Δίπλωμα οδήγησης: Νέα δεδομένα σχετικά με την ισχύ του διπλώματος οδήγησης για τους οδηγούς. Δείτε τι άλλαξε…
Παράβολα ύψους 128 ευρώ και γιατρούς θα πρέπει να πληρώσουν όλοι οι νέοι οδηγοί οι οποίοι απέκτησαν δίπλωμα οδήγησης για πρώτη φορά το 2013 , ή οι παλαιοί οδηγοί οι οποίοι λόγω φθοράς ή απώλειάς του, το αντικατέστησαν με καινούργιο.
Η κοινοτική οδηγία θέτει όριο τα 15 έτη ως ημερομηνία λήξεως ενός διπλώματος, οπότε, οι παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν την υποχρέωση να ανανεώσουν αυτά, έως το 2028 με τις άνωθεν επιβαρύνσεις.
Εκατομμύρια οδηγοί που απέκτησαν για πρώτη φορά άδεια οδήγησης το 2013 λόγω ηλικίας ή λόγω αντικατάστασης μετά από απώλεια ή φθορά του παλαιού διπλώματος, το 2028 για να ανανεώσουν το δίπλωμά τους θα πρέπει να περάσουν και πάλι από τους γιατρούς και να πληρώσουν παράβολα ύψους 128 ευρώ!
Το 2028 λήγουν τα διπλώματα όσων έχουν αποκτήσει για πρώτη φορά άδεια οδήγησης μετά τις 19 Ιανουαρίου 2013 όποτε και οι Διευθύνσεις Μεταφορών έδιναν τις νέες πλαστικές κάρτες οδήγησης που μοιάζουν με πιστωτικές.
Δίπλωμα οδήγησης: Ανανέωση για παλιούς και νέους
Επίσης όσοι παλαιότεροι οδηγοί είχαν το χάρτινο ροζ-δίπλωμα και το έχουν αντικαταστήσει με πλαστική κάρτα άδειας οδήγησης επίσης και εκείνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους… γιατρούς καθώς μόνο με την επίσκεψή τους σε αυτούς θα μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησής τους καταβάλλοντας βέβαια και τα παράβολα των 128 ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική Κοινοτική Οδηγία προβλέπεται η αντικατάσταση όλων των παλαιών διπλωμάτων έως το 2033 και η διοικητική αναθεώρησή τους κάθε 15 έτη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι ένας νέος οδηγός 18 ετών θα χρειαστεί να περάσει από γιατρούς τρεις φορές μέχρι τα 63 έτη καταβάλλοντας κάθε φορά από 128 ευρώ ενώ με το παλαιό δίπλωμα η πρώτη ανανέωση θα πραγματοποιούνταν μόλις έκλεινε τα 65 έτη.
Αν πάλι κάποιος παλαιός οδηγός άλλαξε την παλαιά χάρτινη άδειά οδήγησης το 2015 λόγω φθοράς ή απώλειας τότε το 2030 θα πρέπει να την ανανεώσει και να ξαναπεράσει από γιατρούς ασχέτως την ηλικία του που μπορεί να είναι πολύ κάτω των 65 ετών.
Μετά την ηλικία των 65 η ισχύς των διπλωμάτων κατά την ανανέωση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 3 χρόνια.
Δίπλωμα οδήγησης: Πότε δεν έχει ισχύ το δίπλωμα οδήγησής μου; -Τι πρέπει να προσέξω
Όσο χρήσιμο και αν μας είναι το αυτοκινήτο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που πρέπει να το… ξεχάσουμε και να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μέσο μετακίνησης.
Το αυτοκίνητο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, και πιστό συνοδοιπόρο μας στην καθημερινότητά μας, μιας και μας παρέχει την απαραίτητη ελευθερία κατά τις μετακινήσεις μας.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες περιπτώσεις όπου πρέπει να… ξεχάσουμε το αυτοκίνητό μας, δεδομένου ότι δεν πληρούμε τα απαραίτητα κριτήρια προκειμένου να κινηθούμε με ασφάλεια στους δρόμους. Ας δούμε αυτές τις περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι άδειες οδήγησης θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια. Ενώ μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων, η ανανέωση του διπλώματος γίνεται ανά τριετία για όλους.
Η διαδικασία ανανέωσης για οδηγούς άνω των 65 ετών περιλαμβάνει εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο.
Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 80 ετών, η διοικητική ισχύς όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης δεν επιτρέπεται να υπερβεί τα 2 έτη και απαιτείται εξέταση απο ιατρούς των ειδικοτήτων: Παθολόγου, Οφθαλμιάτρου, Ωτορινολαρυγγολόγου & Νευρολόγου ή Ψυχίατρου.
Ηλικιωμένος οδηγός απαγόρευση οδήγησης
Κατά τη διενεργεία των ανωτέρω εξετάσεων, μπορεί να διαπιστωθεί αν ένας οδηγός μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους δίχως να εκθέτει τον εαυτό του και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου σε κίνδυνο.
Κάθε οδηγός, ωστόσο, δεν πρέπει να επαναπαύεται στην απουσία ανώτατου ηλικιακού ορίου για οδήγηση, μιας και πολλές φορές εμφανίζονται κάποια σημάδια που «φωνάζουν» ότι έφτασε η ώρα να εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του.
Για παράδειγμα, αξίζει να σκεφτεί να σταματήσει την οδήγηση εάν:
Η οικογένειά του αρχίζει να φοβάται όταν οδηγεί
Ο γιατρός του ανησυχεί ότι δεν είναι σωματικά ή/και διανοητικά σε θέση να πιάσει το τιμόνι
Αισθάνεται άβολα κατά την οδήγηση
Η όραση και η ακοή του επιδεινώνονται γρήγορα
Εμπλέκεται συχνά σε τροχαία ατυχήματα
Συμπλήρωση βαθμών στο point system
Ως γνωστόν, το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (κοινώς γνωστό ως point system) αποτελεί ένα μητρώο καταγραφής παραβάσεων και ειδικότερα βαθμών ποινής για κάθε οδηγό.
Πέρα από το χρηματικό πρόστιμο ή την διοικητική ποινή που προβλέπεται για μια παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στο μητρώο του οδηγού προστίθενται και οι ανάλογοι πόντοι ποινής, οι οποίοι αθροίζονται και στην περίπτωση που φτάσουν στο προβλεπόμενο όριο των 25 πόντων, οδηγούν στην αφαίρεση του διπλώματος.
Ο κάτοχός του οφείλει να περάσει εκ νέου από εκπαίδευση ακολουθώντας το 50% των υποχρεωτικών μαθημάτων και να δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.
Επανεξέταση για χορήγηση διπλώματος οδήγησης
Παράνομη είναι η οδήγηση και για όσους οδηγούς έχουν χάσει το δίπλωμα οδήγησής τους, και πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις προκειμένου να γίνει επαναχορήγησή του.
Η παραπάνω ποινή ισχύει σε περίπτωση υποτροπής σε παραβάσεις που επισύρουν αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες: Αυτές είναι οι εξής:
Xρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας, χωρίς τοποθέτηση σε ειδική θήκη για ανοιχτή ακρόαση
Χρήση Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.),
Συνεχή κίνηση στην αριστερή λωρίδα, οδηγών βαρέων οχημάτων (φορτηγά, λεωφορεία)
Απόρριψη εκτός του οχήματός αντικειμένων ή ουσιών που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας
Μη χρήση προστατευτικού κράνους
Μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών
Στην περίπτωση, λοιπόν, που ένας οδηγός προβεί σε μία από τις παραπάνω παραβάσεις τιμωρείται εκτός από την χρηματική ποινή που προβλέπετε από τον ΚΟΚ και με αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής στην ίδια παράβαση προφανώς η άδεια οδήγησης αφαιρείτε για διπλάσιο χρονικό διάστημα δηλαδή 120 ημέρες και επαναχορηγείται με εξετάσεις.
Αφαίρεση δια βίου του διπλώματος οδήγησης
Κάθε σκέψη να κάτσουν πίσω από το τιμόνι πρέπει να αποβάλουν και όσοι έχουν χάσει για πάντα την άδεια οδήγησης.
Ειδικότερα, σε περίπτωση διάπραξης των παραβάσεων που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων της πινακίδας STOP και του ερυθρού σηματοδότη, των παραβάσεων που συνδέονται με την επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και των παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα 5 ετών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται δια βίου.
Νέος ΚΟΚ και προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, όσα αλλάζουν
Η Οδική Ασφάλεια απαιτεί μια αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας μας ως προς την οδηγική συμπεριφορά, δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Today Press» και στη δημοσιογράφο, Μάρθα Λεκκάκου, τονίζοντας παράλληλα τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στους τομείς της ψηφιοποίησης και της ηλεκτροκίνησης.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι προωθείται σχέδιο νόμου για το κυρωτικό πλαίσιο του ΚΟΚ με σκοπό να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές για τις επικίνδυνες παραβάσεις, στις οποίες οφείλονται τα πιο σοβαρά δυστυχήματα, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και οι αντικανονικές προσπεράσεις. Όπως τόνισε:
«Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να εξαλειφθούν γιατί στοιχίζουν ζωές και προκαλούν βαρύτατους τραυματισμούς με μεγάλο κόστος στην κοινωνία, αλλά και στην οικονομία.
Ταυτόχρονα, «απενοχοποιείται το αυτοκίνητο», καθώς δεν θα αφαιρούνται πινακίδες για συγκεκριμένες παραβάσεις, στις οποίες η ευθύνη βαρύνει τον οδηγό. Δεν θα τιμωρείται όλη η οικογένεια με την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, αν ένα μέλος της κάνει την παράβαση.
Το νέο σχέδιο νόμου για το κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα προβλέπεται να τεθεί σε διαβούλευση πριν από τα Χριστούγεννα και όλες αυτές οι προβλέψεις θα λάβουν την τελική τους μορφή, αφού αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις».
Ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι μια από τις πρώτες ενέργειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η μείωση του ΦΠΑ στο κράνος στο 13% και επανέλαβε την πρότασή του για μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη, η οποία, όπως είπε, εξετάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση, Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η αυξητική τάση συνεχίζεται παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες, διεθνώς, στην αυτοκινητοβιομηχανία και ήδη οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων έχουν ξεπεράσει τον αριθμό για το σύνολο του 2021.