«Τέλος» ο καφές στην Ελλάδα – Τεράστια αύξηση τιμής

Καφές: Πολύ άσχημα είναι τα πράγματα για όσους πίνουν καφέ στη χώρα μας. Τι έχει συμβεί… Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Mega, για την καθημερινή αυτή απόλαυση -ή ανάγκη- κάποιος πληρώνει 20 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα, λόγω ανατιμήσεων όχι μόνο στον ίδιο καφέ, αλλά και στη ζάχαρη και το γάλα που τον συνοδεύουν. Ενδεικτικά: Τον […]

«Τέλος» ο καφές στην Ελλάδα - Τεράστια αύξηση τιμής

Καφές: Πολύ άσχημα είναι τα πράγματα για όσους πίνουν καφέ στη χώρα μας. Τι έχει συμβεί…

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Mega, για την καθημερινή αυτή απόλαυση -ή ανάγκη- κάποιος πληρώνει 20 ευρώ περισσότερα κάθε μήνα, λόγω ανατιμήσεων όχι μόνο στον ίδιο καφέ, αλλά και στη ζάχαρη και το γάλα που τον συνοδεύουν.

Ενδεικτικά:

Τον Ιανουάριο του 2021 ο φρέντο εσπρέσο κόστιζε 1.60-1.80 ενώ τον Ιανουάριο του 2023 2.00-2.30 (αύξηση 28%)

Τον Ιανουάριο του 2021 ο ελληνικός κόστιζε 1,10-1,20 και σήμερα 1,90-2 ευρώ (αύξηση 66%)

Τον Ιανουάριο του 2021 ο στιγμιαίος κόστιζε 1,50 και σήμερα 1,90-2 ευρώ (αύξηση 33%).

Η αύξηση στην τιμή του καφέ αποδίδεται αφενός στην παρατεταμένη ξηρασία στη Βραζιλία που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόκκου Arabica, του «καπέλου» 0,10 για το πλαστικό ποτήρι και καπάκι που ισχύει από την 1/1/2022 καθώς και την αύξηση στην τιμή της ενέργειας.

Μάλιστα, όπως θα έχετε δει τις τελευταίες εβδομάδες έχει πάει 2,10 ευρώ στο χέρι.

Πρόκειται για τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια που θα οδηγήσει τον κόσμο να μετράει τον κάθε καφέ που θέλει να πιει.

Τι γίνεται αν σταματήσουμε να πίνουμε καφέ

Τι γίνεται αν ο οργανισμός μας αποκοπεί πλήρως από την καφεϊνη. Όσα μπορείτε να πάθετε αν κόψετε τον καφέ.

Όπως προκύπτει, έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία έδειξε πως σε ημερήσια βάση οι Βρετανοί πίνουν 98 εκατομμύρια φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο καφές που αυξάνει την πρόσληψή σας σε καφεΐνη, η οποία μπορεί να βρεθεί σε τσάι, κόλα, σοκολάτα και μπάρες πρωτεΐνης.

Τι ενδέχεται να αντιμετωπίσετε στον οργανισμό σας τις πρώτες ημέρες στέρησης της καφεΐνης;

Μπορεί να έχετε πονοκεφάλους

«Η καφεΐνη προκαλεί τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Όταν σταματήσουμε να το έχουμε, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία ανοίγουν, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, λέει ο Δρ. Έμερ Μακ Σουίνι, νευρολόγος και συνεχίζει: «Αυτή η ξαφνική αύξηση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, οι οποίοι μπορεί να διαρκέσουν έως και εννέα ημέρες». Βοηθά η πλήρης ενυδάτωση του οργανισμού, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνετε δύο λίτρα νερό την ημέρα.

«Ομίχλη» στον εγκέφαλο και κόπωση

«Η πλήρης εξάλειψη της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει «ομίχλη στον εγκέφαλο» και κόπωση», λέει ο Δρ Macsweeney. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου σας, δίνοντάς σας αυτό το επιθυμητό αίσθημα συναγερμού. «Η διάρκεια της «ομίχλης» του εγκεφάλου εξαρτάται από παράγοντες όπως η ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε σε μια μέρα, το χρονικό διάστημα που την έχετε στο αίμα σας και ακόμη και η γενετική».

Αλλαγή διάθεσης

Η αποκοπή της ημερήσιας δόσης καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει… βουτιά στη διάθεσή σας. Γιατί; «Η καφεΐνη αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων στον εγκέφαλο για τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά», λέει η ειδικός διατροφής Penny Weston. Όταν σταματήσετε να το έχετε, ο εγκέφαλός σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα και χαμηλή διάθεση.

Μεγαλύτερη… ανησυχία

Ενώ η καφεΐνη μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους και πιο επιφυλακτικούς, η απώλειά της πάρα πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει στη λεγόμενη «νευρικότητα του καφέ» – που περιλαμβάνει νευρική ενέργεια, αίσθηση των παλμών της καρδιάς και τρεμούλιασμα. Αυτό συμβαίνει επειδή μέσω του αποκλεισμού της ορμόνης αδενοσίνης – που σας κάνει να νιώθετε υπνηλία – το κεντρικό νευρικό σύστημα ενεργοποιείται και απελευθερώνει ορμόνες έντασης όπως η αδρεναλίνη, προκαλώντας υπερένταση στον οργανισμό.

Πιο εύκολος ύπνος

Η αποτοξίνωση από την καφεΐνη ίσως δώσει απαντήσεις στον ανήσυχο ύπνο, αφού έρευνα απέδειξε πως η… ζωή της διαρκεί ακόμα και 6 ώρες μετά τον τελευταίο καφέ. «Μπορεί να είναι η αιτία αυτών των αυπνιών», λέει η ειδικός στον ύπνο Lindsay Browning. «Η καφεΐνη έχει περίπου έξι ώρες ημιζωής, πράγμα που σημαίνει ότι για περίπου έξι ώρες μετά το τελευταίο ποτό ή σνακ με καφεΐνη, το ήμισυ αυτής θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο σύστημά σας με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Κάνει καλό ο καφές με γάλα;

Ευχάριστα νέα έρχονται για τους λάτρεις του καφέ με γάλα αφού σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης , αυτός ενισχύει σημαντικά την υγεία.

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του καφέ, οι λεγόμενες πολυφαινόλες όταν αλληλοεπιδρούν με τα αμινοξέα των πρωτεϊνών του γάλατος , φτιάχνουν ένα κοκτέιλ φαρμάκου με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Μπορεί μια κούπα καφέ με γάλα να είναι… αντιφλεγμονώδες «φάρμακο»; Ναι μπορεί, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

Με ποιον τρόπο; Χάρη στο «πάντρεμα» των πρωτεϊνών που περιέχονται στο γάλα με τις πολυφαινόλες του καφέ.

Καφές: Οι αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες αποτελούν μια ομάδα φυσικά παραγόμενων αντιοξειδωτικών ουσιών ευεργετικών για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες το οποίο οδηγεί σε φλεγμονές. Οι φυσικές αυτές ουσίες περιέχονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, στον καφέ, στο τσάι, στο κόκκινο κρασί και στην μπίρα.

Οι γνωστές… άγνωστες

Ωστόσο ενώ είναι γνωστές ουσίες παραμένουν σε σημαντικό βαθμό… άγνωστες. Πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες αντιδρούν με άλλα μόρια όπως οι πρωτεΐνες που περιέχονται σε τροφές τις οποίες καταναλώνουμε καθημερινά.

Το «πάντρεμα» με τα αμινοξέα

Τώρα μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης σε συνεργασία με ειδικούς από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry» έβαλε στο «μικροσκόπιο» το πώς συμπεριφέρονται οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα, τους δομικούς λίθους των πρωτεϊνών.

Ευεργετικό «κοκτέιλ»

Με βάση τα ευρήματα που αφορούσαν πειράματα σε ανοσοκύτταρα, όταν οι πολυφαινόλες «συναντούν» τα αμινοξέα ενισχύεται η αντιφλεγμονώδης δράση τους. «Εκτιμούμε ότι αυτό το ‘κοκτέιλ’ μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση και στην καταστολή των φλεγμονών στους ανθρώπους.

Προχωρούμε σε περαιτέρω διερεύνηση αυτής της σχέσης, αρχικώς σε ζώα. Ελπίζουμε στη συνέχεια να βρεθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να εξετάσουμε και την επίδραση στους ανθρώπους» ανέφερε η καθηγήτρια Μαριάν Νίσεν Λουντ από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Καφές: Τα πειράματα στα κύτταρα

Προκειμένου να μελετήσουν την αντιφλεγμονώδη δράση του συνδυασμού των πολυφαινολών με τις πρωτεΐνες οι ερευνητές προκάλεσαν τεχνητή φλεγμονή σε ανοσοκύτταρα. Ορισμένα κύτταρα έλαβαν διαφορετικές δόσεις πολυφαινολών οι οποίες είχαν προηγουμένως αντιδράσει με ένα αμινοξύ ενώ άλλα κύτταρα έλαβαν σε ίδιες δόσεις μόνο πολυφαινόλες.

Οπως προέκυψε, τα κύτταρα στα οποία είχε εισαχθεί ο συνδυασμός πολυφαινολών και αμινοξέων ήταν δύο φορές αποτελεσματικότερα στο να καταπολεμούν τη φλεγμονή σε σύγκριση με τα κύτταρα στα οποία είχαν προστεθεί μόνο πολυφαινόλες. Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι τώρα να μελετήσει αν υπάρχει η ίδια επίδραση και σε μοντέλα ζώων.

Αντιφλεγμονώδης δράση στην… κούπα και στο πιάτο

Προηγούμενες μελέτες της ίδιας ομάδας είχαν δείξει ότι οι πολυφαινόλες προσδένονται στις πρωτεΐνες των κρεάτων, του γάλακτος και της μπίρας. Στη νέα μελέτη τους οι ερευνητές εξέτασαν αν οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες προσδένονται επίσης στον καφέ που περιέχει γάλα – και αυτό ήταν λογικό καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν πολλές πολυφαινόλες ενώ το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, η αντίδραση μεταξύ πολυφαινολών και πρωτεϊνών λάμβανε χώρα σε ορισμένα από τα ροφήματα καφέ με γάλα που εξετάσαμε. Για την ακρίβεια, η αντίδραση αυτή γίνεται τόσο γρήγορα ώστε δύσκολα θα μπορούσε να μην συμβαίνει σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων που έχουμε μελετήσει μέχρι τώρα» σημείωσε η δρ Νίσεν Λουντ.

Καφές: Κρέας με λαχανικά και smoothies τα… αντιφλεγμονώδη

Η ερευνήτρια λοιπόν εκτιμά ότι η αντίδραση μεταξύ πρωτεϊνών και πολυφαινολών και η ευεργετική αντιφλεγμονώδης δράση που συνεπάγεται θα λαμβάνει χώρα και όταν συνδυαστούν και άλλες πρωτεϊνούχες τροφές με τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. «Φαντάζομαι ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε ένα πιάτο που περιέχει κρέας με λαχανικά ή σε ένα smoothie το οποίο περιέχει γάλα ή γιαούρτι».

«Κλείνοντας» τις πολυφαινόλες σε πρωτεϊνικές δομές

Σημειώνεται ότι η επιστημονική κοινότητα και η βιομηχανία τροφίμων έχουν κατανοήσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα των πολυφαινολών για την ανθρώπινη υγεία.

Ετσι εργάζονται επάνω στην προσθήκη των σωστών ποσοτήτων πολυφαινολών σε τροφές ώστε να παρέχουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι δεν απορροφούν μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών, πολλοί ερευνητές εξετάζουν αυτή τη στιγμή πώς μπορούν να ‘κλείσουν’ τις πολυφαινόλες μέσα σε πρωτεϊνικές δομές προκειμένου να αυξάνεται η απορρόφησή τους από το ανθρώπινο σώμα.

Αυτή η στρατηγική αναμένεται να έχει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα της ενίσχυσης της αντιφλεγμονώδους δράσης των πολυφαινολών» κατέληξε η δρ Νίσεν Λουντ.

Σοβαρή υπέρταση: Προσοχή στην κατανάλωση καφέ – Τι σοβαρό συμβαίνει με μόλις 2 φλιτζάνια/ημέρα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ καθημερινά μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο για άτομα με σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση (160/100 mm Hg ή υψηλότερη).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ και πράσινου τσαγιού καθημερινά δεν αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε καμία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, παρά το γεγονός ότι και τα δύο ποτά περιέχουν καφεΐνη.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ένα φλιτζάνι πράσινου ή μαύρου τσαγιού 235 ml περιέχει 30-50 mg καφεΐνης και ένα ίδιο φλιτζάνι καφέ έχει περίπου 80-100 mg.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες από καρδιακή προσβολή, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου μετά από έμφραγμα. Επίσης, σε υγιή άτομα μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Επιπλέον, ξεχωριστές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ:
μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένοι καρκίνοι
μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης
μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου κατάθλιψης ή στην τόνωση της εγρήγορσης, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτή η επίδραση οφείλεται στην καφεΐνη ή κάτι άλλο στον καφέ
Στα αρνητικά, η υπερβολική κατανάλωση καφέ:
μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση
μπορεί να οδηγήσει σε άγχος
μπορεί να επιφέρει αίσθημα παλμών
μπορεί να φέρει δυσκολία στον ύπνο

Τι λένε οι ερευνητές

“Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι τα άτομα με σοβαρή υψηλή υπέρταση πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν πολλούς καφέδες. Επειδή τα άτομα με σοβαρή υπέρταση είναι πιο επιρρεπή στις επιδράσεις της καφεΐνης, οι αρνητικές της επιπτώσεις μπορεί να υπερτερούν των προστατευτικών της επιδράσεων και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου”, είπε ο δρ. Iso.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με συχνότερη κατανάλωση καφέ ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι, καπνιστές, πότες, να τρώνε λιγότερα λαχανικά, να έχουν υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση (“μεγάλη” πίεση) ανεξάρτητα από την κατηγορία αρτηριακής πίεσης.

Γιατί το πράσινο τσάι δεν είχε την ίδια αρνητική επίδραση

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού μπορεί να εξηγηθούν από την παρουσία πολυφαινολών, οι οποίες είναι μικροθρεπτικά συστατικά με υγιείς αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να είναι ο λόγος που μόνο η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με σοβαρή υπέρταση, παρά το γεγονός ότι τόσο το πράσινο τσάι όσο και ο καφές περιέχουν καφεΐνη.