Τράπεζα Πειραιώς: Η Πάτρα θρηνεί την απώλεια του Ντίνου Γκοτσούλια, ο οποίος ανήκε επί σειρά ετών στο δυναμικό της μεγάλης τράπεζας.
Εδωσε γενναία, άνιση μάχη επί ένα μήνα, αλλά τελικά έφυγε από τη ζωή, μετά από νοσηλεία σε κλινική της Αθήνας, ο 66χρονος Ντίνος Γκοτσούλιας, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με το τοπικό σάιτ pelop.
Ο εκλιπών ταλαιπωρήθηκε τον τελευταίο καιρό από ανίατη ασθένεια και μάλιστα είχε αναγκαστεί να διακομιστεί στην Αθήνα επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίου.
Ο Ντίνος Γκοτσούλιας καταγόταν από τα Σαγέικα και έχαιρε εκτίμησης για την επαγγελματική ευσυνειδησία του και την κοινωνική δράση του.
Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στις 2.30 μμ από τον ΙΝ Αγίας Παρασκευής στην Πάτρα.
Τράπεζα Πειραιώς: Έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων της Κρήτης – Στο επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης
Διήμερα περιοδεία στην Κρήτη έκανε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, κατά την οποία στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προσπάθειες ενίσχυσης των επιχειρήσεων της περιοχής και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, η περιοδεία έλαβε χώρα την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Χρήστο Μεγάλου.
Στο κλιμάκιο της Τράπεζας συμμετείχαν οι κ.κ. Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks, Θοδωρής Τζούρος, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Corporate & Investment Banking, Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Head of Large Corporate & Wholesale Products, Αντώνης Κατραούρας, Γενικός Διευθυντής, Head of Commercial Banking.
Τράπεζα Πειραιώς: Και επίσης οι:
Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής, Head of Agricultural Banking, Εμμανουήλ Πουλάκης, Γενικός Διευθυντής, Head of Branch Network & Retail Sales, Ανδρέας Καλλέργης, Senior Director, Retail Banking & Distribution Networks – Δίκτυο Νότιας, Κεντρικής και Δυτικής Ελλάδας & SB Management – ΠΔ Κρήτης, Σάββας Ελευθεριάδης Senior Director, CIB-Commercial Banking – Business Centers Southern & Western Greece Commercial Banking και η κα Ευαγγελία Κλινάκη, Director- CIB-Commercial Banking – Business Center Crete (Ηράκλειο).
Στο Ηράκλειο τα στελέχη της Τράπεζας συναντήθηκαν με τον κ. Εμμανουήλ Αλιφιεράκη, Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου. Στο Επιμελητήριο Χανίων, τα στελέχη της Τράπεζας υποδέχτηκαν ο Πρόεδρός του, κ. Αντώνης Ροκάκης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παντελής Πετσετάκης και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτ. Κρήτης κ. Σπύρος Σοφιανός.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχαν με τους οικονομικούς παράγοντες ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς επισήμαναν ότι η περιοδεία στην Κρήτη είχε ως στόχο την καλύτερη κατανόηση των αναγκών των πελατών της, αλλά και στον εντοπισμό ευκαιριών χρηματοδότησης, μεταξύ αυτών και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως τόνισε ο κ. Χαντζηνικολάου:
«Μετά από 12 χρόνια οικονομικών δυσκολιών, το 2022 είναι η πρώτη χρονιά που βλέπουμε πραγματική ανάπτυξη. Στην Κρήτη ήρθαμε για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τα επιχειρηματικά σχέδια των πελατών μας και να βρούμε τρόπους να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες τους διαμορφώνοντας ανάλογα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.
Συμμετέχουμε δυναμικά στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο είναι προσανατολισμένο κυρίως προς πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις αλλά και άλλους τομείς συμπεριλαμβανομένου του αγροδιατροφικού τομέα, όπου η Κρήτη πρωτοστατεί».
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου αναφέρθηκε στον υποστηρικτικό ρόλο που παίζει η Τράπεζα για την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων των κρητικών επιχειρήσεων που θέλουν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Είμαστε δίπλα στα Επιμελητήρια και στα χιλιάδες μέλη τους και συμμετέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κρήτης που αναμένεται να είναι εξαιρετική κατά τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε ότι «οι προοπτικές των κρητικών επιχειρήσεων στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, της αγροδιατροφής, είναι εξαιρετικές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Πειραιώς «η Τράπεζα υποστηρίζει ολοκληρωμένα τους πελάτες της όπου δραστηριοποιούνται, προσφέροντας εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και στήριξη για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για επενδύσεις σε κρίσιμους για την ανάπτυξη τομείς, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η καινοτομία, ο αγροδιατροφικός τομέας, δημιουργώντας σημαντική αξία στις επιχειρήσεις λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης».
Τράπεζα Πειραιώς: Ποια προϊόντα σημείωσαν απώλεια και ποια κέρδη
Αυξημένη ανάληψη ρίσκου από τους επενδυτές, σε μηνιαίο επίπεδο, παρατηρήθηκε στις διεθνείς μετοχικές αγορές, καθώς η ανακοίνωση των μακροστοιχείων στις ΗΠΑ (ΑΕΠ Γ’ τριμήνου, υποχώρηση δείκτη τιμών καταναλωτή και παραγωγού), μετρίασε τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση και ότι η Fed μπορεί να προβεί σε ηπιότερες επιτοκιακές αυξήσεις, αρχής γενομένης τον Δεκέμβριο, κατά 50μονάδες βάσης έναντι 75μονάδων βάσης.
Ωστόσο, οι δηλώσεις αξιωματούχων της που αναφέρθηκαν στον κίνδυνο πρόωρης παύσης της αύξησης αφενός και στην αναγκαιότητα ανόδου των επιτοκίων έως το 5,25% αφετέρου, επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα, ενισχύοντας τις αποδόσεις της 2ετίας στις ΗΠΑ και περιορίζοντας τις αντίστοιχες της 10ετίας, με τη διαφορά των αποδόσεων να καταγράφει τη μεγαλύτερη αντιστροφή από το 1982.
Παράλληλα, τα εταιρικά αποτελέσματα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, επηρέασαν θετικά το επενδυτικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική υποχώρηση εμφάνισε το δολάριο, ενισχύοντας τις τιμές των βιομηχανικών και πολύτιμων μετάλλων.
Αντίθετη εικόνα παρουσίασε η τιμή του πετρελαίου, η οποία υποχώρησε στον απόηχο των απογοητευτικών προβλέψεων του OPEC+ για την πορεία της ενεργειακής ζήτησης, το 2022 και το 2023, με την πανδημία στην Κίνα να αποτελεί έναν επιπλέον καθοδικό κίνδυνο, όπως και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Τράπεζα Πειραιώς: Ακόμη
Συγκεκριμένα, απώλειες σημείωσαν η τιμή του σιταριού, του καλαμποκιού, της σόγιας, του χυμού και των βοοειδών, ενώ κέρδη κατέγραψαν οι τιμές της ζάχαρης, του βαμβακιού και του ρυζιού.
Πέρα από τον πόλεμο, η ανησυχία των επενδυτών βρίσκεται στις καιρικές συνθήκες, με το φαινόμενο LaNiña να εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες (76%) διατήρησης στο βόρειο ημισφαίριο την περίοδο του χειμώνα (Δεκ-Φεβ 2022/23), πλήττοντας τις καλλιέργειες (NOAA).
Για το σιτάρι, η πτωτική πίεση ενδεχομένως να συνεχιστεί ως απότοκο της πρόσφατης επέκτασης συμφωνίας με τη Ρωσία για τα ουκρανικά σιτηρά.
Πτωτικές είναι οι προβλέψεις και για το καλαμπόκι και τη σόγια, καθώς η χειροτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κίνα, στο μέτωπο της πανδημίας, περιορίζει σημαντικά τις αποστολές και τη ζήτησή τους.
Η μειωμένη παραγωγή και τα αποθέματα δύναται να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή της ζάχαρης, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανό πλεόνασμα το 2023, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά την τιμή της. Για την τιμή του χυμού πορτοκαλιού, οι πιθανές ανοδικές πιέσεις μπορεί να εμφανιστούν στην τιμή του όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος και η κατανάλωση είναι αυξημένη.
Η σημαντική υποχώρηση της τιμής του βαμβακιού, εξαιτίας των αδύναμων προοπτικών ζήτησης, πιθανά να συνεχιστεί, όμως, παράλληλα, πιθανά να ευνοήσει βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.
Και
Ηπιότερες απώλειες, σε μηνιαίο επίπεδο, κατέγραψε ο δείκτης των εμπορευμάτων (-0,26%) από ότι ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (-1,83%), παρά τη σημαντική υποχώρηση του δολαρίου.
Πιθανοί καταλύτες της ανωτέρω κίνησης να αποτέλεσαν τα αρνητικά νέα για την Κίνα στο θέμα της πανδημίας και της zero-covidpolicy, η επανεμφάνιση των lock-down, οι μειωμένες αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και το υπεραγορασμένο επίπεδο του δείκτη.
Αν και η τεχνική εικόνα των αγροτικών προϊόντων εξακολουθεί να παραμένει σχετικά αρνητική, παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές ανησυχίες, το εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας, η επιδείνωση στις κλιματικές συνθήκες, δύναται να στηρίξουν τις τιμές τους μεσοπρόθεσμα, με την πορεία του δολαρίου να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.