Κρέας: Δεν έχει προηγούμενο αυτό που διαδραματίζεται αυτή την περίοδο στην ελληνική αγορά με τις τιμές δεκάδων προϊόντων να έχουν φτάσει στο… Θεό.
Ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα και το κρέας. Συγκεκριμένα από ότι φαίνεται το κύμα ακρίβειας και η τεράστια ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε μια αδιανόητη αύξηση των τιμών.
Άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον χώρο στενάζουν, ενώ ειδικά στο ζήτημα του κρέατος η κατάσταση μοιάζει να είναι δραματική.
Όπως αναφέρει λοιπόν ρεπορτάζ του MEGA, δεν είναι μόνο το πρόβλημα των τιμών που απασχολεί τους παραγωγούς, αλλά σε μεγάλο βαθμό υπάρχει τεράστια αγωνία για το κόστος παραγωγής το οποίο έχει φτάσει σε τέτοια ύψη, ώστε να θεωρείται αβέβαιη ακόμα και η προοπτική επιβίωσης πολλών ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Είναι ενδεικτικό αυτό που αναφέρει το ρεπορτάζ: Αυτή τη στιγμή με τις συνθήκες που διαμορφώνονται οι παραγωγοί γαλακτοκομικών και οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ανοιχτά ότι η αύξηση στο κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα ώστε οι ίδιοι δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν την παραγωγή τους. Όπως έχει παρατηρηθεί μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που έχουν σταματήσει ακόμα και να πωλούν κρέας.
Κρέας – Άσχημα νέα για τους κτηνοτρόφους
Στο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού μίλησε και ένας κτηνοτρόφος ο οποίος σκιαγράφησε τη δύσκολη και δραματική αυτή πραγματικότητα. Όπως φαίνεται λοιπόν το μεγαλύτερο ζητούμενο που αντιμετωπίζει ο κλάδος αφορά την τεράστια αύξηση στις πρώτες ύλες η οποία φτάνει να αγγίζει ακόμα και το 100-150%.
Την ίδια στιγμή η ενέργεια έχει αυξηθεί κατά 300%. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο ίδιος αναφέρει πως αυτή τη στιγμή η αγορά δεν είναι καν σε θέση να υποστηρίξει πλέον την αύξηση στο γάλα.
Όσον αφορά στα κοστολόγια, ο κτηνοτρόφος αναφέρει ότι μέσα στον μήνα πέρσι χρειάζονταν περίπου 38.000 ευρώ και φέτος περίπου 46.000 ευρώ, σχεδόν 10.000 πάνω. «Οριακά μπορούμε να συντηρήσουμε τις μονάδες μας.».
Για το κρέας εξήγησε ότι για να φτάσει ένα ζώο να γίνει κρέας χρειάζονται 2 χρόνια, που σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να στηρίξουν το κόστος της τροφής και άλλων ειδών.
«Είναι ασύμφορο να πουλάμε μοσχαρίσιο κρέας», αναφέρει ο κτηνοτρόφος.
Ακρίβεια: Πάει προς εξαφάνιση το κρέας από το τραπέζι των Κρητικών
Σε δυσθεώρητα ύψη έχει φτάσει η τιμή του κρέατος καθώς μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές έχουν «εκτοξευτεί», με τη μέση αύξηση να έχει φτάσει στο 33,5% σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΝΚ»
Έρχονται και νέες ανατιμήσεις στο κρέας λόγω των εορτών
Είδος προς εξαφάνιση το κρέας από το τραπέζι των Κρητικών
Μέχρι και 55% η αύξηση στο κοτόπουλο, 25% στο Μοσχάρι και9 20% στο χοιρινό
Πολύ ακριβό για τους κρεοπώλες το ρεύμα
«Απογειώθηκε» η τιμή του κρέατος το οποίο τους τελευταίους μήνες ακολουθεί σταθερά ανοδική τροχιά, πλέον έχει φτάσει στα ύψη και για κάποιες οικογένειες θεωρείται είδος πολυτελείας.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» οι τιμές έχουν «εκτοξευτεί» τον τελευταίο χρόνο, με τη μέση αύξηση να έχει φτάσει στο 33,5%, με την κατάσταση να αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη ενόψει των Χριστουγέννων.
Την ίδια ώρα οι καταναλωτές βλέπουν το κρέας να ακριβαίνει όλο και περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να περιορίζουν τις ποσότητες που αγοράζουν.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση μέσα σε ένα χρόνο στην τιμή του κοτόπουλου κατά 55,5%, στην τιμή του μοσχαριού κατά 25% και στην τιμή του χοιρινού κατά 20%. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες όπως οι ζωοτροφές έχουν οδηγήσει σε ένα «ντόμινο» αυξήσεων.
Ταυτόχρονα οι κρεοπώλες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ που ανεβάζουν στα ύψη τα λειτουργικά τους έξοδα.
Κρέας από χρυσάφι!
Κρέας από… χρυσάφι και στην Κρήτη, αφού μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές έχουν “χτυπήσει ταβάνι”, με τη μέση αύξηση να έχει φτάσει στο 33,5%. Πρωταγωνιστής των αυξήσεων το κοτόπουλο, η τιμή του οποίου μέσα σε ένα μόλις χρόνο ανέβηκε κατά 55,5%, φτάνοντας να πωλείται σήμερα στα 4,40 ευρώ το κιλό! Και όλα αυτά, έναν μήνα πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε και η αγορά κρέατος δεν αποκλείεται να τραβήξει κι άλλο την ανιούσα.
Το αποτέλεσμα των ανατιμήσεων είναι εμφανές, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταναλωτής πλέον αγοράζει μόνο τα απαραίτητα ή ποσότητες που είναι επαρκείς για το τραπέζι και μόνο. Οι ιδιοκτήτες κρεοπωλείων ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να θεωρείται πιθανό το σενάριο για αύξηση των τιμών στο κρέας μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο να είναι μεγάλη.
Ειδικότερα, οι ανατιμήσεις έχουν διαμορφώσει μια κανονικότητα στην κοινωνική ζωή, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος διαβίωσης και πετσοκόβοντας το πενιχρό εισόδημα των μισθωτών εργαζομένων. Υπάρχουν έρευνες που έχουν καταδείξει πως η ακρίβεια φαντάζει ως μόνιμος “Γολγοθάς” και έχει διαμορφώσει κάκιστες συνθήκες ζωής, με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων να έχουν τονίσει πως η μισθωτή εργασία ζει τις χειρότερες μέρες της ακόμη και από την περίοδο της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
Κρέας – Ξέφυγε ο έλεγχος στις τιμές
Ένα από τα προϊόντα που έχουν σημειώσει τεράστια άνοδο είναι το κρέας, με την αύξηση κατά μέσο όρο να ανέρχεται στο 33,5%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, κ. Μανόλη Δατσέρη, υπάρχει γενικότερη αύξηση. Τα στοιχεία καταδεικνύουν αύξηση μέσα σ’ ένα χρόνο στην τιμή του κοτόπουλου κατά 55,5%, στην τιμή του μοσχαριού κατά 25% και στην τιμή του χοιρινού κατά 20%. Η γενική αυξητική τάση ανέρχεται στο 33,5% μέσα σ’ ένα χρόνο (από τον Νοέμβριο του 2021), με τους καταναλωτές να είναι πλέον πρόθυμοι να αγοράσουν μόνο τα απαραίτητα.
Ο κ. Δατσέρης μίλησε για τις αυξήσεις που παρατηρούνται στο κρέας, τονίζοντας: «Η τιμή του κιλού του κοτόπουλου ανέρχεται σήμερα στα 4,20-4,40 ευρώ, ενώ πέρυσι η τιμή του ήταν 1,50 ευρώ κάτω. Όσον αφορά στο κιλό το μοσχάρι, η τιμή σήμερα ανέρχεται στα 12-12,50 ευρώ (χωρίς κόκκαλα) και στα 9,90-10,30 (με κόκκαλα). Το μοσχάρι έχει σημειώσει αύξηση 2-2,50 ευρώ σε σχέση με πέρυσι το κιλό.
Όσον αφορά στο κιλό το χοιρινό, η τιμή του ανέρχεται στα 6-6,30 ευρώ. Πριν από ένα χρόνο το συναντούσε κάποιος 1 ευρώ λιγότερο, δηλαδή στα 5 ευρώ. Υπάρχει αύξηση των τιμών και βλέπουμε καθημερινά, από πελάτες που παλιά αγόραζαν κρέας για ολόκληρο τον μήνα, πλέον να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα και κυρίως να προμηθεύονται το κρέας της ημέρας. Προσπαθούν να περιοριστούν όσο μπορούν».
Τεράστιο το ενεργειακό κόστος
Είναι άξιο αναφοράς πως τόσο το ενεργειακό κόστος όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι δύο μεγάλα εμπόδια για τα κρεοπωλεία. Τα ψυγεία απαιτούν τεράστια κατανάλωση ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή οι “φουσκωμένοι” λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι μια μόνιμη “θηλιά”. Απέναντι σε αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα, ο κ. Δατσέρης τόνισε πως πραγματοποιείται μια συνολική προσπάθεια από τους κρεοπώληδες του νομού Ηρακλείου να απορροφήσουν όσο γίνεται περισσότερο τις ανατιμήσεις.
«Καταλαβαίνουμε πως το πορτοφόλι του καταναλωτή δεν είναι για πολλά έξοδα. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να απορροφηθούν όσο γίνεται οι ανατιμήσεις και ο καταναλωτής να μην επιβαρυνθεί. Ωστόσο, δε γίνεται να μην αυξήσουμε τις τιμές έστω και ελάχιστα, καθόσον και εμείς βρισκόμαστε σε άσχημη κατάσταση. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι έχουν κλείσει δεκάδες κρεοπωλεία, αλλά θεωρώ ότι το επάγγελμα του κρεοπώλη “σβήνει” λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Συντηρούμε μηχανήματα και ψυγεία που χρειάζονται αρκετή ενέργεια, με άμεση συνέπεια οι λογαριασμοί να είναι “φουσκωμένοι”», σημείωσε ο κ. Δατσέρης.
Ανεβαίνει και άλλο η τιμή ενόψει Χριστουγέννων;
Η περίοδος όπου το… μπαμ στην τιμή του κρέατος ήταν αρκετά μεγάλη ήταν χρονικά από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούλιο που πέρασε. Η τιμή του κρέατος αυξήθηκε σημαντικά τότε, με πολλούς εκπροσώπους της εστίασης να κάνουν λόγο ειδικά για το κοτόπουλο, του οποίου η τιμή ανέβαινε εβδομαδιαίως. Βρισκόμαστε στον μήνα Νοέμβριο και υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με το εάν η τιμή του κρέατος θα ανέβει το επόμενο διάστημα και καθώς οδεύουμε στον Δεκέμβριο, μήνα που σηματοδοτεί την έλευση των Χριστουγέννων, με τον κόσμο να θέλει να αγοράσει κρέας.
Όπως είπε ο κ. Δατσέρης, «πιστεύω πως θα συνεχίζει να υπάρχει μια μικρή αύξηση. Δεν μπορώ να το υποστηρίξω με σιγουριά τη δεδομένη στιγμή, γιατί είναι σχετικά νωρίς, ωστόσο θεωρώ πως θα υπάρξει μια μικρή αύξηση. Δε θεωρώ πως η αύξηση θα είναι τόσο μεγάλη όσο εκείνη στις αρχές του καλοκαιριού και εύχομαι ο κόσμος να αγοράσει κρέας από τα τοπικά κρεοπωλεία».