Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus
Newsme.gr
No Result
View All Result

Τελειώνει η μπαταρία στο κινητό; Πως να κρατάει περισσότερο

Νικήτας Γεωργίου by Νικήτας Γεωργίου
27 Ιανουαρίου 2023
in Plus
Τελειώνει η μπαταρία στο κινητό; Πως να κρατάει περισσότερο

Κινητό τηλέφωνο: Με ποιους τρόπους μπορείτε να κάνετε εξοικονόμηση μπαταρίας ώστε να σας διαρκεί περισσότερο.

Ας ενεργοποιήσουμε την λειτουργία χαμηλής ισχύος

«Τα περισσότερα τηλέφωνα σήμερα διαθέτουν μια λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας και τα iPhone έχουν συγκεκριμένα μια λειτουργία που ονομάζεται ”λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης”», δήλωσε η κριτικός τεχνολογίας και δημοσιογράφος Ελι Μπέιλι, γνωστή και ως Elly Awesome. «Αυτό μειώνει ή αλλάζει πολλές λειτουργίες για εξοικονόμηση μπαταρίας, όπως η φωτεινότητα της οθόνης του τηλεφώνου μας, οι αυτόματες λήψεις, η ανανέωση εφαρμογών στο παρασκήνιο και άλλα. Οπότε, αν μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε είναι παιχνιδάκι».

Ενώ τα iPhone ρωτούν αυτόματα τους χρήστες εάν θέλουν να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης όταν η μπαταρία πέσει κάτω από τη φόρτιση του 20%, η ενεργοποίησή της ακόμη νωρίτερα μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μπορούμε να βρούμε την επιλογή «λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης» στην καρτέλα Μπαταρία στις Ρυθμίσεις σε iPhone και την ανάλογη λειτουργία «λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας» στο ίδιο σημείο σε τηλέφωνα Android.

Ας απενεργοποιήσουμε τις υπηρεσίες τοποθεσίας

«Ορισμένες εφαρμογές παρακολουθούν στενά την τοποθεσία μας, ακόμα και όταν δεν τις χρησιμοποιούμε», σημειώνει η Τζέσικα Ναζίρι, ιδρύτρια του ιστολογίου τεχνολογίας και τρόπου ζωής TechSesh. «Αυτό γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται Υπηρεσίες Τοποθεσίας, και παρόλο που προορίζεται να είναι διακριτική, μπορεί να καταναλώσει πολύτιμα ποσά ενέργειας από μπαταρία».

Η Ναζίρι μας συμβουλεύει να μεταβούμε στις ρυθμίσεις μας και να απενεργοποιήσουμε την παρακολούθηση τοποθεσίας για όλες τις εφαρμογές μας ταυτόχρονα ή να τις διαβάσουμε μία προς μία και να κάνουμε επιλογές. Η απενεργοποίηση των υπηρεσιών τοποθεσίας σημαίνει ότι αυτές οι εφαρμογές θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Η Μπέιλι κάνει μια παρόμοια σύσταση: «Εάν θέλουμε πραγματικά να διατηρήσουμε αυτές τις τελευταίες μπάρες (που δείχνουν την φόρτιση) στο κινητό, θα πρότεινα να μεταβούμε στις υπηρεσίες τοποθεσίας μας και να τις απενεργοποιήσουμε – εάν απ′ αυτό δεν προκύπτει ένα θέμα ασφάλειας για εμάς».

Κινητό: Ας μειώσουμε την φωτεινότητα της οθόνης

«Η οθόνη του τηλεφώνου μας είναι ένα από τα πιο απαιτητικά εξαρτήματά του, οπότε αν η φωτεινότητά της είναι στο μέγιστο, αυτό θα εξαντλήσει την μπαταρία μας σε χρόνο μηδέν», δηλώνει ο συγγραφέας τεχνολογίας και δημιουργός βίντεο Μάικλ Φίσερr, γνωστός και ως MrMobile. «Αν δεν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους στο φως της ημέρας, η μείωση της φωτεινότητας λίγο – ή πολύ – είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσουμε ενέργεια από την μπαταρία».

Η Ναζίρι σημειώνει να «βεβαιωθούμε ότι η ”αυτόματη φωτεινότητα” είναι ενεργοποιημένη…»

Ας μεταβούμε σε dark mode

Η μείωση της φωτεινότητας της οθόνης δεν είναι η μόνη προσαρμογή της οθόνης που μπορούμε να κάνουμε για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μας.

«Εάν το τηλέφωνό μας διαθέτει οθόνη OLED (τα περισσότερα σύγχρονα τηλέφωνα υψηλής τεχνολογίας έχουν), η εναλλαγή του λογισμικού μας σε dark mode (σ.σ. το κείμενο με λευκή γραμματοσειρά σε σκούρο φόντο), αυτό μπορεί να εξοικονομήσει μπαταρία, καθώς τα σκοτεινά pixel σε ένα πάνελ OLED δεν χρειάζονται ενέργεια για να φωτιστούν», λέει ο Φίσερ…

Η Dark mode είναι διαθέσιμη στην ενότητα Display & Brightness στις ρυθμίσεις iPhone και στην ενότητα Display στις ρυθμίσεις Android.

Ας απενεργοποιήσουμε το Wi-Fi

Πολλές λειτουργίες που κάνουν τα smartphone να μας δημιουργούν τόσο μεγάλη ευκολία – όπως η πρόσβαση σε Wi-Fi – χρησιμοποιούν φυσικά ισχύ μπαταρίας. Επομένως, εάν ο στόχος μας είναι να μην βρεθούμε στο 0% πριν φτάσουμε σε φορτιστή τηλεφώνου, ας απενεργοποιήσουμε αυτές τις λειτουργίες.

«Ας απενεργοποιήσουμε τις επιπλέον λειτουργίες, όπως το Bluetooth ή το Wi-Fi, εάν δεν τις χρησιμοποιούμε», συμβουλεύει η Μπέιλι.

Ας κλείσουμε τις εφαρμογές που εξαντλούν την μπαταρία στο κινητό

Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την μπαταρία μας, ας δώσουμε προσοχή στις εφαρμογές που έχουμε ανοιχτές στο τηλέφωνό μας.

«Αυτές οι εφαρμογές που ρουφούν το χρόνο μας είναι επίσης οι μεγαλύτερη αποστράγγιση της μπαταρίας», σημειώνει η Ναζίρι. «Μιλάω για εφαρμογές κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Instagram, το LinkedIn, το Snapchat, το YouTube και το WhatsApp. Και αν έχουμε χαμηλή μπαταρία, αυτή είναι η υπενθύμισή μας ότι το FaceTime και τα games μπορούν να τη ”σκοτώσουν” πολύ πιο γρήγορα από τότε που μπορούμε να φτάσουμε σε έναν φορτιστή».

Η παρακολούθηση βίντεο και η αναπαραγωγή παιχνιδιών επιβαρύνουν τις μπαταρίες, οπότε ας το έχουμε αυτό υπόψη εάν προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ισχύ της…

«Ας βεβαιωθούμε ότι οι εφαρμογές στο background δεν εκτελούν εργασίες υψηλής έντασης ενέργειας – π.χ. το Spotify κατεβάζει μια νέα λίστα αναπαραγωγής ή το Google Photos δημιουργεί αντίγραφο ασφαλείας», συμβουλεύει ο Φίσερ. «Ας λάβουμε υπόψη ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουμε όλες τις εφαρμογές μας. Αυτό μπορεί να είναι καλό, αλλά προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό, παρεμβαίνοντας στην αυτόματη διαχείριση του backround του τηλεφώνου μας. Η προτιμώμενη προσέγγιση εδώ είναι ένα ”χτύπημα ακριβείας”, όχι βομβαρδισμός…»

Ας ενεργοποιήσουμε την λειτουργία πτήσης

«Εάν χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας για λειτουργίες εκτός σύνδεσης ή αλλιώς δεν χρειαζόμαστε συνεχή συνδεσιμότητα προτού έρθει η ώρα να φτάσουμε σε έναν φορτιστή, ας επιλέξουμε την λειτουργία πτήσης», προτείνει ο Φίσερ. «Αυτό … εξοικονομεί αρκετό ρεύμα».

«Οταν βάζω το τηλέφωνό μου σε λειτουργία πτήσης, την βγάζω μόνο όταν χρειάζεται να κάνω μια επείγουσα ή απαραίτητη ενέργεια», δηλώνει η Μαρί Φιλίπο Τζιλ, δημιουργός του Girl Knows Tech.

Ας μην παραλείπουμε τις ενημερώσεις εφαρμογών

Εκτός από τα παραπάνω βήματα που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή για να διατηρήσουμε την μπαταρία, υπάρχουν πιο γενικοί τρόποι για να προωθήσουμε τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

«Ας μην παραλείπουμε τις ενημερώσεις των εφαρμογών», συμβουλεύει η Ναζίρι. «Αν αναβάλλουμε τις ενημερώσεις, αυτό είναι σημάδι… (ότι πρέπει να) βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα και τη διαχείριση της μπαταρίας μας στην πορεία. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει πιθανώς απλώς να ενεργοποιήσουμε την αυτόματη ενημέρωση εάν μπορούμε»…

Συστάσεις για το κινητό εν όψει καλοκαιριού

Δώδεκα χρηστικές συμβουλές, για να μιλούν και να σερφάρουν ξέγνοιαστα στο κινητό τηλέφωνο και με ασφάλεια στις καλοκαιρινές διακοπές, απευθύνει στους καταναλωτές η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Οι συστάσεις της ΕΕΤΤ επικεντρώνονται στον τρόπο σύνδεσης στο Internet, την προστασία της συσκευής, την υπηρεσία περιαγωγής, καθώς και τη χρήση κινητού σε έκτακτες συνθήκες.

Προσέχω τον τρόπο σύνδεσης στο Internet

1. Επιλέγω εάν θα συνδέομαι στο Internet μέσω διαθέσιμου κοινόχρηστου WiFi με δωρεάν χρήση δεδομένων ή μέσω του δικτύου της εταιρίας μου με κατανάλωση δεδομένων του προγράμματός μου.

2. Έχω υπόψη μου ότι σε περίπτωση που καταναλώσω το 80% και το 100% του χρόνου ομιλίας/SMS/όγκου δεδομένων του προγράμματός μου, η εταιρία μου είναι υποχρεωμένη να με ενημερώσει με SMS.

3. Όταν χρησιμοποιώ κοινόχρηστα δίκτυα WiFi, αποφεύγω να αποστέλλω προσωπικές πληροφορίες (π.χ. κωδικούς), να κάνω οικονομικές συναλλαγές ή να κατεβάζω αρχεία και εφαρμογές.

Προστατεύω τη συσκευή μου

4. «Κατεβάζω» τακτικά τις ενημερώσεις, ώστε να αναβαθμίζω το επίπεδο ασφάλειας της συσκευής μου και να την προστατεύω από ιούς.

5. Βάζω κωδικό πρόσβασης στη συσκευή μου.

6. Αποθηκεύω σε ασφαλές σημείο το ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity), δηλαδή τον μοναδικό αριθμό που ταυτοποιεί τη συσκευή μου, ώστε να μπορώ να τη μπλοκάρω σε περίπτωση κλοπής. Το ΙΜΕΙ το βρίσκω:

– Πατώντας τα πλήκτρα: *#06#.

– Στη συσκευασία της συσκευής.

Μιλάω και σερφάρω ξέγνοιαστα όταν ταξιδεύω

7. Όταν ταξιδεύω εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΕΕ (καθώς επίσης στο Λιχτενστάιν, την Ισλανδία και τη Νορβηγία), χρεώνομαι όπως στην Ελλάδα (Roam Like at Home) για κλήσεις, SMS και χρήση δεδομένων, ανάλογα πάντα και με ό,τι προβλέπει το πρόγραμμά μου.

8. Για τις χώρες εκτός ΕΕ, επικοινωνώ με την εταιρία μου πριν ταξιδέψω για να ενημερωθώ για το κόστος κλήσεων, SMS και χρήσης δεδομένων και επιλέγω το κατάλληλο πρόγραμμα περιαγωγής, σύμφωνα με τις ανάγκες μου.

9. Όταν φθάνω σε χώρα προορισμού εκτός ΕΕ ενημερώνομαι για τα τοπικά διαθέσιμα δίκτυα από τις ρυθμίσεις της συσκευής και επιλέγω εκείνο που θεωρώ ότι με συμφέρει περισσότερο να συνδεθώ.

10. Σε παραμεθόριες περιοχές, απενεργοποιώ την αυτόματη αναζήτηση δικτύου και «κλειδώνω» τη συσκευή μου στο δίκτυο της εταιρίας μου, ώστε να αποφεύγω ανεπιθύμητες χρεώσεις περιαγωγής.

Τι πρέπει να γνωρίζω σε έκτακτες συνθήκες

11. Έχω πάντα ενεργοποιημένη στο κινητό μου τη λήψη μηνυμάτων έκτακτης ανάγκης.

12. Καλώ τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 χωρίς χρέωση, από την Ελλάδα ή οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (χωρίς πρόσθετο κωδικό) και οποιαδήποτε ώρα, ακόμα και αν το κινητό μου δεν έχει:

– Σήμα (εφόσον υπάρχει στην περιοχή σήμα από άλλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας).

– Μονάδες.

– Κάρτα SIM.

Tags: ΚΙΝΗΤΟΜΠΑΤΑΡΙΑ
Previous Post

Μπαίνουν «μυστικοί» επιβάτες στα ΜΜΜ – Τι αλλάζει;

Next Post

Συντάξεις: Έκτακτο Δώρο έως 400 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Διαβάστε επίσης...

Χρωστάτε σε τράπεζες ή Εφορία; Σας αφορά

Χρωστάτε σε τράπεζες ή Εφορία; Σας αφορά

1 Απριλίου 2023
Σάλος! Μεγάλο πρόστιμο στην Τράπεζα Πειραιώς: Δείτε τι έκανε

Σάλος! Μεγάλο πρόστιμο στην Τράπεζα Πειραιώς: Δείτε τι έκανε

1 Απριλίου 2023
Έκτακτη είδηση για τα σχολεία: Κλείνουν για δύο μέρες - Ημερομηνίες

Έκτακτη είδηση για τα σχολεία: Κλείνουν για δύο μέρες – Ημερομηνίες

1 Απριλίου 2023
Market Pass: Νέα έκτακτη πληρωμή - Πότε τα χρήματα στα ATM

Market Pass: Νέα έκτακτη πληρωμή – Πότε τα χρήματα στα ATM

1 Απριλίου 2023
Έκτακτη «σούπερ» επιδότηση 16.000 ευρώ εύκολα με taxisnet

Έκτακτη «σούπερ» επιδότηση 16.000 ευρώ εύκολα με taxisnet

1 Απριλίου 2023
Νέο ωράριο στο νυχτερινό ρεύμα - Η ημερομηνία που αλλάζει

Νέο ωράριο στο νυχτερινό ρεύμα – Η ημερομηνία που αλλάζει

1 Απριλίου 2023
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα

© 2023 Newsme.gr

No Result
View All Result
  • Δικαιολογητικά
  • Επιδόματα
  • Θέσεις Εργασίας – Προσλήψεις
  • Εργασιακά
  • Επιχειρήσεις
  • Περισσότερα
    • Οικονομία
    • Media
    • Παιδεία
    • Τουρισμός
    • Plus

© 2023 Newsme.gr