Τέλος εποχής για τα διόδια: Αλλαγή σε τιμές, διέλευση, πληρωμή

Αλλάζουν όλα σχετικά με τη διέλευση οχημάτων από τα διόδια της χώρας. Το νέο σχέδιο που είναι στο τραπέζι και πώς επηρεάζει τους οδηγούς. Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο για « διόδια με το χιλιόμετρο», όπως προκύπτει από όσα δήλωσε σήμερα στο Open ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Έχουμε σκεφτεί σχέδιο για διόδια […]

Τέλος εποχής για τα διόδια: Αλλαγή σε τιμές, διέλευση, πληρωμή

Αλλάζουν όλα σχετικά με τη διέλευση οχημάτων από τα διόδια της χώρας. Το νέο σχέδιο που είναι στο τραπέζι και πώς επηρεάζει τους οδηγούς.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται το σχέδιο για « διόδια με το χιλιόμετρο», όπως προκύπτει από όσα δήλωσε σήμερα στο Open ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Έχουμε σκεφτεί σχέδιο για διόδια με το χιλιόμετρο τόνισε ο κ. Καραγιάννης και γνωστοποίησε πως «αμέσως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας για αυτό αλλά και πώς θα γίνει αναλογική η ηλεκτρονική χρέωση διοδίων.

Δεν μπορεί όμως να γίνει στην Αττική Οδό αυτό. Η Αττική Οδός είναι ένας υπεραστικός αυτοκινητόδρομος, άρα ουσιαστικά εξυπηρετεί και υπερτοπικές συνδέσεις ».

Διόδια: Πόσο θα πληρώνει ο οδηγός

«Δεν μπορούμε να το κάνουμε στην Αττική οδό αυτό », επανέλαβε και είπε πως «σε όλους τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο και με την ηλεκτροφόρτιση και με τα ηλεκτρονικά και αναλογικά διόδια το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα το ανακοινώσει».

Και συνέχισε λέγοντας πως αυτό που εξετάζεται είναι αναλογικά όσα χιλιόμετρα διανύει ο ιδιοκτήτης ΙΧ τόσο ακριβώς να πληρώνει.

Στην ερώτηση εάν αυτό θα έχει κάποιο κόστος 0,10 το χιλιόμετρο. « Αυτό αφήστε να το δούμε γιατί αυτό έχει σχέση με τις συμβάσεις που αυτή τη στιγμή είναι σε ισχύ.

Οι συμβάσεις δεσμεύουν το ελληνικό δημόσιο, έχουν επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οπότε η τροποποίηση οποιοδήποτε συμβάσεων απαιτεί να έρθουμε σε μια συμφωνία και με τους παραχωρησιούχους αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να τα εγκρίνει » απάντησε και επεσήμανε πως το υπουργείο δουλεύει αυτή στιγμή ένα σχέδιο το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα το ανακοινώσει η κυβέρνηση.

«Διόδια με το χιλιόμετρο»: Μπορεί να εφαρμοστεί και το 2023

Επίσης ρωτήθηκε εάν αυτό μπορεί να ισχύσει και το 2023. «Αφήστε να κάνουμε τις ανακοινώσεις. Την κατάλληλη στιγμή θα τα ανακοινώσουμε. Εμείς δεν ανακοινώνουμε τίποτα χωρίς να το έχουμε μελετήσει», απάντησε και ξεκαθάρισε πως «στο υπουργείο Υποδομών τα τελευταία 3, 5 χρόνια τηρούμε ένα ευαγγέλιο: Όταν είμαστε απόλυτα σίγουρα για κάτι, τότε το ανακοινώνουμε .

Όλα τα έργα εκτελούνται με χρονοδιαγράμματα .Το τελευταίο διάστημα παραδίδουμε έργα νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα μας, οπότε θέλουμε να έχουμε και εξασφαλισμένες πιστώσεις και όλες οι χρηματοδοτήσεις μας θέλουν να έχουν μια υπευθυνότητα και μια συνέπεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα σοβαρά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την ζωή του πολίτη ».

Αττική Οδός: Πότε θα ισχύσει η μείωση των διοδίων

Επίσης μίλησε και για το θέμα της μείωσης των διοδίων στην Αττική Οδό. Όπως είπε τα διόδια θα μειωθούν στην Αττική Οδό στα 2,50 ευρώ από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα «μόλις τελειώσει η υπάρχουσα σύμβαση παραχώρησης.

Αυτό αφορούσε τη νέα σύμβαση παραχώρησης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2024».

Υπενθύμισε δε πως « χθες ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε τη μείωση των διοδίων στα 2,50 ευρώ.

Είναι μια απόφαση που έχει παρθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο. Αυτή την περίοδο και σε αυτές τις συνθήκες που το κόστος διαβίωσης έχει ανέβει όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ένας δρόμος που είναι πάρα πολύ σημαντικός για όλο το κυκλοφοριακό της Αττικής θα πρέπει να κάνουμε μια ελαφρά μείωση των διοδίων, εφόσον έχει αποσβεστεί κιόλας αυτός ο δρόμος »

Επεσήμανε δε πως η τιμή των 2,50 ευρώ θα ισχύσει στα διόδια της Αττικής οδού από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της νέας σύμβασης παραχώρησης .

« Όπου μας δίνεται δυνατότητα κάνουμε μείωση, όπου μας δίνεται η δυνατότητα συμβατικά προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τα διόδια.

Αυτό είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση με τους παραχωρησιούχους με τις διαχειρίστριες εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους χρήστες » σημείωσε μεταξύ άλλων.

Aττική Οδός: Έρχεται μείωση στα διόδια – Όλες οι λεπτομέρειες

Έρχεται μείωση στα διόδια της Αττικής Οδού. Το κόμιστρο για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, για την οποία τρέχει ο σχετικός διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ, “κλείδωσε” στα 2,50 ευρώ ανά διέλευση από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από σήμερα ο διαγωνισμός για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού μπήκε στη δεύτερη φάση του. Κατόπιν της τελικής απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να υποβληθούν λαμβάνοντας υπόψη διόδια 2,50 ευρώ ανά διέλευση, ενώ με βάση την τρέχουσα σύμβαση, που εκπνέει τον Οκτώβριο του 2024, προβλέπονται διόδια 2,80 ευρώ.

Η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση των διοδίων της Αττικής Οδού στη νέα σύμβαση, όχι μόνο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης του κόστους διαβίωσης, αλλά κλείνει κι ένα κύκλο ανεδαφικών απόψεων περί κλιμακωτών διοδίων, χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν δέχτηκε την πρόταση για κλιμακωτά διόδια.

Ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα

Υπενθυμίζεται ότι για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Abertis, η ιταλική INC SpA (Gruppo Fininc), η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ – Adrian Infrastructure, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – First Centier, η κοινοπραξία Brisa – Auto Estradas de Portugal – Rubicone Bidco, η κοινοπραξία της Egis Projects με τις επενδυτικές εταιρείες Bauban και DIF, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την αυστραλιανή Macquarie και η κοινοπραξία Vinci – Μυτιληναίος – Mobility Partners.