Θερμοσίφωνας: Με μια απλή ρύθμιση στο διακόπτη του θερμοστάτη και κατεβάζοντας τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα κατά 15-30% ο καθένας μπορεί να εξοικονομήσει εύκολα ενέργεια.
Ο θερμοσίφωνας αποτελεί μια ενεργοβόρα συσκευή που ευθύνεται για το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε νοικοκύριο.
Με τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα -και στην ενέργεια εν γένει- να έχουν πλέον φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, η ανεύρεση κόλπων ώστε να μειωθεί η ενέργεια που καταναλώνει ένα σπίτι φαντάζει ως ένα καλό αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση.
Πρόσφατα μιλήσαμε για το κουμπί στα πλυντήρια που μπορεί να εξοικονομήσει έως και 30% στην κατανάλωση ρεύματος, καθώς και για το κουμπί που υπάρχει σε κάθε αυτοκίνητο για οικονομία στη βενζίνη.
Θερμοσίφωνας: Υπάρχει τρόπος για εξοικονόμηση ενέργειας
Σήμερα, θα μιλήσουμε για μία λιγότερο γνωστή ρύθμιση, που σχετίζεται με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα του σπιτιού σας, ο οποίος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ευθύνεται για το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο μέσο νοικοκυριό.
Σημειώνουμε ότι μέσα σε μία ώρα, ένας μέσος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας υπολογίζεται ότι καίει περίπου 4 κιλοβατώρες σε μία ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ανάβετε τον θερμοσίφωνα για μισή ώρα την ημέρα, με βάση τη σημερινή τιμή της αγοράς, θα μπορούσατε να πληρώνετε καθημερινά έως και 1,5 ευρώ.
Για ένα μήνα, το ποσό αυτό φθάνει στα 45 ευρώ για να κάνετε ντουζ ή να πλύνετε τα πιάτα, χωρίς να συνυπολογίσουμε και το επιπρόσθετο κόστος του νερού.
Ευτυχώς, υπάρχει ο τρόπος για να βελτιστοποιήσετε την απόδοση του θερμοσίφωνα, χωρίς να μείνετε με κρύο νερό, τον οποίο μπορείτε αναλυτικά να διαβάσετε παρακάτω.
Θερμοσίφωνας: Η ρύθμιση για οικονομία στο ρεύμα
Είναι σημαντικό η θερμοκρασία του θερμοσίφωνα να ρυθμίζεται σωστά, τόσο για λόγους οικονομίας, όσο και για λόγους ασφαλείας.
Συχνά, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις ενός θερμοσίφωνα του επιβάλλουν να ζεσταίνει το νερό, μέχρι αυτό να φτάσει στους 70 βαθμούς Κελσίου, ή και παραπάνω.
Ωστόσο, ιδίως εάν δεν κάνουν συχνά μπάνιο πολλά άτομα διαδοχικά το ένα μετά το άλλο, η θερμοκρασία αυτή είναι πιο υψηλή από ό,τι χρειάζεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι κανείς δεν κάνει μπάνιο σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια θερμοκρασία στους 50 βαθμούς Κελσίου είναι αρκετή για να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, χωρίς πίεση χρόνου, ειδικά στην περίπτωση που μένετε μόνοι σας. Αντίστοιχα, μία οικογένεια μπορεί να επιλέξει μία θερμοκρασία γύρω στους 65 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε να υπάρχει ζεστό νερό για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
Μία τέτοια ρύθμιση σας βοηθά να κάνετε οικονομία, ενώ με αυτό τον τρόπο ακόμα και αν ξεχάσετε το θερμοσίφωνα ανοιχτό για αρκετή ώρα, δεν θα σπαταλήσετε μεγάλες ποσότητες ρεύματος, καθώς η διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού στους 50 βαθμούς Κελσίου απαιτεί λιγότερη ενέργεια από ό,τι εάν η θερμοκρασία θα ήταν υψηλότερη.
Αντίστοιχα, εάν έχετε ζεστάνει το νερό στους 70 βαθμούς Κελσίου, το πιθανότερο είναι να μη χρησιμοποιήσετε όλο το ζεστό νερό, με αποτέλεσμα η ενέργεια αυτή να χαθεί λίγες ώρες αφότου κλείσετε τον θερμοσίφωνα.
Θερμοσίφωνας: Πώς θα αλλάξετε τη ρύθμιση
Ο διακόπτης του θερμοστάτη βρίσκεται μέσα στο «καπάκι» του θερμοσίφωνα, κοντά στο λαμπάκι. Πρόκειται για ένα εξάρτημα που μοιάζει με κουτί, το οποίο περιέχει διάφορες βίδες και καλώδια, καθώς και έναν κυκλικό διακόπτη.
Γύρω από τον διακόπτη αυτόν (ροδέλα) είναι γραμμένοι κάποιοι αριθμοί, οι οποίοι αναφέρονται στη θερμοκρασία μέχρι την οποία ο θερμοσίφωνας ζεσταίνει το νερό, συνήθως από 30 έως και 80 βαθμούς Κελσίου.
Αφού κλείσετε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς το θερμοσίφωνα, χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι μπορείτε να στρίψετε τη ροδέλα αυτή δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα και να επιλέξετε τη θερμοκρασία που επιθυμείτε.
Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας
Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει έναρξης της περιόδου θέρμανσης.
Το υπουργείο συνιστά μεταξύ άλλων καλή μόνωση των θερμαινόμενων χώρων, ρύθμιση του θερμοστάτη στην κατάλληλη θερμοκρασία, εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα, συντήρηση των εγκαταστάσεων. Αναλυτικά οι συστάσεις του ΥΠΕΝ:
1) Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.
2) Ελεύθερα θερμαντικά σώματα Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.
3) Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%.
Μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.
4) Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).
5) Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.
6) Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη Του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.
7) Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης.
8) Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία. 9) Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).
10) Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.
11) Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.
12) Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.
13) Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
14) Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).
15) Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.
16) Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα Επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά.
Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν