Παγωτά Δωδώνη: Αβέβαιο παραμένει το μέλλον της γνωστής εταιρίας «Παγωτά Δωδώνη», η οποία τα τελευταία χρόνια περνάει με διαρκή κρίση με πολλά χρέη και μειωμένο τζίρο σε ποσοστό τουλάχιστον 63%.
Σύμφωνα με το powergame.gr, οποιαδήποτε προσπάθεια εξαγοράς της εν λόγω εταιρίας από κάποιο «σωτήρα» επενδυτή με τελευταίο την εταιρία First Runner δεν καρποφόρησε και όπως όλα δείχνουν, τελευταία ελπίδα πριν το οριστικό λουκέτο αποτελεί η εταιρία ΟΛΥΜΠΟΣ των αδελφών Σαράντη.
Άδοξο τέλος είχε και η δεύτερη προσπάθεια διάσωσης της Παγωτά Δωδώνη, καθώς, όπως επιβεβαίωσε στο powergame.gr ο προτιμητέος επενδυτής, η First Runner, συμφερόντων του Αλέξανδρου Κατσιώτη της ΕΛΓΕΚΑ, απέσυρε το ενδιαφέρον της.
Συγκεκριμένα, στο σχετικό ερώτημα που θέσαμε η απάντηση της First Runner ήταν: «Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου αποκλειστικότητας (που έληξε την 11η/10/2022) από την ημερομηνία ανακήρυξης της First Runner AE ως προτιμητέου Επενδυτή για την Παγωτά Δωδώνη ΑΒΕΕ δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και, ως εκ τούτου, η διοίκηση της First Runner AE απεφάσισε να αποσύρει το ενδιαφέρον της για τη συναλλαγή».
Παγωτά Δωδώνη: Θρίλερ
Αξίζει να σημειωθεί ότι First Runner είχε κινηθεί έγκαιρα για την επίτευξη της εξαγοράς, καθώς ήδη από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 8 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της επενδυτικής εταιρείας σε 13,05 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω της κίνησης αυτής η διοίκηση της First Runner πιστοποιούσε την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του business plan που είχε καταθέσει σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Value Partners.
Άγνωστο μέλλον
Η μπάλα πλέον έχει γυρίσει ξανά στο γήπεδο των πιστωτών, επικεφαλής των οποίων είναι η Intrum. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κρούση στους δύο επιλαχόντες επενδυτές (Βενέτης και Κρι Κρι), που είχαν περάσει πέρυσι το καλοκαίρι στη φάση των δεσμευτικών προτάσεων.
Το ενδιαφέρον από την πλευρά τους φέρεται να παραμένει ζωντανό, όμως διευκρινίζουν ότι το τίμημα της εξαγοράς των δανείων, που ήταν της τάξης των 4 εκατ. ευρώ στη συμφωνία των πιστωτών με τη First Runner, θα πρέπει πλέον να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς και στο μεσοδιάστημα οι υποχρεώσεις της Παγωτά Δωδώνη αυξήθηκαν, και λόγω της καθυστέρησης δεν θα είναι εφικτή η υλοποίηση του σχεδίου για την καλοκαιρινή περίοδο του 2023.
Παγωτά Δωδώνη: Δεύτερη προσπάθεια
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη επίτευξη συμφωνίας με τη First Runner είναι η δεύτερη αποτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία.
Είχε προηγηθεί το 2018 η κατάθεση προσφορών της τάξης των 10 εκατ. ευρώ από το σχήμα Γιώτης – Γρηγόρης Μικρογεύματα και τον ινδικό όμιλο Switzgroup, ο όποιος στη χώρα μας έχει ήδη εξαγοράσει τους Κουλουράδες και την Κρητών Άρτος.
Και σε αυτήν την περίπτωση οι τράπεζες φέρονται να μην έμειναν ικανοποιημένες από το τίμημα (σ.σ.: που ήταν υπερδιπλάσιο από το τωρινό) και δεν προχώρησαν τη διαδικασία.
Μέσα στα χρόνια που κύλησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης προσπάθειας σωτηρίας η Παγωτά Δωδώνη συνέχισε να χάνει σε τζίρο, σημεία και φήμη, την ίδια στιγμή που στην αγορά ξεπετιούνται συνέχεια νέες αλυσίδες. Για παράδειγμα, η Kayak -η οποία εξαγόρασε από την Παγωτά Δωδώνη τα Chillbox- έχει 13 καταστήματα και η Bufala Gelato του ομίλου Fais έχει φτάσει τα 10 σημεία.
Σε ό,τι αφορά την Παγωτά Δωδώνη, σε σχέση με πριν από μία δεκαετία έχει χάσει πάνω από το 63% του τζίρου της, καθώς από πωλήσεις 13,47 εκατ. ευρώ το 2011 έπεσε στα 4,88 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες αγγίζαν τα 34 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2021.
Παγωτά Δωδώνη: «Λευκός ιππότης»
Στα θετικά για την Παγωτά Δωδώνη είναι ότι διατηρεί ακόμη ένα ικανοποιητικό δίκτυο καταστημάτων, 47 συνεργάτες franchise, δίκτυο 109 μικρότερων καταστημάτων στη λογική των «γωνιών», πάνω από 1.300 σημεία HO.RE.CA (καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχεία), καθώς και περισσότερα από 400 σημεία πώλησης οικογενειακού συσκευασμένου παγωτού σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνους και ζαχαροπλαστεία.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, δεν αποκλείεται μετά τις δύο αποτυχημένες απόπειρες πώλησης μέσω διαγωνισμού να γίνει κρούση από τους δανειστές σε συγκεκριμένο όμιλο που έχει εμπειρία στη «νεκρανάσταση» εταιρειών.
Ο λόγος για τον Όλυμπο των αδελφών Σαράντη, που από πέρυσι στο χαρτοφυλάκιό τους έχουν εντάξει ένα ακόμη ελληνικό «love brand», την ΑΓΝΟ, με φιλοδοξίες, πέρα από το γάλα, στην αγορά της Θεσσαλονίκης να επαναφέρουν και την κατηγορία του παγωτού.
Με τη Δωδώνη να διαθέτει ενεργό εργοστάσιο παγωτού με πεπειραμένο προσωπικό και την Όλυμπος ένα εκτεταμένο πανελλαδικό δίκτυο που ξεκινάει από τα σούπερ μάρκετ και φτάνει στα περίπτερα και την αγορά του HO.RE.CA., ένας τέτοιος γάμος έχει αρκετά στοιχεία win win.
To θέμα είναι κατά πόσο οι Θεσσαλοί, που πρόσφατα εισήλθαν στην αγορά των αναψυκτικών (Κλιάφας), του ανθρακούχου νερού (Δουμπιά) και έχοντας ανοιχτά τρία νέα μέτωπα (ΑΓΝΟ, παραγωγή χαλουμιού στην Κύπρο και ενοποίηση με UMC στη Βουλγαρία), έχουν τα περιθώρια να ανοίξουν ένα ακόμη μέτωπο, αυτό της εισόδου στα προϊόντα κατάψυξης.
Η ιστορία τoυ brand «Παγωτά Δωδώνη»
Η προσπάθεια διάσωσης της εταιρείας «Παγωτά Δωδώνη» η οποία το καλοκαίρι φαινόταν πως θα έχει αίσιο τέλος, για ακόμη μία φορά δεν φαίνεται να έχει ευτυχή κατάληξη.
Το 1967 ο Βασίλης Μπλέτσος και η Σοφία Ξήτα άνοιξαν ένα γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη και τρία χρόνια αργότερα ξεκίνησαν την παραγωγή και διάθεση παγωτού σε μικρή κλίμακα.
Το πρώτο εταιρικό κατάστημα με την μορφή τζελατέριας άνοιξε το 1984 στην Κηφισιά και το 1986 αντίστοιχο κατάστημα μέσω franchising στο Χαλάνδρι. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η μεταφορά της εταιρείας στην Παλλήνη και η δημιουργία παραγωγικής μονάδας. Μεταξύ 1991-1995 ακολούθησε δυναμική επέκταση του δικτύου μέσω franchising και δημιουργήθηκαν 17 σημεία πώλησης.
Το 1999 η εταιρεία εξαγοράζεται από το επενδυτικό group Valtop Holdings Limited. Λανσάρεται το συσκευασμένο παγωτό, ενώ το δίκτυο ξεπερνά τα 80 καταστήματα.
Το 2007 η εταιρεία εξαγοράζεται από νέο επενδυτικό σχήμα, το NBGI private equity της Εθνικής Τράπεζας (90% και μέτοχοι 10%) ενώ το δίκτυο ξεπερνάει τα 150 καταστήματα.
Μία μεγάλη πυρκαγιά το 2012 προξενεί καταστροφές στο εργοστάσιο στην Παλλήνη και η παραγωγή μεταφέρεται σε άλλες μονάδες. Ένα χρόνο αργότερα το εργοστάσιο ανακαινίζεται, με το κόστος να φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ.
Το 2016 η NBGI Private Equity πουλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα με την «Παγωτά Δωδώνη» να περνά σε εταιρεία ειδικού σκοπού.
Τα χρέη συσσωρεύονται τα επόμενα χρόνια και η εταιρεία επιχειρείται να πωληθεί από τις τράπεζες για πρώτη φορά το 2018.
Πλέον μετά και το άδοξο τέλος και της νέας προσπάθειας οι πιστωτές της εταιρείας θα πρέπει να αναζητήσουν εκ νέου επενδυτή για την Παγωτά «Δωδώνη».