Σούπερ μάρκετ: Η ιστορική μικρή αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΓΕΓΟΣ κατέβασε ρολά καθώς παρέδωσε «τα κλειδιά» και των τελευταίων καταστημάτων της σε άλλη μεγάλη αλυσίδα του κλάδου.
Συγκεκριμένα, η οικογένεια Γέγου αποφάσισε να αλλάξει επιχειρηματική ρότα και προχώρησε σε συμφωνία πρώτα με τον Σκλαβενίτη για 4 καταστήματά της υψηλού τζίρου και πρόσφατα με τον ΜΑΣΟΥΤΗ για τα υπόλοιπα δύο.
Στον έλεγχο της αλυσίδας Μασούτης τα εναπομείναντα σουπερ μάρκετ Γέγος, μετά το deal με τον Σκλαβενίτη.
Σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες η οικογένεια Γέγου. Ποια καταστήματα περνάνε στον βορειοελλαδίτη λιανέμπορο.
Σούπερ μάρκετ: Την ολοκλήρωση ενός κύκλου στον κλάδου
των σούπερ μάρκετ και την έναρξη ενός νέου σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες για τα μέλη της οικογένειας Γέγου, σηματοδοτεί το deal της ομώνυμης αλυσίδας με την αλυσίδα Μασούτη.
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής οι εκπρόσωποι των αλυσίδων Γέγου και Μασούτη υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας τα καταστήματα της αλυσίδας Γέγου σε Κερατέα και Αργυρούπολη περνάνε στον έλεγχο του βορειοελλαδίτη λιανέμπορου.
Η αλλαγή «σκυτάλης», στα δύο καταστήματα τα οποία σήμερα απασχολούν 30 εργαζόμενους που ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις, θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου.
Του deal με την Μασούτης είχε προηγηθεί στα τέλη του 2022 αυτό με την αλυσίδα Σκλαβενίτης. Η αλυσίδα Σκλαβενίτης απέκτησε τον έλεγχο των 4 καταστημάτων της αλυσίδας Γέγος σε Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη και Λούτσα.
Τα εν λόγω καταστήματα είναι ιδιοκτησίας της οικογένειας Γέγου και πέρυσι έκαναν τζίρο άνω των 14 εκατ. ευρώ. Τα δύο καταστήματα που αποκτά ο Μασούτης κάνουν τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ και είναι μισθωμένα.
Το 2021 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) η πολυμετοχική αλυσίδα Γέγος, που είναι στην αγορά από το 1971, εμφάνισε τζίρο 19,079 εκατ. ευρώ από 20,504 εκατ. ευρώ το 2020 (-6,95%), τα μικτά της κέρδη είχαν αυξηθεί κατά 1,36% στα 5,183 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 1,206 εκατ. ευρώ έναντι 1,045 εκατ. ευρώ (+15,37%).
Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν στο ποσό των 927.370,47 ευρώ έναντι 769.187,31 ευρώ της χρήσεως 2020 (+20,56%), τα καθαρά κέρδη στα 719.548 ευρώ από 590.233 ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 1,185 εκατ. ευρώ από 1,475 εκατ. ευρώ.
Σούπερ μάρκετ: Ενισχυμένες κατά 5% οι πωλήσεις μέσα στο 2022 – Ποιες κατηγορίες αυξήθηκαν σε αξία
O μέσος καταναλωτής αγόρασε 34,3 προϊόντα σε κάθε παραγγελία του, ξοδεύοντας 78 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Convert Group – Αγόρασε φθηνότερα πάνες, προϊόντα γυναικείας υγιεινής και δημητριακά, χαρτί και είδη καθαρισμού
Άνοδο 5% στην αξία των online πωλήσεων παρουσίασε ο κλάδος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ το δωδεκάμηνο του 2022 συγκριτικά με το 2021, με τον συνολικό κύκλο εργασιών να αγγίζει τα 266 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται οι Q-Commerce παίκτες Box, eFood Market, Instashop, Pop Market, Rabbit & Wolt που κερδίζουν συνεχώς μερίδιο στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ετήσιο report που δημοσίευσε σήμερα η Convert Group, η μεγαλύτερη ανάπτυξη στον κλάδο σημειώθηκε στο 3ο τρίμηνο του έτους με 18% αύξηση πωλήσεων και στο 4ο τρίμηνο με 10% αύξηση πωλήσεων συγκριτικά με το 2021.
Ο κλάδος των online super market συνεχίζει να καταγράφει σημαντικές εκπτώσεις και το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα πωλήθηκαν online με κατά μέσο όρο 35% έκπτωση επί της προτεινόμενης λιανικής τιμής των κατασκευαστών.
Οι καταναλωτές αγόρασαν online πάνες φθηνότερες κατά 39%, προϊόντα γυναικείας υγιεινής φθηνότερα κατά 37%, δημητριακά φθηνότερα κατά 36%, χαρτί τουαλέτας φθηνότερο κατά 32% και είδη καθαρισμού φθηνότερα κατά 26%. Γενικότερα ο πληθωρισμός επηρέασε σημαντικά τις εκπτώσεις που φτάνουν στην τσέπη καταναλωτή, αφού το 2021 αυτές είχαν ανέλθει στο 39%.
Σούπερ μάρκετ: Όσον αφορά στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία (ευρώ) online αγορών
το διάστημα που μελετά η ετήσια έρευνα, σημειώνονται οι εξής μεταβολές: +20% σε προϊόντα για κατοικίδια, +9% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού, +7% σε προϊόντα αρτοποιίας, +6% σε ποτά και αναψυκτικά,
+4% σε χαρτικά και είδη καθαρισμού, +4% σε προϊόντα περιποίησης και τρόφιμα για βρέφη και παιδιά, +3% σε φρέσκα τρόφιμα και +2% σε κατεψυγμένα τρόφιμα.
Κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους, ο μέσος καταναλωτής αγόρασε 34,3 προϊόντα σε κάθε παραγγελία του, ξοδεύοντας 78 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Τα 12,6 από αυτά τα προϊόντα ανήκουν στην κατηγορία των φρέσκων τροφίμων.
Η μείωση που καταγράφεται στον αριθμό των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε κάθε παραγγελία μαζί με την ταυτόχρονη αύξηση των συνολικών παραγγελιών, επιβεβαιώνει, σύμφωνα με το report της Convert Group,
την πλέον τάση των καταναλωτών για διεκπεραίωση μικρότερων αλλά και συχνότερων παραγγελιών από το online κανάλι. Μάλιστα, ο πληθωρισμός επηρεάζει εμφανώς τα καταναλωτικά καλάθια, καθώς καταγράφονται +7% αυξήσεις στην μέση τιμή τεμαχίου.
Στα marketing κανάλια, το 45% της αξίας των παραγγελιών προέρχονται…
από απευθείας (direct) επισκέψεις στα online super markets (δηλαδή οι καταναλωτές πληκτρολογούν απ’ ευθείας την ηλ. διεύθυνση του site ή την έχουν αποθηκεύσει στους σελιδοδείκτες τους), σημειώνοντας μια αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το 2021.
Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο η σταθερή προτίμηση των καταναλωτών προς συγκεκριμένες αλυσίδες super market. Ταυτόχρονα, στην παρούσα έρευνα, καταγράφεται μια συνολική μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος στις παραγγελίες που προήλθαν από διαφημίσεις Google (21%) αλλά και οργανικά αποτελέσματα (19%).
Αναφορικά με τις συσκευές, παρατηρείται η επανεμφάνιση των mobile & tablet συσκευών που στις προτιμήσεις των καταναλωτών πλέον συγκεντρώνουν το 48% των παραγγελιών έναντι των desktops & laptops, οι οποίες κυριάρχησαν και το 2022 με το 52% των παραγγελιών.
Επιπροσθέτως, η Δευτέρα εξακολουθεί να αποτελεί την πιο δημοφιλή ημέρα για την διεξαγωγή των παραγγελιών, με τις ώρες 09:00-12:00 το πρωί να συγκεντρώνουν τις περισσότερες αγορές στο online κανάλι.
Market Pass: Πότε πρέπει να υποβάλλετε αίτηση για να πληρωθείτε από τους πρώτους
Από την 1η Φεβρουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr προκειμένουν να υποβάλλουν οι πολίτες τις αιτήσεις τους για το Market Pass.
Έφτασε η ώρα για το Market Pass για τα ψώνια σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων!
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αλλά και την χθεσινή επισημοποίηση του μέτρου, το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.
Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Οι δύο φάσεις της πληρωμής με άυλη κάρτα
Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 3 Μαρτίου.
Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.
Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, επειδή τα ποσά θα καταβληθούν σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η τελευταία πληρωμή θα γίνει έως τις 3 Μαΐου και θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%.
Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται στους δικαιούχους χωρίς την υποχρέωση αγορών, γιατί ούτως ή άλλως όλα τα νοικοκυριά ψωνίζουν από καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, όπως είχε επισημάνει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.