Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021
ΑρχικήΕπιδόματαΤεράστια κοροϊδία με το επιδομα θερμανσης: 1,50 ευρώ για οικογένεια με δυο...

Τεράστια κοροϊδία με το επιδομα θερμανσης: 1,50 ευρώ για οικογένεια με δυο παιδιά (παραδείγματα)

επιδομα θερμανσης: Απίστευτο και όμως αληθινό. Σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι λίγες, το επίδομα που θα δοθεί μοιάζει με ψίχουλα!

Ψίχουλα! Αυτό προκύπτει από τα παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα μαζί με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κι αυτό ενώ η ακρίβεια… χτυπάει κόκκινο με τα νοικοκυριά να τρέμουν για τις τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Όχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό, αλλά με διθυραμβικούς τόνους παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (σ.σ. δείτε αναλυτικά εδώ) τα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών εν όψει του χειμώνα και της τρομακτικής εκτίναξης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και βέβαια όταν παρουσιάζονται τα συνολικά ποσά που πρόκειται να διατεθούν, είναι φυσικό να μιλάνε για εκατομμύρια. Όταν, όμως, τα μέτρα εξειδικεύονται με βάσει παραδείγματα που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει, τότε μιλάμε για μερικά ευρώ την ημέρα και συγκεκριμένα από 1,50 ευρώ έως και 4,13.

επιδομα θερμανσης: Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα:

– Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

Εάν υπολογίσουμε τις τετράμηνες ανάγκες θέρμανσης μια τετραμελούς οικογένειας (από Δεκέμβριο 2021 έως και Μάρτιο 2022), προκύπτει ότι το επίδομα θέρμανσης είναι 1,50 ευρώ την ημέρα.

– Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος. Αντίστοιχα αυτό μεταφράζεται υπολογίζοντας το ίδιο χρονικό διάστημα σε επίδομα θέρμανσης 2, 50 ευρώ την ημέρα.

– Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος. Το επίδομα μεταφράζεται σε 3,90 ευρώ την ημέρα αν υπολογίσουμε το τετράμηνο Δεκεμβρίου 2021- Μαρτίου 2022, αν και στην περιοχή αυτή οι ημέρες που οι κάτοικοι χρειάζονται θέρμανση είναι πολλαπλάσιες λόγω των καιρικών συνθηκών.

– Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος. Το επίδομα μεταφράζεται σε 4,13 ευρώ την ημέρα αν υπολογίσουμε το τετράμηνο Δεκεμβρίου 2021- Μαρτίου 2022, αν και στην περιοχή αυτή οι ημέρες που οι κάτοικοι χρειάζονται θέρμανση είναι πολλαπλάσιες λόγω των καιρικών συνθηκών.

Έτσι από τα παραδείγματα που παρουσιάζονται για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Φλώρινα, για οικογένειες με δυο παιδιά προκύπτει ότι τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν για τη θέρμανσή τους από 1,50 ευρώ έως 4,13 ευρώ την ημέρα.

Και αυτή η επιδότηση πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά…

Όλα τα μέτρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης εξήγησε ότι διευρύνονται σημαντικά τόσο τα περιουσιακά, όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα θέρμανσης εφέτος θα το λάβουν και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Το ελάχιστο ποσό από 80 ευρώ πάει στα 100 ευρώ, ενώ το ανώτερο από τα 650 ευρώ στα 750 ευρώ.

Συμψηφισμοί αποζημιώσεων ενοικίων από την ΑΑΔΕ για 383.505 ιδιοκτήτες ακινήτων
Επίσης η αύξηση για τα νοικοκυριά κυμαίνεται από 36% για οικογένεια χωρίς παιδιά, έως 68% για οικογένεια με 3 παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα το συνολικό ποσό για το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει στα 168 εκατ. από 84 εκατ. που ήταν πέρυσι.

επιδομα θερμανσης: Αύξηση ύψους επιδότησης

Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Αναλυτικά:

o Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

o Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

o Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

o Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

επιδομα θερμανσης: Ενδεικτικά:

1. Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.

2. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.

3. Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.

4. Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.

επιδομα θερμανσης: Διεύρυνση κριτηρίων ένταξης

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

o Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.

o Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

1. Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,

2. Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

επιδομα θερμανσης: § Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

o Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

o Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Τα νοικοκυριά

Με βάση τα παραπάνω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της σχετικής πλατφόρμας και οι σχετικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων και πληρωμών, θα εξειδικευτούν μέσα στο μήνα, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για εφέτος, στα 168 εκατ. ευρώ.

Δείτε όλες τις ανακοινώσεις για ρεύμα, φυσικό αέριο και επίδομα θέρμανσης

Διπλασιασμό της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια, πρόσθετη μείωση για τα νοικοκυριά που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και εμπορικές εκπτώσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός, δημιουργείται αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο και μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός για την αντιστάθμιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια που αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:

-Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου αυξάνεται από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

-Επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30 % που χορηγεί από τον Αύγουστο και απευθύνεται σύσταση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα «ώστε, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, να μη δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς»

-Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15.% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές. Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το φυσικό αέριο (όπως και άλλα καύσιμα θέρμανσης πέρα από το πετρέλαιο) εντάχθηκε στο επίδομα θέρμανσης.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της κρίσης έχει υπερβεί κάθε πρόβλεψη ενώ έκανε λόγο για πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσής της. Για το λόγο αυτό, εφόσον χρειαστεί, το ύψος των ενισχύσεων θα επανεκτιμηθεί μετά από 1-2 μήνες ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ