Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήUncategorizedΘρίλερ με μεγάλη ελληνική τράπεζα: Καθοριστικές οι επόμενες μέρες

Θρίλερ με μεγάλη ελληνική τράπεζα: Καθοριστικές οι επόμενες μέρες

Θρίλερ με μεγάλη ελληνική τράπεζα. Καθοριστικές αναμένεται να είναι οι επόμενες μέρες. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και τι αναμένεται.

Καθοριστικό τρίμηνο για το κεφαλαιακό πλάνο της ελληνικής τράπεζας, καθώς κατάφερε κι έλαβε νέα παράταση από τις εποπτικές αρχές.

Εκκρεμεί η αξιολόγηση τριών τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων που θα καθορίσουν το ύψος των ζημιών και το τελικό μέγεθος των αναγκών για κεφάλαια.

Διαβάστε παρακάτω περισσότερα.

Θρίλερ με μεγάλη ελληνική τράπεζα – Καθοριστικές οι επόμενες μέρες

Νέα παράταση από τις εποπτικές αρχές έλαβε η διοίκηση της Attica Bank για την υποβολή του κεφαλαιακού και επιχειρησιακού σχεδίου, καθώς εκκρεμεί η αξιολόγηση τριών τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων που θα καθορίσουν το ύψος των ζημιών και το τελικό μέγεθος των αναγκών για κεφάλαια.

Τα σχετικά σχέδια (capital plan και business plan) θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί στα τέλη Ιουλίου. Το νέο χρονοδιάγραμμα, το οποίο αποφασίστηκε, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) προβλέπει τα εξής βήματα:

Πρώτον, ολοκλήρωση της αποτίμησης των τιτλοποιημένων δανείων από τον οίκο DBRS και σχετική ενημέρωση της διοίκησης της τράπεζας και των μετόχων εντός Αυγούστου. Το πιθανότερο χρονικό διάστημα κατά το οποίο αναμένεται η αξιολόγηση από την DBRS είναι το δεύτερο 15ήμερο του μήνα. Η αξιολόγηση θα επιτρέψει την Attica Bank να γνωρίζει το ύψος των ζημιών, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τη διαχείρισή τους και για τη σύνταξη του κεφαλαιακού πλάνου. Οι τιτλοποιήσεις που αξιολογούνται αφορούν συνολικά κόκκινα δάνεια 2,2 δισ. ευρώ με τις ονομασίες Astir 1 (320 εκατ. ευρώ), Astir 2 (370 εκατ. ευρώ) και Omega (1,3 εκατ. ευρώ).

Δεύτερον, γενική συνέλευση μετόχων στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου για την έγκριση της κατ’ αρχήν προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 365 εκατ. ευρώ. Για αυτή την αύξηση κεφαλαίου έχουν ήδη δεσμευτεί οι μέτοχοι (Ellington-ΤΜΕΔΕ και ΤΧΣ), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι πλευρές βρίσκονται σε συνεννόηση για την περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.

Το τελευταίο εξαρτάται από την αποτίμηση των τιτλοποιήσεων και από τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση των ζημιών, ώστε στη συνέχεια να υπολογιστεί τυχόν επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση. Στόχος της Τράπεζας, των μετόχων και των εποπτικών αρχών είναι η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών να γίνει σε μία δόση. Ωστόσο, ανάλογα με το ύψος των ζημιών και με τις συνθήκες, δεν αποκλείεται να γίνει η κεφαλαιακή ενίσχυση σε δύο δόσεις.

Τρίτον, ένταξη των τριών τιτλοποιήσεων 2,2 δισ. ευρώ (Astir 1, Astir 2 και Omega) στο σχήμα “Ηρακλής 2” εντός του Οκτωβρίου. Εδώ πρόκειται για αγώνα δρόμου, καθώς το υφιστάμενο σχήμα τιτλοποίησης κόκκινων δανείων Ηρακλής 2 λήγει τον Οκτώβριο του 2022.

Τέταρτον, ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το τέλος του έτους που θα έχει αποφασίσει η γενική συνέλευση στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Λόγω της διαδικασίας (ενημερωτικά δελτία, εγκρίσεις, κά) ενδεχομένως η ολοκλήρωση της αμκ να γίνει αρχές του 2023. Ο στόχος πάντως παραμένει για τέλος του έτους.

Δέσμευση μετόχων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βασικοί μέτοχοι έχουν δεσμευτεί προς τις εποπτικές αρχές ότι θα καλύψουν τυχόν υψηλότερες ανάγκες από την κατ’ αρχήν εκτίμηση των 365 εκατ. ευρώ. Για τυχόν υψηλότερες ζημιές και κεφαλαιακές ανάγκες, οι βασικοί μέτοχοι (Ellington-ΤΜΕΔΕ-ΤΧΣ) βρίσκονται σε συνεννόηση. Εκτιμάται ότι σε ένα δυσμενές σενάριο ίσως απαιτηθούν επιπλέον κεφάλαια ύψους 150-200 εκατ. ευρώ. Αυτό, όμως, απομένει να φανεί προς τα τέλη Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο με την εισήγηση του δ.σ. της Τράπεζας προς τους μετόχους και την κατάθεση των σχετικών capital plan και business plan στις εποπτικές αρχές.

Μείωση κόστους
Όσον αφορά στον επιχειρηματικό σχεδιασμό, ήδη η διοίκηση της Attica Bank από την πλευρά της προωθεί κινήσεις μείωσης του κόστους, μολονότι αυτό κινείται κάτω από τα επίπεδα του 2022. Όμως, εν όψει της κεφαλαιακής ενίσχυσης δίνει έμφαση στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους.

Τράπεζα Άτικα – Κινήσεις “ουρά” για το DTC

Σε ό,τι αφορά στην ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), το δ.σ. της Attica Bank ενέκρινε στα τέλη Ιουλίου τη δημιουργία ειδικού αποθετικού 22,8 εκατ. ευρώ και την είσπραξη από το Δημόσιο του αντίστοιχου ποσού, με την έκδοση 271.448.946 δωρεάν (άνευ αντιπαροχής) παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (warrants) υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Αποφάσισε επίσης ότι, οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς των τίτλων αυτών μέχρι το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο την 5η Ιουλίου (ημερομηνία γενικής συνέλευσης) με τιμή εξαγοράς 0,08406 ευρώ ανά τίτλο. Η προθεσμία για την εξαγορά των τίτλων αυτών θα ανακοινωθεί αργότερα από την Τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση της μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής, σύμφωνα με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης και της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, ως “ουρά” της ενεργοποίησης του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας.

Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδος ενέκρινε με απόφαση της τη σχετική μείωση και αναμένεται η καταχώρηση στο ΓΕΜΗ. Εν συνεχεία οι τίτλοι θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση σε ρυθμιζόμενη αγορά για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα μετατραπούν αυτόματα σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας με αναλογία ενός τίτλου σε μία μετοχή.

Αδιέξοδα κι ευθύνες για την τράπεζα Attica Bank

Αγώνα με τον χρόνο δίνει η Attica Bank, αναζητώντας τρόπους για να καλύψει τις τεράστιες κεφαλαιακές της ανάγκες, καθώς κανείς, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδας, που ως επόπτης όφειλε να είχε δράσει πολύ νωρίτερα, αλλά ούτε και η διοίκηση και οι νυν μέτοχοι της τράπεζας θα ήθελαν να οδηγηθούν σε κάποια βίαιη λύση σε μια χρονιά, η οποία ήδη είναι προεκλογική.

Ωστόσο οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica δείχνουν σχεδόν μη διαχειρίσιμες. Το σχέδιο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που κανονικά επρόκειτο να αποφασιστεί μέσα στον Ιούλιο, κάτω από το βάρος των τεράστιων ποσών που δείχνει ότι απαιτούνται- γύρα στα 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες-, έχει ήδη αναβληθεί και προχωρά με ορίζοντα τον Οκτώβριο- Νοέμβριο,… και τούτο υπό προϋποθέσεις.

Κεφαλαιακές ζημίες και τιτλοποιήσεις για την τράπεζα

Τα τελικά ποσά που θα χρειαστεί η τράπεζα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν από τις κεφαλαιακές ζημιές που θα προκύψουν μέσα από τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και 2 και Omega, οι οποίες προορίζονται για τον «Ηρακλή ΙΙ ».

Οι τιτλοποιήσεις της τράπεζας δεν τελειώνουν εδώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει μία ακόμα τιτλοποίηση, την Metexelixis, η οποία όμως δεν θα κατευθυνθεί στον «Ηρακλή ΙΙ».

Από αυτή την εβδομάδα και κάθε εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο η DBRS ξεκινάει την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων, που θα φέρει όλες τις πλευρές ενώπιον των ευθυνών τους.

Οι μεγάλες ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος

Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς άφησε η Τράπεζα της Ελλάδας και ο κύριος Σπύρος Παντελιάς που είχε την ευθύνη μαζί με την ομάδα του να φθάσει ως εδώ η κατάσταση, και πώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν έβλεπε τα ανησυχητικά σημάδια, τις ζημιές που συσσωρεύονταν και τις κεφαλαιακές ανάγκες που διογκώνονταν.

Να μη μιλήσουμε για τα χρόνια που προηγήθηκαν και τον τρόπο που έγινε η τιτλοποίηση της «Θεάς Άρτεμις» η οποία έκρυψε μέσα της τη μεγάλη κεφαλαιακή τρύπα της τράπεζας, αφήνοντας τις ζημιές στους μετόχους και τις εγγυήσεις (ακίνητα) στο διαχειριστή με την τράπεζα να εισπράττει ένα ελάχιστο ποσό από τη διαδικασία.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν για τη δεύτερη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου όχι απλώς ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις των 365 εκατ. ευρώ, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πραγματικές ανάγκες υπερβαίνουν ακόμα και τα 600 εκατ. ευρώ, υπολογιζόμενες γύρω στα 620 εκατ. ευρώ. Στο σχέδιο που συζητείται όμως σήμερα γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια οι ανάγκες αυτές να συμπιεστούν λίγο κάτω από τα 600 εκατ. ευρώ.

Τι θα κάνει τελικά το Ellington;

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι οι βασικοί μέτοχοι και κυρίως το ΤΧΣ και η Ellington, έχουν έλθει σε αρκετές συγκρούσεις για το θέμα αυτό, με κάποιους κύκλους να μιλούν ακόμα και για υπαναχώρηση της Ellington, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να αναζητηθεί άλλος ιδιώτης επενδυτής, σε αυτή την ιδιαίτερα προβληματική συγκυρία.

Κανείς – ούτε η ΤτΕ, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία- δεν έχει καταφέρει να αποσαφηνίσει τη πραγματική θέση της Ellington αλλά και τις δυνατότητές της να εισφέρει τα ποσά που απαιτούνται.

Κάποιοι προωθούν το σενάριο της αποχώρησης του fund από τη διαδικασία, κάποιες άλλες πηγές – κυρίως από την ΤτΕ- υποστηρίζουν πως η Ellington δύσκολα θα φύγει λόγω της μετοχικής σχέσης που ήδη έχει στην Attica αλλά και επειδή το προβληματικό παρελθόν της τράπεζα μπορεί να χτυπήσει την πόρτα σε κάποιους, αν το fund αποσυρθεί.

Όμως, η συναίνεση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου εδρεύει η μητρική του fund δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.

Οι σχεδόν διπλάσιες κεφαλαιακές ανάγκες που έχουν προκύψει για την τράπεζα εκ των πραγμάτων οδηγούν στην αναθεώρηση της αρχικής συμφωνίας μετόχων για την αύξηση.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι στη νέα ΑΜΚ ο ιδιώτης πρέπει να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό και το ΤΧΣ να μειώσει δραστικά το δικό του μερίδιο. Μπορεί η Ellington να αναζήτησε στην αγορά συνεταίρους όμως, καθώς τα σενάρια δεν είναι ξεκάθαρα ούτε για την ίδια, το εγχείρημα μέχρι στιγμής δεν έχει στεφθεί με επιτυχία.

Στην τελευταία ΑΜΚ της τράπεζας τον Δεκέμβριο, ύψους 240 εκατ. ευρώ , το ΤΧΣ κάλυψε την αύξηση σε ποσοστό 63,1% (μειώθηκε από το 68,2% που το ΤΧΣ απέκτησε σε πρώτη φάση μέσω της μετατροπής των warrants του Δημοσίου).

Η Ellington, που θεωρείται ως ιδιώτης επενδυτής, κινήθηκε σε σύμπραξη με το ΤΜΕΔΕ Πέρα από το μερίδιο του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ κατέχει ποσοστό 14,7% ο e-ΕΦΚΑ 10,3% και η Ellington/Rinoa 9,9%.

Τα ποσοστά στη νέα ΑΜΚ και η «απειλή» αποτυχίας

Στη νέα ΑΜΚ ο ιδιώτης πρέπει να καλύψει το πλειοψηφικό ποσοστό και το ΤΧΣ να περιορίσει σημαντικά το δικό του. Το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να αποεπενδύσει, παίρνοντας τουλάχιστον τα ποσά που έχει καταβάλει μέσω της συμμετοχής του στις ΑΜΚ κλπ, με βάση τον τελευταίο νόμο. Θα πρέπει δηλαδή το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να αποκτήσουν περίπου το 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, που κατέχει σήμερα το ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι στις 18 Ιουλίου η Attica Bank ενεργοποίησε για δεύτερη φορά τις διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο, εισπράττοντας από το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 22.817.998,42 ευρώ που αντιστοιχεί στο 100% της οριστικής και εκκαθαρισμένης φορολογικής απαίτησης κατά του Δημοσίου και αποφάσισε την έκδοση 271.448.946 δωρεάν (άνευ αντιπαροχής) παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών (warrants) υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με τιμή εξαγοράς 0,08406 ευρώ ανά τίτλο.

Αν η αύξηση δεν στεφθεί με επιτυχία τότε η Attica Bank κινδυνεύει να έχει την τύχη των μικρών τραπεζών κατά τη διάρκεια του μνημονίου με ότι αυτό σημαίνει για τους θεματοφύλακες και κυρίως για τους μετόχους της που έχουν επί σειρά ετών βάλει πολλά λεφτά για να στηρίξουν όρθια την τράπεζα.

Εξού και το θέμα αποκτά πολιτικό ενδιαφέρον με το άγρυπνο μάτι της κυβέρνησης να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ