Τεράστια αλλαγή: Αυτό είναι το νέο όριο ταχύτητας στην Ελλάδα
όριο ταχύτητας: Ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα τα κράτη μέλη της ΕΕ σε σχέση με το όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και αντί να το μειώσουν αντιθέτως το αυξάνουν από τα 130 στα 150 χλμ ανά ώρα. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024 σε συγκεκριμένα τμήματα των δρόμων […]

όριο ταχύτητας: Ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα τα κράτη μέλη της ΕΕ σε σχέση με το όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και αντί να το μειώσουν αντιθέτως το αυξάνουν από τα 130 στα 150 χλμ ανά ώρα.
Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου του 2024 σε συγκεκριμένα τμήματα των δρόμων που έχουν διαχωριστικά στηθαία χωρίς κίνηση και εφόσον επικρατούν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες.
Βασική προϋπόθεση εφαρμογής του νέου μέτρου είναι η ύπαρξη διαχωριστικών στηθαίων, η ένταση της κίνησης και οι καιρικές συνθήκες.
Μέχρι σήμερα ακούμε για μειώσεις στα όρια ταχύτητας μέσα στις πόλεις όσο και στους αυτοκινητόδρομους.
όριο ταχύτητας: Ιταλία και Τσεχία πάνε κόντρα στο ρεύμα της μείωσης του ορίου
Ωστόσο κάποια κράτη-μέλη φαίνεται ότι αποφάσισαν να επιδιώξουν να ενισχύσουν την οδική ασφάλεια με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Επιδιώκουν να ορίσουν τα 150 χλμ./ώρα ως ανώτατη ταχύτητα σε αυτοκινητόδρομους!
Μάλιστα οι δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν να αυξήσουν το επιτρεπόμενο όριο στο εγγύς μέλλον και για λόγους… ασφάλειας.
Ειδικότερα η Ιταλία και η Τσεχία σχεδιάζουν να αυξήσουν τα όρια ταχύτητας μέρους των αυτοκινητοδρόμων τους, από τα 130 στα 150 χλμ./ώρα.
Στην Ιταλία, η ιδέα δεν είναι καινούργια αφού οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο μεταξύ του Υπουργού Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι και της κυβέρνησής του. Ο υπουργός Μεταφορών υποστηρίζει το αίτημά του στο γεγονός ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται σε εξωαστικούς δρόμους, και όχι σε αυτοκινητόδρομους.
Ως εκ τούτου, ο Σαλβίνι ζητά την κοινή λογική εκτιμώντας ότι ορισμένα τμήματα θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς πρόβλημα με 150 χλμ./ώρα αντί για 130 χλμ./ώρα, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν η ένταση της κυκλοφορίας, οι καιρικές συνθήκες και τα δεδομένα ατυχημάτων τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στη συνέχεια, θα γίνονται συχνά αυστηροί έλεγχοι ταχύτητας στα τμήματα των 150 χλμ./ώρα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κατάχρηση. Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι μόνο τμήματα λωρίδων με διαχωριστικά στηθαία θα είναι επιλέξιμα για αυτό το μέτρο.
Από την πλευρά της Τσεχίας, η συζήτηση έχει κλείσει καθώς πρόσφατα εγκρίθηκε νόμος για το θέμα. Στη συνέχεια, τα 150 χλμ./ώρα θα εφαρμοστούν σε ορισμένα τμήματα από την 1η Ιανουαρίου 2024!
Τι γίνεται στη Γαλλία;
Στη Γαλλία οι οδηγοί έχουν συνηθίσει να κινούνται στον αυτοκινητόδρομο, με όριο τα 130 χλμ./ώρα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, το όριο αυτό ορίζεται στα 120 χλμ./ώρα, ενώ στη Γερμανία ορισμένα τμήματα δεν έχουν όριο.
Δύο ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να πάνε ενάντια στις τρέχουσες τάσεις αυξάνοντας τα όρια ταχύτητας. Μια απόφαση που θα επιτρέπει στους αυτοκινητιστές να οδηγούν έως και 150 χλμ./ώρα από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ο στόχος εδώ είναι να δοθεί η δυνατότητα στους οδηγούς να είναι πιο προσεκτικοί. Ως εκ τούτου, οι αρχές επιθυμούν να αυξήσουν την ταχύτητα για λόγους ασφαλείας.
Προφανώς αυτή η απόφαση είναι το αντίθετο από αυτό που θέλουν να δουν οι πολιτικοί στη Γαλλία. Επομένως, είναι απίθανο ή ακόμα και αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιοι κανονισμοί στη Γαλλία.
Αντίθετα, στη Γαλλία οι οδηγοί θα βρεθούν αντιμέτωποι μάλλον με μία μείωση της μέγιστης ταχύτητας σε όλους τους δρόμους. Εν προκειμένω, ένα οικολογικό ερώτημα. Πράγματι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι εκπομπές CO2 θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά με τη μείωση της ταχύτητας.
Οι δημοσιογράφοι από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ υπενθυμίζουν ότι η μειωμένη ταχύτητα 10 χλμ./ώρα εξοικονομεί ένα λίτρο καυσίμου ανά 100 χιλιόμετρα.
Τέλος πάντων, η μείωση της μέγιστης ταχύτητας στη Γαλλία είναι μια πολύ αντιδημοφιλής απόφαση, και οι οδηγοί είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι όταν χρειάζεται να κινούνται με 80 χλμ./ώρα αντί για 90 χλμ./ώρα σε μεγάλο μέρος των δρόμων…
Ποια είναι τα πρόστιμα όποιος υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας
Βαρύς είναι ο «φόρος» αίματος που πληρώνει η χώρα μας στην άσφαλτο κάθε χρόνο. Ένας από τους κατεξοχήν λόγους πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων είναι η υπερβολική ταχύτητα, η υπέρβαση δηλαδή, των ορίων ταχύτητας που ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
Με βάση το Άρθρο 20 του ΚΟΚ, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας των αυτοκινήτων μέσα στις κατοικημένες περιοχές ορίζεται σε 50 χλμ/ώρα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά με ειδική σήμανση.
Σε αυτοκινητόδρομο που ακολουθεί υψηλά κατασκευαστικά πρότυπα και αποτελείται από τρεις ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας και μία Λ.Ε.Α, σε κάθε κατεύθυνση, το ανώτατο όριο αντιστοιχεί σε 130 χλμ./ώρα.
Σε οδό ταχείας κυκλοφορίας/Εθνική Οδό – δηλαδή σε οδό δύο λωρίδων κυκλοφορίας (μία σε κάθε κατεύθυνση) με ή χωρίς Λ.Ε.Α. (π.χ. Παλαιά Εθνική Οδός – Αθηνών – Θεσσαλονίκης) η μέγιστη ασφαλής ταχύτητα που επιτρέπεται είναι 120 χλμ./ώρα. Σε άλλο οδικό δίκτυο, το ανώτατο επιτρεπτό όριο δεν υπερβαίνει τα 90 χλμ./ώρα.
Τα πρόστιμα
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε αυτόν που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα το πρόστιμο αντιστοιχεί σε 40 ευρώ.
Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας από 30 χλμ/ώρα και άνω το πρόστιμο είναι 350 ευρώ, ενώ συνοδεύεται από αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.
Για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητοδρόμους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, το πρόστιμο ανέρχεται επίσης σε 350 ευρώ και αφαιρείται επί τόπου η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες, όπως γράφει το Gocar.
Όρια ταχύτητας: Δίνει κανείς σημασία στην Ελλάδα;
Το ξέρατε ότι το όριο ταχύτητας στο αστικό δίκτυο είναι βασικά 40 χλμ./ώρα; Και όμως, μια ματιά γύρω σας είναι αρκετή για να καταλάβετε πως ακόμη και μέσα στα στενά πολλοί οδηγοί πάνε πιο γρήγορα, εμφανώς αγνοώντας το όριο ή απλά αψηφώντας το.
Σε χώρες όπως η Αγγλία, τα όρια στις πόλεις μειώνονται από τα 40 στα 30 χλμ./ώρα, ενώ πλέον η τιμωρία των οδηγών γίνεται από το 1 χλμ./ώρα πάνω από το όριο, ενώ παλιότερα υπήρχε ένα 10% χαλαρότητας.
Όμως το 1 χλμ./ώρα έχει διαφορά ικανή να σκοτώσει. Αρκεί να καταλάβει κανείς πως εκεί που θα σταματούσε ένα αυτοκίνητο με 40χλμ./ώρα, ένα άλλο με 41χλμ/ώρα ακόμη κινείται με 10 χλμ./ώρα. Η διαφορά είναι μεγάλη, ειδικά αν η σύγκρουση είναι με πεζό, οπότε και μπορεί να είναι μοιραία.
Όμως αυτά ακούγονται «ψιλά γράμματα» σε μία χώρα όπου τα όρια ταχύτητας έχουν μάλλον διακοσμητικό χαρακτήρα. Πολλοί θα πουν πως τοποθετούνται χωρίς ιδιαίτερη μελέτη, και συχνά είναι παράλογα χαμηλά. Δεν βοηθάνε και οι φήμες για μειωμένα όρια σε αυτοκινητοδρόμους με στόχο την σύλληψη παραβατών για να κόβονται πρόστιμα. Αλλη μία φήμη είναι ότι σε αυτοκινητοδρόμους τα όρια μπαίνουν χαμηλά ώστε να μπορούν οι διαφημιστικές πινακίδες να τοποθετούνται πιο κοντά στην άσφαλτο. Και η λίστα με θεωρίες γιατί τα όρια είναι «λάθος» μεγαλώνει.
Αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαφάνεια ως προς το πως και ποιος αποφασίζει τα όρια, δεν υπάρχουν στατιστικές για τους δρόμους που τοποθετούνται, δεν υπάρχουν νούμερα που να υποστηρίζουν μια απόφαση. Αλήθεια είναι επίσης πως ακολουθώντας τα όρια ταχύτητας τυφλά μπορεί να γίνεις πιο επικίνδυνος, ειδικά όταν στη μέση της εθνικής οδού θα βρει κανείς όρια χαμηλά ως και 20 χλμ./ώρα, γιατί απλά αυτή η πινακίδα βρέθηκε εκείνη τη στιγμή για να «συνετίσει» τους οδηγούς ως προς τον κίνδυνο. Το ίδιο ισχύει με πολύ χαμηλά όρια πριν από στροφές, σε δρόμους με όριο 80 που ξαφνικά κατεβαίνει στα 30. Οπότε και αγνοείται.
Ακολούθησε το Newsme.gr στο Google News για όλες τς τελευταίες χρηστικές ειδήσεις