμοί – Το 45% των καταναλωτών έχει οφειλές
Έκρηξη των ανεξόφλητων λογαριασμών σημειώνεται στην αγορά ενέργειας.
Συμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το 45% των καταναλωτών έχει πλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος. Το ποσοστό αυτό ήταν 20% πριν αρχίσει το ράλι των τιμών το περσινό φθινόπωρο.
Συνολικά έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Παραλληλα, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αναζητώντας φθηνότερο τιμολόγιο. Κάθε μήνα αλλάζουν εταιρία 50 με 60 χιλιάδες καταναλωτές εναντι 20 χιλιαδων πριν από την κρίση.
ΔΕΗ Elpedison Protergia Watt Volt:
Ακομα τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων δεν έχουν, λόγω χρεών, σύμβαση με πάροχο και καταφεύγουν στην λεγομενη Καθολική Υπηρεσία.
Περίπου 35.500 μετρητές προστέθηκαν σε αυτή το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 182.000. Προκειται πλεον για τον πέμπτο μεγαλύτερο πάροχο.
Η διόγκωση των χρεών ενισχύει τις πιέσεις της εταιρείας ενέργειας και όπως έχει προειδοποιήσει η ΡΑΕ, είναι πιθανό να βγάλει εκτός αγοράς κάποιες από αυτές.
Μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο ρεύμα ετοιμάζει η κυβέρνηση ως «αντίδοτο» στα αυξημένα τιμολόγια των παρόχων
Αντίδοτο στην εκτίναξη των διεθνών τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος αναζητά η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει την αύξηση των επιδοτήσεων για τον Σεπτέμβριο προκειμένου να συγκρατήσει τους λογαριασμούς για τους τελικούς καταναλωτές στα σημερινά επίπεδα.
Τον Αύγουστο η τιμή της κιλοβατώρας που έδωσαν οι πάροχοι ήταν από 0,486- 0,60 ευρώ η κιλοβατώρα και αύριο που θα ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αγγίξει τα 0,80 ευρώ, καθώς έχει προηγηθεί μια μεγάλη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών της χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατά ανάλογο τρόπο και η κρατική επιδότηση ώστε να μην πληγούν τα νοικοκυριά.
Έτσι, ενώ τον Αύγουστο η κρατική επιδότηση ήταν στα 0,337 ευρώ η κιλοβατώρα, για να μη δουν οι καταναλωτές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, η επιδότηση για τον επόμενο μήνα θα πρέπει να ανέλθει στα 0,41-0,45 ευρώ.
Ωστόσο, αυτό επιβαρύνει σημαντικά τα δημοσιονομικά της χώρας, καθώς για να να διατηρηθεί η τιμή στα 0,15-0,17 ευρώ η κιλοβατώρα, η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ από 1,136 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Ακρίβεια: Αντιμέτωποι με νέο κύμα αυξήσεων οι καταναλωτέ
Στα ύψη παραμένουν οι τιμές των προϊόντων που βάζουν στο καλάθι τους τα νοικοκυριά, ενώ νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα ακόμη και της τάξεως του 20% αναμένονται από τον Σεπτέμβριο.
Για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συσκευασία ενός κιλού, η τιμή από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου έφτασε την 1η Αυγούστου στα 1,86 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 45%.
Πανάκριβο και το φρέσκο γάλα, συσκευασία ενός λίτρου, που από 1,38 ευρώ έχει εκτοξευθεί στα 1,82 ευρώ, δηλαδή έχει ανατιμηθεί κατά 31%, ενώ ένα πακέτο μακαρόνια 500 γραμ. που πριν από πέντε μήνες στοίχιζε 97 λεπτά πλέον πωλείται προς 1,20 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23,7%.
«Καύσωνας» τιμών παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού μετά από 15 μήνες σύμφωνα και με τα τελικα στοιχεία της Eurostat. Στην Ελλάδα καταγράφηκε οριακή μείωση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο στο 11,3%.
ΔΕΗ Elpedison Protergia Watt Volt: Ενέργεια που… τρομάζει
Οι λογαριασμοί της ενέργειας αποτελούν βραχνά για τους καταναλωτές, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον χειμώνα καθώς οι ανάγκες θα αυξάνονται.
Η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να καλπάζει, σημειώνοντας αύξηση 85% μέσα σε δύο μήνες, ενώ βρίσκεται σε δεκαπλάσσια επίπεδα από πέρυσι και βρίσκεται και σήμερα στα 230€/ΜWh.
«Tρομάζουν» οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, με την τιμή σήμερα να διαμορφώνεται στο αστρονομικό ποσό των 449,14€/MWH.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός τόσο για την επάρκεια όσο και το ύψος των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σόλτς ανακοινωσε πως θα μειώσει προσωρινά το ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 19% στο 7%, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει το βάρος του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλα κράτη μέλη.
ΔΕΗ Elpedison Protergia Watt Volt: «Μαχαίρι» λόγω ακρίβειας και στις αγορές
Καλλυντικά και είδη μόδας, είναι τα πρώτα προϊόντα που περικόπτουν οι Έλληνες, εξαιτίας της συρρίκνωσης του πραγματικού εισοδήματος εξαιτίας του πληθωρισμού και κυρίως η αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Εταιρείες των συγκεκριμένων κλάδων με επώνυμα και ακριβά προϊόντα είδαν ήδη τις πωλήσεις τους να υποχωρούν τους πρώτους μήνες του 2022 και ελπίζουν σε αντιστροφή της τάσης λόγω των τουριστών.
Πάντως, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της ΕΥ για την καταναλωτική συμπεριφορά, το 70% των Ελλήνων λέει πως ξοδεύει λιγότερα για είδη που δεν είναι πρώτης ανάγκης, έναντι 40% των Ευρωπαίων καταναλωτών και 47% σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επίσης, ένας στους δύο Ελληνες αγοράζει μόνο τα απαραίτητα, ενώ σε αντίθεση με ό,τι είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των lockdowns, είναι πλέον εμφανής η στροφή σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Σύμφωνα με έρευνα, ο ένας στους δύο αγοράζει πλέον μόνο τα απαραίτητα, έναντι 43% πέρυσι.
Περικοπές σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, όπως τα καλλυντικά αλλά και τα είδη μόδας, κάνουν οι Ελληνες καταναλωτές, που έχουν μπει σε μια διαδικασία αυτοπεριορισμού λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών τους τελευταίους μήνες.
Η μείωση των δαπανών έχει αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις, όπως οι εταιρείες καλλυντικών, κάποιες εκ των οποίων (κυρίως εκείνες που έχουν πιο premium προϊόντα) ήδη καταγράφουν μειώσεις στις πωλήσεις τους το πρώτο πεντάμηνο του 2022, επηρεασμένες από τον αντίκτυπο που έχει η αύξηση του κόστους στην τσέπη των καταναλωτών.
Στο μεταξύ, ο αντίκτυπος των ανατιμήσεων στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι πιο αισθητός δεδομένου ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ήδη πληγεί από τη δεκαετή ελληνική κρίση.
Ενδεικτική της εικόνας αυτής είναι πρόσφατη έρευνα της ΕΥ με τίτλο «ΕΥ Future Consumer Index, Ελλάδα 2022», σύμφωνα με την οποία η τάση προς μειωμένες αγορές σε συγκεκριμένα προϊόντα έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με πέρυσι.
Το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει πως ξοδεύει λιγότερα χρήματα σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, ποσοστό αυξημένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (60%) σε σχέση με το 2021.
Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αισθητά υψηλότερο από το παγκόσμιο (47%) αλλά και το ευρωπαϊκό δείγμα της έρευνας (40%). Στην Ισπανία και στην Ιταλία, δύο χώρες που αντιμετώπισαν επίσης οικονομικά προβλήματα, τα ποσοστά είναι 47% και 49%, αντιστοίχως.
Μάλιστα, ο ένας στους δύο αγοράζει πλέον μόνο τα απαραίτητα, έναντι 43% πέρυσι, ενώ το 55% δηλώνει πως περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι από όσο πριν από την πανδημία.
Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, αν και εκτιμήσεις (Μάιος 2022) του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών και Αρωμάτων δείχνουν πως η εγχώρια αγορά καλλυντικών θα κινηθεί ανοδικά κατά τη φετινή χρονιά, επισημαίνουν πως τα κυριότερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών αλλά και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στις τιμές των καλλυντικών.
Η γεωπολιτική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργεί επιπλέον ανησυχία για τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων καλλυντικών αλλά και τις αναταραχές που καταγράφονται στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Εκπρόσωποι του κλάδου παρατηρούν πως όσο περνάει ο καιρός οι επιπτώσεις του πληθωρισμού γίνονται πιο αισθητές, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι καταναλωτές να δείχνουν προτίμηση στα καλλυντικά προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, περικόπτοντας δαπάνες σε πιο ακριβά είδη.
Η τάση αυτή έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στις πωλήσεις ορισμένων εταιρειών που πωλούν επώνυμα καλλυντικά προϊόντα υψηλής ζήτησης.
Η ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού καλλυντικών Estée Lauder εκτιμάται ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022 (έως τον Μάιο) κατέγραψε απώλειες 15% στις πωλήσεις της σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2021.
Οπως αναφέρουν οι δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της που καλύπτουν την περίοδο 1/7/2020- 30/6/2021, η αύξηση του κόστους ενέργειας και καυσίμων, η κρίση στην Ουκρανία, καθώς και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, οδήγησαν σε μειωμένες πωλήσεις λόγω του αντικτύπου των γεγονότων αυτών στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή.
Κατά τη χρήση που έληξε στις 30/6/2021, οι πωλήσεις της Estée Lauder Hellas διαμορφώθηκαν στα 86,3 εκατ. ευρώ, από 89 εκατ. ευρώ, επηρεασμένες από το κλείσιμο των καταστημάτων από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 7,6 εκατ., από 6,5 εκατ. ευρώ.