Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2022
ΑρχικήΔικαιολογητικά«Τέλος» η ταυτότητα: Όλα σε ψηφιακή μορφή - Δείτε ΕΔΩ τι έρχεται

«Τέλος» η ταυτότητα: Όλα σε ψηφιακή μορφή – Δείτε ΕΔΩ τι έρχεται

Ταυτότητα: Τη ψηφιακή μορφή των ταυτοτήτων προσπαθεί να φέρει η κυβέρνηση. Δείτε τι έρχεται μέσα στο επόμενο διάστημα στη χώρα.

Συγκεκριμένα, για το επόμενο βήμα που έχει να κάνει με την αξιοποίηση του wallet στα κινητά τηλέφωνα, όπως ήδη έχει γίνει για τα ψηφιακά πιστοποιητικά covid-19 έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Όπως δήλωσε θα προστεθούν υπηρεσίες όπως το δίπλωμα οδήγησης, το βιβλιάριο υγείας και η ταυτότητα, «Η ταυτοποίηση, η ταυτότητά μας ουσιαστικά, θα πρέπει να περάσει στα κινητά μας τηλέφωνα.

Αυτό συμβαίνει ήδη για τα πιο πολλά, ακόμα και για τη μεταφορά χρημάτων. Και συμβαίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι συνέβαινε στην κατάσταση που προσπαθούμε σήμερα να υπερβούμε, της υπερβολικής γραφειοκρατίας και της διαρκούς χρήσης πιστοποιητικών στο χαρτί».

Ψηφιακή ταυτότητα: Τι έρχεται το επόμενο διάστημα

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «όταν ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να λέμε ότι η ταυτότητά μας θα έχει περάσει πλήρως και στο κινητό μας».

Ο κ. Πιερρρακάκης τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 όλα τα παιδιά θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας, ενώ «τον Ιανουάριο, ξεκινάμε τη χορήγηση 656.500 ψηφιακών υπογραφών σε επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δημοσίους υπαλλήλους, σε πολίτες που θα το ζητήσουν».

Όσον αφορά στον τομέα της ταυτοποίησης ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «ακολουθούμε μια στρατηγική ψηφιοποίησης της ταυτοποίησης, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών με πολύ αυξημένο επίπεδο ασφαλείας από το σπίτι μας ή από τη δουλειά μας, από το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ.

Ξεκινήσαμε το Μάρτιο του 2020 με την ψηφιοποίηση της εξουσιοδότησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ίσως δυο πιο συχνές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, που είχαν τη διάσταση του γνησίου της υπογραφής στον πυρήνα τους.

Συνεχίσαμε πριν από λίγες εβδομάδες με το γνήσιο της υπογραφής σε οποιοδήποτε έγγραφο, καθώς και στα ιδιωτικά συμφωνητικά». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές γίνεται με πρόσθετες μέριμνες ασφαλείας».

Τέλος, μιλώντας για τον χώρο της δικαιοσύνης επεσήμανε ότι «στο Σχέδιο Ελλάδα 2.0 υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που αφορά έργα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης μέσω της ψηφιοποίησης τα οποία ήδη έχουν ξεκινήσει να δημοπρατούνται και αισιοδοξούμε ότι θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των δικαστηρίων στον βαθμό που μπορούν».

Ψηφιακή ταυτότητα: Ψηφιοποιείται η χώρα

Έτοιμη για τα επόμενα «ψηφιακά άλματα» είναι η Ελλάδα, μέσα από την υλοποίηση επτά νέων εμβληματικών έργων που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η χώρα μας κατάφερε εν μέσω πανδημίας να σημειώσει πρωτοφανή πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης, βάζοντας τέλος στις ουρές των δημόσιων υπηρεσιών και στην ταλαιπωρία των πολιτών που μέχρι πρόσφατα για να προμηθευτούν κάποιο πιστοποιητικό έπρεπε να καταναλώσουν χρόνο και χρήμα.

Οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες όπως και η συνένωση ηλεκτρονικών υπηρεσιών που λειτουργούσαν σκόρπια και ασύνδετα μεταξύ τους έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη Δημόσια Διοίκηση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με ένα απλό «κλικ» από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, οι πολίτες μπορούν πλέον να έχουν στο σπίτι ή στο γραφείο τους από εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις έως συνταγές, διπλώματα οδήγησης, πιστοποιητικά γέννησης – οικογενειακής κατάστασης, ακόμα και παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής.

Κι όλα αυτά, άμεσα και εύκολα, χωρίς μετακινήσεις, «στήσιμο» στις ουρές και περιττή γραφειοκρατία.

Δημόσιο: 1. Ενιαία ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Λειτουργεί εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο και συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο. Από τις 501 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που διέθετε μέχρι τότε διάσπαρτες το Δημόσιο, μέσα σε 18 μήνες ο αριθμός τους ξεπερνά τις 1.250!

Η πρόοδος αποτυπώνεται και στον αριθμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το κράτος, καθώς μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έχουν καταγραφεί περισσότερες από 150 εκατομμύρια.

Εδώ η αύξηση είναι εκθετική: το 2018 ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν σε 8,8 εκατομμύρια, το 2019 έφτασε τα 34 εκατομμύρια και το 2020 ξεπέρασε τα 94 εκατομμύρια. Ακολούθησαν άλλες έξι εμβληματικές αλλαγές, οι οποίες άλλαξαν ριζικά το τοπίο:

Δημόσιο: 2. Ηλεκτρονική έκδοση εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης.

Μέχρι στιγμής, μέσω του gov.gr έχουν εκδοθεί περίπου 6 εκατομμύρια εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις.

3. Εξυπηρέτηση σε υπηρεσίες του Δημοσίου με βιντεοκλήση (ψηφιακά ραντεβού). Η αρχή έγινε με τα ΚΕΠ και το myKEPlive, για να ακολουθήσουν ο ΟΑΕΔ, ο ΕΦΚΑ και τα προξενεία με τις πλατφόρμες myOAEDlive, myEFKAlive και myConsulLive, αντίστοιχα.

4. Δήλωση γέννησης. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, τη χαρά της γέννησης ενός παιδιού ακολουθούσε ένας «γραφειοκρατικός Γολγοθάς». Δημοτολόγιο, ληξιαρχείο, ασφαλιστικοί φορείς, επιδόματα. Η νέα διαδικασία που θέσπισε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει μία και μόνο ουρά μέσα στο μαιευτήριο.

5. Δίκτυα 5G.

Η Ελλάδα, μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία, ήταν οι πρώτες χώρες της ΕΕ που ολοκλήρωσαν τη μετάβαση στα δίκτυα πέμπτης γενιάς! Ηδη οι πρώτες περιοχές κάλυψης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι γεγονός και η Ελλάδα καταγράφει σημαντική πρόοδο σε ένα τεχνολογικό πεδίο που θα καθορίσει την επόμενη δεκαετία.

Δημόσιο: 6. MyHealth app.

Εφαρμόστηκε πριν από περίπου τρεις μήνες σε συνέχεια της άυλης συνταγογράφησης. Ηδη, μαζί με τις συνταγές και τα παραπεμπτικά, στο MyHealth app έχουν προστεθεί και οι ιατρικές βεβαιώσεις, ενώ το ιστορικό της εφαρμογής ανατρέχει για πολλούς ασφαλισμένους μέχρι και το 2012. Το MyHealth σταδιακά θα προσθέτει ιατρικά δεδομένα (εξετάσεις διαγνωστικών κέντρων, ακτινολογικές εξετάσεις κ.λπ.), ώστε να εξελιχθεί τελικά στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.

7. emvolio.gov.gr. Κατά διεθνή ομολογία, η Ελλάδα σχεδίασε και υλοποίησε ένα από τα καλύτερα τέτοια συστήματα για τον εμβολιασμό (από το κλείσιμο του ραντεβού μέχρι την έκδοση και τον έλεγχο των πιστοποιητικών). Η ολοκλήρωση όλων των σταδίων γύρω από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει χωρίς να χρειαστεί η εκτύπωση έστω μιας σελίδας χαρτιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ