Τέλος τα ΑΤΜ όπως τα ξέρατε: Μεγάλη αλλαγή στις συναλλαγές

ΑΤΜ: Αλλάζουν τα δεδομένα στις συναλλαγές των πολιτών , οι τράπεζες καθώς μετά τη συρρίκνωση των καταστημάτων τους, προχωρούν και στην κατάργηση των γκισέ τους. Πλέον εκτός από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω ebanking, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ένα διευρυμένο αριθμό συναλλαγών και Online καταθέσεων μέσω των αναβαθμισμένων offsite ΑΤΜ. Τα φυσικά […]

Τέλος τα ΑΤΜ όπως τα ξέρατε: Μεγάλη αλλαγή στις συναλλαγές

ΑΤΜ: Αλλάζουν τα δεδομένα στις συναλλαγές των πολιτών , οι τράπεζες καθώς μετά τη συρρίκνωση των καταστημάτων τους, προχωρούν και στην κατάργηση των γκισέ τους.

Πλέον εκτός από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω ebanking, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ένα διευρυμένο αριθμό συναλλαγών και Online καταθέσεων μέσω των αναβαθμισμένων offsite ΑΤΜ.

Τα φυσικά καταστήματα των τραπεζών από την περίοδο έναρξης της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα έχουν συρρικνωθεί κατά πολύ.

Φέτος όμως οι μεγάλες τράπεζες ετοιμάζονται για μικρής κλίμακας επενδύσεις σε καταστήματα αλλά και αναβάθμιση σε σημεία ΑΤΜ.

ΑΤΜ: Μεγάλη αλλαγή

Οι τράπεζες καταρτούν σχέδια για αύξηση του αριθμού των ΑΤΜ σε σημεία εκτός τραπεζικών καταστημάτων (off-site) για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών.

Στα πλάνα των υπόλοιπων τραπεζών περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός τους, με στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των συναλλαγών που μπορούν να εκτελεστούν. Για παράδειγμα, υπάρχουν σκέψεις για αναβαθμίσεις που θα επιτρέπουν τις online καταθέσεις χρημάτων και σε μηχανήματα ΑΤΜ εκτός τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν τα σημεία στα οποία οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιούν μεταφορές χρημάτων και πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών.

ΑΤΜ: Τα σχέδια για επενδύσεις σε καταστήματα και ΑΤΜ

Μπορεί οι εργασίες στην ηλεκτρονική τραπεζική να καταγράφουν κάθε χρόνο νέα ρεκόρ, την ίδια στιγμή όμως οι τράπεζες συνεχίζουν τις επενδύσεις στο δίκτυο καταστημάτων και ΑΤΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μία μακρά περίοδο εντατικής συρρίκνωσης του αριθμού των μονάδων που λειτουργούν πανελλαδικά, το 2023 οι παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο θα είναι μικρής κλίμακας, ενώ θα συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις.

Τα ΑΤΜ

Κι αυτό διότι παραμένουν ένα σημαντικό γρανάζι του μηχανισμού ανάπτυξης εργασιών, ειδικά στη σημερινή συγκυρία εντατικής δημιουργίας νέων επενδυτικών και χορηγητικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν σχέδια για αύξηση του αριθμού των ΑΤΜ σε σημεία εκτός τραπεζικών καταστημάτων (off-site) για την καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας.

Τα σχέδια για από κοινού πώλησή τους σε τρίτους προς το παρόν έχουν παγώσει. Ορισμένοι όμιλοι εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο κατά μόνας, υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής θα διατηρήσει τον αριθμό τους.

Στα πλάνα των υπόλοιπων τραπεζών περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός τους, με στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των συναλλαγών που μπορούν να εκτελεστούν. Για παράδειγμα, υπάρχουν σκέψεις για αναβαθμίσεις που θα επιτρέπουν τις online καταθέσεις χρημάτων και σε off-site μηχανήματα.

Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν τα σημεία στα οποία οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιούν μεταφορές χρημάτων και πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών.

ΑΤΜ: Το νόημα της φυσικής παρουσίας

Όπως λέει τραπεζική πηγή, «στο τρέχον περιβάλλον η φυσική μας παρουσία αποκτά μεγαλύτερο νόημα. Η άνοδος των επιτοκίων δημιουργεί ευκαιρίες στους αποταμιευτές μέσω των νέων προγραμμάτων που διαθέτουμε, καθιστώντας αναγκαίες τις δια ζώσης επαφές. Την ίδια στιγμή πλήθος νέων προϊόντων έρχεται να καλύψει τις δανειοδοτικές ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Κατά τον ίδιο, «στα καταστήματα μπορεί να γίνει μία σε βάθος συζήτηση με τον εκάστοτε σύμβουλο, για τον καθορισμό των στόχων και των αναγκών κάθε πελάτη και τη σκιαγράφηση του προφίλ του».

Όπως εξηγεί, «πρόκειται για μία απαραίτητη διαδικασία προς την κατεύθυνση κατανόησης των διαθέσιμων λύσεων για τη δημιουργία του βέλτιστου επενδυτικού χαρτοφυλακίου ή την επιλογή του κατάλληλου δανειακού πακέτου».

Για το λόγο αυτό, τα τραπεζικά καταστήματα αλλάζουν. Στη νέα τους μορφή δημιουργούνται ειδικοί, προστατευμένοι από αδιάκριτα βλέμματα χώροι, στους οποίους γίνονται συναντήσεις για πιο σύνθετα προϊόντα, επενδυτικά ή χορηγητικά.

Επιπλέον, τα παραδοσιακά γκισέ για την εκτέλεση εγχρήματων συναλλαγών καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν διαδραστικά αυτόματα μηχανήματα.

Η φιλοσοφία phygital

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες επενδύουν στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση μέσω της υπηρεσίας video – banking, η χρήση της οποίας αυξάνεται συνεχώς.

Μέσω αυτής ο πελάτης έχει άμεση επαφή με το σύμβουλό του, σαν να βρίσκεται σε κατάστημα, ενώ σταδιακά εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερες εργασίες η ψηφιακή υπογραφή.

Πρόκειται για τη φιλοσοφία phygital, την οποία υιοθετούν σταδιακά όλες οι τράπεζες, με στόχο να συνδυάσουν αρμονικά τη φυσική και την online εμπειρία.

Το μοντέλο αυτό διασφαλίζει από τη μία πλευρά την προσωπική σχέση και την άμεση επικοινωνία ανάμεσα στο τραπεζικό στέλεχος και τον πελάτη, αλλά ταυτόχρονα παρέχει σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ώστε η φυσική επαφή να υπάρχει όπου χρειάζεται και όλες οι άλλες εργασίες να γίνονται ηλεκτρονικά και ψηφιακά.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας τράπεζας ανοικτής 24/7, στο κινητό, στον υπολογιστή, στο σπίτι, στο γραφείο, στο δρόμο.

«Κολαριστά» χρήματα στα ΑΤΜ – Έσκασαν τα ευχάριστα για τις συντάξεις

Νωρίτερα θα πιστωθούν τα χρήματα των συνταξιούχων για το μήνα Μάρτιο, καθώς μεσολαβεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας 2023.

Παράλληλα, θα έχουμε Πάσχα με 4 «δώρα» για τους συνταξιούχους – Ποιες παρεμβάσεις προωθεί η κυβέρνηση για τον Απρίλιο.

Η καταβολή των συντάξεων Μαρτίου 2023 θα ξεκινήσει από τις 22 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου.

Διπλά τυχεροί θα είναι κάποιοι συνταξιούχοι καθώς στα πόσα των συντάξεων τους θα περιλαμβάνονται και αναδρομικά. Το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση 7,75% για τον μήνα Ιανουάριο που δεν έχει πληρωθεί.

Τι ορίζει ο Νόμος

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Έτσι, ο e- ΕΦΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις έως και σχεδόν μια βδομάδα πιο νωρίς.

Οι ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων Μαρτίου αναλυτικά:

Την Τετάρτη 22 Φεβρουάριου 2023 θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 θα γίνει η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Όσον αφορά στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα πιστωθούν τα ποσά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το Επίδομα Στέγασης, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (π. ΚΕΑ) κ.α. επιδόματα.

Συγκεκριμένα θα πληρωθούν:

Επίδομα Στέγασης
Αναπηρικά
Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
Επίδομα Ομογενών
Ανασφ. Υπερ. Σύνταξη
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων
Επίδομα Γέννησης
Ορεινών και Μειονεκτικών
Επίδομα Αναδοχής