Ακρίβεια: Να βοηθήσει τον κόσμο να τα βγάλει πέρα λόγω των αυξήσεων στα προϊόντα θέλει η κυβέρνηση. Ποια τα μέτρα που έρχονται.
Αύξηση συντάξεων από 1/1/2023: Η αύξηση εκτιμάται στο 6% στις μεικτές αποδοχές και είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την προσωπική διαφορά.
Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν πως περίπου 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Αλλοι 250.000 θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις, καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορά, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξης.
Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Τίτλοι τέλους μπαίνουν στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης τόσο για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα όσο και για όλους τους συνταξιούχους (Δημοσίου και Ταμείων ιδιωτικού τομέα) με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ.
Αύξηση κατώτατου μισθού: Νέα αύξηση έρχεται το 2023 στον κατώτατο μισθό (πιθανότατα κατά το δεύτερο εξάμηνο) που δικαιούνται 650.000 εργαζόμενοι μετά τη διπλή ενίσχυση που δόθηκε τη φετινή χρονιά. Στόχος είναι το νέο έτος ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ από 713 ευρώ σήμερα προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά των χαμηλόμισθων που πιέζονται από τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος.
Ασφαλιστικές εισφορές: Στο τραπέζι είναι μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει τις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Ακρίβεια: Αλλάζουν οι συνήθειες των καταναλωτών
Για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές αλλάζουν λόγω συνθηκών τις αγοραστικές τους συνήθειες, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.
Την προηγούμενη διετία ήταν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας που έφεραν σε πολλές περιπτώσεις ριζικές αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα η ταχύτατη εξοικείωσή τους με τις online αγορές.
Σήμερα οι πληθωριστικές πιέσεις και η ακρίβεια αποτελούν τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις νέες συμπεριφορές των καταναλωτών, κάτι μάλιστα που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Ακρίβεια: Μειώνονται τα έξοδα
Όπως προκύπτει από σύνολο των ερευνών που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο εξάμηνο, οι Έλληνες στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι προχωρούν σε μείωση των δαπανών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Τους πρώτους μήνες, η περικοπή των εξόδων τους, αφορούσε κυρίως σε δευτερεύουσες ανάγκες και αγορές καταναλωτικών αγαθών. Όσο οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται ωστόσο, το «ψαλίδι» στα έξοδα μεγαλώνει.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πάνω από 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, το ίδιο ποσοστό τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και το 66% τις μέρες των διακοπών.
«Κόφτης» μπαίνει ακόμη και στις αγορές στο καλάθι του σούπερ μάρκετ όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τη μείωση του όγκου πωλήσεων στο οργανωμένο λιανεμπόριο αλλά και στις μεμονωμένες επιχειρήσεις τροφίμων.
Πάμε για μικρότερη χρήση στα αμάξια
Ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε καθημερινή χρήση αυτοκινήτου, όπως προκύπτει από την Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari | YouGov, περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δηλώνουν πλέον έτοιμοι να αλλάξουν συνήθειες εξαιτίας της αύξησης της τιμής της βενζίνης.
Περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς δηλώνουν ότι σκέφτονται να μειώσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο τη χρήση του αυτοκινήτου, αντικαθιστώντας το με τη μετακίνηση με τα πόδια ή τα μέσα μεταφοράς. Παράλληλα 1 στους 5 οδηγούς δηλώνει πως ήδη έχει μειώσει τη χρήση του.
Στροφή στην ιδιωτική ετικέτα και στα τοπικά προϊόντα
Περαιτέρω αποδυνάμωση της σχέσης του καταναλωτή με τις μάρκες, η οποία παρατηρήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, καταγράφεται σε έρευνα της Future Consumer Index Ελλάδα 2022, που παρουσίασε η ΕΥ Ελλάδος.
Συγκεκριμένα το 47% των καταναλωτών δηλώνει ότι οι μάρκες αποτελούν σήμερα λιγότερο σημαντικό κριτήριο κατά τις αγοραστικές τους αποφάσεις. Παράλληλα το 56% αναφέρει ότι έχει αλλάξει τα brands που αγοράζει, είτε για να μειώσει τα έξοδά του, είτε γιατί επιλέγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, είτε για να υποστηρίξει την τοπική οικονομία ή καταστήματα της γειτονιάς τους.
Επιπλέον, μόλις το 17% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερα χρήματα για brands που εμπιστεύεται.
Αναμονή για τις εκπτώσεις
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, δύο στους τρεις καταναλωτές αναμένουν ένα μεγάλο αγοραστικό ή εκπτωτικό γεγονός (όπως π.χ. H Blacκ Friday) για να πραγματοποιήσουν αγορές ενώ περισσότεροι από οκτώ στους δέκα αναβάλλουν κάποιες από τις αγορές τους μέχρι τότε.
Έτσι τα μεγάλα εκπτωτικά γεγονότα, όπως η Black Friday, οι έκτακτες εκπτώσεις, ή οι στοχευμένες μειώσεις τιμών σε προϊόντα β’ διαλογής, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία στη συνείδηση τους και αρκετοί καταναλωτές εναποθέτουν τις ελπίδες τους, ή και το άλλοθι για αυξημένη κατανάλωση, σε αυτά.
Ωστόσο, μόλις το 15% δηλώνει ότι θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα στις εκπτώσεις σε σχέση με πέρσι, έναντι του 53% που θα ξοδέψει τα ίδια και του 32% που θα ξοδέψει λιγότερα.
Ακρίβεια: Περισσότερο φαγητό στο σπίτι
Όπως προκύπτει από την έρευνα Global Consumer Insights Survey της PwC που διεξήχθη σε 25 διαφορετικές χώρες, το 46% των καταναλωτών σχεδιάζει τους επόμενους μήνες να μαγειρεύει περισσότερο στο σπίτι του ενώ το 41% θα πραγματοποιήσει κατ’ οίκον περισσότερες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο αριθμός των πελατών μειώθηκε για το 52,9% των καταστημάτων εστίασης ενώ οι ποσότητες των παραγγελιών για το 63,7% των επιχειρήσεων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.