«Τέλος» το Airbnb στην Ελλάδα – Τι αλλάζει για όλους

Airbnb: Άσχημα τα νέα για όσους ασχολούνται με την ενοικίαση των σπιτιών τους στην πλατφόρμα. Ποιες αλλαγές έρχονται. Τελειώνει όπως όλα δείχνουν η περίοδος που ο κάθε ιδιοκτήτης δρούσε… ανεξέλεγκτα στην αγορά μέσω του airbnb. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει περιοριστικά μέτρα που θα βάλουν δύσκολα σε όσους ασχολούνται με τη βραχυχρόνια μίσθωση. Δείτε […]

«Τέλος» το Airbnb στην Ελλάδα - Τι αλλάζει για όλους

Airbnb: Άσχημα τα νέα για όσους ασχολούνται με την ενοικίαση των σπιτιών τους στην πλατφόρμα. Ποιες αλλαγές έρχονται.

Τελειώνει όπως όλα δείχνουν η περίοδος που ο κάθε ιδιοκτήτης δρούσε… ανεξέλεγκτα στην αγορά μέσω του airbnb.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει περιοριστικά μέτρα που θα βάλουν δύσκολα σε όσους ασχολούνται με τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Δείτε αναλυτικά…

Ποια η βασική αλλαγή που εξετάζεται στο Airbnb

Όπως προκύπτει, από τις αρχές του 2023, συζητείται η διευθέτηση της προσφοράς και ζήτησης των ακινήτων καθώς τα Airbnb αν και έχουν φέρει έσοδα στο κράτος, έχουν περιορίσει σημαντικά τη διαθεσιμότητα των ακινήτων για ενοικίαση ή πώληση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση για τα Airbnb θα ξεκινήσει από την βάση με βασικό γνώμονα να περιοριστεί ο αριθμός των ακινήτων που θα μπορεί να εκμισθώνει μέσω Airbnb ένας ιδιοκτήτης.

Η κυβέρνηση δε, προσανατολίζεται στο να επιβληθεί ανώτατο χρονικό όριο στο οποίο θα μπορεί ένας ιδιοκτήτης να αξιοποιεί το ακίνητο στην πλατφόρμα.

Ποια είναι τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται να τεθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της εκμίσθωσης ακινήτων μέσω Airbnb με διαφορετική αντιμετώπιση για τις εταιρείες ή τους διαχειριστές που εκμισθώνουν πολλά ακίνητα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους διαχειριστές ακινήτων και τις μεγάλες εταιρείες, εξετάζεται να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα και να λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβληθεί ΦΠΑ και τέλος διαμονής όπως και στα ξενοδοχεία.

Επίσης εξετάζεται ο περιορισμός ως προς τον αριθμό των κατοικιών, που μπορούν να εκμισθώνονται από έναν ΑΦΜ αλλά και η διαμόρφωση των χρονικών ορίων ως προς τη μίσθωση των κατοικιών μέσω Airbnb σε συνεργασία με τους δήμους.

Η αλλαγή αναμένεται να έρθει σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το 2025 και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων ο ΦΠΑ θα παρακρατείται από την πλατφόρμα και θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να μην χρειάζεται ο ιδιοκτήτης να ανοίξει βιβλία.

Έχει ψηφιστεί από το 2016 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ

Σημειώνεται ότι το 2016 είχε ψηφιστεί νόμος που περιλάμβανε μία σειρά «εργαλείων» για τον περιορισμό των μισθώσεων μέσω Airbnb. Ωστόσο δεν εκδόθηκε ποτέ υπουργική απόφαση.

Ο νόμος ορίζει πως με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται µε την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων μέσω Airbnb ως εξής:

– Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

-Η μίσθωση κάθε ακινήτου να µην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

Επίσης εξετάζεται ο περιορισμός ως προς τον αριθμό των κατοικιών, που μπορούν να εκμισθώνονται από έναν ΑΦΜ αλλά και η διαμόρφωση των χρονικών ορίων ως προς τη μίσθωση των κατοικιών μέσω Airbnb σε συνεργασία με τους δήμους.

Τέλος, η περίπτωση υπέρβασης της διάρκειας επιτρέπεται, μόνο εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνάει τις 12.000 ευρώ τον χρόνο.

Πρώτη θέση για την Ελλάδα στα Airbnb

Τα πρωτεία στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα, η οποία, μεταξύ άλλων, τον Ιούνιο βρέθηκε στην κορυφή της ζήτησης σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των 20 εξεταζόμενων ευρωπαϊκών χωρών (Τσεχία, Δανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ηνωμένο βασίλειο, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Πολωνία) με τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) να διαμορφώνεται στα 257 δολάρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 245 δολάρια, με τις Ουγγαρία και Πολωνία να είναι ουραγοί με μέσο ημερήσιο κόστος χαμηλότερο από 125 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης πλατφόρμας AirDNA.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει, για το προσεχές τρίμηνο Ιουλίου – Οκτωβρίου, οι ταξιδιώτες σε Πολωνία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία θα κληθούν να πληρώνουν 116 δολάρια, 144 δολάρια, 157 δολάρια και 160 δολάρια ανά διανυκτέρευση, αντίστοιχα.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη το α’ εξάμηνο του 2023 κατέγραψε ζήτηση-ρεκόρ με συνολικά περισσότερες από 177,8 εκατ. διανυκτερεύσεις το τελευταίο εξάμηνο, 20% περισσότερες από ό,τι το α’ εξάμηνο του 2022.

Τα έσοδα κινήθηκαν στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, με τους οικοδεσπότες να κερδίζουν περισσότερα από 31,6 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 40% σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδο προσφοράς, τα διαθέσιμα καταλύματα είναι κατά 10,4% περισσότερα σε σχέση με το 2022 και κατά 4% περισσότερα σε σύγκριση με το 2019.