Θα δουλέψετε αυτές τις μέρες σε αργίες – Έτσι θα πληρωθείτε

Αργίες: Μπορεί για πολλούς οι ημέρες των γιορτών να έχουν ταυτιστεί με ξεκούραση, διακοπές και χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, όμως δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που ακόμα και στη διάρκεια αυτών των ημερών εργάζονται κανονικά. Και μπορεί να είναι συγκεκριμένες μόνο οι ημέρες μέσα στο δεκαπενθήμερο των γιορτών που λογίζονται ως αργίες, όμως ειδικά για […]

Θα δουλέψετε αυτές τις μέρες σε αργίες - Έτσι θα πληρωθείτε

Αργίες: Μπορεί για πολλούς οι ημέρες των γιορτών να έχουν ταυτιστεί με ξεκούραση, διακοπές και χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, όμως δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που ακόμα και στη διάρκεια αυτών των ημερών εργάζονται κανονικά.

Και μπορεί να είναι συγκεκριμένες μόνο οι ημέρες μέσα στο δεκαπενθήμερο των γιορτών που λογίζονται ως αργίες, όμως ειδικά για αυτές τις ημέρες οι εργαζόμενοι, αλλά και οι εργοδότες οφείλουν να γνωρίζουν ότι ισχύει διαφορετικό πλαίσιο όσον αφορά τον μισθό και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά και με σαφήνεια όλα όσα ισχύουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Τι ισχύει, δηλαδή, για την αμοιβή των εργαζομένων που δουλεύουν κανονικά στη διάρκεια των των αργιών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την πληρωμή τους και τα αντίστοιχα ρεπό.

Ακολουθεί το ενημερωτικό σημείωμα της ΓΣΕΕ και του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων που δίνει πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους αυτές τις μέρες.

Αργίες: Έτσι πληρώνονται οι εργαζόμενοι – Πλήρης οδηγός

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) ενημερώνει τους/τις εργαζόμενους/ες του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής των αργιών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

ΗΜΕΡΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΟΡΤΩΝ

■ Οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι οποίες προβλέπονται ως ημέρες υποχρεωτικής αργίας από το νόμο είναι οι εξής: η 25η Δεκεμβρίου (Χριστούγεννα), η 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων), η 1η Ιανουαρίου (Πρωτοχρονιά) και η 6 η Ιανουαρίου (εορτή των Θεοφανίων).

■ Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.

■ Οι υποχρεωτικές αργίες της 25ης Δεκεμβρίου 2022 και της 1ης Ιανουαρίου 2023, που συμπίπτουν φέτος με ημέρα Κυριακή, δεν μετατίθενται σε άλλη ημέρα.

■ Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

■ Δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια με αποδοχές οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας

ΑΜΟΙΒΗ ΗΜΕΡΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

■ Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας, καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους/ες αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους/ες αμείβονται με μισθό, δεν οφείλεται πρόσθετη αμοιβή, πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

■ Στις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα οι εργαζόμενοι/ες που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι/ες αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως λειτουργούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ωρομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται επί του νομίμου ωρομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Υπενθυμίζεται ότι για την εργασία άνω των 5 ωρών σε ημέρα Κυριακή υπάρχει υποχρέωση χορήγησης αναπληρωματικής εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) διάρκειας 24 ωρών σε άλλη εργάσιμη ημέρα της αμέσως επόμενης εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Όλες οι αργίες του 2023

Λίγες ημέρες έμειναν για να μπει και επίσημα το 2023 και, ήδη, αρκετοί είναι εκείνοι που ψάχνουν τα τριήμερα του νέου έτους για να δρομολογήσουν διακοπές και άδειες! Πάμε να δούμε, λοιπόν, πότε «πέφτουν» οι αργίες του 2023;

Μόλις πέντε θα είναι τριήμερα του 2023, καθώς δύο εθνικές εορτές και επέτειοι συμπίπτουν με ημέρες Σαββατοκύριακου.

Η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου «πέφτουν» Σάββατο, ενώ το πρώτο τριήμερο είναι αυτό των Θεοφανίων καθώς η 6η Ιανουαρίου του 2023 είναι Παρασκευή. Ακολουθεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας στις 25 έως 27 Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί το τριήμερο του Πάσχα στις 15 με 17 Απριλίου και αυτό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Τέλος, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι τη Δευτέρα 5 Ιουνίου.

Αναλυτικά οι αργίες του 2023

1 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή: Πρωτοχρονιά

6 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή: Θεοφάνεια

27 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα: Καθαρά Δευτέρα

25 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο: Επέτειος της Επανάστασης του 1821

14 Απριλίου, Παρασκευή: Μεγάλη Παρασκευή

16 Απριλίου, Κυριακή: Άγιο Πάσχα

17 Απριλίου, Δευτέρα: Δευτέρα του Πάσχα

1 Μαΐου, Δευτέρα: Εργατική Πρωτομαγιά

5 Ιουνίου, Δευτέρα: Αγίου Πνεύματος

15 Αυγούστου, Τρίτη: Κοίμηση της Θεοτόκου

28 Οκτωβρίου, Σάββατο: Επέτειος του Όχι

25 Δεκεμβρίου, Δευτέρα: Χριστούγεννα

26 Δεκεμβρίου, Τρίτη: 2η ημέρα των Χριστουγέννων

Τι ισχύει για τις υποχρεωτικές αργίες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων

Αν η επιχείρηση, λειτουργεί νόμιμα τις ημέρες αυτές και παραμείνει ανοικτή, οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο που θα εργαστούν, θα πάρουν το ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, επί του νόμιμου ημερομισθίου, ή για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό θα λάβουν μόνο την προσαύξηση του 75% επί του 1/25 του νόμιμου μισθού τους ή ανάλογα για όσες ώρες απασχοληθούν.

Αν η επιχείρηση, μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα αλλά παραμείνει κλειστή με εντολή του εργοδότη, οι εργαζόμενοι δικαιούνται την αμοιβή τους, σαν να εργαζόταν, χωρία καμιά προσαύξηση.

Αν η επιχείρηση ανήκει στη κατηγορία για τις οποίες απαγορεύεται να λειτουργούν ημέρες υποχρεωτικών αργιών, αλλά (παρανόμως) παραμείνει ανοικτή κατά τις υποχρεωτικές αργίες κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων,  οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν θα λάβουν ένα ημερομίσθιο για την ημέρα αυτή (ή αναλογικά αμοιβή για όσες ώρες απασχοληθούν) με προσαύξηση 75%. Υπενθυμίζεται ότι η αμοιβή των εργαζομένων, είναι ανεξάρτητη από τις τυχόν διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται για την παράβαση της εργασίας κατά ημέρες υποχρεωτικών αργιών και Κυριακών.

Αν η επιχείρηση, μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα και παραμείνει ανοικτή, αλλά ο εργαζόμενος δεν προσήλθε αδικαιολόγητα, δεν δικαιούται αμοιβή για την ημέρα αυτή.

Αργίες: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι

Εάν η αργία συμπίπτει με την πρώτη ή την τελευταία ημέρα αδικαιολόγητης απουσίας του εργαζόμενου, οπότε δεν είναι εύκολο να διαγνωσθεί αν θα απουσίαζε και κατά την ημέρα αυτή, ο εργαζόμενος δικαιούται το ημερομίσθιο του (Ν.Σ.Κρ 24/1966 ), ενώ αν η αργία περιλαμβάνεται μεταξύ δύο ημερών αυθαίρετης απουσίας του, δεν δικαιούται το ημερομίσθιο της αργίας ( Ν.Σ.Κρ 919/62).

Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κανονική άδεια οι ημέρες των αργιών δεν θα πρέπει να καταμετρηθούν στις ημέρες της κανονικής άδειας, αφού σύμφωνα με το Α.Ν. 539/45, δεν περιλαμβάνονται στην ετήσια άδεια οι επίσημες αργίες.

Οι επιχειρήσεις που απαγορεύεται να λειτουργούν και να απασχολούν εργαζομένους κατά τις ημέρες αργιών, δεν πρέπει να χορηγούν κατά τις ημέρες αυτές εβδομαδιαία ανάπαυση (ρεπό) στους εργαζόμενους, αφού το ρεπό πρέπει να χορηγείται σε εργάσιμη ημέρα.

Εφόσον όμως η ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό), χορηγείται στον μισθωτό σταθερά ολόκληρο το έτος ή κατά την συμφωνημένη περίοδο απασχόλησής του ή κυκλικά και η ημέρα της εβδομαδιαίας ανάπαυσης, συμπίπτει με ημέρα αργίας, τότε το ρεπό δεν μεταφέρεται, αφού τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στις ισχύουσες διατάξεις.