Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα “επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού κι αποτελεί πλέον διεθνές success story”, επεσήμανε την αναγκαιότητα που υπάρχει να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές μιας κι η παραοικονομία ανθεί στην χώρα με πάνω από 40 δις “μαύρα” λεφτά να κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως πρέπει να επανεξεταστεί η κοινωνική χρησιμότητα των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών και το κατά πόσο αυτές αφορούν πραγματικά ευάλωτους.

Το “αγκάθι” αυτό τρυπά τα πλευρά της χώρας δεκαετίες, καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει , αφήστε που σε κάθε προεκλογική περίοδο κυβερνώντας κι αντιπολιτευόμενοι επιδιδόμενοι στο σπορ των υποσχέσεων στην κλασική ερώτηση “πού θα βρείτε τα λεφτά;” απαντούσαν με το γενικόλογο κι ουτοπικό επιχείρημα πάταξης της φοροδιαφυγής. Όλο την κυνηγούν (στα λόγια) κι όλο μπροστά μας βρίσκεται.

Η φοροδιαφυγή συνέχισε ακάθεκτη ακόμα και την δεκαετία της κρίσης που τα πάντα στην Ελλάδα είχαν παγώσει, πολλοί μάλιστα εικάζουν ότι δίχως το “μαύρο” χρήμα οι 4.000 αυτοκτονίες συμπολιτών μας, αδύναμους να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, θα ήταν περισσότερες!

Στον τόπο μας υπήρξε δεκαετής διαρκής λιτότητα, περικοπές μισθών/συντάξεων, επώδυνα προγράμματα νοικοκυρέματος που μας είχαν επιβάλει τα μνημόνια, αλλά οι πονηροί πάντα κατάφερναν και βρίσκονταν ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κρούει ξανά τον κίνδυνο και νιώθουμε πως δεν άλλαξε το παραμικρό στη χώρα τα τελευταία χρόνια: σαν να μη χρεοκοπήσαμε, σαν να μη διδαχθήκαμε τίποτα από την πολυετή κρίση και βλέπουμε ξανά το ίδιο έργο.

Εστω τα μισά από τα λεφτά που διαφεύγουν της φορολόγησης να υπήρχαν στον κρατικό κορβανά θα δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα λένε οι πιο καπάτσοι που θυμούνται καλά τις ημέρες της ευημερίας(με δανεικά ασφαλώς), από την ημέρα εισόδου της χώρας στο ευρώ έως το 2010!

Στην οικονομία τα πράγματα είναι απλούστερα απ’ ό,τι φαίνονται. Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς! Κυνηγάς όσους φοροδιαφεύγουν και κατόπιν μπορείς να αντιμετωπίσεις πιο άνετα το αφορολόγητο και τις μειώσεις φόρων που θα εξυψώσουν στα μάτια του κόσμου οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορέσει να το πετύχει. Ολα τα άλλα είναι κουβέντες που δεν στοιχίζουν ακριβά και γρήγορα ξεχνιούνται.