Τι ώρα ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα – Τι ώρα ο Αγιασμός

Άνοιγμα σχολείων 2022: «Κλείδωσε» η ώρα του αγιασμού στα σχολεία με την «πρώτη» των μαθητών να αρχίζει στις 8 το πρωί μέχρι το αργότερο στις 12 το μεσημέρι. Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από το κάθε σχολείο. Άνοιγμα σχολείων 2022: Ο αγιασμός ξεκινά στις 8 το πρωί και μπορεί να τελειώσει στις 12 το μεσημέρι – Κάθε […]

Τι ώρα ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα - Τι ώρα ο Αγιασμός

Άνοιγμα σχολείων 2022: «Κλείδωσε» η ώρα του αγιασμού στα σχολεία με την «πρώτη» των μαθητών να αρχίζει στις 8 το πρωί μέχρι το αργότερο στις 12 το μεσημέρι. Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από το κάθε σχολείο.

Άνοιγμα σχολείων 2022: Ο αγιασμός ξεκινά στις 8 το πρωί και μπορεί να τελειώσει στις 12 το μεσημέρι – Κάθε σχολείο θα στείλει ανακοίνωση για την ώρα του αγιασμού.

Το άλλο θέμα είναι το πως ανοίγουν τα σχολεία. Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Ποια μέτρα προβλέπονται για μάσκες, κρούσματα; Θα πρέπει να σας πούμε ότι χωρίς μάσκες και υποχρεωτικά τεστ κορονοϊού θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία τον Σεπτέμβριο.

Τελικά εγκρίθηκε από τον υπουργείο παιδείας και υγείας η εισήγηση των ειδικών για την επιστροφή των μαθητών χωρίς μάσκες και διαγνωστικά τεστ. Ωστόσο η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική το ίδιο και ο συστηματικός διαγνωστικός έλεγχος.

Άνοιγμα σχολείων 2022: Τι γίνεται με τα κρούσματα

Σε περίπτωση κρούσματος σε μια τάξη , οι ειδικοί μας συμβουλεύουν, το κρούσμα να απομονωθεί για 5 μέρες και να επιστρέψει όταν τα συμπτώματα του έχουν υποχωρήσει. Καλό θα ήταν για τις πρώτες πέντε μέρες στο σχολείο, να χρησιμοποιεί την μάσκα υψηλής προστασίας.

Το κράτος αποφάσισε στην χαλάρωση των μέτρων στα σχολεία λόγω της αποκλιμάκωσης των δεικτών της πανδημίας. Επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι εάν υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων και χρειαστεί να βγουν νέα μέτρα στην κοινότητα, τότε θα αλλάξουν τα μέτρα και στα σχολεία.

Το τελευταίο καιρό τα κρούσματα είναι σε ύφεση κάτι το οποίο βοήθησε στην αποκλιμάκωση των μέτρων. Σε περίπτωση όμως που ανέβουν πάρα πολύ τα κρούσματα, θα χρειαστεί η αυστηροποίηση των μέτρων κατά του Κορονοϊού.

Άνοιγμα σχολείων 2022: Αναλυτικά τα μέτρα για τις μάσκες

Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Κατά τη διαδικασία υποστήριξης από εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) ή Σχολικό Νοσηλευτή, καθώς και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), συστήνεται η διαφανής ολοπρόσωπη προστατευτική προσωπίδα ή ειδική υφασμάτινη μάσκα με διαφανές πρόσθιο τμήμα στο μέρος του στόματος για τους μαθητές ή το προσωπικό, για τις περιπτώσεις όπου η χειλεοανάγνωση αποτελεί μέσο εκπαίδευσης και επικοινωνίας.

Οι συνοδοί μαθητών/τριών στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.) συστήνεται να φέρουν προστατευτική μάσκα.

Υποχρέωση διενέργειας εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) των μη εμβολιασμένων και μη νοσήσαντων εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. και διαχείριση περιστατικών κορωνοϊού COVID-19.

Διαχείριση περιστατικού

Διαχείριση μαθητή/μαθήτριας, εκπαιδευτικού και μέλους του προσωπικού με συμπτώματα περιστατικών COVID-19 Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με λοίμωξη COVID-19, εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

– Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.

– Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

– Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

– Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

– Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

– Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 συστήνεται η διενέργεια εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊoύ COVID -19 (rapid-test) ή με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR)

Τι γίνεται με τις απουσίες

Για τη μη προσμέτρηση των απουσιών των μαθητών/τριών που είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 και τίθενται σε κατ΄ οίκον απομόνωση για πέντε (5) ημέρες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο Γ του παρόντος, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή ίδιοι αν είναι ενήλικοι/ες επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα (gov.gr – EΨΠ), και αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184), εκδίδουν τη βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Ακολούθως, υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 επιδεικνύοντας ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια/Προϊστάμενό/ή τους την αντίστοιχη βεβαίωση θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR).

Στην περίπτωση που ο/η μαθητής/τρια νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από κορωνοιό COVID-19 οι απουσίες του καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα νοσηλείας του/της, με την υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και την επίδειξη ταυτόχρονα στον/στη Διευθυντή/ντρια/Προϊστάμενό/ή τους των σχετικών εγγράφων του νοσοκομείου.

Εφαρμογή και παρακολούθηση τήρησης των μέτρων Ο/Η Διευθυντής/ντρια/Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας και ο Σύλλογος Διδασκόντων, είναι υπεύθυνοι για την ορθή και ενιαία εφαρμογή των μέτρων που περιγράφονται στην παρούσα και για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ο/Η Διευθυντής/ντρια Εκπαίδευσης, ο/η Διευθυντής/ντρια/Προϊστάμενος/η σχολικής μονάδας και ο Σύλλογος Διδασκόντων, προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων που προβλέπονται στα ωρολόγια προγράμματα.