Airbnb: Μεγάλη αλλαγή στο airbnb ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για όσους ασχολούνται με τον κλάδο.
Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί δραματικά, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ρίξει τις τιμές.
Για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε έκτακτο μέτρο στη ΔΕΘ για το Airbnb από τον Πρωθυπουργό.
Δείτε αναλυτικά…
Ποια η βασική αλλαγή που ανακοινώθηκε
Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (RBNB), αλλά όχι ασύδωτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό.
Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής:
Οι φοροφυγάδες καλούνται να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν στο προσωπικό τους εισόδημα. Λαμβάνουμε δέκα μέτρα για τον ορθολογισμό στην αγορά και τη δικαιοσύνη στην κοινωνία. Ως την άνοιξη θα συνδεθούν 350.000 ταμειακές μηχανές με τα POS.
Υποχρεωτικά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων όπου καταργούνται τα μετρητά. Δρομολογούνται τα ψηφιακά βιβλία. Οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά απαγορεύονται και στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους. Η καραμέλα της πάταξης της φοροδιαφυγής να λιώσει.
Δεν γίνεται 7/10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Οι λέξεις φιλελευθερισμός και φοροδιαφυγή, είναι λέξεις αντίθετες. Ανοίγουμε μέτωπο με τον κρατικό θήλακα ο οποίος αδιαφορεί αλλά και με τον πολίτη, που ανάβει φωτιά σε ακαθάριστο οικόπεδο.
Με κυκλώματα διακινητών από το εξωτερικό, αλλά και τους χούλιγκαν. Τους καταπατητές δημόσιου χώρου είτε είναι Πανεπιστήμιο, είτε παραλία. Ανοίγουμε μέτωπο και με δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή Δικαιοσύνης».
Τεράστιο πρόστιμο στη Μύκονο για τα Airbnb
Πρόστιμο 995.000 ευρώ επιβλήθηκε κατά το περασμένο έτος από την Δ.Ο.Υ. Αθηνών σε επιχειρηματία για την εκμίσθωση 199 «αδήλωτων» πολυτελών βιλών στην Μύκονο μέσω airbnb.
Οι 199 βίλες δεν είχαν εγγραφή στο τηρούμενο από την ΑΔΑΕ Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, ούτε είχαν τον προβλεπόμενο από το νόμο 4446/2016 Μοναδικό Αριθμό Ακινήτου. Ετσι η Δ.Ο.Υ. για κάθε μια από τις 199 βίλες επέβαλε αυτοτελές πρόστιμο των 5.000 ευρώ (συνολικά 995.000 ευρώ).
Το πρόστιμο επιβλήθηκε σε επιχειρηματία που όπως υποστηρίζει δραστηριοποιείται στο χώρο παροχής υπηρεσιών ανεύρεσης πελατών και στη μεσιτείας ακινήτων.
Κατά της επιβολής του προστίμου ο επιχειρηματίας προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το ποίο έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης και την ανέπεμψε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στην αίτησή του (έχει καταθέσει και αίτημα έκδοση προσωρινής αναστολής) υποστηρίζει ότι ουδέποτε υπήρξε καθοιονδήποτε τρόπο διαχειριστής των ακινήτων αυτών, εκτός από μόνο από μια περίπτωση.
Ακόμη, υποστηρίζει ότι η επιβολή του προστίμου είναι αντισυνταγματική, καθώς δεν κλήθηκε σε ακρόαση από η Δ.Υ.Ο. πριν την επιβολή του προστίμου, αλλά είναι και παράνομη, αφού το πρόστιμο επιβλήθηκε αυθαίρετα και καταχρηστικά, χωρίς καμία νόμιμη αιτιολογία.
Τέλος, υποστηρίζει ότι δεν έχει την ιδιότητα του διαχειριστή των επίμαχων ακινήτων, τα οποία μάλιστα στην πράξη επιβολής του προστίμου ούτε καν αναφέρονται ποια είναι αυτά.